Lineage II - FTP vs OFI

Всичко, което ви вълнува около голфа, бингото и стрип-покера...

Moderator: AlDim

Post Reply
User avatar
Nebulas
Farmer
Posts: 67
Joined: Thu Dec 22, 2011 2:10 pm
Location: Plovdiv

Lineage II - FTP vs OFI

Post by Nebulas » Fri Dec 23, 2011 11:25 am

Проблемът при повечето ММО е месечната такса, която не всеки може или иска да плаща. С последния пач Lady of Destruction това отпадна и сега офи сървърите на играта са безплатни.

Би следвало всичко живо от безплатните сървъри да се премести веднага на офи - наистина може би 10 сравнително големи сървъра умряха или се обезлюдиха, но остават още толкова, който запазиха една прилична посещаемост и привличат нови играчи.

Как бихте си го обяснили? Кое бихте избрали и защо?
"Information is the most dangerous explosive known to mankind!"
J.Horovitz

annorion
E'lir
Posts: 177
Joined: Sun Sep 03, 2006 10:23 pm

Post by annorion » Fri Dec 23, 2011 11:58 am

Играл съм доста MMO-та на платено, макар да си признавам, че не съм голям фен на плащаш - играеш, не плащаш - не играеш.

Ще си призная, че започнах с WoW - на private сървъри. И беще забавно. Там играх доста време.

На времето първо започнах да плащам за MMO с Archlord, плащаш веднъж 70лв. и забравяш. За съжаление не беше особено поразителна игра, или поне не в добрия смисъл на думата. След няколко месеца съвсем ми писна.

След това минах на Guild Wars. Забавна игра, една от по-добрите в жанра. Също без месечни такси. Заслужаваше си, но не беше моята игра и от нея се отказах.

Размених GW акаунта за LOTRO( тогава и тя беше Pay to play) акаунт. Но машината ми беше слаба за тази игра и нямаше как да стане да играя точно тази игра, със или без намерение да плащам.

Пак минах към WoW, този път на оригиналните сървъри, защото имах някакво носталгично чувство към играта, все пак доста бях играл и на пиратските сървъри. Поцъках няколко месеца, омръзна ми и се отказах от MMO-тата за известно време.

Сега, няколко години по-късно, попаднах на офертата, че LOTRO е станал Free to Play. И тъй като съм голям фен на Властелинът на Пръстените, като книга и филми, откакто излезе тази игра си бях много запален да я играя сериозно. Започнах Free to play, то се оказа, че има доста ограничения, ако не си плащаш, не че беше нещо неочаквано. Но бях с нова машина, играта ми хареса, имаше онова чувство в едно MMO, което да ме накара да се зарибя и да се радвам на прекараното си време в играта. Левелите се вдигат относително лесно, няма излишен гринд, или почти няма. Играта е повече от интересна, но това, което най-много ми харесва в нея е атмосверата, която създават играещите я. Доста friendly са всички, повечето хора са на моята възраст и отгоре, което ще рече 20-30 годишни, и когато повечето хора я играят по няколко часа на ден, защото си имат други задължения, атмосверата е съвсем различна. Никой не се филмира, излишно, хората си помагат и so on. Не казвам че в другите игри го няма( в GW пак имаше нещо такова, което там също ми хареса), но тук ми направи доста голямо впечатление. И така, след малко пробна игра цялостно играта много ми хареса и започнах да си плащам месечни такси, и да си играя като бял човек, макар в началото да не смятах да става така, както казах - не съм фен на купи си я, пък после и ни плащай всеки месец. Само че играта си заслужаваше и имах шанса да го разбера от първа ръка. Добър маркетингов ход от страна на създателите на играта - да дадът безплатен достъп до нея, но да ограничат някои нещо, така че все пак да си платиш. Те са постъпили хитро и са направили възможност да си вземеш някои екстри и само като платиш за едни точки еднократно, и с тях си вземеш необходимите ти екстри.

Така че като цяло смятам, че подхода - ела, опитай, пък ако ти хареса плати поне нещо, че и за нас да има нещо, ми харесва. Не съм играл LineAge, поне не и на оригиналните им сървъри, не знам дали в тази им нова стратегия за привличане на играчи е заложено това с "плати, ако ти хареса, или ако искаш тази екстра", но смятам, че така поставени нещата, създателите на MMO-та само могат да спечелят.

Ако от LineAge имат добра стратегия, и играта си заслужава, чрез Free to play ще привлекат достатъчо нови играчи, повечето от които след това ще започнат да плащат, по един или друг начин, за да играят играта. Аз лично съм ОК с този модел на игра, тъй като MMO сървъри не се поддържат само с добри намерения, трябва си и ресурс, а той няма от къде да дойде, освен от играчите.

User avatar
Nebulas
Farmer
Posts: 67
Joined: Thu Dec 22, 2011 2:10 pm
Location: Plovdiv

Post by Nebulas » Fri Dec 23, 2011 12:50 pm

Аз имам почти всяко по-сериозно заглавие в жанра - WOW, LOTRO, GW, Warhammer online etc. Стратегията на LOTRO наистина беше доста добра, аз за съжаление я играех докато още бе платена и това тогава осакатяваше контингента играчи. Сега не съм пробвал, но ако някога се излекувам от Lineage II ще е най-вероятно за да пробвам LOTRO.

Основната разлика между офи и "пиратските" сървъри на Lineage e в коефициента с който трупаш опит - офи е х1, пиратските варират от х5 до х1000. Респективно на офи нива се качват с много grind (играта не е quest ориентирана) и затова хората бягат по пиратските сървъри - с по няколко часа на ден след работа на офи отнема месеци доде се развиеш.

Сега съм си намерил приличен пиратски сървър - х15, но лошото е, че бързото развитие води до къс живот на сървърите. За 3 месеца макс основния контингент играчи става максимално ниво, облича се и ... му писва. Сървъра на който съм в момента преживява това. Решението е ново начало - което се и очаква след Коледа :)

Само не знам дали ще го дочакам и дали да не сменя музиката ...
"Information is the most dangerous explosive known to mankind!"
J.Horovitz

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 24 guests