Page 1 of 1

Super 8

Posted: Sun Jun 19, 2011 5:03 pm
by Super M
Не намерих тема и реших да споделя впечатления. Много силен филм за мен. Може би се очертава като един от най-добрите за годината.

Сега - аз не съм сред големите разбирачи на форума - не мога да навлизам в дебели подробности за режисьорските похвати и снимачните техники. Мога само да разгледам филма на емоционално ниво и за мен това е филм с душа - за разлика от колосални блокбъстъри като "Карибски пирати" и "Трансформърите". Кара ме да изпитвам детски сантимент, така сякаш искам да прекарам детството си в такова градче, в такива времена. Успява да забърка каша от романтика, приключение, мистерия и малко ужас с много самоирония, без да залита в крайности. Представлява една чудесна референция към класики като "E.T.", но с модерна визия и със собствен почерк. Горещо препоръчвам. Един от много малкото филми напоследък, които бих гледал отново.

Posted: Sun Jun 19, 2011 5:46 pm
by Muad_Dib
или пък:
Този път си направих малък експеримент. Нямах никакъв спомен от трейлъра на Super 8 и съответните прес материали, които трябва да са ми минали през ръцете в някакъв момент, така че нямах пукната идея за какво става дума във филма. Когато получих поканата за скрийнинга, реших да извлека максимума от блаженото си неведение и вместо да проверя какво все пак отивам да гледам, пристъпих в салона знаейки единствено, че филмът е на Ейбрамс. Което всъщност е хубаво, защото Super 8 е толкова никакъв, че не би могъл да издържи тежестта на каквито и да било очаквания. Породените ми през първите петнадесетина минути надежди, че ще получа нещо в стилистиката на кинговото То (разни страшни работи, видени от перспективата на група хлапета) бързо се разпаднаха пред прозрението, че по-адекватната асоциация тук би било нещо далеч по-лигаво от сорта на Е.Т. (нищо изненадващо, предвид факта, че Спийлбърг продуцира). Втората съставка в този съмнителен коктейл, свързана с името на Ейбрамс, пък е Cloverfield. С уговорката, че - предвид факта, че при Спийлбърг инопланетяните задължително трябва да са милички - тук монстърът, който вилнее наоколо (основно зад кадър) е един такъв добродушничък. В крайна сметка, ако не бяха ефектите (които, между нас казано, не са нищо особено) и няколко необясними приумици на Ейбрамс, от сорта да вкара тук-таме малко кръв, малко псувни, малко стряскания и едно напушване с трева, които биха попритеснили родителите, повели пищящите си изчадия към салона - Super 8 преспокойно би могъл да бъде нещо, което дават в неделя следобед по Битивито. Това е болезнено стандартно и не особено добре изиграно детско филмче, в което става дума за приятелството, отношенията в семейството и зараждането на първите любовни тръпки. Наместо някаква зарадена с емоции носталгия по детството, каквато предизвикваше преждеспоменатото То обаче, лентата на Ейбрамс поражда по-скоро досада и ясното осъзнаване на факта, че за да възприемеш малко по-позитивно Super 8 би било добре да си на годините на главните герои (демек - към 12-13).
Ако все пак се преебете да отидете в киното, поне изчакайте финалните надписи, защото тогава ще станете свидетели на единственото свежо и забавно нещо във филма.

Posted: Sun Jun 19, 2011 6:18 pm
by Scourge
бакаловият хейт е доста далеч от истината.

това е със сигурност най-добрият летен блокбъстър от доста време насам. извънземното е най-слабата част от целия филм и за щастие има предимно фонова роля (с изключение на последната третина, където излиза на по-преден план, в резултат на което тя е най-зле). децата са чудесни, особено момченцето в главната роля. най-силните моменти са с тях и около зомби филмчето им. самият филм доста успешно успява да се преструва на седемдесетарски/осемдесетарски. като се почне с атмосферата, мине се през заснемането с нарочния абюз на анаморфни артефакти, леко несериозната музика, и ситуациите и диалога на ръба на over-the-top несериозното и невероятното:
Spoiler: show
лапето със стърчащата кост и несериозното отношение на останалите, и живият негър след сблъсъка с влака са най-добрите примери
всичко това крещи oldschool по много симпатичен начин, далеч отвъд простото копиране или кимане към спилбърг. при по-читав край щеше да е доста забележителен филм. сега е просто добър.

Posted: Sun Jun 19, 2011 7:58 pm
by Silver
Бакалов много ясно, че не може да е по-далеч от която и да било истина - това се вижда дори човек да е гледал трейлър и пет откъса, но ти я кажи това:
леко несериозната музика
какво значи, че при нас по кината още не знам кога ще го пуснат, а Джакино си мислех, че тука ще е в стихията си, след като е може би най-близкото до Уилямс в момента, което има на пазара в Холивуд.

Posted: Sun Jun 19, 2011 8:13 pm
by Super M
Музиката е добра и когато се чува (на няколко пъти ми направи впечатление) наистина наподобява Уилямс.

Posted: Mon Jun 20, 2011 9:58 am
by Morwen
Добре де, аз прочетох поредното пейстнато "колко съм кууул и колко съм над тези неща" ревю и не можах да разбера - защо един филм трябва да е непременно негледаем за деца (пардон, "пищящи изчадия"), за да е готин?
Никола, ти гледа ли го или просто предаваш мнението на авторитета?

Posted: Mon Jun 20, 2011 10:56 am
by Jen
А този пък особено много не трябва да е негледаем за деца, за да е готин.

Аз никога не мога да предвидя кога такива по детски нахални похвати като
Spoiler: show
детето и извънземното да са си двойници неразбрани от света същества, които правят модели и се гледат с идентични топли и тъжни очи
ще ме подразнят и кога ще ми се сторят много точно на място в цялата си наивност, но сега беше второто. И оттам дори и краят ми беше съвсем наред и съвсем в духа кино-традицията от времето, в което е сетнат филмът. То може би това му е най-хубавото – че е колкото за самия период, толкова и за правенето на филми тогава, но и двете са напипани много добре, с всичките там old-fashioned Спилбъргови хуманизъм и директност, и въобще, любов към киното.
Ако трябва някакъв негатив да посоча, то е, че е ясно, че Ейбрамс не може да направи керъктър дивелъпмънт като Спилбърг и имаше там разни проблеми и немалко глупави развития. Но това не са истински проблеми, ако чудесната атмосфера заработи. Плюс това, наистина много добра работа с децата, от всяко се изисква да подходи към ролята си по съвсем различен начин и се справят супер.

А за музиката, да, когато се чува, напомня Уилямс от E.T. и Близките срещи. Аз лично не харесвам особено точно тези му неща, защото са ми малко гръмки и очевидни, но е обяснимо тук подходът да е подобен.

Posted: Mon Jun 20, 2011 2:10 pm
by Muad_Dib
Morwen wrote:Добре де, аз прочетох поредното пейстнато "колко съм кууул и колко съм над тези неща" ревю и не можах да разбера - защо един филм трябва да е непременно негледаем за деца (пардон, "пищящи изчадия"), за да е готин?
Никола, ти гледа ли го или просто предаваш мнението на авторитета?
Не съм го гледал, пейстнах от Форплей. Тези дни ще го видя, но покрай крапавия трейлър не очаквам нещо особено.

Posted: Mon Jun 20, 2011 2:34 pm
by Morwen
Честно казано, и на мен на ниво трейлър ми беше доста никакъв, просто генералните изводи ми бяха в малинака. Айде заедно...

Posted: Thu Jun 23, 2011 7:49 pm
by Dr. Horrible
Аз го гледах днес и съм доволен :)
Историята беше интересно поднесена, персонажите бяха супер истински и диалозите доста точни, драмата не беше дразнеща, а децата артисти бяха великолепни , направо не знам как са ги намерили толкова добри. Не е перфектен филма, имаше още какво да се желае, но като за летен блокбъстър е чудесен.
Бих му дал 7.5-8 от 10.

Posted: Wed Jun 29, 2011 3:08 am
by Muad_Dib
В крайна сметка го гледах уикенда и съм доста причтно изненадан. Ако нямаше няколко морални банализми щеше да е слънце, децата бяха убийствено добри. А филмът им беше просто ЕПИК! :lol:

Posted: Fri Jul 22, 2011 10:29 pm
by coldie
На мен ми се стори като римейк на ЕТ, но като знам кой е режисьора, има поинт в това, че всъщност нищо не се е променило. Другото показателно е, че Спилбърг го пуска точно в период в който всички се надпреварват с филми за извънземни инвазии. Но като художествена стойност е леко скучноват или на средно ниво.

Posted: Sun Jul 24, 2011 8:58 am
by Pugsley
Спилбърг макар и да е имал пръст в цялата работа е далеч от режисьор тука.