Manchester Orchestra - Simple Math

Ми то името като че подсказва... търнокопи, хидродинамика и всякакви ортопедични приспособления...
Post Reply
Silver
Jaghut Tyrant
Posts: 1765
Joined: Fri Jul 18, 2008 2:17 am
Contact:

Manchester Orchestra - Simple Math

Post by Silver » Fri May 06, 2011 2:39 am

Image

Сега, хем ми е нелепо да си пейстна... "ревюто" тука (че наистина малко странно ще се чете километър блогаджийски стил на форум), хем тази банда и специално този албум просто не трябва да остават незабелязани. Затова поствам няколко изртечения, а който иска по-пълни впечатления - клик.

Тези типове са от Атланта - кръстили са се така, защото явно от слушане на The Smiths са поумнели до безобразие. По-точно става дума за тип, защото Анди Хъл е толкова Manchester Orchestra, колкото Е е Eels - да се чете: всички му играят по сврката. Жанр: инди/алтернативен рок с гръндж елементи и фолкаджийски маниеризми в деливърито. Неприятно. По принцип. Обаче Simple Math е колосално музикално постижение, с режещи китари и оркестрови поддръжки, които в комбинация с доста емоционалните (макар и плитки) текстове и перфектния production правят тези 45 мин да звучат едва ли не като албума на годината (майтап де - албумът на годината си е запазен за Реката на Guillemots).

Та, ако не робувате на жанрове и ако дефиницията ви за добра музика е музика, правена с мерак, в която е вложено нещо - надайте едно ухо.

Scourge
Mistborn
Posts: 1280
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:02 pm

Post by Scourge » Sun May 08, 2011 12:57 am

по темата нямам какво да кажа, но ако онова е албум на годината, то годината ще е епично зле. не че съм го слушал целия (то тва кого пък е спирало on the internets да има мнение), но двата сингъла или квито са там, дето се връткат в тубата от месеци, показват забележима деградация във вокално отношение в посока emo goth pop-rock в сравнение с предните два албума. явно някой е решил (вероятно основателно), че овърдъбнатите вокали ще продават по-добре, но е проспал факта, че се губи непосредственост, дето за тяхната музика си трябва и в другите им албуми я има в правилните количества.
не е зле де, ама тотално не е AOTY матрял. даже на примадонависта само в тоя инди-минди-поп-рок стил се сещам 3 по-читави неща до момента. което, incidentally, е и броя на тазгодишните неща в тоя инди-минди стил, дето съм чул досега.


а да, по темата все пак:
тая обложка прилича на корица на научно-популярна книга от 70-те, само шрифтът трябваше да е хелветика, за да заспи.

Silver
Jaghut Tyrant
Posts: 1765
Joined: Fri Jul 18, 2008 2:17 am
Contact:

Post by Silver » Sun May 08, 2011 7:27 pm

За overdub-ването си прав, че е ексесив тука - то се чува (не че в предните им албуми го няма), обаче то при тоя вокал това трябва да е най-малкия проблем. В смисъл, не го прави драматично по-скапан. Съмнявам се, че е сложено с мотивация да апелира към повече народ, де.

Обяснението за залитането с AOТY (което се надявах да личи), е че в чисто музикално отношение това си е бая амбициозен проект с тия хорове и оркестърчета. Такива неща не се чуват под път и над път, особено пък от банда, която с малки изключения из предните си албуми не е давала заявки, че е способна на това.

От тези дето аз съм слушал в инди-миндито досега за 2011, само Guillemots/Walk the River, Fleet Foxes/Helplessness Blues и DeVotchKa/100 Lovers са по-добре от Simple Math (първото категорично и отвсякъде, второто и третото в определени аспекти). Другите дето съм слушал по-активно и попадат в тая категория - Cat People/Love Battle, Bell X1/Bloodless Coup, David Bazan/Strange Negotiations, British Sea Power/Valhalla Dancehall определено са по-зле. Че даже тези, дето не мислех, че могат да фейлнат - Elbow се издъниха леко с няква пълна скука. Твоите три кои са?

Scourge
Mistborn
Posts: 1280
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:02 pm

Post by Scourge » Mon May 09, 2011 1:59 am

оплюването се отнася точно за ходенето по реката; наистина не става много ясно от предния пост.

тва манчестърското не го знам. единствената математика, дето съм слушал напоследък, е тазгодишният ван дер грааф генератор, в който се среща следният умопомрачителен рефрен: "e to the power of i times pi plus one is zero". хамил явно пак са го праскали волтови дъги, та чак го е избило на ойлер.
другите две са shilpa ray and her happy hookers и wolf people (steeple). първото е кръстоска между sonic youth и джанис джоплин, а второто - между цепелин и късен генезис-с-гейбриъл (или ранен гейбриъл-без-генезис, пик йор пойзън).
ъм, на втори поглед steeple се води 2010. заменяме го с това тогава. което демонстрира как да направим готино 7-минутно парче върху два акорда, без да сме пънк.

Silver
Jaghut Tyrant
Posts: 1765
Joined: Fri Jul 18, 2008 2:17 am
Contact:

Post by Silver » Mon May 09, 2011 2:08 am

Чакай, момент, искаш да кажеш, че квото си чул от Walk the River ти е по-зле от Red? Wow. :) Overdub-ването тук пък съвсем не е проблем. По-добре чуй Dancing In The Devil's Shoes или Inside, които са си съвсем в традициите на Windowpane.

Ще ги преслушам тия неща, звучи добре. Тва с корабчето доста.

Edit: Текстът на Mathematics e beyond belief. Тези сериозно ли? :lol: Ако такива ти минават, препоръчвам Les Horrible Cernettes. Представи си ABBA, пеещи за сингулярности, кварки, спонтанни нарушения на симетрии, антиматерия, тунелен ефект, и кво ли още не, докато отегчени чистят с прахосмукачките, а учените им мъже търсят W+- и Z0 бозоните на LEP.

Edit #2: Тази пичката с щастливите проститутки пее много добре, да. От другите неща засега не съм особено вдъхновен.

Scourge
Mistborn
Posts: 1280
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:02 pm

Post by Scourge » Mon May 09, 2011 11:15 pm

каквото съм чул от реката ми е овърдъбнато, овърпръдюснато и други овър-. не е това начинът, по който трябва да звучат. не че ми бърка особено, но мен лично щеше да ме е срам да го издавам това в тоя му вид, ако преди това бях направил уиндоупането. но нищо де, заслужили са си уважение дори и само с грандиозния му (на пането) куин-мийтс-мийт лоуф енергично истеричен завършек.

текстът на математикс е типичен за лудостта на автора. той е непредвидим, което му е основен лавабъл фийчър. корабчето е структурен рип-оф на mogwai и на 3x китарния рип-оф на mogwai - explosions in the sky. но му се прощава. цернетките са забавни, но са откровена пародия. математикс е забавно, но е сериозно. : )

Silver
Jaghut Tyrant
Posts: 1765
Joined: Fri Jul 18, 2008 2:17 am
Contact:

Post by Silver » Mon May 09, 2011 11:30 pm

Как ще е сериозно бре. :lol: Поне ръката на господа да бяха намърдали вътре, те го докараха само до едно прехвърляне на единица. Сигурен съм, че Muse са мислили песен с такова заглавие за последния щастлив пирон в ковчега на Здрач, но някой от продуцентите трябва да се вързал на фльонга.

За Гилемотите няма да се разберем и това е. Как тези неща:
http://www.youtube.com/watch?v=3mhSrgYSIQg
http://www.youtube.com/watch?v=YX4YD22BV0A
са по-overproduce-нати от тези неща:
http://www.youtube.com/watch?v=YjrOVc8hYqU
http://www.youtube.com/watch?v=0EaAYi64Rpo
или Through The Windowpane, дето го няма в тубе, или в Sao Paolo, дето на места не се диша. Да не говорим, че 90% от Red е още по-over...

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests