THOR

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
User avatar
Muad_Dib
Shadowdancer
Posts: 10972
Joined: Mon Oct 04, 2004 3:12 pm

THOR

Post by Muad_Dib » Sat Apr 30, 2011 10:51 am

Image

Вчера в много късна доба успяхме да го гледаме на аймакса и на фона на никаквите ми очаквания просто се изкефих на максимум! Това за мен лично е поне на нивото на първия Айрън Мен, ако не и по-добро. Студиото на Марвел за пореден път показа, че те като си правят техните неща се получава просто супер. Нещата, които най-много ми допаднаха са: актьорската игра на Крис Хемсуърт (който на фона на опасенията ми направо steals the show на моменти, буквално той Е Тор, както Дауни Е Старк) и на неизвестния пич, играещ Локи, цялостният великолепен кастинг (освен очевидните неща се размах адски много на Ренър като Hawkeye, Рей Стивънсън и Стеал Скаарсгард), могъщото количество инсайд рефърънси за комикс гийкове като мен, визията, музиката ( с известни резерви) и въобще как успява да ти хареса въпреки баналната (към края) история.

Силно препоръчвам. Единствената ми по-сериозна критика е, че 3D-то е толкова малко, че наистина можеше и без него. ПО-малко от в Алиса е...

Gondry
Scholar
Posts: 122
Joined: Wed Aug 04, 2010 7:05 pm

Post by Gondry » Sun May 01, 2011 3:21 pm

Не съм в някакъв небивал възторг, както повечето хора. Мисля, че беше напълно гледаем, на места доста забавен, с приличен фен-сървис и доволно количество реферънси към комиксите, но в крайна сметка доста забравим. Признавам обаче, че ме изкефи доста битката с гигантите в началото, въпреки Пауър Рейнджърс-идиотизма в края й.

Проблемът е, че ми влезе прекалено бебешки, а и Хемсуърт не ми беше убедителен Тор, може би и защото репликите му просто увисваха. Актьорът за Локи е попадение, но щях да се радвам повече на саркастичен путьо, отколкото само на путьо. Сиф и бойците пълнеха екрана, а камеото на Hawkeye беше направо излишно (за разлика от това на Stan Lee, което къртеше :lol: ). 3D-то мо'еха и да си го задържат, нямаше да се обидя.

Но поне не беше досадна реклама на Авенджърс, като Айрън Мен 2.

Scourge
Mistborn
Posts: 1280
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:02 pm

Post by Scourge » Sun May 01, 2011 7:16 pm

много готин асгард. особено нощем. туй е правилната мегаломания.
при такъв асгард, кому е нужен мидгард. :)

и в оригинала ли е толкоз политически коректно откъм расите на асите?
и кой е хоукай? пичът с лъка?

User avatar
Muad_Dib
Shadowdancer
Posts: 10972
Joined: Mon Oct 04, 2004 3:12 pm

Post by Muad_Dib » Mon May 02, 2011 1:47 am

Да, пичът от SHIELD с лъкчето, изигран за около 30 секунди от Джеръми Ренър, който не искам да знам какви пари е взел за това:)))

Въобще не съм съгласен, че Хемсуърт е неубедителен. Аз подходих с ПОДНУЛЕВИ очаквания и направо ме изкърти момчето на моменти.

И не, няма Хеймдал негър, ама кво да правим....И азиатец също можеше да го скипнем тбх.

Gondry
Scholar
Posts: 122
Joined: Wed Aug 04, 2010 7:05 pm

Post by Gondry » Tue May 03, 2011 7:47 pm

Чертите на Тор по принцип са по-издължени, брадата и мустаците са излишни и всъщност тук замазват това, че Хемсуърт хем не прилича на персонажа, хем носеше шлема (който си е важен дееба) само в 1-2 сцени. Иначе в поведението- арогантността на Тор беше уловена, ма виковете му по-скоро ме разсмиваха.

Камеото на Hawkeye беше малоумно, защото не стана нищо. Копелето го издигнаха нависоко, той извади лъка и... дотам. Нищо, никаква динамика. Можеше поне да изстреля една-две стрели, па да не уцели- ба ли го, нещо да стане, не да стои като парализиран.

С този иначе правилен подход на Марвел в Тор (и в първия Железен) се замислих, че наистина искам да видя Dr. Strange филм- отново много цветен, надъхващ, straight forward екшънче с щипка чувство за хумор и ултра accessible. Дано някой се сети колко ще пасва на Марвел филмвърса.

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Thu May 05, 2011 2:20 pm

Аз съм по-скоро разочарован. Не чак до степен да съжалявам за дадените пари, но и нямаше от какво толкова да се впечатля.

Хубави декори и ефекти, стабилна актьорска игра (Крис Хемсуърт ме изненада приятно като Тор, Локи беше доста точен, Антъни Хопкинс и Натали Портман са ясни, Стелан Скарсгард си го бива по принцип, ама тук беше бая излишен като роля) и доста добър екшън, доколкото го имаше и доколкото се видя (понеже отначало със снежните уж-великани беше бой на негри в тъмна нощ).

Историята е зле, та зле. В два часа ми дават смислени събития като за половин час, другото е пълнеж. Нахвърляни хаотично отделни елементи, почти никакво обяснение кое защо как става и най-вече кой какъв се явява и за какво се бори, Асгард беше по-празен от улиците на София по Великден, нямаше глъчка, нямаше масовка, нямаше денонощен купон по заведения, нямаше една скапана почетна стража да пази Один по време на Съня му (който също не беше обяснено какво се явява), а и Один си се събуди по някое време да се включи в сюблимния момент. The Casket of Ancient Winters беше бегло споменат, без да се каже каква роля играе - а тя не е никак маловажна, можеха да й заделят няколко изречения.

Божественият момент до голяма степен липсваше, ако изключим Один и Тор и донякъде Локи (Сиф и Фрея стояха като украшения). Прословутите снежни великани не бяха особено великански.
Съвсем между другото, една от способностите на Мьолнир е да отваря врати между измеренията, така че Тор не би трябвало да има проблем да отскочи до Мидгард... пардон, Земята да навести гаджето докато строително-ремонтната бригада поправя лъча на Звездата на Смъртта, така де Бифрост... опа, ама то май няма кой да го поправя, в Асгард я видях десетина души, я не.
Въобще Асгард беше ебаси слабонаселеният квартал. Все едно населението целокупно се е вдигнало и отишло някъде на курорт за лятната ваканция.

ЩИТ-аджиите бяха по-зле от кварталната полиция. То ясно, че не са центърът на филма, ама ако ще ги показват, поне да беше като хората, иначе по-добре не. По нищо не си пролича, че това е най-голямата организация за шпионаж и контрашпионаж на Земята с ебем ти технологията и суперобучените агенти.

Преводът на Odin All-Father като Один Олфадър ме подразни неимоверно. Какъв беше проблемът да се намекне по-ясно, включително и във филма, че Один е Баща на Всички, Баш Богът? Понеже шепата асгардци, които благоволиха да ни покажат си бяха основно бойци с малко по-добри способности от средния човек - да, има и такива, но не само. Асгардски пантеон ли? Няма време, нищо че филмът е над два часа, не отделиха и минута-две да споменат или покажат повечко богове и богини, а не е като да няма. Всичко това спрямо комикса, даже не зачеквам митологията.

Иначе си имаше дежурните намигвания към феновете със споменаванията на имената на д-р Доналд Блейк и (Клинт) Бартън, намекът за Брус Банър-Хълк (изчезналият експерт по гама-лъчения), кратката поява на Стан Ли (Страчински не го знам как изглежда, пък и слабо ме вълнува), сцената след надписите показва Ник Фюри и Космическия Куб, а Локи явно ще стане факторът, който води до създаването на Авенджърите като в комикса, но тук по-вероятно с куба, ОК, браво, радваме се.

Обаче историята е толкова плоска, че тоя филм едва ли ще го гледам втори път. Просто няма какво толкова да му се види след едното информативно гледане. Лично за мен силно отстъпва и на Хълка и първия Железен човек на Марвъл студиос, и на двата Екс-Мена на Браян Сингър при Фокс - това само в категория "филми по марвълски супергерои". Тия четири филма спокойно бих ги гледал повече от веднъж, защото имат смислена и кадърно поднесена история.

"Тор" е като захарен памук - отвън изглежда красиво и внушително, ама като го захапеш виждаш, че откъм съдържание няма почти нищо.



А, и 3D-то процентно беше най-застъпено в заставката и субтитрите. Имаше сума ти сцени, които гледах без 3D очилата без проблем. Бая ненужна добавка, освен за прибиране на допълнителни кинти от зрителите, естествено.

User avatar
Muad_Dib
Shadowdancer
Posts: 10972
Joined: Mon Oct 04, 2004 3:12 pm

Post by Muad_Dib » Thu May 05, 2011 2:33 pm

Не мисля, че трябва да се подхожда с големи очаквания в сюжетно отношение за попкорн филм, особено по крайно стрейтфоруърд комикс и то точно на Марвел.

Бтв след като излязат Авенджърите след 3-4 години как ще видим един Avengers: Civil War усещате ли го:)

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Thu May 05, 2011 2:36 pm

Абе то моите очаквания уж бяха приемливо ниски, ама в някои ревюта доста го хвалеха филма, а в едно даже се заяви, че бил най-добрият на Марвъл студиос до момента, демек над Хълка и първия Айрън Ман. :roll:
Въпросното ревю обаче беше от комикс сайт, та трябваше да имам едно наум.

User avatar
Muad_Dib
Shadowdancer
Posts: 10972
Joined: Mon Oct 04, 2004 3:12 pm

Post by Muad_Dib » Thu May 05, 2011 2:38 pm

Ами на мен лично ми е силно над Хълка, но тук ще трябва да влезем в един спор от време оно, който не ми се ще да повтарям. Първият Железен е над ТОР, но не с толкова много , колкото си мислех, че би бил.

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Thu May 05, 2011 2:40 pm

Ами Тор за мен е основно добър в техническо и актьорско отношение, но историята и при Хълка, и при първия Желязко, и при двата Х-Мена на Сингър е далеч по-изпипано поднесена, а персонажите им са по-кадърно развити, струва ми се.
Ти Хълка също го беше харесал доста навремето, или греша?

User avatar
Muad_Dib
Shadowdancer
Posts: 10972
Joined: Mon Oct 04, 2004 3:12 pm

Post by Muad_Dib » Thu May 05, 2011 2:44 pm

Грешиш, ти и Симеон го бяхте харесали, на мен дерзанията на Банър и любимата в стаите им ме накараха леко да се позасмея :).
Иначе не смятам, че първият Айрън Мен може да се похвали с някаква кой знае каква история спрямо Тор. И двата ни запознаха доволно добре с основните играчи в двата комикса, дадоха ни хубави origin истории, посмяхме се на лафове (макар в Айрън Мен да са повече) - предостатъчно ми е за Марвелски филм. А и нито единият нито другият са ми любими герой, че да ме е еня. Кефя се на Айрън Мен заради Дауни Джуниър, а не защото героят е много яко пресъздаден все пак. Да си стиснем ръцете на това, че и двата съкват откъм сюжет и да си четем Мартин, че да ни мине, а? ;)

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Thu May 05, 2011 2:51 pm

Не става дума да има "кой знае каква история", а за това как е развита и как ни се представят персонажите. В Тор това е направено по-зле от Хълка и Желязкото, мисля. Просто подхвърлят някакви сценки, показват за малко някакви персонажи и толкова. За основната история - виждам какво става, ама малко насилено ставаше. :)

А и на 3Д за прибиране на повече пари пък съвсем нагло ми дойде.

За оправяне на настроението освен че дочитам четвъртата Песен си зяпам Boston Legal (който силно ти препоръчвам, ако още не си го гледал). :D

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2932
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Post by Dr. Horrible » Fri May 06, 2011 4:12 pm

Я, аз не съм писал в темата…
Гледах го миналата седмица. Хареса ми, дори ми хареса много. Филмът си е пуканки, несъмнено, но пък е адски страхотни пуканки. Не бих го поставил до нито един от двата Айрън-мен, но ме зарадва доста повече от Хълк.
Крис Хемсуърт беше чисто и просто страхотен в ролята на Тор. Играеше го така искрено, просто си личеше, че му идва отвътре, затова му се получиха всичките сцени – и веселите, и тъжните. И все пак дори той остава засенчен от пичът, който играеше Локи. Феноменален Локи, просто ми напълни душата. Имаше перфектния поглед, прекрасно предаваше изражението на недооценен, амбициозен, наранен и горд втори син. Искам да гледам филма пак дори и само заради него, придаваше на образа си двойно по-голяма дълбочина от тази, която имаше по сценарий. Като незадоволителна бих посочил Натали Портман. Първо, омръзна ми да я гледам във всеки филм, и второ, просто не се опита да даде нещо от себе си на героинята. Тя вече беше по-слаба от Лив Тайлър в Хълк и несравнима по никакъв начин с великолепното изпълнение на Гуинет в Айрън мен. То дори асистентката й ми беше по-радваща. Лейди Сиф беше някак якичка, макар да я имаше за сравнително малко. Но актрисата си я бива, дано в бъдещите филми наблегнат повече на нея.
Съгласен съм, че 3D-то в случая не беше нужно, на мен също ми се стори малко нагло да не го пускат в 2D. Като друг минус бих посочил сцената, в която Тор почти издъхна на Земята, някак не беше толкова грабваща, колкото й се искаше да бъде. И все пак изключително много се изкефих на финалната битка, а репликата “I could have done it, father! For you!” ми беше най-добре изречената в целия филм.
Общо взето бих му дал 8.5 от 10.
But goddamn,
you got me in love again

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Fri May 06, 2011 7:54 pm

Пиша без да съм чел темата, после ще видя кво сте творили.

Филмчето ме израдва много. Не оставя кой знае какво след себе си в съзнанието, но е много приятно забавление поне на нивото на Хълка и ОПРЕДЛЕНО класи над втория Железен човек. Имах яко съмнения за Крис Хемсуърт, но той се оказа разкошен за ролята, поне такава, каквато е във филма. Мнението ми по-нашироко в блога:

http://rolandscodex.blogspot.com/2011/0 ... -thor.html
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Fri May 06, 2011 9:29 pm

Dr. Horrible wrote:Като незадоволителна бих посочил Натали Портман. Първо, омръзна ми да я гледам във всеки филм, и второ, просто не се опита да даде нещо от себе си на героинята. Тя вече беше по-слаба от Лив Тайлър в Хълк и несравнима по никакъв начин с великолепното изпълнение на Гуинет в Айрън мен. То дори асистентката й ми беше по-радваща.
:shock: :shock: :shock:

Натали Портман принципно е по-добра актриса от тия двете взети заедно, но е принудена да работи с какъвто материал й подават.
Като в новата трилогия на Стар Уорс, всъщност - след която трилогия сподели по повод снимките й в друг филм колко се радва, че работи с добър режисьор, който й дава възможност да се разгърне вместо да стърчи пред сини и зелени екрани или нещо от тоя род.

Та не е само до актрисата, а и до сценария, диалозите и режисьора. :wink:
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 16 guests