Smartphone Games

Всичко, което ви вълнува около голфа, бингото и стрип-покера...

Moderator: AlDim

Post Reply
User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Smartphone Games

Post by The Dragon » Sun Jan 23, 2011 8:06 pm

The title says it all.

Тема за игри които вървят на актуални смартфони.

Засега страхотни и безплатни на андроид са

Angry Birds

Стреляш птици, рутиш свинки - звучи просто, но не е.

Ninjump

Катерите се по една безкрайна стена и с тап прескачате на друга. Изисква нечовешки тайминг.

Slice it

Геометричен пъзел целта на който е да разрежете ошашавената геометрична фигура, с точно определен брой разрези на равни по площ части.

Cut the rope.

Режете въжета като целта е да докарате топката до змийчето.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Mon Jan 24, 2011 12:02 pm

Засега Android е много ограничена платформа за игри (т.е. място за развитие има и то огромно, но засега заглавията са бая ограничени). Blackberry-тата още повече - там напрактика сме в каменната ера в това отношение. Windows Phone 7 е малко мех засега.
На практика на този етап единствената реална игрална платформа при smartphone-ите е iShit, като селекцията от софтуер там е със същият превес над конкуренцията като Win vs Mac PC-та. Друг е въпросът, че iShit = shitty phone.
Очаквам, че и PSP Phone ще е много сосен фейл. Android PSP... WHAT?

User avatar
mitkohr
E'lir
Posts: 195
Joined: Tue Jan 20, 2004 1:36 pm

Post by mitkohr » Mon Jan 24, 2011 3:10 pm

http://www.palmheroes.com/

Силно препоръчвам Palm Heroes, актуалната версия е 1.05. Базирана е като механика на Heroes 1/2 и е единствената дето е успяла да ми задържи вниманието от мобилните игрици. Всякакви времегубки като цитираните по-горе стават за 1-2 часа но страшно писват после, докато усещанто с тази е като с истинския Heroes - винаги по нещо ново и увлекателно. От "актуалните" смартфони само iShit (TM на AlDim :) ), поне откакто MS заряза WM6.1/6.5 :(.

User avatar
Corwin
Archmage
Posts: 2002
Joined: Fri Mar 26, 2004 3:41 pm
Location: Land of Supidity

Post by Corwin » Mon Jan 24, 2011 4:40 pm

Александре, преживях ти ябълчените неволи, обаче чак тука направихме въргала. ;)
Последните 2 години, почти всички игри които съм играл са от телефона (единственото изключение е СК2). Имам почти всички заслужаващи си неща и следя развитието на пазара постоянно, да не говорим, че голяма част от времето в офиса минава в обсъждане на такива заглавия.
Малко суха статистика. В АппСтора в момента има над 400 000 приложения, които до момента имат над 10 милиарда даунлоуда. От тях около 30% са игри. За последните 6 месеца са качени над 100 000 нови приложения. По думи на Стив Джобс, продажбите на игри за последната 1 година са на стойност милиард и половина долара. Март 2009 ифона държеше 20% от хандхелд пазара (срещу 10% псп и 70%дсд) по ревеню, сега са около 45%.
Пазара за игри за смартфони се развива с гигантски темпове и засега няма изгледи това да спира. Съответно заглавията стават все по-идейни и по-изпипани. И това не е само в при ифоните, андроид маркета сериозно ги настига - почти всички топ апп стора приложения ги има и в маркета. Друг въпрос е, че там е малко сложна работата заради разнообразието от екрани и разбира се бозавоста на джавата. В момента при РИМовете също има страхотен бум при игрите. Там в момента наваксват с бясна скорост и пренаписват всичко и за техния пазар (по ирония те се бутат в юзер нишата на ифона, както той в тяхната бизнес ниша).
Най-голямото предимство на смарфон апп пазара е, че дава равен шанс на всички. Игри писани за седмица от 2ма човека правят милиони (дудъл джъмп), огромни проекти потъват безславно. В момента за тоя пазар са си даже малко романтични времена - идеята и ентусиазма бият парите хвърлени за направата на играта.
От друга страна най-големия минус при смартфон игрите са управлението и интерфейса. Поради спецификата на тъч скрийна, трябва да се измислят напълно нови контроли и стандарти. За съжаление повечето производители не си правят този труд и сътворяват епични лайна в лицето на виртуални джойстици, стрелки и бутони, безумно селектирани не юнити в стратегиите, при което си закриваш целия екран и тн. Все пак добри идеи не липсват, а както казах хубавото на апп стора му е, че възнаграждава креативността и иновативността...
Понеже това ми е най-дългия пост в живота, по-нататък ще драсна и за топ игрите тук...
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

User avatar
Muad_Dib
Shadowdancer
Posts: 10972
Joined: Mon Oct 04, 2004 3:12 pm

Post by Muad_Dib » Mon Jan 24, 2011 5:49 pm

Мен ще ми е интересно да видя едно хубаво списъче определено.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Mon Jan 24, 2011 6:11 pm

Много як пост Тишо
This is it. Ground zero.

User avatar
armageddon
Forsaken
Posts: 2936
Joined: Tue Jan 13, 2004 10:24 am

Post by armageddon » Mon Jan 24, 2011 7:02 pm

Покрай на брат ми iShit-a разцъках някои неща, и имаше няколко игрици, които много ме изкефиха :

Train Conductor 1/2 (разцъквах само първата част де, но втората е още от същото) - бая зарибяващо, насочват се разни влакчета към съответните им тунели
Flight Control - където се насочват разни самолетчета към съответните писти, подобно на предното, но не съвсем
Protector:The Planes - tower defence, римейк на първата част от популярна флаш-поредица със същото заглавие

Цитирания по горе Palm Heroes съвсем не е лош, но специално на iShit-a не ме изкефи особоно, не на последно място free версията бая крашваше.

За Android нямам представа как са нещата, но наскоро ми се мерна че един от сайт с бая флаш зарибявки - Kongregate - са пуснали app за последната версия с 300 игрици ъвейлъбъл като за начало. http://www.kongregate.com/android за допълнително инфо, който се вълнува.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Tue Jan 25, 2011 12:45 am

Относно мобилните игри винаги ми се е моткала една мисъл из главата - че искам да цъкам Heroes, та туй Palm нещо ужасно ме блазни... След година като ми изтече договора на телефона нищо чудно платформите, на които играта е достъпна, да определят с коя джаджа ще се ъпгрейдна. :)

То туй чудо легално ли е всъщност, при положение че не е клонинг, ами направо директен порт на Heroes 2?

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 20295
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Post by Xellos » Tue Jan 25, 2011 8:57 am

Peggle peggle :mrgreen:
:ninja:

User avatar
mitkohr
E'lir
Posts: 195
Joined: Tue Jan 20, 2004 1:36 pm

Post by mitkohr » Tue Jan 25, 2011 1:06 pm

AlDim wrote:Относно мобилните игри винаги ми се е моткала една мисъл из главата - че искам да цъкам Heroes, та туй Palm нещо ужасно ме блазни... След година като ми изтече договора на телефона нищо чудно платформите, на които играта е достъпна, да определят с коя джаджа ще се ъпгрейдна. :)

То туй чудо легално ли е всъщност, при положение че не е клонинг, ами направо директен порт на Heroes 2?
Не знам дали е легално - преди струваше някакви кинти (е ползвах съответните кракове и кийове) ама сега гледам, че са го направили безплатно. Пробвал съм и порта на Heroes 2 на моя HTC Touch HD, но беше мног лагав (предполагам заради емулатора дето бяха набутали едва ли не му стига памет и процесор :)) а и си личеше че мислен за мишка и клавиатура, което страшно убиваше геймплея. В това отношение Palm Heroes е почти перфекно, с по старите версии има проблем пои резолюции > 640х480, но гледам с най-новата е оправено.
Ако имаш достъп до WM6.1/6.5 устройство или в краен случай някоя ябълка пробвай го задължително.

User avatar
Corwin
Archmage
Posts: 2002
Joined: Fri Mar 26, 2004 3:41 pm
Location: Land of Supidity

Post by Corwin » Sat Feb 05, 2011 11:46 pm

Три бързи игрички от мене:
1. Infinity Blade
Spoiler: show
Image

Безспорно флагмана на изпипаните, професионално направени и визуално зашеметяващи неща за телефон. Първата игра направена с Unreal Engine 3 (като изключим демото Epic Citadel) за Айфон. Брилянтен гейм дизайн, брилянтен бизнес модел, брилянтна визия и най-вече брилянтна реализация.
Основната идея е следната. В началото тръгваш като млад герой засилил да щурмува замъка на The God King и неговия шампион The Dark Knight с цел отмъщение за загиналия си преди 20 години padre. Докато щъкаш из замъка търсейки шефчетата (имаш 2 линейни пътя до The God King), срещаш разнообразни гадове, които естествено шамариш за експириънс, някой лев и разбира се, да продължиш пътя си.
Основните геймплей кукички са две. Битки и предмети. Битките са 1vs1, разчитат поравно на тайминг и стратегия и са тонове адренализиращи. Предметите са оръжия/брони/щитове/шлемове/пръстени, изключително красиви и разнообразни са и всеки влиае директно на вида и кулнес фактора на главния герой...
Така, сега и врътката - до The God King стигаш след около половин час игра. За да не си купуваш игра, която се играе половин час, дизайнерите са измислили следното - The God King, като един уважаващ себе си God King ти бие два шамара и те убива. Хубавото е, че решава, че си от хубав блъдлайн и те убива с меча си - Infinity blade, който бла бла бла запазва есенцията ти. В следващия момент се появява откриващата сцена на играта 20 и кусур години по-късно и сина на главния герой идва да отмъсти за баща си започвайки с неговия опит и предмети. Естествено вдига опит, купува нови предметчета и отново се опитва да бутне The God King. Знам, че звучи ужасно лейм, но повярвайте - не е така. Постоянно градиращата предизвикателност на битките, разнообразието и нуждата да купуваш нови предмети и зарибявателността на геймплея правят играта епично преигруема. Принципно не съм човек падащ си по безмисления грайнд (Диабло съм го минал веднъж на нормал и след третия куест на УОУ щях да си пръсна мозъка), но в Infinity Blade, имам 16-17 блъдлайна, което са си близо 8-9 часа игра и си е цифра за игра на телефон...

Цена - 5.99$
Фън фактор - 9
Изпипаност - 9.5
Гейм дизайн - 8
Зарибяваемост - 9.5
Финансов успех - 9.5
П.П. Няма я за Андроид и няма да я има. Chair са отказали да борят джавата, а и това е игра изстискваща хардуъеъра и изглежда много трудно да покрият като изисквания достатъчно голям рейндж телефони.
2. Angry Birds
Spoiler: show
Image

Няма как да се мине без най-продаваната игра изобщо за Айфон, и единствента игра в топ 10 сваляни приложения едновременно за Айфон, РИМ и Андроид. Че и си го заслужава в много голяма степен. По същество представлява стандартна артилерия, само дето стреляш с отмъстителни пилци вместо амуниции. Определяш ъгъл, сила и пуцаш - обикновена проста идея, не много трудна за имплементация, но перфектно изпълненена и донесла доста милиони долари на реализаторите си. Много добър левъл дизайн, редовни ъпдейти с безплатни левъл пакове, разнообразие от пилета-амуниции, изключително симпатична графика и геймплей мечта за телефон (влизаш докато чакаш на опашката, играеш една бърза игра, пробваш няколко пъти, убиваш прасета, излизаш от играта и ти е готино от живота). Определено must have за всеки, който от време на време има нужда да убие малко време.
Цена - 0.99$
Фън фактор - 8.5
Изпипаност - 9
Гейм дизайн - 8
Зарибяваемост - 8.5
Финансов успех - 10
3. Doodle Jump
Spoiler: show
Image

Не може да се мине и без Клондайка на игрите за смартфони. :) Легендата за играта направена от двама братя руснаци за 2 уикенда, и донесла им 3 милиона за няколко месеца обиколи нета и вдъхнови хиляди знайни и незнайни инди и не толкова инди девелопери да разгърнат потенциала си в новата платформа. А идеята отново е безкрайно изтъркана и проста, но перфектно реализирана и изпипана. Имаш едно симпатично нарисувано на игра дудълче, което бодро подскача по малки рампички. Скачането е автоматично, управлява се само посоката с тилтване на телефона. Играе се докато не успееш да скочиш върху рампичка и паднеш, има различни гадове, които може да отстрелваш, както и разни приспособленийца, които ти помагат по-бързо да се катериш нагоре - различни пружинки, ракети, шапки-хеликоптерчета и тн. Целта е да заскачаш колкото си може по-нагоре. Имаш 5-6 скина (скачаш в космоса, в гробищата, на футболно игрище) и.. това е. Не може да се обясни защо работи, но работи, милионите даунлоуди го показват. Лично мен играта не успя да ме зариби достатъчно, но пък показа, че някъде в тая платформа го има One Piece и само трябва да идеш и да си го вземеш... :)

Цена - 0.99$
Фън фактор - 8
Изпипаност - 9
Гейм дизайн - 7
Зарибяваемост - 6.5
Финансов успех - 10
П.П. Оценките са ми изцяло субективни и отразяват горе-долу на мен как ми е подействала играта. Успех е как се е реализирала финансово играта спрямо вложенията (предполагаемо разбира се).
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 22 guests