Бял и черен списък на заведенията

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Бял и черен списък на заведенията

Post by Moridin » Tue Mar 16, 2010 1:33 pm

Чудно ми е що си нямаме такава тема. Мен често ми се ходи на як и нов ресторант и вече започнах да се изчерпвам на идеи, а има хиляди :mrgreen: Темата не е ограничена до София, а ако потръгне, ще я разделим на бял и черен.

Аз ще открия черния :mrgreen:

[Ч] Тринайсетте стъпала

намира се на: граф Игнатиев почти до Славейков отдясно в посока пазарчето
тип: малко по-висок клас кръчма
цени: около 15 на човек

Хубавото: мииии вкусно е. И пускат класическа музика по някаква причина.

Лошото: рекламира се като ресторант, но в най-добрия случай е един по-малък Авалон. Има ЕДИН сервитьор за три етажа. Ако не сте на приземния, където е кухнята, шансът да ви ощастливи е веднъж на около 30 минути. Вложени са НЯКАКВИ усилия за атмосфера, но те се ограничават главно до по някаква причина силно евтино изглеждащите картини на дракони и рицари по стените. Залите са доста празни, масите са малко като в стол. Но най-вече е НЕВЕРОЯТЕН ЗВЕРСКИ студ (надявам се лятос да не е аналогично толкоз жегаво), като на долния етаж, където се преместихме с надеждата да е по-топло, климатикът направо духаше студен въздух. Накрая им се скофти и софтуерът на компютъра, та имахме и едно чисълце за сметка...

Отделно не ни донесоха ваза за цветето въпросните 30 минути, което веднага отличава читав от нечитав ресторант.

В крайна сметка си личи, че са много начинаещи и вероятно перат нечии пари, но пък е вкусно, може би ако натрупат опит, може да стане за събиране на срещички, но за някаква романтична вечеря е остро изключено :mrgreen:
This is it. Ground zero.

User avatar
dellusion
Warmage
Posts: 1248
Joined: Thu Dec 28, 2006 10:36 am
Location: София

Post by dellusion » Tue Mar 16, 2010 1:47 pm

Име: Белла
Намира се на: Обирище в края, при Ситняково
Тип: кръчма слеш пицария
Цени: стандартни
Хубавото: обстановката не е нито претенциозна, нито пропаднала. Сервитьорките са готини и не ги сменят. Има голям телевизор. Има аквариуми. Готвят вкусно.
Лошото: може би можеше да е на малко по-централно място.
Look at the darkness...
...around me.

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Tue Mar 16, 2010 2:09 pm

За черния списък -
Гара за двама

намира се на: ул "Бенковски"18
тип: бутиков ресторант, претендира за руска атмосфера и романтика
цени: около 30 на човек за салата, основно и безалкохолно

Хубавото: Много интересно оформление - масите са направени като купета във вагон. Оригинална руска кухня, съчетана с руска музика. Пелмените им са върхът.

Лошото:Ресторантът е малък - само 4 маси и е доста сгъчкано (а понякога слагат и една обикновена маса допълнително и съвсем няма къде да се завъртиш. Яденетата стават бавно - и двата пъти сме чакали около час. Цените са соленички - 8 лева за салата от домат, половин краставица, морков (май) и декорация. Основните ястия са по около 20. Сервитьорът е (без извинение) ебаси мизантропа. И двата пъти ни обслужваше, така сякаш беше млад аристократ сервиращ в прииют за бездомници и това е част от присъдата му на принудителен труд.

И сега, случката, която ме вбеси. На съседната маса имаше пиянска група, която ругаеше, подсвиркваше и вдигаше шум (едно от момичета друсна и лек кючек между масите, които са много нагъсто). Държаха се като в по-долнопробна дискотека, а не като в ресторант. След като сервитьорът отказа да им направи забележка ("веселят се хората, какво?"), ние си тръгнахме. Накараха ни да си платим и недонесените (и поръчани преди почти час) и неконсумирани ястия. Не ни предложиха да ни ги опаковат. Между другото и съседната маса се оплакваше (т.е. 2 от 3 останали маси бяха недоволни), но тъй като онези си поръчваха водка след водка бяха преценени за по-приоритетни.

На другият ден се опитах да се разправям със собственичката, тя прие лъжата на сервитьора, че той по някое време май им бил казал, ама дори да не им бил казал, нищо не можел да направи. Предложи да ми даде ня място вчерашните ястия или да дойдем да си ги изядем някоя вечер (!!!).

Не, мерси.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
Alanna
Arcanist
Posts: 959
Joined: Tue Jan 20, 2004 1:53 pm
Location: In the Middle

Post by Alanna » Tue Mar 16, 2010 3:29 pm

Ах, Морви, да ти имам усилията за саморазправи. Това е малко като Дон Кихот срещу мелниците.

Бтв, към повечето наши кръчми и ресторантчета, подхождам с ниски очаквания, защото по-често не са на особено ниво (често и тези от тях, които са и уж висок клас и с по-изискани цени). Май нямам особено любими ресторанти или бирарии, а само сносни такива.

Като по-открояващо се за черния списък бих прибавила "Капитан Кук"
Еталон за рибна кухня в България
Тип: Класиката на ресторанта
Екстри: климатик, сепарета
Кухня: Български вкус, Морски полъх, Еротични наслади
Средна цена за обяд/вечеря на човек:

* 40.00 - 50.00 лв.
Адрес: бул. Пенчо Славейков 12-14

Хубавото: готвят добре и обзавеждането е хубаво.

Лошото: Пълно безумие е досаждането на келнера. Клиентите са малко, защото е по-скъп ресторант и няма особен трафик. Та, въпросния беше много възпитан, но явно там си ги възпитават да ти стоят зад гърба и да дебнат дали няма да отпиеш една глътка вода, за да я долеят в чашата. Също така, хубаво е да показва интерес и да попита дали всичко е наред и дали ястието ни харесва, но според мен е прието да го прави по веднъж-два пъти, а не няколко. По едно време ми идеше да го поканя да седне при нас, за да не ми пречи с онова досадно чувство, че си наблюдаван неотлъчно. Естествено, не съм му правила забележки, защото то беше една постоянна досада. Трябваше да съм груба и да го изгоня. Все си мисля, че след като те попита дали всичко е наред и ти му отговориш, че е, следва това да е знак, че нямаш нужда от вниманието му в следващите 5 минути (минимум).

Бтв, наблюдението ми е отпреди около 4 години, защото не съм изпитвала нужда да ходя на наблюдение. Все пак, бих му дала втори шанс, защото е много близо до вкъщи.



За белия списък все пак бих добавила "Наше село".

Адрес: София, Бул. "Акад. Иван Евстатиев Гешов” 15,
(Центъра по хигиена)
тип: традиционна кухня в битов стил - т.е. битовки покривки, дървени пейки и маси;
цени: около 15 лева на човек за по-обикновени неща, включително салата, основно ястие и напитка

Хубавото: Не е особено далече от центъра. Готвят вкусно. И сравнително бързо. И има много хубави неща, като например, салата от патладжан със сирене и домати, в която патладжана имаше вкус на прясно сготвен, а не на консервен, или пък пъстърва с орехи във фолио. Сервитьорът минава достатъчно често, за да не се налага да тръгваш да го търсиш, ако до 10-15 минути се налага да си тръгнеш.

Лошото: Можеше да е съвсем в центъра, защото няма как да навия приятели, да отидем там, ако са убедени, че е по пътя за Перник. Също така, в петък вечер може да пуснат и 1-2 чалги в долната част на заведението. Тя е смесена в преобладаваща народна музика, изпълнена наживо. Бтв, има си известен чар в това. Не в чалгата, а в народната музика. Само че, на моменти на певицата, освен тип караоке (само инструментален съпровод), са и пуснали директно песента с някакъв мъж изпълнител и... тя пее в нещо като дует. Мда, кофти дует се получаваше, защото не е предвидено да е дует, най-малкото. Тя реално се надграчва със записа.

Е, просто петък вечер може да се избягва или да се седне в готната част на заведението.

Смешно е, че противопоставям толкова различни ресторанти, но нямам предвид дадена категория, а представители от различни категории, открояващи се в положителен или отрицателен аспект.
Last edited by Alanna on Tue Mar 16, 2010 3:38 pm, edited 1 time in total.
(\ /)
(X.x)
(> <)

Reality is an obstacte to halllucination.

User avatar
Roamer
Ascendent
Posts: 4895
Joined: Wed Jan 03, 2007 5:25 pm
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Contact:

Post by Roamer » Tue Mar 16, 2010 3:38 pm

Дафи, за случая с Морви, мен и "Гара за двама" - повярвай ми, за последните 15, да не кажа поне 20, години съм насъбрал много впечатления от много добри и лоши заведения за много добро и лошо обслужване. Това клонеше към най-лошото, което ми се е случвало. Просто... докато не видиш такова отношение (не само това, че сервитьорът не правеше забележки на другата компания, а и начинът, по който и той, и управителката след това, се отнасяха с все пак плащащите клиенти), не е много лесно да осъзнаеш колко идиотско се чувства човек точно в тази ситуация. Да, много други ситуации *звучат* подобно, но тази беше... различна.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

User avatar
Alanna
Arcanist
Posts: 959
Joined: Tue Jan 20, 2004 1:53 pm
Location: In the Middle

Post by Alanna » Tue Mar 16, 2010 3:44 pm

Roamer wrote:Дафи, за случая с Морви и "Гара за двама" - повярвай ми, за последните 15, да не кажа поне 20, години съм насъбрал много впечатления от много добри и лоши заведения за много добро и лошо обслужване. Това клонеше към най-лошото, което ми се е случвало. Просто... докато не видиш такова отношение (не само това, че сервитьорът не правеше забележки на другата компания, а и начинът, по който и той, и управителката след това, се отнасяха с все пак плащащите клиенти), не е много лесно да осъзнаеш колко идиотско се чувства човек точно в тази ситуация.
Не, аз си го представям много добре и се вбесих, само докато четях. Просто не очаквам да се абилитират пред мен по начин, който да ме удовлетвори. Т.е. не би ме удовлетворило да ми дадат неконсумираните ястия на следващ ден, защото повече няма да им стъпя в шитавия ресторант. Лошото усещане ще си остане до степен да не искам да вляза през вратата изобщо. Могат и да ми върнат парите, но... някак си не очаквам да го направят. И понеже не очаквам, надали ще се занимавам да им ходя на крака. По-скоро ще потърся сайт на заведенията, в които могат да се пускат оценки и коментари, и ще ги оплюя както заслужават.
(\ /)
(X.x)
(> <)

Reality is an obstacte to halllucination.

User avatar
Alexis
Forsaken
Posts: 2684
Joined: Sun Jan 11, 2004 4:57 am
Location: In front of the computer

Post by Alexis » Tue Mar 16, 2010 4:07 pm

За Белия списък
адрес: София, бул. Македония 48 (точно на Руски Паметник)
ценови клас: около 35 лв/човек за салата, основно ястие и десерт

http://programata.bg/?p=71&l=1&c=1&id=2461

[Б]Ресторант Тазка (Ливанска кухня)

Плюсове: Отлична кухня, бързо, нетрапчиво обслужване, отлично отношение към клиента (дори към претенциознихора като мен, а бях и с една също толкова претенциозна приятелка-вегетарианка). Музиката не пречи на разговорите на масата, но е добър фон, който да заглушава шума от другите маси.

Лошото: На тъмно едва го намерих. При това е на втори етаж и някак изглежда сякаш човек не е на правилното място.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Tue Mar 16, 2010 4:12 pm

В интерес на истината аз очаквах, че поне има шанс да ми върнат парите. Случвало ми се е след яден имейл кино да ми даде безплатни билети за прожекция, понеже са отменили друга без предизвестие. Та се бях обнадеждила, че има нормално отношение, нали...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Tue Mar 16, 2010 4:25 pm

Тазка е доста яка, да :) И аз й се кефя. Но в другия ливански (до мола) имало и кючек на живо :Р
This is it. Ground zero.

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Tue Mar 16, 2010 4:30 pm

Ще се чувствам предупредена да го избягвам :lol: Но то и в Гара за двама се оказа, че има, от друга страна, та човек никога не знае...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Tue Mar 16, 2010 4:45 pm

Аз говоря за истински, който определено си струва да са се види, не чалга.
This is it. Ground zero.

Itilon
Paragon
Posts: 590
Joined: Thu Mar 13, 2008 5:38 pm
Contact:

Post by Itilon » Tue Mar 16, 2010 5:19 pm

Аз явно си падам по по-долнопробни места! :mrgreen:

За белия списък: Кроспойнт

Минуси: 1./ Разположението му го прави най-малкото трудно откриваем. Намира се съвсем близо до ВИАС - според картата на улица Неразделни 1, но мен това посмъртно не би ме ориентирало :twisted:. 2./ Музиката е малко по-силна отколкото се нрави на повечето хора.

Плюсове: 1./ Музиката е силничка, но все пак Кроспойнт е по-скоро пъб, а не ресторант/пицария. 2./ Цените би трябвало да са поносими за всеки. Аз обикновено оставям по 20-30 лева, но не би било проблем да хапнете и да изпиете по бира за 10-15. 3./ Сервитьорките са готини и досега не съм имал оплаквания от обслужването. 4./ Има дартс и джаги, което мен винаги ме радва. 5./ Споменах ли готините сервитьорки :mrgreen:?

Заведението все пак е за хора в началото до средата на 20-те с подчертан афинитет към рок музиката и не е върха на лукса, така че не бих го препоръчвал на произволен принцип! :)

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Tue Mar 16, 2010 6:11 pm

За белия списък: Чорбаджи Марко

Цени: 20 лева на човек

Edit: Намира се на разклона на 6 и 7 тролеи в люлин. Другия от веригата е в овча купел 2, но там не съм бил.

Минуси: В зависимост от вечерта можеш да попаднеш от възрожденски песни до чалгия като музикален фон.

Плюсове: Битова обстановка, огромно меню и една от най добрите скари в софия. 50-60 вида сачове и още толкова скара. Порциите са големи и определено мястото не е за вегетарианци. А свинската сабя е веднъж.
Last edited by The Dragon on Tue Mar 16, 2010 6:50 pm, edited 1 time in total.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
ifadriana
Mistborn
Posts: 1344
Joined: Tue Jul 03, 2007 7:06 pm

Post by ifadriana » Tue Mar 16, 2010 10:32 pm

Натрупала съм мноооого дълги списъци, но ще го карам на час по лъжичка. Днес - две бели гарги:

ТРАТОРИЯ ДА ВИЧЕНЦО

За белия списък!

Плюсове: Най-добрата паста, която съм опитвала извън Италия. Фетучините с манатарки и каквато там друга паста куатро формаджи ви влече са задължителни. Обстановка - типична семейна тратория (карирани покривки, завески и т.н. на бяло-оранжави квадратчета, далеч от лукс, но по средиземноморски домашна), в която готви собственикът Виченцо; при отбиване натам лафчето с него е задължително не само поради забавния му български - човекът Е колоритен и има какво да разкаже при малко поощряване. Чудесна селекция италиански вина, силно препоръчвам да обясните на собственика какъв тип вино ви се пие и в какъв ценови диапазон - той ще направи изборa лесен, а и ще запомни вкусовете ви за следващия път. Приятна, неангажираща италианска музика, връзваща се с мястото. Споменах ли - вкусна, прясна, ДОМАШНО ОМЕСЕНА паста! Наличие на компании с италианци, което за мен си е показателно за качеството и автентичността на всяко заведение с етно кухня. Непретенциозно, домашно обслужване от Виченцо и жена му, но определено с лично отношение. За последно ходих там с майка ми и сестра ми за ИД на майка ми и хората й бяха взели букет, макар това да й беше първо посещение там, просто защото като съм правила резервацията явно съм споменала повода, мило.

Минуси: Макар че храната е на съвсем поносими цени като за качеството (прилично голяма порция паста между 8 и 14 лв), вината, които си струват са от 35-40 нагоре за бутилка, като има и доста по-скъпи, и макар че съм случвала и на съвсем прилични неща за около 20 кинта, невинаги има налични. Вярно, че надценката им спрямо цената в Елемаг е повече от приемлива, но надали това би устройвало всеки. Нужда от резервация във вечерите на по-заетата част от седмицата. Макар и на относително централно място, може и да ви се наложи да звъннете по пътя и да искате още указания, ако отивате там за първи път.

РАМАЯНА

Пак за белия списък.

Плюсове: Вкусна индийска кухня на собственик индиец, т.е. с една идея по-близо до оригинала, отколкото подобни по-претенциозни индийски ресторанти, държани от разни тишовци, мишовци и прочие. Удобна локация. Умерени цени в горната част на средния ценови сегмент за етно-кухня. Добро обслужване. Опаковането на неизядената храна за вкъщи се подразбира - явно хората са наясно, че опитването на повече неща от малко хора задължително води до огромни количества неизядени вкусотийки.

Минуси: На мен лично дозата индийски кич, макар и умерена, ми идва понякога малко вповече, но май без това не е възможно. Ако не обичате люто или не ходете на индийски ресторант, или поне си направете труда да споделите тази своя житейска заблуда със сервитьора, иначе рискувате стомашния си комфорт.

Edit: Траторията се намира на "Екзарх Йосиф", не помня номера, но телефонът е 0889388005. РАМАЯНА е точно срещу мол-а на Хемус, до него имаше някакъв пияно-бар, телефона на собственика Прашан ще постна утре, че е някъде из смс-ите и не ми се търси сега
Last edited by ifadriana on Tue Mar 16, 2010 10:48 pm, edited 1 time in total.
VMITW!

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Tue Mar 16, 2010 10:50 pm

Явно доста хора сме фенове на етно-ресторантите, то нормално де :mrgreen:
This is it. Ground zero.

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], Semrush [Bot] and 14 guests