Морално длъжни ли са авторите на многотомни саги да бързат?

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Post Reply

Ммм?

Да
20
34%
Не
27
46%
Все тая, когато излезе книгата - тогава
12
20%
 
Total votes: 59

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Морално длъжни ли са авторите на многотомни саги да бързат?

Post by Roland » Sun Mar 14, 2010 8:13 pm

Тъй. Идеята ми дойде от тоя пост:

http://fantasyhotlist.blogspot.com/2010 ... pdate.html

Скот Линч (авторът на Локи Ламора) обяснява, че имал разни проблеми с паник атакс, клинична депресия и т.н. Конкретният случай е ясен, но той отваря вратата към по-широка дискусия - длъжни лиса авторите, които пишат дълги серии, да пишат ПО-БЪРЗИЧКО, ТАКА, АКО МОЖЕ!, или не са? От чисто практическа гледна точка не са - те не са на договор, плаща им се чак при завършване на продукта, не са на работно време, не пишат в офис, осигурен от работодателя, и т.н. От друга страна обаче писателският им статут зависи ПРЯКО от читателския интерес. А читателският интерес зависи пряко от това да не си променил изцяло мирогледа си между книга 2 и книга 3 и да си се насочил в съвсем друга посока в живота си.

Така че лично за мен ако един автор се е хванал на дългото хоро, добре е да е чевръст, а не да си намира обяснения и оправдания, и както пишеше в горния линк, в продължение на пет години да е "почти готов" със СРЕДНАТА част от многологията си...
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11240
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Sun Mar 14, 2010 8:32 pm

Грррр... Мартин. :lol: Длъжни са!
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Sun Mar 14, 2010 8:33 pm

Джордж Мартин по въпроса:
http://grrm.livejournal.com/75053.html

Нийл Геймън по въпроса:
http://journal.neilgaiman.com/2009/05/e ... ssues.html


Гласувах с "не".

Не смятам, че някой писател с нещо ми е длъжен - морално или другояче. Като не си дописва поредицата по една или друга причина, ще чета нещо друго.


От линка на Рол:
Roland
As much as I feel for the guy, I'm not really ok with the term "bitching" and the bashing of people who are complaining. I think that if you're not a fast writer, your nerves (and those of your fans) would be in a considerably better state if you did stand-alone work. I guess that makes me a "bitch" or something...

3:31 AM
Anonymous
No, Roland, it makes you an asshole.

5:23 AM

isis
The thing is, Pat, that people should show this respect anyway WITHOUT being told the full gory details of an author's personal problems. It should be ASSUMED that an author is a real person who may have all kinds of issues to deal with, which are simply NOT ANYBODY ELSE'S BUSINESS. There are all kinds of reasons for people to be unable to do their job and they do not automatically become everyone else's business just because that person is a published author. All those assumptions that were made about SL when his online presence was diminished were revolting and completely unnecessary.

The immature, ill-mannered idiots who think that an author owes them a personal explanation for the delayed publication of a sequel need to grow the fuck up and get a life. Seriously.

Wow. I cannot believe that even after being explicitly told the very personal reason that an author has not been able to complete their next book someone will still appear to give them 'advice' about how they should conduct their life. You're a fucking moron, Roland.

6:03 AM
Не бих стигнал чак дотам само защото те познавам лично, Симеоне, та ще заменя asshole и moron с "капризен читател, който смята, че авторите с нещо са му длъжни". Иначе съм адски съгласен с isis.


Нийл Геймън добре си го казва за творческия процес, а и Мартин казва, че си има и други неща, с които се занимава.

Една поредица може да тръгне леко и бързо, а по някое време да се затормози темпото по ред причини. Кинг също писа Тъмната кула две десетилетия и кусур. А краят се получи един... колкото да го има.

Не те радва, че даден автор не си дописва поредицата - бойкотирай го ако толкова си му обиден (в САЩ е модно това бтв). Но да предявяваш претенции как друг човек да си подрежда личния и професионалния живот просто не върви.
Last edited by passer-by on Sun Mar 14, 2010 8:53 pm, edited 2 times in total.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Sun Mar 14, 2010 8:46 pm

Всъщност предявяването на претенции е демонстрация на по-голяма симпатия към автора от бойкота. Бойкотът е среден пръст, претенциите показват, че ти ИСКАШ да си читател на тоя автор.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Sun Mar 14, 2010 8:52 pm

Roland wrote:Всъщност предявяването на претенции е демонстрация на по-голяма симпатия към автора от бойкота. Бойкотът е среден пръст, претенциите показват, че ти ИСКАШ да си читател на тоя автор.
Искаш, ама при определени условия, а? А като не ти пише любимата поредица, а се занимава с други неща или просто му е секнала музата, какво? Да го критикуваме дружно ли? Аз съм пас.


Все едно аз да ти държа сметка що не си превел още вчера книгата, дето са ти я възложили миналата седмица. Понеже адски държа да я прочета ей сега. Ако зарежеш всичко друго, което правиш, имаш време. Ама не ме интересува с какво друго се занимаваш, бе! Сядай си на гъза, зарежи всичко друго и превеждай!

А писането е далеч по-творчески процес от превеждането и не се организира с график за деня, седмицата и месеца. Някой път има какво да пише авторът, друг път няма - и се захваща с друго. Да не преразказвам линковете на Мартин и Геймън, те си го казват.


Това общо взето избива на претенциите на хлапетата в замунда защо още не са готови субтитрите на новия епизод на Д-р Хаус, дето преди цели два часа го пуснаха. Какво, тоя сериал искал повече време ли? А що "Герои" не искат? Какво, преводачите имали лични, учебни и професионални ангажименти ли? Как смеят!

И моля да не ми се излиза с лафа "аз като съм му платил за книгите мога да изисквам". Не. Не можеш.





П.П. Бих се радвал ако и другите гласуващи споделят кой как е гласувал и защо.
Last edited by passer-by on Sun Mar 14, 2010 8:55 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Interpreter
Forsaken
Posts: 3462
Joined: Sun Aug 07, 2005 5:57 pm
Location: тук - там

Post by Interpreter » Sun Mar 14, 2010 8:54 pm

Не е. Всъщност всяка претенция на читателя към "любимия" му автор да "свърши бързо" звучи някак... вулгарно. Никой не е длъжен пред никого. Освен пред кредитора си, евентуално.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Sun Mar 14, 2010 9:12 pm

Всъщност аз съм физически неспособен да си завърша превода за толкова кратко време. И също така си има норми за времето, нужно за превод. Такива за писане няма. Двете са съвсем различни и сравнението е неуместно.

А всъщност като му давам пари, да, длъжен ми е. Верно, не ги давам на него, но давайки ги на издателството, аз му осигурявам договора за следващата книга. Не виждам на какво отгоре ще ми казваш, че "Не. Не можеш." Да пък. Мога.

А точно Мартин и Геймън не са ми особени светила, предвид, че единият е ИКОНАТА на абсурдисткото забавяне (10 години за средна книга ебати :shock: ), а другият има горе-долу ЕДНА добра книга написана...
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Sun Mar 14, 2010 9:15 pm

Като си дал пари имаш право само да си четеш книгите, които си платил. Писателят не е сключил договор с теб за нищо - нито морален, нито материален.

И сам казваш - няма норми за времето за писане.
Няма дори начин да накараш писател да пише определена книга, ако няма вдъхновението да я пише.


Иначе си казах мнението по въпроса.




Друг някой няма ли да се включи? Гледам гласували 11, а изразили мнение в темата - 4.
Като от гласувалите "да" от 6 души мнение са изразили 2.
От гласувалите "не" от 4 души мнение са изразили 2.

Още някой няма ли да каже защо аджеба е гласувал по начина, по който е гласувал?
Last edited by passer-by on Sun Mar 14, 2010 9:19 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2932
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Post by Dr. Horrible » Sun Mar 14, 2010 9:18 pm

Ами в случая бих казал „да”, но при определени условия.

Ако авторът има идея само за една книга и чак след като я завърши цялостно и я публикува прецени, че има план за продължение, тогава няма защо да бърза. Той е поднесъл на читателя завършена история и евентуалните продължения могат да почакат с години и десетилетия .

Но ако авторът от самото начало вижда историята разказана в точно пет тома, то той наистина има и моралния дълг да я напише „ПО-БЪРЗИЧКО, ТАКА, АКО МОЖЕ”. В крайна сметка щом имаш цялостен план за историята, няма защо да се моткаш.
Щом още с излизането на една книга от печат нейният автор знае, че хората ще вложат времето и парите си, а в замяна ще получат само част от историята, то той наистина им е морално задължен. Щом хората са повярвали в него и са му купили книгите, то той трябва също да им отвърне с лоялност, затова му се плаща. Някак не е много редно да вземеш парите на хората, да отнемеш от времето им, да им дадеш само част от творението и след това да ги забравиш със самодоволното „Аз съм творец и на никого не съм длъжен!”. Напротив, длъжен си. Щом те са инвестирали в теб и твоя продукт, гласували са ти доверие, ти си морално длъжен да не ги разочароваш.

Различно е ако си написал една завършена книга. Тогава при втората си, различна книга, не си длъжен на никого, защото читателите са повярвали в един твой продукт и си е тяхна преценка дали ще повярват в друг.


А това със субтитрите в замундата далеч не е добър пример. Хората, които пишат субтитрите го правят напълно безплатно. Никой не им дава нищо, затова и никой не може да има претенции към тях.
But goddamn,
you got me in love again

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Sun Mar 14, 2010 9:21 pm

На автора също нищо не му даваш докато книгата му не се появи в книжарницата.

Значи длъжен бил да пише продължението на любимата поредица? И ако не му идват идеи как да го напише? Ако в живота му настъпят някакви промени, които влияят зле на музата му? Какво да го правим тогава тоя автор?

Линковете на Мартин и Геймън прочете ли ги впрочем? Имат си някои аргументи хората. А по една случайност и двамата са писатели.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Sun Mar 14, 2010 9:22 pm

Да, бтв, все повече се дразня на тия анкети - хората гласуват и не пишат...

Иначе, Ицо, аз изначално си казах, че не говоря за обективни задължения, а за морални такива. Не съм съгласен, че по някаква причина авторите са единствената част от комерсиалната индустрия, която не е длъжна никому и не носи никакви отговорности за нищо. Да, ок, ти си творец, хубаво. Ама айде да не се лъжем - не си творец на Високо Изкуство, а на ентъртейнмънт, пък бил той и качествен. Разликата в качеството между произволен Малазан или Mistborn и A Dance With Dragons на Мартин не е пет години, мамка му, да не споменаваме, че може и да не е в полза на втората. И ок, видял е, че не му върви бързо, блокове, тва-онова. Нека. На всеки се случва. Ама защо, по дяволите, тогава вместо да посъкрати малко нещата, той добави ОЩЕ една книга към поредицата? И ако има толкоз подробен план, че да може да прецени, че няма да се вмести в предварително планираната бройка книги, защо тогава не може да пише бързо по него? Нещо несъответствия усещам.


Също така ми е любопитно как ще се чувстваш, ако Питър Дейвид заяви, че си дава три години отпуска от комикс-индустрията точно след някой бесен клифхенгър в X-Factor.

Edit: Интересно как и двамата с Доктора сме писали паралелно това за плана. Много съм съгласен с цялостното му разграничаване.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Sun Mar 14, 2010 9:26 pm

passer-by wrote:Значи длъжен бил да пише продължението на любимата поредица? И ако не му идват идеи как да го напише? Ако в живота му настъпят някакви промени, които влияят зле на музата му? Какво да го правим тогава тоя автор?

Линковете на Мартин и Геймън прочете ли ги впрочем? Имат си някои аргументи хората. А по една случайност и двамата са писатели.
Еми Брандън Сандерсън и Стивън Ериксън дават пък по книга на година. С доста високо качество. А по една случайност и те са писатели.

Колкото до другото - всичко може да се случи. Затова си е до частни ситуации. На Скот Линч не мога да държа сметка, при положение, че има такива проблеми. На Пат Ротфъс обаче мога - той се рекламираше с "трилогията е готова и няма да чакате", а после бам! - айде три години моткане с "ревизия". Еми хуй ебаси - това си е директно ПОДВЕЖДАНЕ.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Sun Mar 14, 2010 9:28 pm

Това, че писателят Х вади по една книга на година не значи, че това е универсален закон и писателят У трябва да прави същото.

Писането е творчески процес. Понякога върви, друг път - не. По най-различни причини, някои от които бяха посочени от Мартин и Геймън.

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6266
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Post by Demandred » Sun Mar 14, 2010 9:30 pm

Сложно е. За мен имат моралното задължение да работят по следващата книга от поредицата, щом са я подхванали, но не и да бързат на всяка цена. По-добре по-бавно, но да стане нещо максимално добро, отколкото разни недоносчета, за да се пуска по една книга на година или какъвто там е плана.

Има някои автори, които могат да поддържат високо ниво, пишейки със страхотна скорост (Сандерсън или Силвърбърг на млади години), но те са единици, за другите е по-добре да си следват собственото темпо и да не се насилват да бързат и така да пускат полуфабрикати.
Last edited by Demandred on Sun Mar 14, 2010 9:30 pm, edited 1 time in total.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Sun Mar 14, 2010 9:30 pm

МАРТИН И ГЕЙМЪН ИМАТ ЛИЧНИ ПРИЧИНИ ДА ЗАЩИТАВАТ ТАЗИ ПОЗИЦИЯ, СХВАНИ ГО НАЙ-СЕТНЕ И СПРИ ДА ГИ РЪГАШ ВЪВ ВСЕКИ ПОСТ! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


Никой не ти говори за закони. Аз затова изначално казах - като не можеш да си експедитивен, не подвеждай читателите с дълги поредици, а пиши кратки такива или самостоятелни книги. Ама е доста по-сладко с дълга поредица, щото ти се гарантират продажби на всяка книга, нали :neutral:

Дем, ако помислим малко, колко наистина бавни писатели на дълги поредици има в момента? Аз се сещам за... един. И още двама-трима с уговорки. Другият бавен умря.
Last edited by Roland on Sun Mar 14, 2010 9:32 pm, edited 2 times in total.
And you can't dance with a devil on your back...

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests