Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by Amelia » Thu Aug 20, 2009 11:51 pm

Пускам тази тема по предложение на адаша. Напоследък тайфата се разлетяхме насам-натам по света и можем да даваме впечатления от първа ръка за местните обичаи и нрави. Аз съм вече от година в Канада, а съм изкарвала още 8 месеца в нея при едно предишно идване, та дет се вика, видяла съм доста. Не пишех впечатления досега, защото мислех, че ще ви е скучно. Слагам в заглавието "Северна Америка", за да може и Симеон да се включва с впечатления от Щатите.

Оттук-надолу следва постът, който роди темата. Пуснах го първо в аниме.лудост в темата за обичаите на народите:

Обичаите на западното общество си ги знаете - гледали сме достатъчно американски филми, а канадците са 1:1 с американците ениуей. Което ще рече, че някъде там има фабрика, която ги прави. Те не се раждат. Те са серийно производство роботи по калъп. Подозирам на разни интервали от време пускат по-възрастни версии на съответните модели, като преди това убиват по-младите, за да заблудят света, че се развиват и че са хора. Още търся доказателства обаче.

Ще оставя делничните неща за друг път, щото празниците са по-интересни. Ето как празнуват нещата в Калгари. Тук има и няколко локални празника. Мога да напиша по-нататък за някои характерни черти на тукашните хора и за китайските и индийските обичаи, с които се сблъсквам, но засега реших да споделя това. По месеци и сезони.

Януари е един празен месец, в който температурата пада под -40 градуса и на никой не му се празнува. А и след бесните околоколедни изпълнения, на човечеството му трябва реанимация. Говори се, че някои канадци дори изпадат в летаргия. Квото и да правят обаче, за 14ти Февруари, св. Валентин, вече всички са будни. Ситуацията е същата като в България напоследък - т.е. по някое време почва да ви се иска да повърнете от червено. Сърцевидните форми са навсякъде. Навсякъде. Яде се много шоколад. Продава се много шоколад.

В средата на зимата, къде март месец, е денят на св. Патрик. Това е по същество ирландски празник. По някви неясни мени причини се празнува с МНОГО апломб и в Канада, чието местно население е било индианско и ескимоско, а понастоящем е китайско. Предполагам идеята му е да е пролетен празник (всички трябва да носят зелено и/или мотиви на детелинки и абсурдни бомбета), но пролетта в Калгари се случва три месеца по-късно, така че въпросната идея се губи. На този ден се пие. За този ден и за това как ще се пие на този ден, се говори с месеци. Тук дните, в които се пие са много важни и всички се стараят да не ги пропускат. Следва пиянството на един народ (незнаещ как да пие), което за българин като мен, отраснал в нестерилна среда с много повече свобода и импулсивност, е доста жалка гледка. Подобно пиянство имаме в по-малък мащаб всеки уикенд, когато роботите решат да симулират, че се забавляват следработно. През седмицата не го правят, щото не са програмирани така.

Месец по-късно е следващият голям, макар и локален университетски празник - Бермуда шорт дей. Това е един МНОГО важен ден за всеки студент. Това е денят, в който разрешават цял предиобед да се пие на територията на кампуса!!!!!! Изключително огромно и чакано събитие, за което психологическата подготовка трае месеци. Следва концентрирана версия на онова от св. Патрик. През това време човек може да се наслади на прекрасни гледки като тази на търкалящ се по земята и борещ се да се изправи 200 килограмов женски робот с розово трико, прилепнало по него. По заглавието може да познаете, че това е пак празник-трибют към пролетта. Хората се предполага да ходят по бермуди. Което и правят, ако снегът навън се е стопил до под 20 санта и температурата се е покачила над -30 градуса.

Следва Великден, но май никой не го ебе за това (обяснявам си го с това, че на този празник не се пие). Разпознава се, че го има само по купищата шоколадови яйца и зайци, наблъскани в супермаркетите НАВСЯКЪДЕ, включително и между перилните препарати и торбите с подпалки за камина. А въпросните шоколадови яйца и зайци ги има, защото тук ако не се врътне алъш-вериш за няколко милиарда долара, хората не усещат, че има празник.

Юни месец имаме поредния молебен за пролет под формата на т.нар "фестивал на люляка". Принципно, може да се случи веднъж на 10 години люлякът наистина да е цъфнал по това време. Тази година почти беше. Мероприятието представлява чиста проба селски събор, но канадците не знаят това и му викат фестивал. Случва се точно пред нас, на нашата улица, която е супер централна за разни такива неща. Примерно, ако се налага някакво ходене, все по нея го правят. Бързам да поясня - канадците обичат да ходят за каузи. Ходят за деня на майката, ходят за рака на гърдата, такива ми ти неща. Аз понеже си ходя и без това, тъй като нямам кола, не чувствам нужда да се включвам в масовите хепънинги. Но по някой път се присещам и си измислям някоя кауза. Вчера примерно ходих от нас до спирката на трамвайовлака за децата в Сомалия.
Та, люляковия фестивал. На двата тротоара се нареждат шатрички, под които продавачи изнасят стоката си. Стоката може да е всякаква - включая професионална снимка на кучето ти. И разбира се - храна в огромни количества. Преди да пуснат народа да пазарува, по улицата минават няколко платформи с музиканти, танцьори и т.н. За мое огромно съжаление, между шатричките няма стрелбища - щото току виж някой идиот се опитал да застреля всички с въздушната пушка и после всички ще съдят града. Има захарен памук, но го продават в запечатани найлонови пликчета от хигиенни съображения. И т.н. Като се изключи мозъчния и физически стерилитет на мероприятието, обаче, това е може би единственият празник, който ми допадна на южноевропейската душевност. Винаги съм обичала селските събори.

По някое време през Юли имаме цял букет от празници, защото пролетта най-сетне е настъпила!!!

Първо е Кенада дей - националният празник. Според вековната традиция (която съществува от около 70-на години като всичко в тази част на страната) малките роботчета и някои от по-големите роботи рисуват националния флаг на лицето си. Това е ден, в който не се пие толкова много, но все пак се демонстрира национална идентичност и гордост, почти като на футболен мач. Грешка, на сокър мач, простете! Тук футбол викат на друг спорт, но аз не желая да говоря за него, защото се чувствам омерзена. Вечерта има фойерверки, ако дъждът позволи.

Следва седмицата на Стампида. Това мисля е локално явление за Калгари, но може да го има и в цяла западна Канада, не знам. Това е времето, в което трябва да докажеш на света колко си горд от богатото си и пълно с достойнство историческо минало на кравар. Всички ходят с каубойски шапки и ботуши, всяка компания прави по един огромен банкет, на който служителите роботи (а понякога и външни лица) могат да идат да ядат безплатна закуска от чили, боб, бекон и яйца. Роботите се стичат към Стампид парк, който по това време на годината заприличва на, ъъъ, Дисниленд. Стъпил на сухоземна мина и изтървал моторната резачка за дърва върху ръцете си, наистина, но все пак Дисниленд. Отново има фойерверки, по 2 пъти вечер, ако дъждът позволи. Аз мога да ги гледам през прозореца, щото живея на една пишка разстояние от въпросния парк.

Връхна точка в Стампид седмицата е Стампид парада!!!!!!!!!!! Чакайте, ще сложа още малко удивителни, щото това е МНОГО ВАЖНО нещо!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!
!
Та, за Стампид парада разни фирми, организации и секви подобни си правят движещи се платформи, които украсяват тематично. След това въпросните платформи се пускат баааааааавно да направят кръгче по две от централните улици пред очите на калгарианците, които са се наредили в минимум три редици от двете страни на пътя. Най-първата редица се състои от хора, които са дошли със сгъваеми столове още в 6 сутринта. 100% от тях имат каубойски шапки. Каубойските шапки са по-малък процент в следващите 2 редици, но пак преобладават. Събитието получава репортаж в реално време по местната телевизия - отразява се от-до. Не знам дали разбирате титаничността на това мероприятие. МНОГО Е ТИТАНИЧНО!!!
!!
Аз не съм виждала по-вяло и тъжно нещо от този парад в целия си живот. Ходих веднъж да го гледам - между различните платформи разстоянието беше от порядъка на 20 минути и самите платформи бяха по-зле от най-соц соцнята, която сме имали през соц-а. Повече няма да го гледам, защото ме обзема опасна носталгия по манифестациите.

Лятото трае цели 2 седмици, и те са много скучни.

През есента - Август месец - животът закипява отново - започва "бек ту скуул" пазаруването. Това е прекрасно време в годината, защото ти позволява да си купиш есенциални за новата учебна година неща като косачка за трева, хладилник или 20 стека кока-кола на промоция. С което искам да кажа, че пускат промоции НАВСЯКЪДЕ и НА ВСИЧКО. Тук много обичат промоциите. Например в Уолмарт за деня на майката продаваха PS3 с Killzone 2 играта. За мама с любов!!!! Има още само един такъв период на сериозни намаления през годината, но за него ще ви кажа по-късно.

В началото на Октомври, имаме друго титанично събитие (разбирайте, намаления отново) - денят на благодарността и предхождащата го празнична лудост. Това е един много страстен период за канадските пуйки. Това е период, в който те са, кхъм, на устните на всички, така да се каже. Пуйката се издига в култ, за нея се говори седмици наред. Тя е звезда. Тя е СВЕЩЕНО ЖИВОТНО!!! През това време на годината всички поздрави придобиват пуешки оттенък. "Здравей, купи ли пуйката!", "Здравей, как е пуйката?", "Здравей, кога ще готвиш пуйката?', "Чао, и да ти се получи пуйката!", "Чао и да преядеш с пуйка!". Това последното ми беше любезно пожелано от един шофьор на автобус, когато се прибирах в къщи, между другото. В този период не се говори за нищо друго, а ако се говори за нещо друго, задължително трябва да се направи паралел с пуйката. Идеята на празника, ако я е имало изобщо, е загубена.

В края на Октомври, т.е. началото на зимата, е Хелоуин. Това е денят, в който за всяка жена е ЖИЗНЕНО ВАЖНО да се съблече максимално, независимо от атмосферните условия, които най-често включват сняг. Понеже си говорим за канадки, а не за българки, това обикновено означава грозни гледки. Разните есенциални за Хелоуин неща - тикви, бонбони, украси и т.н. се изваждат за показ и пазар още през септември, щото иначе пък септември е скучен. Останалото го знаете - виждали сте го по филмите. Аз съм благословено защитена от тая тъпня, щото живея в блок без деца, който си заключва входа.

Коледа се цени особено много. Това е едно от времената в годината, в които се харчат пари. Ужасно е важно да се харчат пари. Празник не може да се направи ако не се харчат пари. Харчене на пари СИ ТРЕБВА!!!
Такава пазарна лудост не съм виждала никога. Обърнали са с хастара навън един празник, който би трябвало да се празнува богобоязливо от християните и със семейството като център от тези, за които религията е шит. Вместо това става надпреварване кой ще похарчи по-по-най пари. И харчат. Коледните украси, паници, пердета, салфетки, свещи и прочее посуди тръгват по магазините веднага след Хелоуинските, т.е. от 1ви ноември. Ноември и декември се преживяват някак, с мисъл за Коледа. Коледа също се преживява някак. Следва нещо, което обаче може и да не преживеете:

26ти декември - Боксинг дей.
Това е денят след Коледа, който слага началото на боксинг уийк. Това е моментът на НАЙ-ГОЛЕМИТЕ промоции и намаления през годината и роботите БУКВАЛНО се избиват да пазаруват. Някои се ебават, че боксинг не идвало от "кутия" както е официалната версия, а от това, че трябва да се боксираш, за да купиш. Това е въплътената лудост на капитализма. Това е нещото, което Ленин и Сталин са имали предвид, като са ни плашили със Запада. Това е майката на репликата "За Бога, братя, не купувайте!". Това е Апокалипсис. СЕГА. УТРЕ. ЦЯЛА СЕДМИЦА!!!
Това е страшно.
На този ден в моловете умират роботи. Наистина.

Нова година протича тихо, защото няма какво вече да се купува. Роботите пият или гледат заря. Някои оплакват смъртта на събратята си, паднали в най-скорошната боксинг дей война.

После цикълът се повтаря.
Last edited by Amelia on Fri Aug 21, 2009 5:45 am, edited 1 time in total.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19012
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Fri Aug 21, 2009 1:38 am

Е кажи и хубавите страни де :)
This is it. Ground zero.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Fri Aug 21, 2009 1:42 am

Друг път. Ще имам тематичен пост за тях. Ма следващото ми се ще да е за корпорейт арт-а. Тфа требва да се види със снимков материал. Животопроменящо е. Ще хвана Сашко да направим един тигел по улицата ни, да ви поснимам малко статуи, красоти...

едит: Добавих за люляковия фестивал през Юни месец.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Fri Aug 21, 2009 5:49 am

Държа да отбележа, че жената силно се е изхвърлила. Освен за Calgary Stampede. О, не, там въобще не се е изхвърлила, даже не го е описала достатъчно цветущо.

Поне моите канадски приятели са доста далече от "роботи" и ги уважавам далеч повече от рускините, да речем, които идват тук само за да плюят по местните без дори да общуват с тях, докато нощем тайно лъскат, мислейки си за задника на Путин. И китайците, които са цялостно гнусни, непоносими и учудващо бързо ме направиха расист.

Масите са си зле и прости навсякъде, независимо дали са български турбо-метро-чалгарчета или тукашните каубойски-джъмбо-щерчици.

п.п. За деня на майката си купих шуутъра за PSP Resistance: Retribution на половин цена от същата витрина с PS3 + Killzone 2 бъндъла за мама.

п.п.п. Ще използвам настоящата тема, за да ви разправя за Хилда. Хилда е 500-килограмова женица в напреднала възраст, която е много специална. Тя живее, обикаляйки биг-бокс магазините около работата с моторизираната си инвалидна количка, като редовно ни посещава и нас. Не че не може да ходи, напротив! Поне два пъти съм я виждал да се тътри на самоход, докато се реди на опашка за донъти. Та Хилда е много специална. Преди време са й забранили да влиза в местния Future Shop, защото прегазила крака на главния мениджър. При нас в Staples пък от днес й е забранено да си купува компютри. Защо, ще попитате? Миналата година, когато си взела предишната играчка, милата се обаждала всеки божи ден да споделя проблемите си с компютърните ни техници или всеки друг, който е бил на линия да слуша истеричните й крясъци. Също така била лудо влюбена в бившия компютърен мениджър, като веднъж дошла НА КРАК, облечена в най... сексапилните си дрешки, когато разбрала, че въпросният ще напуска (забележка: човечецът напуснал, защото няколко месеца крал с мощ, давайки си огромни намаления за каквото го кефнело). Отчаяна, Хилда крещяла, влачейки се след него, увещавайки го да не си тръгва и обяснявайки се в любов. Всъщност споменах ли, че тя не може да говори? Има два звукови режима - дебелогласо гъргорене и отсечено, възмутено крещене. Но едно нещо не може да й се отрече - въпреки нездравословната й диета, кръстосването на улиците между моловете по цял ден й е докарало много здравословен тен.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Fri Aug 21, 2009 6:01 am

Тукашните маси са по-масови и затова са по-зле. А и дори най-тъпите и безлични от нас не са толкова тъпи и безлични колкото масата тука. Иначе приятелите ти са доста роботизирани и стерилни и те... Няма как да не станат такива в едно послушно и уредено общество. Това е доста яко и прави животът спокоен и добре вървящ, но наистина отнема много от чара и импулсивността му. И това ви го казва човек, който обича да прави планове и да се придържа към тях. Считайте за кво иде реч, след като дори на мен ми е направило впечатление. :neutral:
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Fri Aug 21, 2009 6:19 am

Прекаленият ред е крайност, също както прекаленият хаос. Трябва си комбинация от двете.

Но пък на планетарно ниво може би се получава. Уредени държави като Канада, скандинавските страни, Швейцария от една страна и... доста други от другата. :mrgreen:

Спомням си мой двуседмичен престой в Швейцария в района на Базел. Страшно подредени хора, обществените кенефи толкова чисти, че бих закусвал на пода им, къщите с градинките до една като за изложба (бях в едно селце близо до Базел). И в края на втората седмица вече копнеех да гръмне бомба на улицата или да стане нещо друго стряскащо/смущаващо. Прекаленият ред и спокойствие ме побъркваха.

Е, като си дойдох у нас бързо ми мина де. :lol: Та си трябва ред, да, но и малко непредвиденост, малко творчески елемент (в най-широкия смисъл на понятието), капка анархия, щипка бунтарство... Та всеки народ и всеки отделен човек допринася с нещо, чини ми се.

Като ви чета двамата (особено адашката) и през ум не ми минава да ходя в Канада, но пък ми липсва малко повече уреденост, каквато вие май си имате в излишък.

Няма угодия. :lol:
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 10976
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Fri Aug 21, 2009 9:28 am

Хилдата на Сашо ми прилича на нещо, което по чиста случайност не е станало редовен пациент на скромния ми Информационен център, който се явява магнит за подобни неща. :neutral:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Alexis
Forsaken
Posts: 2661
Joined: Sun Jan 11, 2004 4:57 am
Location: In front of the computer

Post by Alexis » Fri Aug 21, 2009 9:56 am

Marfa wrote:Хилдата на Сашо ми прилича на нещо, което по чиста случайност не е станало редовен пациент на скромния ми Информационен център, който се явява магнит за подобни неща. :neutral:
Тая случайност, Марфе, се нарича Атлантически океан. Иначе бъди сигурна, как го пресече (ако самолетът не падне или корабът не потъне под титаничната й тежест), налетяла ти е.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5720
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Post by tigermaster » Fri Aug 21, 2009 9:58 am

Покрай поста на Амелия се присетих за нещо забавно.

Из дневника на канадския емигрант...
Spoiler: show
15ти август.
Ето ни и в Канада!!! Очарован съм от тази страна! Тук е възхитително! Планините са тъй прекрасни. С нетърпение очаквам да ги видия покрити със сняг.


14ти октомври.
КАНАДА! Това е най-чудесното място на земята! Листата на дърветата пожълтяха и придобиха всички отенъци на спектъра, от червен до оранжев. Вчера направих увлекателна разходка до град, в селска местност. Няма да повярвате! Видях див елен! На свобода те са толкова красиви и грациозни. Наистина това е най-очарователното животно на планетата. Просто миличко! Не, тук действително е рай!

11ти ноември.
Скоро се открива сезона за лов на елени. Това е ужасно! Не мога да си представя, че някой може да вдигне ръка на това мило, безобидно създание. От ден на ден очакваме снега. Тук ми харесва!

2ри декември!
Най-накрая. Тази нощ валя сняг. УРА!!! Като се събудихме сутринта, видяхме очарователна картина зад стъклото на прозореца. Всичко бе покрито с белоснежно, пухкаво покривало. Сякаш гледаме удивителна коледна картичка! Възхитен съм! Ние, с жената, радостно излезнахме на двора и бързо почистихме крилото и двора пред дома, ние със кикот започнахме да се замеряме със снежни топки. Внезапно снегорина тръгна право към нас, като покри целия двор със сняг. Но това не ни разстрои, и аз бързо отхвърлих снега обратно. Колко е хубаво тук! Обичам Канада!

12ти декември.
Тази нощ също валя снег. Снегорината повтори свойта разходка и покри двора.

19ти декември.
Отново валя сняг тази нощ. Аз така и не смогвам да почистя двора и да отида на работа. Тук разбира се е великолепно, но аз вече съм без сили да чистя двора от сняг. Идиотска снегорина!

22ри декември.
Отново през ноща валя тази бяла гнусотия! Получих твърди мазоли на ръката и постоянна болка в гърба от безконечното почистване на снега. Имам чувството, че водача на снегорината се крие зад ъгъла и само чака кога ще почистя снега от двора. ГАДИНКА!!!

25ти декември.
МЕРИ ФАКЕН КРИСМАС! Отново този отвратителен сняг!!! Да можех да се добера до гърлото на този кучи син, който кара снегорината. Кълна се, ще удуша урода!!! И след това, защо градските служби не насипват сол по заледените пътища? Вчера тръгнах и едва не се убих.

27ми декември.
През ноща отново падна това бяло говно!!! Трети ден си седя у дома, с изключение излизането за почистване на двора след снегорината. Не мога никъде да отида. Колата изчезна под планина от този бял боклук! И колко е студено, направо зверски! Мъжът от прогнозата за времето обещава още 20 сантиметра от бялото говно през ноща. КОЗЕЛ!!! А ти знаеш ли колко лопати сняг се съдържат в тези 20 сантиметра???

28ми декември.
Този гад от синоптичната прогноза се излъга! Паднаха 50 сантиметра. По-лошо, този отвратителен сняг не се топи до лятото. Снегорината заседна до нашия двор, и този тъпак водача дойде да ни моли за лопатата назаем. Аз му казах, че счупих шест лопати да чистия бялата гадост, с която той засипва двора ни, и сега ще счупа седма в неговата овча глава

4ти януари.
Днес най-накрая се измъкнах от вкъщи!!! Отидох до магазина да купя провизии. И ето, на обратния път излиза на пътя тази гадина - елена и размята копита пред колата. Ущърб за три хиляди долара!!! Но защо говняните ловци не убиха този мръсник през ноември? Тези твари (елените) са навсякъде. Какво би ги убило, негодниците!

3ти май.
Закарах колата на ремонт. Няма да повярвате, но тази щайга успяла да ръждяса напълно от солта, която козлите от градските служби изсипвали по пътищата.

10ти май.
Край! Заминавам за Флорида. Не мога да си представя, че някой, който е със здрав ум ще пожелае да живее в тъпата Канада!
Доколко това отговаря на истината?
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Tenet“/“Тенет“

User avatar
termit
Jaghut Tyrant
Posts: 1756
Joined: Thu Jan 15, 2004 5:04 pm

Post by termit » Fri Aug 21, 2009 10:28 am

Интересна и поучителна сказка ;)
Не съм сигурен кое е по-добре обаче, техния ред и автоматизирано общество или тукашната анархия. За масовата масовост съм малко изненадан в интерес на истината, мислех че това е по-скоро прерогатив на една държава малце по на юг от вас.
Elves dig rocket launchers.

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9446
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Fri Aug 21, 2009 12:02 pm

Спомням си мой двуседмичен престой в Швейцария в района на Базел. Страшно подредени хора, обществените кенефи толкова чисти, че бих закусвал на пода им, къщите с градинките до една като за изложба (бях в едно селце близо до Базел).
А видя ли как всеки си има автомат с патрони в къщата и си го носи на сборове :wink: ? Интересно е че може да не се ходи на служба но тогава плащаш +3% данък до 30 години.

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Fri Aug 21, 2009 4:59 pm

RRSunknown wrote:
Спомням си мой двуседмичен престой в Швейцария в района на Базел. Страшно подредени хора, обществените кенефи толкова чисти, че бих закусвал на пода им, къщите с градинките до една като за изложба (бях в едно селце близо до Базел).
А видя ли как всеки си има автомат с патрони в къщата и си го носи на сборове :wink: ? Интересно е че може да не се ходи на служба но тогава плащаш +3% данък до 30 години.
Не, чак толкова не съм разглеждал, но знам, че е така. Майка ми е била в командировка там преди доста години и още си спомня как сутринта в хотела на закуска слязъл един швейцарец, оставил си леката картечница на гардероб и кротко си закусил. :lol:

А системата им е доста добра - служиш по малко наведнъж, но за по-дълго време. Това има смисъл, защото наистина развиваш някакви навици и ги запазваш дълго време. Иначе да, всеки си държи оръжието в къщи и си го поддържа. Чувал съм, че швейцарската армия (с впечатляващи исторически традиции бтв) в момента е една от тези, които най-бързо могат да се мобилизират в случай на нужда.


Термитов, мешано си трябва. Всяка крайност е вредна. Е, оттук нататък всеки си преценява кое съотношение ред/анархия го устройва най-много.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Fri Aug 21, 2009 5:06 pm

Онова от дневника на канадския емигрант отговаря на истината, особено в моята част на Канада...
На югоизток, където няма планини, а езера, зимата е различна - студена, влажна и с по-малко сняг отколкото тука.

Сняг вали много - аз съм имала един февруари тука, в който снегът НЕ СПРЯ да вали целия месец. Улиците и тротоарите НЕ се чистят. Чистят малко по трамвайните линии и най-големите пътни артерии само. Мятат сол, но това е без ефект. Разчитат на топлия вятър Шинук, който идва откъм Пасифика и качва тукашните температури нехарактерно много. Ледът на улицата става пресован и дебел - тя се изравнява с тротоара. Калгари остро не е правен за пешеходци. В събърбия е много зле. Сега като живея на пъпа на Калгари ми е много по-лесно. Тая зима не успях да се подхлъзна и падна нито веднъж. Миналата, накрая вече се бях изтренирала и падах артистично...

Това, което допрецаква нещата, са резките промени в температурата тук. Един ден е -20, на следващия +5 с ебаси слънцето (заради Шинука, пък и Калгари е може би най-слънчевия град в Канада). Всичкия сняг почва да се топи. После пада до -30. Наоколо всичко замръзва на стъкло.

Животни щъкат навсякъде - в града са дребни - зайци, много рядко койоти и вездесъщите катерици. Но по по-отдалечените и затънтени места и близо до горите и планините има от ония огромните елени (мус - как му беше името на български на тва) и дори мечки.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Fri Aug 21, 2009 5:09 pm

Лосове, адашке, лосове.
Баси кефа е да наблюдаваш диви животни на свобода без да мръднеш от града. :D
Е, в някои случаи от безопасно разстояние де. :mrgreen:
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 8820
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Fri Aug 21, 2009 5:10 pm

moose = лос
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 33 guests