Обща тема за 2008 и 2009

Всичко, което ви вълнува около голфа, бингото и стрип-покера...

Moderator: AlDim

Post Reply
User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Обща тема за 2008 и 2009

Post by RRSunknown » Thu Jan 01, 2009 6:59 pm

Пускам тази тема прифилактично за да я има , не че някой ще седне да пише - ясно се вижда че повечето хора писали миналата година за игрите вече не постват тук а останалите нямат време и желание. Не че в други форуми за игри забелязвам такива теми. Както и да е аз все пак да си копи-пейстна моето си мнение за изминалата година.
Както и да го мисля 2008 беше годината в която съм играл най- малко като време от цялото ми съществуване. Уж си бях запланувал разни заглавия от 2007, уж щяха да излизат "култови" заглавия - така и не се увлякох.
Годината в която реших че няма смисъл да си купувам конзола от съвременните. Но нека да почна малко по- подредено.
На първо време това за мен беше годината на мултиплатформените заглавия и портовете. Каквото и да си говорим главния аргумент да си вземеш конзола навремето- игрите които иначе няма как да видиш защото са ексклузивни отпада все повече и повече. Вярно - порта излиза понякога с 6 месеца закъснение но пък повечето пъти дава някакви екстри. Assasin's Creed, Mass Effect, Devil May Cry, GTA 4, Fallout 3 , Dead space, Prince of Persia.
Малко думи за конзолите- 2007 година бях решен да се сдобия с една такава в предвид че очаквах повечето класни заглавия да са ексклузивни а дори да излязат за PC да са твърде тежки за еквивалентна на цена на конзола машина. Какво се оказа обаче?
От една страна ексклузивните заглавия хич не ме влекат, бяха издънки , заглавията които смятам за качествени ги портнаха а се оказа доста евтино да си подобря машинката която да ги подкара.
портативните конзоли- твърде скъпи за това което могат да ми предложат като се вземе предвид че нямам дълги пътувания че да има кога да играя на портативна конзола а за вкъщи- моля ви се :)
Wii- виждам тази конзола като една парти конзола - абсолютно не мой стил.
PS3- за 800 лева конзола и 130 лева игра трябваше да има безкомпромисни заглавия за ме замисли- само че нямаше- Metal Gear 4 си беше пълна издънка по това което се пише за нея- 40 минути филмчета и 5 мин игра. Без мен. Нямам време да ги гледам. Gran Turismo- само демо, вярно хубаво демо но демо. Drake Uncharted- може и да е хубава но не е моя тип игра, Little Big - пак така, God of War 3- не излезе, другите игри които ми привличат вниманието пък са мултиплатформени.
Xbox360- точно две игри ми привличат вниманието тук- Fable 2 и Gears of War 2 . Толкоз. И както и да го гледам пак има много повече качествени заглавия (това което аз разбирам под качествено поне) от конкуренцията.
(Edit. И GTA 4- щото PC версията е бъгава и не си струва).

Какво имаме за PC- MMO -та от всякъкъв калибър, и портове от конзоли- кой по- добър, кой по- зле. И Witcher EE :).

Какво не играх аз?
не играх нито една рейсинг игра което ми се случва за пръв път (говоря за нова игра). Мислех да играя GRID но така и не почнах.
Новия NFS беше точно толкова бездарен колкото очаквах затова и не се разочаровах от него. Разни Burnout-и и други аркадни рейсъри нещо не ме влекат.

Какво исках да я играя но не играх - GTA4, Fable 2 и Gears 2. МMO също не играх- нямам време да засядам по толкова колкото изискват тези игри (преди имах за съжаление).

Първата половина на 2008 стари игри - Beyond Good and Evil, Indiana Jоnes and the Emperor's Tomb (не я доиграх), I -ninja, Heroes 5
дръвчета куести Sinking Island и Simon the sorcerer 4
Българската Imperium 3 с която прекарах един месец в мулти.
Специално внимание заслужава да отбележа Gears of War 1 която ми преобърна представите за шутинг :)- фундаментална игра според мен, поне в системата си.
World of Goo - една тотално неочаквана игра която супер много ме зариби и ме накара на свой ред да я рекламирам навсякъде и по всякъкъв повод. Фундаментална игра!
И последно Red Alert 3- трябва да призная че към RA3 подходих с тотален скептицизъм- играта изглеждаше тотално зле като Лего игра. Само че всъщност получих една просто чудесно балансирана и дизайнирана стратегия която дотколкова ме зарадва че още си играя само нея редовно откакто е излязла.
Интересно че много хора които пишеха хвалебствия за нея много преди да излезе и се размазваха предварително не написаха и един ред коментар след като самата игра излезе.

Разочарования на годината-
за мен лично на първо място се класира експанда на Готик 3 - сега разбирам че когато дадеш един от най добрите франчайзи на некадърни индийски разработчици не може да чакаш нищо добро ама все пак поне се надявах да махнат бъговете. Да ама не - бъговете си стоят и играта дотолкова зле че гордо застава рамо до рамо с Titan Quest- абсолютния първенец по сбъгясаност.
Spore беше пълна тояжка в сравнение с обещанията които се сипеха за нея но тъй като си го очаквах не се изненадах кой знае колко.
Аssasin's Creed- да знам че е от 2007 ама чак 2008 я прегледах- 3 часа ми бяха достатъчни да преценя че помпането на едно и също копче и интересен геймплей не си съответстват в речника ми. А за успешния свят- някакви хора които вървят в брауново движение не са ми представата за качествен свят.
Call of Duty 5 -ефекти, шарении и под всичко това тотално линеен геймплей ограничен от невидимите стени , клишарска история (пак Райхстага и сталинград за бога!) и смучещ неоптимииран енжин който така и не разбрах защо зарежда нивата за по 10 мин. Не че съм играл цялата де- опази боже- стигнах до Сталинград и не ми издържаха нервите за после :)
Сталкер Clear Sky- бъгава и неоправила нищо от проблемите на първата част- скипнах я по дефолт.


Продължения на годината- сега Gears 2 и GTA 4 е ясно предполагам. Но лично за мен Fallout 3 и RA3 надхвърлиха скептизима ми и се оказаха е бати яките игри. (То не че имаше хиляди конкуренти в жанра им ). Все пак живеем във времена в които 80% са екшъни и шутъри. Пък на мен са ми омръзнали шутъри и екшъни освен ако заглавието им не включва буквите GOW :wink: .

Приятни изненади на годината- World of Goo и Dead space. King's Bounty също чувам много добри отзиви за нея но още не съм я видял.

Моята класация за годината
1. World of Goo
2. Gears of War 2 (имах възможност да поиграя малко все пак :) )
3. Red Alert 3
4. Fallout 3
5. Dead space

какво очаквам през 2009- Близард да отложат Д3, Да се насерат със легендата Старкрафт ( защото от това което виждам графиката на Старкрафт 2 и мултито подозрително ми напомниха на RA3 геймплея и шаренията).
Че ще се появят (както предрекох ) много модове и ъпдейти за Fallout 3 за да я направят наистина легенда ( и затова още не я играя).
Че най сетне ще се види ще има ли нещо качествено за Sony 3 или не.
Resident Evil 5 - не че съм фен на RE серията no се чака по дефолт да се види за обща култура (пък 4 част беше една от основните ексклузивни причини за PS2 хегемонията)
Final Fantasy XIII- важи същото като от по горното изречение
Очаквам да видя дали все пак Gears 2 и Fable 2 ще ги пуснат за PC за да преценя дали ще е по удачно все пак да си купя конзола или да си сменя компютъра из основи.

Интересно че не се сещам за други големи очаквани заглавия които да предстоят. Дефакто големите продължения излизаха 2008 година :).


Дълъг пост стана и най- вероятно безмислен но все ако някой има желание и слуайно влезе тук да удари два реда с неговите впечатления.

Поздрави на всички ентусиасти :roll:

Scourge
Mistborn
Posts: 1280
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:02 pm

Post by Scourge » Thu Jan 01, 2009 10:24 pm

и аз да си копи пейстна тройката за калабалък :)

1. MGS 4
2. Left 4 Dead
3. Chronotrigger DS



тая година: street fighter 4, brutal legend, heavy rain, ff 13 versus (ако я бъде), и за edgeworth спин офа на финикс райт.

Amikae
Ascendent
Posts: 4199
Joined: Thu Aug 07, 2008 12:07 pm

Post by Amikae » Thu Jan 01, 2009 11:04 pm

Лично на мен ми е доста трудно да премина през това, което съм играл. Но по късно ще драсна нещо по-подробно. Но всепак да не спамя излишно ще кажа, че всъщност голямата изненада за 2008 беше Dead space. Поне за мен тази игра би всичко друго, което бях играл. Невероятна във всяко отношение и прекрасно оптимизирана. Перфектно полирано заглавие! Пример за това как трябва да се правят и издават игри! Нито един бъг! Нищичко, което да ме подразни! Просто се насладих от начало до край. Нито една друга игра не го постигна това за мен през цялата година.

User avatar
armageddon
Forsaken
Posts: 2936
Joined: Tue Jan 13, 2004 10:24 am

Post by armageddon » Fri Jan 02, 2009 12:10 am

2008-ма се "превалих" и си купих DS, а не успях да намеря овреме и да си набавя новият Fire Emblem. За сметка на което игра на годинита директно заминава за Final Fantasy Tactics A2, която е адски зарибяшаща. И си набелязах още поне половин дузина заглавия, които да си набавя при първа възможност.

Най-голямо дръвце се оказа Соник RPG-то на Bioware (и не че съм изненадан особено или съм очаквал нещо друго) - игра съсипана от загубената бойна система.

На ПС фронта за поредна година мейнстрийм заглавията са далеч от това, което ме вълнува, а инди заглавияата, към които проявяшам по особен интерес нещо прескочиха 2008ма.

През 2009та смятам да предприема смелата стъпка да нямам очаквания към никакви игри, а да видя какво ще излезе.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Fri Jan 02, 2009 2:03 am

2008-ма година беше може би най-активната ми откъм гейминг досега. Подозирам, че това ще да има нещо общо с работата ми като главен редактор на гейм сайт и писането на по 4 ревюта месечно в продължение на 9-10 месеца... Та ето какво ми направи най-голямо впечатление през изминалата година, било то негативно или позитивно:

Любими заглавия:

1. Braid
2. Gears of War 2
3. Fable 2
4. Fallout 3
5. Grand Theft Auto IV
6. Midnight Club: LA
7. GRID
8. Dead Space
9. Metal Gear Solid 4
10. Soul Calibur IV

Други, заслужаващи отбелязване: Too Human, Devil May Cry 4, Wipeout HD, Omega Five, Castle Crashers, Unreal Tournament 3, Ninja Gaiden II, Viking: Battle for Asgard, Dark Sector (току-що я минах, много причлична се оказа), Turok


Най-омразни:

1. Infinite Undiscovery
2. Fracture
3. Iron Man


Най-разочароващи:

1. Prince of Persia
2. The Force Unleashed
3. Bad Company


Други страхотни игри, които играх тази година, но не са от нея:

Portal, Uncharted, Age of Mythology, Naruto: Rise of a Ninja, Virtua Fighter 5, PGR 4, Carcassonne (туй чудо го играя повече, отколкото е здравословно... >_<)

User avatar
Delegat
Aes Sedai
Posts: 1583
Joined: Mon Dec 25, 2006 7:53 pm

Post by Delegat » Fri Jan 02, 2009 10:32 am

armageddon wrote:2008-ма се "превалих" и си купих DS, а не успях да намеря овреме и да си набавя новият Fire Emblem. За сметка на което игра на годинита директно заминава за Final Fantasy Tactics A2, която е адски зарибяшаща. И си набелязах още поне половин дузина заглавия, които да си набавя при първа възможност.

Най-голямо дръвце се оказа Соник RPG-то на Bioware (и не че съм изненадан особено или съм очаквал нещо друго) - игра съсипана от загубената бойна система.

На ПС фронта за поредна година мейнстрийм заглавията са далеч от това, което ме вълнува, а инди заглавияата, към които проявяшам по особен интерес нещо прескочиха 2008ма.

През 2009та смятам да предприема смелата стъпка да нямам очаквания към никакви игри, а да видя какво ще излезе.
Абсолютно съм на твоето мнение, FFTA2 e истинско бижу и ако не беше Chrono Trigger определено бих казал че е DS игра на годината :lol:

inkheart
Paragon
Posts: 623
Joined: Tue Jul 27, 2004 5:38 pm

Post by inkheart » Fri Jan 02, 2009 4:33 pm

Най-мразени:

1. NFS Бикарбонат
2. Prince of Persia
3. Red alert 3

и специялно място в сърцето ми Да Лич Киърнг - мрете шибани нолайфъри

Приятна изненада на годината:
Dead Space

User avatar
armageddon
Forsaken
Posts: 2936
Joined: Tue Jan 13, 2004 10:24 am

Post by armageddon » Sat Jan 03, 2009 12:48 am

Chrono Trigger официално в Европа излиза февруари или март, така че не се брои :) А иначе наистина съм яко pissed off че пропуснах Fire Emblem и за Лейтън не се усетих овреме.

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 19 guests