Weird things Japanese

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Weird things Japanese

Post by Moridin » Sat Oct 25, 2008 4:39 pm

В нещо като отговор на коментара на Гибли, че в Япония неща, които не биха ти хрумнали за снимане по белия свят, трябва да се снимат, защото са особени, ще събирам в тази тема разни странности, в които японците наистина са особени, както и неща, в които - противно на легендата - не са особени. Напълно неизчерпателен и начален лист:

- В Япония няма кофи за боклук по улиците. Причината за това е разделното събиране - ако има кофи за боклук по улиците, общините няма как да глобяват за неправилно изхвърлен боклук. Затова има кофи само където има отговорни за тях институции/жилищни блокове.

- Хората ходят с маски, когато са болни. Дали за да не пръскат зараза, или за да се пазят самите те да се разболеят повече - трудно е да се каже, официално е първото май.

- Чадърите са обща собственост, особено ако са по-евтинки. Хората дори взимат чадъри от колелата, без да се притесняват.

- Колела се карат - поне в предградията - бая. В смисъл БАЯ. Колоездачите са горе-долу наполовина на пешеходците.

- Въпреки, че се кара отляво и пешеходците трябва да се разминават отляво, а колоездачите да ги изпреварват отдясно, нищо от това не се случва. Пълен хаос е. Това по повод мита, че японците са много дисциплинирани. Но от ДРУГА страна, за разлика от България, на кръстовищата ако видят, че не могат да преминат навреме, си чакат и не запушват кръстовището. Но това е така по целия свят освен в БГ, та не е японски прерогатив ;р

- В Япония има наистина много безсмислени длъжности, причината за което вероятно е, че твърде много хора биха били безработни. Има хора, чиято единствена работа е да спират с едни светещи фалосоподобни палки пешеходците, когато някоя кола трябва да влезе в паркинга на сградата. По-налудничавото е, че на някои паркинги има по трима или четирима такива :shock:

- Пак по същата причина японците не са наистина (според мен) по-работоспособни от останалите хора. Просто са МНОГО на МАЛКО място. Ясно е, че ако 300 души вършат нещо, ще го свършат по-бързо от 30.

- Някои закони в Япония са своего рода чиста формалност, което - без да искам да обиждам японците - според мен лично се дължи на доста вграденото им лицемерие (плод на възпитанието да си конформист на всяка цена). Така например е забранено да се слагат рекламни плакати на определени места, но вместо това се плаща на хора, които седят и държат плакатите в ръка (крещейки...). Хазартът е забранен, но Пачинкотата (игрални автомати, нещо като пинбол) са буквално на всеки ъгъл и печалбата от тях са едни топчета, които съседният магазин изкупува срещу пари. В смисъл има абсолютно официализирани нарушения на закона.

- В Токио, на повечето места, които съм бил, постоянно има музика. Навсякъде можеш да чуеш музика. Във всички магазини свирят вариации на известни западни песнички в чил-аут аранжимент, а по улиците постоянно има свирещи хора или се чува музика от магазините. Но не си представяйте нещо като плажовата ивица във Варна - не е какафония, просто има музика.

- Грешен мит: техниката не е евтина в Япония. Тя е просто релативно по-евтина в сравнение със заплатите, но като абсолютна стойност досега не съм открил нищо, което да е по-евтино в Япония, отколкото в белия свят.

- Също така ме учудват твърденията, че японците са големи кулинари. За мен поне това е тотално невярно, японците просто ядат каквото им падне, защото нямат избор, а дори да приемем, че част от блюдата им са пипнати на външен вид, то това се случва основно когато са сурови и съответно неядивни. Месото е свръх-алангле, оризът е свещен и съответно не се подправя с нищо (японците припадат като видят някой да си слага соев сос в ориза) и т.н. И все пак тук не мога много да говоря окончателно, тъй като много неща не съм пробвал (от страх ;р)

- Верен мит: японците са ненормални на тема джаджи. Колкото и да е нова тая им мания и "отакутата" уж да са нов феномен, реално 80% от хората във влака не отлепят поглед от телефона, а от останалите 20 поне половината играят игри, като става дума и за хора над 50 години. 80% от хората постоянно слушат музика на айподите си и имам подозрението, че ушите на цялата нация са увредени завинаги, защото:

- в Япония ПОСТОЯННО се крещи за всичко. Всички продавачи крещят, келнерките крещат, че те настаняват, касиерките крещят колко ти е сметката, и единствените, които не крещят, а би трябвало, но вместо това си мърморят под носа, са шофьорите на рейсовете. Бтв всичките светещи реклами също крещят.

- Намаленията като идея не съществуват, освен в мнооооого ограничени степени и обикновено с причина от сорта на "изтичащ срок на годност" или "рождения ден на императора". Нещо повече - ако някоя услуга се търси много, нейната цена се вдига (например уикендските билети за пътуване, както установих) с чиста съвест, без това да притеснява никого. Ако си купиш предплатена карта за градския транспорт, тя не е по-изгодна от това да си купуваш билети, а просто ти спестява нуждата да си купуваш билети. Ако си купиш карта за телефон, тя не е по-изгодна от това да ползваш монети, а просто... схванахте идеята. Вероятно всичко това е примерно обратната страна на монетата по отношение на точните сметки и това, че японците не дават бакшиши.

- Това вече е малко прибързано заключение, но според мен ще си остане вярно до края. Мисля, че за японците понятието "свобода" не е съвсем ясно. В смисъл те не очакват лична свобода, животът им се подчинява на строго определени правила, които в момента просто се сменят с "модерни" такива, но все така строги. Това общество е основано на краен конформизъм, единствените, на които им е простено да са извън него, са чужденците и съответно цената за това е, че чужденците на практика са изолирани от нормалния начин на живот в Япония. Най-малкият пример за това са цените (т.е. Япония реално е скъпа за чужденци, но не и за японците, тъй като държавата подсигурява достатъчни заплати, които после те връщат като такси за щяло и нещяло). Не разбирам много от икономика, но ми се струва, че японците нямат истински свободен пазар, те по-скоро го имитират и много се гордеят с постиженията си в имплементацията му, но той не е наистина свободен, а доста регулиран и няма истинска конкуренция, защото цените на доста услуги са определени от държавата, а за по-дребните ПРЕДПОЛАГАМ, че пак има някаква врътка, защото както вече казах въпреки големите флуктуации в цените на някои продукти, общото ниво навсякъде е еднакво = скъпо. В един магазин краставиците са 100 йени, в друг са 300, но там пък доматите са по-евтини. И ако решиш да циклиш да събираш най-евтините неща, се набутваш за транспорта, та както казах евтин вариант нема ;р Конкуренцията е неистинска, а свободата - независимо дали в социален или какъвто и да е смисъл - просто не се *иска*. Не е нужна. Но по-сериозни мисли по този въпрос ще имам след повече време.

БТв точно в момента съм основно бесен от факта, че ако искаш да ползваш някаква услуга в Япония, да кажем интернет или телефон или нещо от тоя род, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО първия месец си набутан с някакви услуги, които изобщо не ти трябват, но трябва да ги платиш?!? Можеш да ги спреш чак след първия месец и изобщо втф? Защо на никого това не му прави впечатление и как въобще минава през разни комисии за защита на потребителя, етц?
This is it. Ground zero.

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 5265
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Post by Matrim » Sat Oct 25, 2008 5:08 pm

Има хора, чиято единствена работа е да спират с едни светещи фалосоподобни палки пешеходците, когато някоя кола трябва да влезе в паркинга на сградата. По-налудничавото е, че на някои паркинги има по трима или четирима такива
Това между другото е много популярна last resort работа в анимета или дорами. Truth in Television явно.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
Елица
Sorcerer
Posts: 385
Joined: Wed Jul 12, 2006 12:53 pm
Location: на работа

Post by Елица » Sat Oct 25, 2008 5:10 pm

Значи начина за разделно събиране бил измислен, хич не ми е ясно при нас как би се получило - аз се старая да си изхвърлям буклука разделно, но не вярвам поне за момента да има реална полза, защото постоянно виждам неправилно изхвърлени неща:(

Хубаво пишеш, може и още, интерес за инфо от първа ръка винаги има :).
ЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪ, СНИМКИ?

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Sat Oct 25, 2008 5:21 pm

Аааа, това за повсеместното крещене е уникално! :lol:
Останалото също, де. :wink:
Страшно добре описваш, представих си чудесно обстановката.:thumbsup:
Съберете си текстовете с Мели и издайте книга като се върнете. Сериозно.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Sat Oct 25, 2008 7:12 pm

Още, още!

А пичовете със светещите палки по кръстовищата ги има и в Канада, но досега съм ги виждала само при строежи или в случаи на много тежък трафик и много пешеходци на едно място (в кампуса сутрин като прииждат студентите буквално на стотици, и става задръстване на една пешеходна пътека).

Иначе предполагам като поживееш още малко там, ще научиш къде са евтините места.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Sat Oct 25, 2008 7:39 pm

А, като го каза това за тежкия трафик се сетих и за още едно подобно:

- тук по големите кръстовища седят полицаи седят на тротоарите и когато зеленото почне да свършва, почват (естествено, крещейки) да набухват народа към тротоарите точно като стадо козички :mrgreen:

- по-ненатоварените, но големи като размер кръстовища имат диагонални пешеходни пътеки. Един от пасовете на светофара е изцяло зелено за пешеходци, в този момент и двете посоки на автомобилния трафик са спрени. Съответно ако има повечко хора, става доста голяма лудница, като се срещнат диагоналните потоци по средата на кръстовището, особено като вземем предвид японския фетиш към докосването.

- светофарите не са вертикални, а хоризонтални, пък пешеходните са с едно поле, което си променя цвета. Рандъм тривия :mrgreen:

п.п. мерси за отзивите, снимки скоро ;р
то аз имам няколко качени на

http://picasa.google.com/joro.penchev

но не са много :)
This is it. Ground zero.

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11240
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Sat Oct 25, 2008 8:32 pm

Таз вечер пак ще сънувам Япония! :D Жорка, Мелчо, давайти ощи!!!! :D
А таз Пикаса не ми се отваря :(
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Interpreter
Forsaken
Posts: 3462
Joined: Sun Aug 07, 2005 5:57 pm
Location: тук - там

Post by Interpreter » Sat Oct 25, 2008 8:54 pm

За японките всеки може да разкаже по нещо :oops: , но не е там въпросът. Жоро наистина хорати сладко :) и подкрепям Минувача за пътеписа, пък с Алекс може после да добавим по някой по-цветист щрих.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Sun Oct 26, 2008 5:26 am

This is it. Ground zero.

User avatar
Xellos
Moderator
Posts: 20295
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Post by Xellos » Sun Oct 26, 2008 8:46 am

:ninja:

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Sun Oct 26, 2008 8:52 am

чекни дискусията във фейсбука :mrgreen:
This is it. Ground zero.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Sun Oct 26, 2008 10:57 am

В Япония няма кофи за боклук по улиците. Причината за това е разделното събиране - ако има кофи за боклук по улиците, общините няма как да глобяват за неправилно изхвърлен боклук. Затова има кофи само където има отговорни за тях институции/жилищни блокове.
Хм, странно. В Канада има кофи за разделно събиране кажи-речи навсякъде, където биха потрябвали.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Sun Oct 26, 2008 1:06 pm

Както и по целия свят, в който се разчита на добросъвестност, но не и в Япония, където се разчита на глоби ;р
This is it. Ground zero.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Sun Oct 26, 2008 1:12 pm

А, не знам за целия свят, ама в Западна Европа си е БАШ на глоби пак. Тя добросъвестността откъде мислиш, че идва ;)
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Sun Oct 26, 2008 1:13 pm

Е да, ама за да те глобят трябва да те видят, което е a whole lot of трудоемко. Тук просто глобяват сградата, при която е кофата и затова няма безпризорни такива.
This is it. Ground zero.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 17 guests