Аниме фенфикшъните

Банди върлуващи отакута... окапита... опосуми... така де, вашето next door аниме кътче
User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Аниме фенфикшъните

Post by Amelia » Wed May 28, 2008 9:55 am

За тази тема очаквам повечко съдействие от баш про-то в областта - Алексис :)

Значи, явлението фенфик (накратко от фенфикшън) не съществува от вчера и вероятно всеки от вас се е сблъсквал с него по някакъв начин. Има го не само в анимето - фенфикшъни се пишат и за игрални сериали и филми, книги, комикси и т.н. По същество те представляват произведения, правени от фенове на даден продукт, в който се ползват оригиналните герои/идеи/сетинг и т.н. от въпросния.

Може да са всякакви като жанр, да са близо или далече от похватите, идеите и сетинга на оригинала, да съдържат оригинални персонажи (дело на човека, който пише фика) или да се развиват в друг свят, различен от оригиналния. Има си цяла абревиатурна терминология за тези неща, например:
AU - alternate universe (фика е в някакъв различен от оригинала сетинг)
OC - original character (вкаран е оригинален персонаж)
OOC - out of character (персонажите са тези от оригинала, но се държат по различен начин)
и т.н.

Аз чета фикове от доста отдавна, обикновено с огромни паузи между отделните пристъпи на глад за тях. Досега нещата винаги протичат по този начин - влюбвам се в някакво аниме, изяждам всичко официално, което е направено по него, не ми стига, почвам фенфиковете. Това, което ме накара да пусна темата е, че в момента съм толкова изтрещяла по One Piece, че изчетох някакви десетки фикове и съм на път да седна и да почна да пиша и аз. Досега това ми се е случвало само със Slayers - тамошните ни литературни напъни могат да се видят в Сивостенския портал, където го разигравахме като РПГ (като всъщност това си беше групов фенфик отвсякъде, щото зарязахме зарчетата и трупането на точки и умения още веднага и се разбъзикахме с оригиналните персонажи).

Чета ги, защото ми дават възможност за още малко контакт с персонажи, които очевидно искам в живота си, а понякога и неща, които ги няма в анимето - примерно романтичните отношения в One Piece. Са, безобразие е, при един пиратски екипаж с няколко ултимативни пича и пички в него, да няма нито едно любовно припърхване вече 354 епизода, въпреки че някои от човечетата са създадени едно за друго. Отделно, че във фиковете можем спокойно да минем границата на романтиката и да пристъпим към едни доста по-графични и вълнуващи изпълнения...

Качеството на текстовете варира много и това е проблем, защото рядко знаеш какво да очакваш. Но пък сайтовете често разполагат с оценъчна система и човек може да се ориентира сравнително прилично по сложените там рейтинги. С ръка на сърцето казвам, че някои фенове могат спокойно да уволнят оригиналните мангаки и сценаристи, защото създават много по-качествени неща с техните сурогати. Сред фиковете съм попадала и на големи боклуци, наистина, но има и МНОГО такива, които препрочитам с кеф, защото са адски добри - и като история, и като език.

Като източници ползвам най-вече следните сайтове:

http://www.mediaminer.org/fanfic/
http://www.fanfiction.net/

и някои частни live journal страници на конкретни автори, които са ми харесали.

Хубавото порно е на този адрес (голямо мерси на Алексис, че ми го показа, ако знае още такива сайтове, да свирка):

http://anime.adultfanfiction.net

Там освен гореспоменатата номенклатура, има и разни обяснителни съчетания като BDSM, anal, oral, yaoi, yuri, M/F, M/M, M/M/F, F/F и т.н.
Често в абстракта към фиковете се посочва с х между кои персонажи ще се случва случката, примерно: ZoroxSanji, LuffyxNami, като първото име май е на активния ("мъжа") в двойката. Алексис да ме поправи, ако греша, че тя ги знае по-добре. :)

Та, вие четете ли, интересува ли ви? Ако четете - какво, къде и защо? Пишете ли? И т.н. :)
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Alexis
Forsaken
Posts: 2684
Joined: Sun Jan 11, 2004 4:57 am
Location: In front of the computer

Post by Alexis » Wed May 28, 2008 11:02 am

Тъй като това е в аниме секцията, предполагам, че визираш конкретно фенфиковете по анимета, така че и аз ще говоря за тях.
Често в абстракта към фиковете се посочва с 'х' между кои персонажи ще се случва случката, примерно: ZoroxSanji, LuffyxNami, като първото име май е на активния ("мъжа") в двойката. Алексис да ме поправи, ако греша, че тя ги знае по-добре.
Да, така е, специално в аниме средите правилото е да се използва х м/у имената и отпред да е seme при yaoi двоийките, мъжа при стандартните хетеро двойки/компании и доминиращият партньор (без значение от пола) при D/s, M/s комбинациите.

За места за аниме фенфикшън, това са ми най-познатите, макар че могат да се намерят и други. Във форума на aarinfantasy има раздел за фенфикшън (изцяло посветен на яои), но много от качествените произведения се крият из livejournal (LJ), insanejornal (IJ) и другите подобни места. Обикновено, ако са порнографски са и friends-locked. Какво да се прави такъв е животът.

Та, дали чета? Както Амелия вече отбеляза, аз съм про в тая сфера. Чета от около 4 години, пиша от около 3. Не съм особено продуктивна, имам особен афинитет към yaoi/slash за предпочитане с NC-17 рейтинг и по-hardcore warnings.

Относно качеството, попадала съм на автори (по-често авторки, понеже 90% от пишещите в тази сфера са дами), които имат въображение и дар слово, които могат да забият 1/2 от издаваните автори в земята. Но съм попадала и на толкова болно бездарни, че очите ми са кървяли от първите 3 изречения. Обикновено е добре човек да погледне 2 неща преди да чете. Първо, възрастта на автора - ако е под 18-20 да не се надява на много, талантите под тази възраст са малко, а когато пишат порно, то е захаросано и нереално (от опит мога да кажа по три причини - или липса на опит в секса - особено гей секса, или от нежелание да проучат за какво пишат, като нямат реален опит, или от дискомфорт в писането на такива сцени, без срам си признавам че началните ми опити бяха смешни и трагикомични), а сюжетът им е тип евтино РПГ. Второ, ако видите High-school AU/AR (Alternative Universe/Alternative Reality) подхождайте не с едно, ами с десет наум. Обикновено резултатът е толкова болезнено тъп, че след това човек с дни се възстановява от травмата.

Една от болките в анимето, е именно сравнително младата аудитория и съответно незрелостта на авторите, което ме и поизгони в последствие от фендъма.

Дъх, нямам време за повече сега, че заверки се гонят. Ако някой иска да знае нещо, да пита.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Fri Aug 22, 2008 10:09 pm

На 18-та страница за Принс ъф тенис на фенфикшън.нет съм и още не мога да си намеря свястно порно или свестен хумор по това аниме. Не мога да си обясня този факт - заглавието направо прелива от потенциал за такива. Алексис?
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Untitled
Commoner
Posts: 48
Joined: Thu Sep 18, 2008 9:00 pm

Post by Untitled » Fri Jan 09, 2009 7:34 pm

Не знаех, че има ред за имената. В описанията на фиковете обикновено срещам нещо като смесица от имената на главните герои (HitsuMatsu, ShunNao, RenNa, etc.) В по-обширните fandoms като Bleach, Naruto, Fruits Basket, има филтъри, които намират само историите с тези и тези герои, така че не е необходимо да се споменава кои са водещите роли в съчиненията, а във fanfiction.net има ограничения за дължината на описанията.

За мен причината да чета fanfiction, хек, причината да съществува като жанр при аниметата е най-вече незавършената история, unresolved romance, неудачни двойки и т.н. Наистина част от авторите на фенфикшън могат така да се изгаврят с анимето, че да отвратят читателите. Но в повечето случаи става дума или за беден речник, или за неопитност. Не смея да се определя като автор, затова смея като прост драскач из секциите да кажа, че просто ми е било невъзможно да изразя както трябва това, което искам да кажа. Друг е въпросът, че някои пускат писанията си в raw вариант, без да ги погледнат отново (в М секцията нещата могат наистина да изпростеят), или че страдат от дяволска самозаблуда, но като цяло публиката във ff.net е много цивилизована и предпочита да игнорира тъпотиите за сметка на добрите истории.

А такива има много, даже и нищо да не се случва в тях. Musings, drabbles, snapshots, reflection, има истории които са само описание на мислите на даден герой в даден момент, неговите спомени и мотиви, което при темерути като Kuchiki Byakuya и Uliquorra в Bleach си е направо безценно. Попадала съм на автори, които въпреки че не са излязли от гимназията са страшни психолози и обосновават героите си прекрасно. За AU фенфикшъните мога да кажа, че успеваемостта е 50:50, понеже някои от тях се случват само за да поставят адекватен декор за перверзиите, които се случват в по-нататъшни глави (The prince loves his slave когато действието в анимето се развива в 21-ви век и главните герои са прогимназисти). Ако може да се изразя така, личното ми наблюдение е че когато героят е обявен за out of character в описанието, обикновено това е синоним за пълна инфантилност и големи глупости. Случаите, в които някой е OOC за да се вписва по-добре в сюжета на фика без да навреди на качеството му са изключително редки. От друга страна, двойки, които в анимето изглеждат невъзможни поради това, че участниците не подозират за съществуването на другия, т. нар. crack pairings, могат да звучат напълно реални ако са добре написани. А истории, в които героите се изказват за фенфикшъните за тях (фенфикове за фенфиковете), са може би най-добрите (ако са написани добре, де)

Извинете за прекъсването.
''За мен това малко момченце, застанало пред бронзовия кораб на пустинята , постепенно започва да се превръща в символ на човека, изправен пред монголоидните очи на вечността. Зад тях, безнадевдна и безкрайна, се сивееше вълнообразната пустиня. Възможно е и ние с вас да сме там някъде!...Не настоявам!''

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Fri Jan 09, 2009 7:41 pm

Не извиняваме. :)
Темата беше умряла, така че нищо не е прекъснато, а и мнението си е съвсем онтопик. Я кажи, ти къде и какво пишеш? Алексис също пише, но тя е по-тежката яои артилерия с импрегнейшъни и т.н. Ако не те е срам, дай някой линк да прочетем. :)
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Untitled
Commoner
Posts: 48
Joined: Thu Sep 18, 2008 9:00 pm

Post by Untitled » Fri Jan 09, 2009 8:04 pm

*blush* Bleach и Shaman King, макар че пиша и в други секции. Повече клоня към хет, макар че чета и юри понякога (защото в повечето случаи и то не струва). Пиша romance, понеже чувството ми за хумор е много сухо, но понякога имам проблясъци. Миналата есен открих ff.net и не съм мърдала от там, но в началото пишех (и все още), малко непохватно.
Въпреки това се старая да огранича правописните грешки до минимум. Много дразни хората, и е като трън в петата, дори за хубава история. http://www.fanfiction.net/s/4291025/1/M ... Wonderland
''За мен това малко момченце, застанало пред бронзовия кораб на пустинята , постепенно започва да се превръща в символ на човека, изправен пред монголоидните очи на вечността. Зад тях, безнадевдна и безкрайна, се сивееше вълнообразната пустиня. Възможно е и ние с вас да сме там някъде!...Не настоявам!''

User avatar
Elayne
Elder God
Posts: 6266
Joined: Fri Jan 23, 2004 9:15 pm

Post by Elayne » Fri Jan 09, 2009 11:43 pm

Пък фенфикшънът, който следя от сума време с голям кеф, сега навърши една година. От един месец чакам новата глава и изтрещявам вече. Авторката сподели последно, че й е гръмнал компютърът. Оправиха го, но сега пак има проблеми и не може да пише и сигурно ще има глава към началото на февруари. ДРАМА!!!!!!!!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Sat Jan 10, 2009 1:15 am

Кой тоз фенфикшън, Елейн?

Аз си следя няколко яки хетеро и хомо порнота по Уан Пийс, дето ми ги ъпдейтват от време на време, а има една Кеншин история, чийто ненавременен и незавършен край никога няма да прежаля. Ей тва го мразя просто. Най-добрите фикаджии имат ужасния навик да започнат нещо адски мащабно и обещаващо и да го зарежат недовършено щото нямат време или им е писнало.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Elayne
Elder God
Posts: 6266
Joined: Fri Jan 23, 2004 9:15 pm

Post by Elayne » Sat Jan 10, 2009 1:20 am

Ами, аз лятото нали бях зазяпала Наруто, да ме пита човек защо, но се зарибих и понеже се влюбих мощно в единия персонаж си потърсих фенификове с негово участие. Хет, разбира се. Та... следя Stripped Bare на jpopprincess по Наруто. Двойката е Какаши х Сакура и историята е кадърно написана и особено teasing. Action с порнографско съдържание имаше едва в 16 глава. Сега чинно си чакам 18 глава и проронвам по някоя сълзица като чета за премеждията с компютъра на авторката.

Историята е криминална, имаме си отвличания на момичета и разследване ^^ и много ангст ^^. Хаха. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

User avatar
Untitled
Commoner
Posts: 48
Joined: Thu Sep 18, 2008 9:00 pm

Post by Untitled » Sun Feb 08, 2009 9:35 pm

А казват че съспенсът бил полезен за историите. Понякога от много съспенс нищо не става или авторът си забравя идеите. От година следя един фик в Блийч "Sexy Captain's Curse" и докато пада голям смях за 30 и косур глави, в историята има много малко движение. И като излизат на интервал две седмици плюс, хората започват да губят нишката. Започна като хумористична история със smut тук и там, малко съспенс, интрига, и любовна история, сега се влачи като охлюв и от обрати заприлича малко на сапунка (МНОГО добра сапунка, но все пак). Нямаше да е зле авторката малко да забърза темпото в главите, но и така все още е много интересно.

Между другото, сега се сетих за нещо което доста често съпътства фенфикшъните-флеймъри! Обикновено са единаци, но има такива, дето ловуват на глутници. С една дума-хора, които плюят историята защото а/ pairing-а не е cannon и не им харесва, или б/ защото просто търсят да ядосат някой. Случва се някакъв хаплив коментар да превърне страницата в отзиви в бойно поле, което само спами пощата на бедния автор. Във ff.net публиката е сравнително цивилизована, както споменах вече, но се случват и да се намерят такива, които обичат да флеймват някаква история. От една страна е адски дразнещо, защото никой не те кара да четеш тази и тази история. От друга пък няма начин да дадеш constructive critisism, към който доста от авторите се стремят, без да те обвинят в хронично злобарство (а в случаите с yaoi и yuri-в хомофобия).
''За мен това малко момченце, застанало пред бронзовия кораб на пустинята , постепенно започва да се превръща в символ на човека, изправен пред монголоидните очи на вечността. Зад тях, безнадевдна и безкрайна, се сивееше вълнообразната пустиня. Възможно е и ние с вас да сме там някъде!...Не настоявам!''

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Sun Feb 08, 2009 9:38 pm

Не знам. Досега не съм чела коментарите. Принципно не са моя работа - ако пишех, сигурно щеше да ме интересува. Ориентирам се понякога за качеството по броя коментари - забелязала съм, че там дето има повече, фенфиковете са по-добри. Иначе в адълтфенфикшън примерно си имат оценъчна скала и тя засега ми върши чудесна работа.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Untitled
Commoner
Posts: 48
Joined: Thu Sep 18, 2008 9:00 pm

Post by Untitled » Sun Feb 15, 2009 6:33 pm

Броят на коментарите понякога зависи от популярността на анимето. В Наруто например средния брой коментари за една по-дълга история се върти около 100. При Краля на Шаманите е 10. И все пак се намират изключения. Това http://www.fanfiction.net/s/4521940/1/ не е лошо като one-shot, макар че май рейтингът му не е уцелен.

Между другото, има ли тема за Bleach? Май гледах една, но сега не мога да я намеря.
''За мен това малко момченце, застанало пред бронзовия кораб на пустинята , постепенно започва да се превръща в символ на човека, изправен пред монголоидните очи на вечността. Зад тях, безнадевдна и безкрайна, се сивееше вълнообразната пустиня. Възможно е и ние с вас да сме там някъде!...Не настоявам!''

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Sun Feb 15, 2009 6:35 pm

Нямаме тема за Блийч.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Untitled
Commoner
Posts: 48
Joined: Thu Sep 18, 2008 9:00 pm

Post by Untitled » Sun Feb 15, 2009 6:37 pm

Жалко, в началото анимето ставаше. Може ли да пусна една?
''За мен това малко момченце, застанало пред бронзовия кораб на пустинята , постепенно започва да се превръща в символ на човека, изправен пред монголоидните очи на вечността. Зад тях, безнадевдна и безкрайна, се сивееше вълнообразната пустиня. Възможно е и ние с вас да сме там някъде!...Не настоявам!''

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Sun Feb 15, 2009 6:39 pm

Разбира се :)
Пускай теми, за които заглавия те интересуват. Ние сме го обсъждали някъде по общите.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 31 guests