Edguy и останалите нови пауър метъл групи = за къв се хабят?

Мръсните страсти – на сапун
User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Edguy и останалите нови пауър метъл групи = за къв се хабят?

Post by AlDim » Wed Nov 07, 2007 12:10 am

Щом ще си играйкаме на лок-темичка :roll::
AlDim wrote:For the record, реших да дръпна един албум на Edguy (Rocket Ride) да видя за какво е целият шум. Звучат 1:1 с всяка втора power metal група, от вокала, през рифчетата, та до тегавите баладки (е, с разлика че последните бяха доста многобройни, което предполагам ги прави по-малко 'power' и имаше тук-там куца електроника а-ла малко от малко по-добрите Kamelot). И общо взето всяка песен им е копната отнякъде като звучене и е от тип "ах, че сме носталгични за класическото хеви без да сме толкова добри колкото него". С други думи - ста'ат и не мисля, че има смисъл да се плюят екстремно, ма са изключително безлични.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Wed Nov 07, 2007 12:16 am

Айде, айде. Същият въпрос може да се зададе за повечето групи в абсолютно всеки стил, така че направо преименувай темата на "Трябва ли да съществува една група, ако не създава нещо оригинално?"

Но пък в хевито наистина бият рекорда. 80-те минаха отдавна. В останалите стилове клонингите се появяват горе-долу докато стилът е модерен.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Wed Nov 07, 2007 7:47 am

Пействам си личното към АлДима:
Всъщност Rocket Ride просто е баси и куцият албум.
Пробвай Hellfire Club или Tears of Mandrake, в които значително повече живец, поне според мен.

Това щото заключиха оназ тема.
А стилът дали е моден, не мисля, че има каквото и да е значение, важното е да е слушаем. Плюс това първо, аз нямам поглед върху много групи, така че пет, които си се развиват сами за себе си, ми стигат перфектно (а Едгай определено се развиват - от епика, през силно баладест период, до по-тежко звучене и за съжалние в последния албум - яко поп). Второ, идеята, че нещо с музиката на Бендикшън изобщо може да се класифицира като еволюируемо, камо ли пък като еволюиращо, просто ме напушва с бесен смях :mrgreen: Така че не че хеви метълът е супер оригинален, просто останалите метал жанрове (с някои изключения естествено, но определено не защитаваните от Амелия) са значително по-зле. В моята книга, това.
This is it. Ground zero.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Wed Nov 07, 2007 8:12 am

В death-а и black-а има доста иновация. Друг въпрос е, че в много случаи с нея нещата излизат от установените рамки на тия поджанрове :)
Въобще интересни неща в метъла има колкото щеш, въпросът е все пак да ги издириш, вместо да говориш наизуст ;) Специално power-a е основно от и за феновете на олд-скуула, които отричат развитието на метъла през последната двайсетилетка и съответно в него иновацията е изключително рядко, да не кажа несъществуващо, явление.

И btw heavy metal като дефиниция е общия жанр, включващ всичките там вариации. Но изглежда в момента викат така основно на разните, които копират първоначалниците му. А те самите днешно време мязят повече на хард рок, като ги сравним с канонадите от агресия в някои разклонения на метъла :mrgreen:

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Wed Nov 07, 2007 8:23 am

Момент, не съм казал, че няма интересни неща, даже напротив - "с някои изключения естествено". Добър пример са самите Аморфис.

Въпреки това посмъртно не мога да бъда убеден, че някой непреднамерено сравнявайки, без да си има хал-хабер и пристрастия към двата жанра, ще каже, че в пауър сцената има по-малко иновация, отколкото в дета и блека (пак казвам, доколкото те двете изобщо минават за класифицируема музика, към което аз и слуховите ми нерви имаме определени възражения). Най-малкото откъм разнообразие имаме Helloween и Blind Guardian примерно от тези, които аз слушам, които имат ТОТАЛНО различно звучене, да не говорим за по-нетрадиционни неща като Falconer с менестрелското си звучене и т.н.
This is it. Ground zero.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Wed Nov 07, 2007 8:48 am

А сега погледни към заглавието на темата - "останалите НОВИ пауър метъл групи". Blind Guardian и Halloween и аз ги харесвам и ги слушам от време на време. Даже веднъж на високосна година си пускам новото лайно, направено от бивши членове на Halloween - Masterplan.
Пък за хал-хабера - аз следя повечето метъл поджанрове. Някои повече, други по-малко, но имам много добра обща представа за почти всеки. И гледам да страня от прекаленото асоцииране с някой от тях.
Иначе ако death-a и black-а те притесняват - моля, пробвай малко noise (Merzbow, да речем, е добро начало), да видим няма ли да бъдат предизвикани слуховите ти нерви :lol:

п.п. Amorphis са екстра група, но нищо толкоз впечатляващо. В личен план са минавали през доста разнообразни периоди (както още n на брой групи, почнали от death), но винаги са следвали вече създадени трендове. И бтв албумите им с death грачене са ЗНАЧИТЕЛНО по-добри от новите им, в един от които даже бяха направили жалък опит за вкарване на джаз.

п.п.п. "Two of Falconer's three members are alumni of Swedish black metal outfit Mithotyn" Sooo shocked, a? :mrgreen:

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Wed Nov 07, 2007 10:11 am

Не (к'во от това? ;р човек някога намира просветлението.. друг път не 8-) ) но мерси че ми припомни якия гуу лаф :mrgreen:

Добре, за хал-хабера, да го формулираме така - рандъм човек ще намери доста повече разнообразие в пауър метала, отколкото в дета. Трябва да се тормозиш преднамерено и с нестихващ ентусиазъм, за да стигнеш до нивото да разбираш и цениш и оная музика.

А иначе заглавието хубаво, но темата си се разви в критика на пауър метал и съществуването му след 80-те въобще..

За Аморфис естествено не съм съгласен (за сравнението на албумите им де), като изключим че последният от дет-вълната (1000та езера) наистина е адски добър, но това не е нещо неочаквано...
This is it. Ground zero.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Wed Nov 07, 2007 10:15 am

Хехе, това за Mythotin обяснява менестрелското звучене :lol:
Добра група беше, добрааа...

Сега, за дет-а не знам, но блекът е адски разнообразен. В този стил има групи, при които разликите са доста по-големи от тези между Helloween и Blind Guardian. Чуйте примерно едни Mayhem и после едни Cradle of Filth. Това са две напълно различни течения - ама нищо общо нямат. В блека са и най-големите експерименти, които са ми попадали в екстремната музика изобщо - послушайте малко Arcturus, The Kovenant, Burzum и ще се уверите. Изобщо стилът е много богат (но и много фрашкан с лайна, щото по едно време като беше на мода никнеха разни еднакви групета като гъби след дъжд), а и на самите музиканти почват да им увират тиквите, че сатанизмът отдавна се изтърка и си търсят други неща за вдъхновяване. Така че еволюция в тая музика има.
Що се отнася до дет-а, от който не разбирам много-много - там пък имаме две основни течения - американските групи с техния брутален месомелещ звук (Obituary, Morbid Angel, Deicide и прочее и прочее) и т.нар. Гьотеборгски саунд, към който спадат съкровища като Dark Tranquility, In Flames, At the Gates, Hypocrisy (донякъде). Те мисля, че биха се харесали на Моридин - има мелодия, страхотни китарни рифове и ревовете са доста по-членоразделни и търпими. А от американските групи - определено Death са адски добри. В крайна сметка те са кръстниците на стила, само дето далеч не приличат на изброените по-горе какафонии. Отново става дума за доста по-чувствителни разлики от тея в пауър-а.
А пауър металът си е пауър метъл. Едно от нещата, които презирам в него и хеви-то е точно това, че за разлика от блек музикантите, на които се кефя и които се опитват да звучат различно във всеки албум, тия просто бълват на конвейерката едно и също в продължение на десетилетия. Даже си правят албумите по схеми - примерно 6 бързи песни и 2 мазни балади. Иновация май ес.

едит: Рандъм човека няма да намери повече разнообразия в пауъра, ако дойде при мен и му пусна едно след друго Deicide и In Flames. Вервай ми.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Wed Nov 07, 2007 10:22 am

Трябва да се тормозиш преднамерено и с нестихващ ентусиазъм, за да стигнеш до нивото да разбираш и цениш и оная музика.
It's called "an acquired taste" :mrgreen:
Някои неща не можеш да ги харесаш без да преодолееш предубеността си или пък идват като логична последователност на слушането на други. Аз примерно до преди около 5-6 години въобще не понасях метъла като цяло и налитах предимно на електронна музика.

п.п. Като става въпрос за death, бил съм на концерт на една от най-шумните и какафонични групи в жанра - Cryptopsy. Издържах геройски цели две песни. На запис са почти забавни, но наживо са просто тъпанчестопителни и не ги препоръчвам за хора с намерение да чуват на стари години :mrgreen:
Иначе в death-а стъпват една огромна част от най-добрите модерни метъл групи - от Sepultura до Fear Factory и Isis.
Last edited by AlDim on Wed Nov 07, 2007 10:29 am, edited 2 times in total.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Wed Nov 07, 2007 10:24 am

Еми зависи. Някои хора от първо слушане се влюбват в бруталния звук на дет-а и блек-а. При мен пък се случи след като слушах Dusk...and her embrace на Cradle цял ден, докато чистех къщата (бях си ги пуснала за хъс, до оня момент изобщо не можеш да вдена нищо от тая музика, но на края на деня бях вече влюбена в нея). Не е нужно да се насилваш, ако не ти понася, но пък помага да не се изказваш зле подготвен по форумите :lol:

едит: Бтв, аз може да не харесвам дет-а като музика много-много, обаче музикантите по поведение ме кефят много повече от блекарите. Имат някво чувство за хумор. Веднага се сещам за един кретенски клип на Meshuggah. :lol:
Или пък албумът Picnic of Love на Anal Cunt (не че те могат да бъдат кръстени дет, де). Това е официално най-яката музикална ебавка на планетата. :lol: :lol: :lol:
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Wed Nov 07, 2007 10:30 am

Всъщност дифайн "зле подготвен", в смисъл ако човек няма мерак да я понася и да се тормози, не мисля, че е зле подготвен - просто я отрича на принципно ниво :mrgreen: Мен от Бенедикшън ме заболя глава ;р

Кредъл и аз им харесвам повечето неща, но все пак (тук вече наистина се изказвам зле подготвен) не всички блек групи имат толкова мелодия, да не говорим, че Дани Филт е по-скоро фалцет, отколкото кречетало.
This is it. Ground zero.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Wed Nov 07, 2007 10:39 am

Еми в блека драните вокали принципно са по-високи - не е онова диафрагмено реване от американския дет, което ме поизнервя. Аз затова и него слушам. :lol:

Иначе са, не може да си чул 5 групи на кръст, повечето в един стил и да дойдеш да ми говориш къде имало еволюция и иновации и къде - не. Просто няма да те взема насериозно никога. :lol:

Бтв, сега се сетих за още две групи, които можем да боднем в дет-а и чиято музика е страшно професионална - Opeth (Шведи, т.е. Гьотеборг) и Carcass (Британци, като Napalm Death и Benediction, въобще и тамошната сцена е страшно силна).
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Wed Nov 07, 2007 10:40 am

Moridin wrote:Кредъл и аз им харесвам повечето неща, но все пак (тук вече наистина се изказвам зле подготвен) не всички блек групи имат толкова мелодия, да не говорим, че Дани Филт е по-скоро фалцет, отколкото кречетало.
Ми зле подготвен си. Днешно време да намериш блек метъл група без яко мелодийки е като да търсиш игла в купа сено. :mrgreen: Просто натам изби жанра, пак за недоволство на олд-скуул пуританите, както е с хевито, за което стана въпрос тук.

Едит: Дам, Opeth управляват (много) :)

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Wed Nov 07, 2007 10:57 am

Amelia wrote:
Иначе са, не може да си чул 5 групи на кръст, повечето в един стил и да дойдеш да ми говориш къде имало еволюция и иновации и къде - не. Просто няма да те взема насериозно никога. :lol:
еми за тая цел чакам Янгъса да се джойни в дискусията :mrgreen:
This is it. Ground zero.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Wed Nov 07, 2007 9:10 pm

Не вервам да ти каже нещо по-различно от мене. :lol:
Е, може да защити хеви-то, ебентуално...
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 21 guests