70-ската 80-рската мода напоследък в музиката а и изобщо

Ми то името като че подсказва... търнокопи, хидродинамика и всякакви ортопедични приспособления...
User avatar
Armagedon4o
Commoner
Posts: 40
Joined: Sat Jun 17, 2006 8:54 pm

70-ската 80-рската мода напоследък в музиката а и изобщо

Post by Armagedon4o » Wed Jun 27, 2007 1:59 pm

От цялата тази 70/80 -рщина най-дразнещ за мен специално е "гаражния" рок дето го лансират яко последно време ,целенасоченото "нескопосано" звучание чесно казано не го разбирам много .
Особено за един студиен албум , като се предполага ,че най-вероятно са му теглили сериозна дигитална обработка за да звучи още по-"нескопосано"...

Друг е въпроса и за клиповете дето се правят последно време ,емулират се изкуствено неща дето преди са се правили по една проста пречина - недостига на пари/технологии .Отначало минава за оригиналност ,но когато почне поголовно да се използва..му се губи ..цялата идея ...поне моите виждания са такива .
За пример: някои от клиповете на беасти бойс( е домързя ме да сменям езика :)) ,когато са правени през 90-те са били доста "свежи" но на сегашния фон са си напълно стандартни и не блесват чак толкова.

Общо взето аз като цяло , май не се кефя на тези тенденции в модата последно време ,то попопринцип "всичко ново си е добре забравено старо" и е закономерно да се завърти колелото и да се върнат някои тенденции ,но да претърпят някакви изменения докато сега май сега само се копират без да търпят особено голяма промяна,най-много да се смесват неща от различни периоди ,което пак е нещо де..

това са ми наблюденоята върху меинтстрима напоследък
Last edited by Armagedon4o on Wed Jun 27, 2007 4:26 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Wed Jun 27, 2007 2:10 pm

Пич, през 80-те мейнстриймът имаше НЯКАКВА мелодия. Сега няма. Ако случайно някой се опитва да копира нещо оттогава, би било само в негов плюс, но не съм забелязал да е така. Все същата антипатична негърска музика, която ЕВЕНТУАЛНО фаща на ниво ритъм, слушам целодневно по радиото. ДОРИ гаражният рок ена светлинни години пред тоя шайт.

Това що се отнася до музика. Що се иотнася до клипове, може и да си прав, че е тъпо (старите изглеждат наистина жалки), но пък не съм видял да е поголовно, всъщност що не дадеш поне някакви примери?

едит: За мен пък е наистина тъпо, че целият свят в момента свири една и съща музика и си е избрал най-тъпата възможно. Защо трябва някакви бели изпълнителни като примерно Нели Фуртадо и Джъстин Тимбърлейк да пеят по-хипхоп/рнб/както и да се казва сега от негрите. Защо в съвременния свят никой дори не се ОПИТВА да направи някаква истинска музика, нещо, което да остане наистина, нещо от порядъка на Куин примерно? Имаме няколко (пак позастаряващи) по-големи поп-звезди (тип Джордж Майкъл или Стинг примерно), които наистина правят истинска музика, но дотам. Тъжното е, че през 80-те мейнстрийм е бил рокът, а сега са мейнстрийм негърските бози.

Не го казвам с расистки уклон, бтв, просто музиката ми е болно скучна. Нищо никога не е помръднала в мен мейнстрийм песен в последните 5 години.
This is it. Ground zero.

zhivik
Archmage
Posts: 2252
Joined: Fri Jul 09, 2004 3:59 pm
Location: Off from the circus

Post by zhivik » Wed Jun 27, 2007 2:43 pm

Аз имам няколко въпроса и по двете мнения. Първо, за какво точно си говорим, за музиката популярна в България, или изобщо? Защото разликата е огромна. И второ, не съм съгласен, че през 80-те рокът е бил mainstream. От края на 60-те до средата на 70-те съм съгласен, но от там нататък, определено не съм. Това че у нас се слуша предимно хард рок/хеви метъл от 80-те нищо не значи, защото сцената си е доста специфична. Освен това хард-рокът/хеви метълът изобщо не е присъствал в програмата на големите радиостанции и музикални телевизии в САЩ или Великобритания, което на практика изключва понятието mainstream. През 80-те mainstream музиката е била поп и всичките там разновидност - като почнеш от Duran Duran, минеш през Майкъл Джексън, и приключиш с Мадона.

Колкото се отнася до сегашното положение, и аз бих искал примери за гаражния рок, който те дразни. В момента популярност придоби инди музиката (от independent), ако това имаш предвид, макар че за мен това не е точно гаражен рок. Да, простичко е, но не смятам, че някой изкуствено се опитва да звучи по-просто. Като пример мога да дам главно групи от Острова - Kaiser Chiefs, Maximo Park, Arctic Monkeys, Bloc Party, The Charlatans, Kasabian, The Zutons, както и много други, тези поне ми харесват. Ако си говорим за гаражен рок, мисля че в това определение най-точно се вписват The White Stripes, където са пълни минималисти - само една китара и ударни. Само че аз това трудно бих го определил като mainstream, освен може би в UK. В момента мейнстрийм е точно hip-hop/R&B, което си признавам, че ме дразни много.

И последно, не смятам, че музиката е западнала. Има много нови интересни изпълнители, които обаче точно защото не са мейнстрийм, много хора не са ги и чували. Ето, наскоро открих една много приятна австралийска група, казват се Blue King Brown, и свирят една интересна смес от соул, реге, рок, roots, хип-хоп и какво ли още не. В тон с етно музиката, от Испания бързо се разпространява flamenco nuevo, с изпълнители като Chambao или Bebé. Да не говорим за по-алтернативните стилове, където непрекъснато излиза експериментална музика, например една канадска формация, Rhea's Obsession. Да не говорим за по-твърдите стилове, където System of a Down си е феномен от последните няколко години, и музиката им е много качествена.

Вярно, няма го толкова този стадионен рок, който беше толкова популярен навремето, и всичко все повече се комерсиализира. Но това не значи, че няма нови неща в музиката - винаги ще има, но няма да можеш да ги видиш по MTV или чуеш по радиото, със сигурност не и в България.
This signature is not yet rated

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Wed Jun 27, 2007 2:55 pm

Няколко неща по моята част:

- не съм казал, че музиката запада, а че мейнстрийм музиката е все по-неслушаема (за мен). Между двете има стабилна разлика. Говорим не за това каква музика има и се прави изобщо в света, а за това коя част от нея става популярна.

- Систем ъф а даун са уникален стил, но това не ги прави ГОЛЕМИ в смисъла на Куин. Нито като музикални качества (пак лично мнение), нито като следа в музикалната история. И аз наистина не се сещам за други подобни групи в съвремието (казвам Куин за пример, но има и други, а от по-лекия поп ти сам си казал Мадона и Майкъл Джексън, вече казах Джордж Майкъл, етц). ДОРИ бой/гърл бандите сякаш се забравят много по-бързо - още помним Тейк Дет, които бяха преди 15 години, но вече никой не си спомня за Н'Синк, Ноу Ейнджълс и някви такива. Единствено Спайс Гърлс останаха като някакво по-голямо име.

- Това че рокът е бил мейнстрийм през 80-те го казах малко наизуст, но със сигурност е бил в по-голяма степен популярен, отколкото е сега. И понеже (пак лично мнение) той е много по-музикален от т.нар. от мен негърска музика, мога само да съжалявам, че това вече не е така.

- Бтв в България естрадната музика беше много по-популярна от рока, а аз лично съм на мнение, че ДОРИ и в България изобщо вече не се прави музика от ранга на хитовете на Тангра, Сигнал, етц.

Допускам принципно носталгичната ми натура да се меси в цялата работа, разбира се ;р
This is it. Ground zero.

zhivik
Archmage
Posts: 2252
Joined: Fri Jul 09, 2004 3:59 pm
Location: Off from the circus

Post by zhivik » Wed Jun 27, 2007 3:19 pm

Ето ти една още съществуваща група, която ще си остане завинаги - Red Hot Chilli Peppers :) (между другото, гадовете свирили само час и двадесет минути в Сърбия снощи). Да не говорим за група като Nirvana, която въпреки кратката си кариера ще се помни още много дълго време. Или пък Prodigy. Fate No More. Nine Inch Nails. Marilyn Manson. Може да не ги харесваш всичките, Жоро, ама определено си ги чувал и може да ги разпознаеш, както и много други хора.

Иначе ти ми говориш за онзи стадионен рок, където май само U2 останаха да поддържат фронта в момента. Coldplay имаха (и още имат) потенциал да станат подобна група, ама нещо не им достига още. Така че в това съм съгласен, такива изпълнители почти не останаха, и нови не се появяват. Сега, ако Rage Against The Machine все пак решат да се съберат, може би ще има шанс, но наистина, такива изпълнители са все по-малко и по-малко.

Ама като имаш предвид, че и цялата система на турнета е станала адски комерсиална, не е толкова странно, че по-интересните музиканти избягват големите турнета. Pearl Jam се опитаха да намалят цените на билети за концертите си, отрязаха ги, и в резултат на това не можаха да си намерят зала за повече от 10,000 души. Така че самата система е шибана в момента, затова независимите музиканти предпочитат да свирят в клуб пред 500 души ако е нужно, но да се отнасят човешки към зрителите.
This signature is not yet rated

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Wed Jun 27, 2007 3:24 pm

Бе честно казано според мен е и до музика, а не само до това колко публика събираш на концерт.

А всички, които си изброил, не са нови групи, независимо, че още свирят (то и Сабат в некви състави както се вижда още свирят..).
This is it. Ground zero.

zhivik
Archmage
Posts: 2252
Joined: Fri Jul 09, 2004 3:59 pm
Location: Off from the circus

Post by zhivik » Wed Jun 27, 2007 3:31 pm

Ами трудно е да кажеш, че една група/изпълнител са велики, ако свирят от 3-4 години, не че няма изключения де, но са рядкост.
This signature is not yet rated

User avatar
BaYa
Forsaken
Posts: 3002
Joined: Thu Jul 27, 2006 10:20 pm
Location: На топличко, във въображението ми!
Contact:

Post by BaYa » Wed Jun 27, 2007 4:01 pm

zhivik wrote: Pearl Jam се опитаха да намалят цените на билети за концертите си, отрязаха ги, и в резултат на това не можаха да си намерят зала за повече от 10,000 души. Така че самата система е шибана в момента, затова независимите музиканти предпочитат да свирят в клуб пред 500 души ако е нужно, но да се отнасят човешки към зрителите.
Ще следя темата, много е интересна. Но специално болно, на всички май, ми е точно тази тема с билетите.
Със сигурност знам че тукашни групи и изпълнители сериозно са се запънали, дори доста от тях се прехвърлиха в друга дискографска компания защото намират че се прекалява с цените на билетите. Например знам че Маноло Гарсиа не позволява цени над 25 ? (в големи градове, провинциални столици и пр.), а нормалните му са около 17-20. Което направо прекрасно. Но и тук ги има всякакви де!
Малко отклонение - 47.000 човека на концерта на Ролинг Стоунс в Барцелона. Останали са почти 10.000 непродадени билета. Цена - от 70 ? нагоре. :shock: :evil:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

User avatar
Armagedon4o
Commoner
Posts: 40
Joined: Sat Jun 17, 2006 8:54 pm

Post by Armagedon4o » Wed Jun 27, 2007 4:25 pm

"Arctic monkeys" и "The White Stripes" си ми харесват и не съм съгласен ,че вайт страйпс не са меинстрим примерно като влизах в един музикален магазин в Испания имаше един техен плакат покриващ близо 2 етажа не мисля ,че биха го направили за не особено популярна група , трябва да уточна ,че не беше и някакъв рок спецелизиран магазин от сичко имаше .. от фламенко до "фифти & ко" ,че дори и по мтв ги въртят :)

И това не е инди музика щот леко противоричи на самото определение може като звучание да са такива ,но като цяло са лепени като по калъф ,най малкото вълната от групи дето имената им започват с "the" по едно време пак окровено копиране на 60/70 групи и си го правят музикалните компании за да следват трендовете (тука визирам попринцип тези групи уайт стрипес са си доста идивидуални)

А всъщност сега разгледах сайта на мтв( да намеря примери групи точно ме дразнят щот не им знам имената) и те определят инди като отделен жанър общо взето сичко дето има мазна рошава коса и 80 рски дрешки :)без значение от стила което доста тъпо при положение ,че дори и дансе парчета са сложили там обаче така и не намерих тия клипове ..дето ми направиха най-голямо впечатление ..

Едит : понеже не намерих точно каквото търся за дразнители ще дам пример с the killlers макар ,че има къде къде по-дразнещи неща и някои песни дори ми харесват криво ляво ...

zhivik
Archmage
Posts: 2252
Joined: Fri Jul 09, 2004 3:59 pm
Location: Off from the circus

Post by zhivik » Wed Jun 27, 2007 5:36 pm

Не съм казвал, че White Stripes не са мейнстрийм. Казах, че от изброените от мен, те най-пасват на термина "гаражен рок", от който ти се оплакваше в началото. Пак не разбрах, смяташ ли останалите групи, които изброих за "гаражен рок" или не. Иначе допускам, че дори да не са гаражен рок, ги смяташ за излети по калъп. Музиката им наистина е сходна, но определено е доста индивидуална, смея да го твърдя, защото имам последните албуми на всичките групи, които изброих, а аз лично мразя еднообразието.

Колкото до инди стила, ами не знам, все пак тези хора сами си пишат музката, и не се издават от големи лейбъли, в крайна сметка това е основното определение за инди. Колкото до "the" групите, не смятам че The Charlatans могат да се причислят там, все пак тях ги има доста преди "the" в заглавието да стане популятно. The Zutons с известни уговорки да, баси, аз дори не мога да се сетя за имената на тази купчина групи с "the", явно показва, че не ги слушам. Та мисълта ми е, че групите, които аз ти изброих нямат нищо общо с "the" групите, а последните не виждам кой ги лансира толкова, да ти кажа честно.

За 80тарските дрешки не знам, виждал съм снимки на изброените от мен групи, ами не се обличат като от 80-те, не носят грим, косите им са нормални и т.н. Виж сам, ако не вярваш:
Arctic Monkeys

Kaiser Chiefs

Bloc Party

Kasabian

The Charlatans

The Zutons
This signature is not yet rated

User avatar
Armagedon4o
Commoner
Posts: 40
Joined: Sat Jun 17, 2006 8:54 pm

Post by Armagedon4o » Wed Jun 27, 2007 6:18 pm

Да като "гаражни" ,макар ,че явно не е правилно.
Всъщност само кайсер чивс и артик монкейс съм ги преслушвал и не мога да кажа
общо взето групите от тази вълна ги определям като гаражни :)
Last edited by Armagedon4o on Wed Jun 27, 2007 6:24 pm, edited 1 time in total.

zhivik
Archmage
Posts: 2252
Joined: Fri Jul 09, 2004 3:59 pm
Location: Off from the circus

Post by zhivik » Wed Jun 27, 2007 6:23 pm

Един съвет - седни на спокойствие, и помисли все пак кой точно те дразни. Тъй като аз си признавам че не разбрах, и досега само се опитвам да гадая. Нищо лично, просто ако искаш да водим смислен разговор, хубаво е да се уточниш какво точно в съвременната музика не ти харесва и защо. Освен това още бих искал да видя пример за въпросния албум, който бил обработен дигитално, за да звучи "нескопосано". Не за друго, ами ми стана любопитно :)
This signature is not yet rated

User avatar
Armagedon4o
Commoner
Posts: 40
Joined: Sat Jun 17, 2006 8:54 pm

Post by Armagedon4o » Wed Jun 27, 2007 7:40 pm

zhivik wrote:Един съвет - седни на спокойствие, и помисли все пак кой точно те дразни. Тъй като аз си признавам че не разбрах, и досега само се опитвам да гадая. Нищо лично, просто ако искаш да водим смислен разговор, хубаво е да се уточниш какво точно в съвременната музика не ти харесва и защо. Освен това още бих искал да видя пример за въпросния албум, който бил обработен дигитално, за да звучи "нескопосано". Не за друго, ами ми стана любопитно :)
Бе май и аз не знам но си ме дразни определено :)

Бе като се замисля сигорно просто този период не ми допада и като е на мода ме дразни ..ама не и баш така щот пък си се кефя на доста неща от тогава , по-скоро поголовноста на ретро(от 60/70/80) стилистиката на "инди"/"гаражните" групите ,която е и тотално еднаква
давам пример: никой няма да си направи фотуристичен клип (бе може да си направят ма пак ще е с ретро привкус) вместо това 9/10 изпълнителя ще направят стандартния видео клип с летаргичен младеш в радърпан костюм и смачкана коса + 70-рски мебели/коли :) ситуацията е същата като в хип-хоп-а там стандарт са каките ,които си клатят хубавите задни части в такт с баса :) тука пък раздърпаните младежи/ретро реквизита .
Но докато примерно хип-хоп и р&б са си шероко разпространени . "Инди" типовете са навсякъде :) в рока /електронната музика/ дори хип-хопа :) и всичко що годе следва идни и същи експресивни рамки макар стилово да са доста различни :) и навсякъде има 70 мебели(как ги мразя :) само )+ раздърпани младежи

в музикално отношение какво ме дразни :)
за рока :"гаражноста" ,демек в определената опрсотеност и целенасочената фалвивост ( изобщо не е правилно така да го кажа ,но да номе разберете) не се гони перфектеност в звучанието ми дефектите ги обръщат в ефекти :) бе липсва ми стадионния рок и това е .. може би.
Е това не ми пречи на някои неща да се кефя де.Но в общия случай повечето от сегашните неща издишат в сравнение по-старите а неизбежно е да се равняват щот в определена степен ги копират .

Когато някой вече е открил Америка ,то ти неможеш да го направиш ,колкото и да се стараеш и тука така оригиналът винаги е по-добър щото е оригинал ..

Електроната музика
През 80-те са използвали тия синтезатори щот това са могли сега ,защото това е модерно :) но тук каточели има повече свобода :)


Общо взето това което не ми харесва ,че може би през целия 20-век музиката се е видоизменяла и еволюирала , а сега ако може да кажа така почва да регресира :) и задълбава в едно рециклиране на стари идеи

Но това си е моето субективно и лично мнение

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Sat May 31, 2008 11:19 pm

Понеже тази тема е най-близката до една, която не можах да намеря:

Еми ебаси. We're not gonna take it на Twisted Sister. Елементарна, проста, рокаджийска песньовка.

ХИЛЯДОКРАТНО ПО-ДОБРА

от всекъв негърски шит, създаден последните 15 години и пуснат в обращение по МТВ.

Защо, господи, живеем в най-ужасната музикално епоха :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
This is it. Ground zero.

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Sun Jun 01, 2008 11:44 pm

Жоре, пак се изказваш като Абсолютната Истина, Път и Живот, но тоя път дори си... :D
Last edited by Morwen on Mon Jun 02, 2008 12:22 am, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest