Page 1 of 15

Жената - главен герой

Posted: Sat Apr 28, 2007 3:00 am
by dogmeat
Създавам тази тема без желанието да будя каквито и да е сексистки спорове :> Просто се замислих, като гледах наскоро прочетените заглавия, че в книгите почти липсват жените като главни герои. Не, че ги няма принципно, ама... Може пък да не съм обръщал много внимание на дамите като автори, те сигурно поправят баланса (въпреки, че се сещам за ЛеГуйн, което пък е създала един много печен мъжки персонаж :>>)

Споделете хубава книжка, където Главен Герой да е представител на нежния пол. Аз веднага се включвам с "Контрол" на Борис Суворов. Настя-Жар Птицата кърти мивки, няма друго такова девойче :>

P.S. Освен "Дневникът на Бриджит Джоунс", спестете ни други представители на иначе прекрасния литературен жанр чик-лит :mrgreen:

Posted: Sat Apr 28, 2007 9:12 am
by Roland
Повелителката на Мълниите на Марион Зимър Брадли. Много й се изкефих, преди да осъзная, че ВСИЧКИ книги на тая пача са с жени-протагонисти и че агресивният й феминизъм е с космически пропорции...

Posted: Sat Apr 28, 2007 9:51 am
by zhivik
Вярно, че не е точно фентъзи, но за мен лично ми е останала в главата "Роня, дъщерята на разбойника" от Астрид Линдгрен. То в тази връзка мога да спомена и Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче (май така беше), но може и да извадим детските книжки от списъка :)

Иначе от разните безкрайни поредици, имаме Анита Блейк (от Лоръл К. Хамилтън), както и Вики Нелсън (от друга, подобна поредица, от Таня Хъф). Може и да се добави и Корделия Нейсмит, лейди Воркосиган, която е главен герой в Shards of Honor ("За честта на Вор") и "Бараяр" от поредицата на Лоис МакМастът Бюджолд, въпреки че книжките стават по-известни с синът на Корделия, Майлс (ето ти още един пример за мъжки персонаж, измислен от жена).

Извън чисто фантастичния/фентъзи жанр, се сещам най-вече за Лаура Ескивел, и "Като гореща вода за шоколад", както и "Малинче", като и в двете книги главните герои са жени, и то забележителни жени, но май идеята беше да останем в научната фантастика и фентъзито, така че спирам.

Posted: Sat Apr 28, 2007 12:14 pm
by tigermaster
"Дядо Прас", примерно, както и "Крадец на време" и въобще книгите от поредицата "Истории от Света на Диска" с главен герой Сюзън, а и книгите за Баба Вихронрав, Леля Ог, Маграт, Агнес и т.н.

Posted: Sat Apr 28, 2007 12:24 pm
by Corwin
Има доста такива, но най-добре написаната, с най-добре развита героиня и най-интересна история е "Фрайди" на Хайнлайн. Принципно това е от най-добрите фантастики които съм чел и препоръчвам на всеки да си я намери и да я прочете, ако все още го не е сторил.

Posted: Sat Apr 28, 2007 1:26 pm
by Marfa
Ми и при Мартин, където няма общ главен герой, има доста протагонистки. Почти всички са досадни патки де, ма то това важи и за доста от мъжете там, тъй че всичко е наред :roll:

Posted: Sat Apr 28, 2007 1:28 pm
by shayhiri
Наричаш Санса "досадна патка"? :shock:

Posted: Sat Apr 28, 2007 1:39 pm
by Roland
shayhiri wrote:Наричаш Санса "досадна патка"? :shock:
ЪЪъъъ, да? Що?

Posted: Sat Apr 28, 2007 1:41 pm
by Marfa
Не, тя е вдъхновена от тризначките от благоевградско, така че дори за куха лейка не може да се класира, а е еволюционно твърде далеч от патките и всякакви други пернати. Но и тя присъства в книгата.

Posted: Sat Apr 28, 2007 1:47 pm
by shayhiri
Марфе, така вече бива. :)

Макар че знаем ли бай Мартин как ще я развие до края на историята? Не е от най-предсказуемите автори. Последно добре тръгнаха нещата с Петирчо.

Posted: Sat Apr 28, 2007 7:53 pm
by Pugsley
shayhiri wrote:Марфе, така вече бива. :)

Макар че знаем ли бай Мартин как ще я развие до края на историята? Не е от най-предсказуемите автори. Последно добре тръгнаха нещата с Петирчо.

Мне ще е умрял преди да напише 5тата с тая скорост с която бачка.

Posted: Wed May 02, 2007 12:03 pm
by Ghibli
От наскоро четеното на български се сещам за трилогията "Децата на Просперо" от Джан Сийгъл, а на английски - Black Swan от Мерседес Лаки. Според мен хубави книжки, главните героини са жени, макар и доста различни образи :)

Posted: Wed May 02, 2007 2:19 pm
by shannara
В "Контакт" на Карл Сейгън - Ели Ароуей. Дори ако изключим героите, книгата си заслужава заради идеите. Една от малкото фантастични книги, които съм чела и съм завършила.

Posted: Wed May 02, 2007 8:42 pm
by Кикаха
И в колелото има доста женски персонажи доколкото помня. :wink:

Posted: Thu May 03, 2007 4:07 am
by Roamer
Може би леееко извън темата, но просто няма как да не спомена "The Sight" на David Clement-Davies (български превод за момента като че ли няма) - и трите главни героини са вълчици - и то какви вълчици!

Не знам защо трябваше следващото ми досещане да е "Сайтин", която хич и изобщо не ми направи необходимото вчепатление - дори в момента не си спомням с какво точно успя да не ме впечатли... но май просто така и не успя да ме грабне...

А иначе... нещо, което през две-три години току си изравям изпод леглото и си препрочитам, ей така, да мине времето - "Пеперуда върху пламъка" на Катлийн Доуърти - не че беше нещо особено, но имаше няколко прекрасни идеи и завъртания в сюжета, които ме привлякоха.

И... обещавам, за последно за този пост... и какво всъщност правя online по това време? :) ... чудя се... ама наистина се чудя... как така никой още не е споменал книгата, която винаги ми седи на шкафа до леглото, и която си препрочитам горе-долу веднъж годишно за последните 16 години?... (а така и не я прочетох на български)... Може да има и малко несъласни, но според мен Lady Jessica си е също толкова главна героиня, колкото и Paul Muad'Dib - така че книгата, чието име едва ли има нужда и да споменавам, би трябвало да се класира :)