Интелигентен дизайн

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Интелигентен дизайн

Post by Moridin » Sat Oct 14, 2006 4:33 pm

Да ви кажа, досега винаги съм се смял на американците и техния християнски фундаментализъм по въпроса с еволюцията и креационизма. Днес обаче гледах един филм, в който меко казано доста убедително се изтъкваше невъзможността на теорията за естествения подбор да обясни редица наблюдавани факти, привеждайки дори цитати от самия Дарвин, който обяснява как ако се открият неща, за които днес знаем, че съществуват, теорията му би пропаднала. Пускам тази тема отчасти, за да видя дали някой от по-начетените биологично може да покаже, че филмът е бил просто представен едностранчиво.

По случайност, преди няколко дни аз самият бях изпаднал в размисъл именно за несъстоятелността на дарвинизма. Замислил се бях за това, че определено не виждам последователността от събития, която може да доведе чрез естествен подбор до половото размножаване и дори в частност до вътрешното полово размножаване при бозайниците. По-общо погледнато, аз поне съм учил, че първите познати примери за полово размножаване са при чехълчетата. Сега, дори да приемем, че е възможно някаква повсеместна мутация в рамките на популация чехълчета да създаде едновременно у поне две у тях подходящ механизъм за конюгацията им, изначално ми е непонятно как изобщо оттук може да се стигне до диференциране на половете. Дори до този етап правим редица не твърде вероятни предположения (независимо от времевия интервал), но диференциране на половете изисква значително повече едновременно случващи се не твърде вероятни събития, за да може системата да захване и да се закрепи чрез естествения подбор.
Да задълбаем в частност до вътрешното полово размножаване. Според теорията на Дарвин, някой си мъжки жабок внезапно му пораства ч*п. Налудничаво е разбира се да мислим, че този жабок би имал шанс при брачните игри с жабките, които са програмирани генетично да търсят здрави екземпляри от своя си вид, а не жабоци с ч*п, но да приемем все пак, че той изнасилва някоя. Това събитие трябва да се случи в момент, когато женските полови клетки на жабката-жертва са узрели, в който момент те обикновено са навън от тялото, но да приемем още веднъж на доверие, че нашият жабок е бърз и много сръчен и успява да направи работата ТОЧНО навреме. Разбира се това събитие има като цяло доста малка вероятност и може би ще се случи веднъж от 8 милиона опита, но ние при това изискваме от него то да се случи точно на жабока, който има ч*п в и без това минималният като вероятност вариант той да съществува изобщо в следствие на мутация.

Правим всички тези доста съмнителни предположения и стигаме до момента, в който жабешките яйца са оплодени в тялото на женската. Ние обаче знаем, че жабешките яйца се развиват във водна среда, защото те така са си програмирани открай време. Нещо повече, дори това да не е така и нищо да не им пречи да се развиват и във влажната жабешка утроба, жабата определено не е особено пригодена да държи попови лъжички в утробата си, докато те се излюпят. Тях нищо не ги задържа там, и най-вероятно е жабата да се гътне от някаква инфекцийка поради това непривично за нея състояние. Но нека все пак приемем, че тази попова лъжичка някак успява да се развие и да понесе със себе си гените на чепестия жабок. Тя разбира се не е с нищо по-особена, освен че може би ще има ч*п. Но нима тя СЪЩО ще изпълни всички горни условия, за да създаде още цяло поколение такива жаби? Нима ВСЕКИ път всички други жаби в околността ще ги отнася потоп, а тази, която все пак е оцеляла късметлийски в утробата (при всички направени крайно съмнителни предоложения) ще остава единствена и някак ще си намери пак друга женска жаба, така че да изпълни въпросните условия отново и отново?

Ми.. не.

И така, основната идея, до която стигнах, и която по съвместителство се разискваше в този филм, е, че естественият подбор като теория е в състояние да обясни еволюционните промени единтвено в малък, клонящ към незначителен, мащаб. Галапагоски костенурки, дарвинови чинки с различни човки и някакви такива. Естественият подбор, или поне както аз го разбирам, е в абсолютна несъстоятелност да обясни как се извършват съществените скокове в еволюцията на организмите. Как е възможно да се появи в рамките на популация, система, която допреди това не е съществувала? Как е възможно от хриле да се се стигне до бял дроб, при положение, че всички междинни състояния между хриле и бял дроб, евентуално причинени от мутация, са някакви дихателни системи, които не могат пълноценно да работят, и следователно ще отпаднат от естествения подбор, сравнени с хрилете, които за времето си работят перфектно?

Във филма основния пример беше с камшичето на някои бактерии, чрез което те се движат. Това камшиче бе описано в детайли като доста сложна молекулна система, която не би могла да работи, ако не е сглобена точно така, както е. ОЧЕВИДНО подобна система не може да възникне чрез еволюция, освен ако мутация я пръкне точно такава от нищото. Шансът за това всички ни е ясно какъв е, но да го пресметнем случващ се МНОГОКРАТНО при всички подобни примери, дава един единствен вероятностен резултат и той е точно кръгла нула. Нещо повече - преразказвам пак филма - ако недай си боже някаква част от това камшиче постепенно възникне в рамките на еволюцията, то - тъй като няма да работи - ще е практически ненужен елемент, по-скоро утежняващ, отколкото спомагащ живота на съответната мутирала бактерия, и като такъв ще бъде в действителност отхвърлен, а не запазен при естествения подбор.

Следващата тема беше за възникването на живота от неживата материя - един от най-наболелите проблеми, въпреки теориите за първична супа, живот под похлупак и т.н. Честно казано, тук бях раздвоен. От една страна приемам гледището, че случайното струпване на молекули до образуване на белтъци е малко вероятно, но все пак може да се е случило, понеже се е случило веднъж. Проблемът принципно не е в някакво малко-вероятно събитие, то винаги МОЖЕ да се е случило точно в нашия свят. Проблемът е в нуждата от поредица доста малко вероятни събития, което вече става недостоверно. Така или иначе, от една страна приемам, че някак е възможно да възникнат необходимите за състава на клетката органични вещества. От друга страна никак не приемам, че молекулни механизми от типа и сложността на съществуващите в клетките и дори просто на репликацията на ДНК, което е един съществен за размножаването и живота на клетката процес, могат да се получат чрез случайни събития. Това просто е меко казано нереално, независимо за колко квинтилиона години е станало, и съм СИГУРЕН, че на всеки, който знае дори бегло как работи синтезът на белтъци от ДНК и РНК и кодирането на генетичната информация в живата природа, ОПРЕДЕЛЕНО му е минавала мисълта, че всичко това е твърде съвършено, за да бъде получено чрез естествен подбор. Нека го кажем честно - това е просто невъзможно.

Филмът после задълбаваше допълнително в дефиниции на информация, на шаблони и т.н., все неща, които ни карат да определим нещо, което виждаме като продукт на разум, а не като продукт на случайно природно явление. Тук примерите им малко започнаха да куцат, т.е. искам да уточня, че не съм съгласен с всичко, което казаха, но определено съм на мнение, че показаното - може би едностранчиво, може би не - беше доста убедително. Знам, че критикари на дарвинизма има открай време, но нека се замислим, че основната причина те да бъдат отхвърлени с лека ръка са предразсъдъците, от които страдам и аз - че идеята за интелигентен дизайн е частен случай я на религиозност, я на извънземновизъм и т.н. без да отчитаме факта, че принципната абсурдност, с която поклонниците на подобни движения ни заливат, всъщност НИКАК не е свързана с факта, че дарвинизмът наистина не може да обясни всичко, което претендира, че обяснява. Че подобно на класическата физика има явления в света ( в случая в живата природа ), които не могат да бъдат обяснени в рамките на тази теория, а ние си затваряме очите за биологичния еквивалент на квантовата физика, просто поради щото я развиват тъпи американци с президент малоумен християнски фундаменталист. А всъщност немалка част от прогреса на науката се дължи на американци, най-малкото защото имат финансовия капацитет за изследвания, да не говорим, че просто - колкото и да не е за вярване - дори и там има умни глави :P

И така - извънземни, Бог, или те са едно и също? :P

п.п. За съжаление не можах да следя внимателно целия филм, както и не разбрах как се казва, но бих си го потърсил, ако някой има идея кой е, за да го изгледам внимателно.
This is it. Ground zero.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Sat Oct 14, 2006 4:42 pm

"Спомени от Атлантида"? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Така де, аз няма как да участвам в тоя топик с мойта специалност, ма да отбележа, че ми е интересно и на мен :) Особено за жабата с ч*п 8-)
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6265
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Post by Demandred » Sat Oct 14, 2006 5:50 pm

И на мен точно споменатите неща ми се сруват най-проблемни в еволюционната теория. От друга страна, другите обяснения ми изглеждат още по-неубедителни. Примерно животът все трябва да е възникнал някак си. Ако приемем, че на земята са го създали/донесли извънземните, стигаме до въпроса - а те как са се появили, развили и т.н. Ако е бил Бог, възниква проблема как е възниквал той, защо се е занимавал милиарди години да насочва и контролира еволюцията, а не е създал организмите направо в по-усъвършенстван вид. И т.н.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Sun Oct 15, 2006 10:08 am

И аз стигнах до този проблем, но решения има и то две:

- най-високото ниво на "създател" я винаги си е съществувало, я е самоосъзнала се енергия или нещо от сорта.

- (личният ми фаворит :mrgreen: ) - историята на живота е завъртяна във времеви кръг (ала Краят на вечността). В някакво бъдеще живите създания се връщат назад във времето и създават сами предпоставките за съществуването си. Така целият живот съществува във времеви пръстен, който погледнато отвън е вечен и винаги е съществувал.
This is it. Ground zero.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Sun Oct 15, 2006 10:12 am

...и после се събуждаш.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Sun Oct 15, 2006 10:17 am

Нема нужда от спам :neutral:
This is it. Ground zero.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Sun Oct 15, 2006 10:18 am

Уел, ноу ъфенз, но не знам дали ти праи впечатление напливът от биолози в топика :roll: :roll: :roll: Както казах, интересно ми е, говорете си, нямам намерение да ти преча на топика.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Sun Oct 15, 2006 10:21 am

Еми то и винаги си има сивостен...
This is it. Ground zero.

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11240
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Sun Oct 15, 2006 11:11 am

Ми... Демандред мноу точно каза, че остава въпросът кой е създал извънземните:) Преди около месец бях попаднала на "Холограмна вселена" на Талбот. На първо четене ми се видя абсурдна, но след като легнах да спя, бях налазена от някакви доста проникновени мисли. Там е работата, че преди около година се забърках в един и аз не знам какъв спор с братовчеда, когато той най-неочаквано застъпи някаква матрицоидна гледна точка за съществуването като такова. Мен това ми се видя пълна глупост, но после открих, че той доста точно повтаря идеите на Талбот. Само дето причината, както бихте си помислили веднага, не е, че и той е чел книгата, нищо подобно. Ми мамка му, имаше логика в проклетото чудо, честна дума!

Накратко, нашето ниво на съществуване е една холограма, всяка част от всяко нещо постоянно се съдържа навсякъде, точно като холограма. Ако разтрошим една холограма на някакъв образ, то образът няма да се разпадне на парчета, а във всяка част от холограмата образът ще е точно и ясно възпроизведен.

Та имаше вътре описани голям брой свръхестествени явления, които се обясняваха именно с това. Деанам някак логично ми се видя, няма как да знам кое е било манипулирано понеже:) Авторът застъпва твърдението, че светът, такъв какъвто го възприемаме, е пряка функция на нашата увереност, че нещата са такива, каквито са. Ако обаче има човек, който осъзнае отведнъж този факт, то той е в състояние да манипулира събитията и дори реалността с помощта на собствената си воля, като приведе различни примери в своя подкрепа. Бе да ви кажа, не знам колко е вярна книгата, ма поне беше интересна, а и има огромна разлика между нейното послание и бръщолевенията на лицето Мулдашев. Има я в нета, не е дълга, можете да й хвърлите едно око.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Sun Oct 15, 2006 11:11 am

Мдам, и аз като почнах да уча химия и биология на молекулярно ниво стигнах до извода, че има Господ. Гениална е подредбата. Дори когато се срива го прави по гениален начин. И все пак...

Аз бая се отдалечих от биологията в последните 5-6 години, но от това, което си спомням бих искала да кажа следното:
- Чехълчетата нямат диференциран пол. Конюгацията при тях е прост обмен на ядрен материал. Викат му полово размножаване, щото все пак в него участват повече от един брой индивиди.
- Преди въпросните, надарени с чеп амфибии, има редица други хермафродитни същества - охлюви, червеи и т.н. Може дори хермафродитни жаби да има (или да е имало по-точно) - ба ли му майката? Та мисълта ми е, че е възможно все пак на някакво ниво на развитие организмите да са били хермафродити (т.е имали са и двата типа първични полови белези в тялото) и след това да са се диференцирали полово, щото е по-добра оферта :)
- Мутациите са малко нож с две остриета, наистина. Но все ми се струва, че не е невъзможно да имаме някакъв фактор, в околната среда, който да поражда определен тип мутация в околните организми. Т.е да не се случи само една мутация, ами много, при това от един и същи характер. Не е невъзможно - в крайна сметка е имало кви ли не радиации и химически атаки през годините. Та ако тази мутация се е срещала често и организмите не само че не са измирали от нея, а са ставали по-приспособени, при размножаването е щяла да се затвърди. Това за хрилете и белите дробове наистина е доста фрапиращо като разлика, но в крайна сметка по същество не са чак пък толкова различни - и двете са богато кръвоснабдени и дават възможност на кръвта да обменя кислород с околната среда, която го съдържа. Останалото е козметика :P А козметиката се оправя с еволюция.
- Разни сериозни промени в организмите, за кратък период от време са възможни и без мутации, в такива видове, които имат кратък цикъл на живот и голяма раждаемост. Примерно бактерии и разни дребни гадинки - насекоми и т.н. Бактериите пък ни демонстрират еволюция в реално време под самите ни носове - имат си методи за обмен на генетична информация, които им позволяват да развият резистентност към разни антибиотици. Не виждам що това да не се е случвало и на по-високо ниво някога (и сега). В общи линии, преди да се пръкнат бозайниците с идиотските им навици да раждат малко на брой индивиди, които да си отчуват, е имало редица други същества, които са живеели по-кратко, но за сметка на това са пръскали обилно генетичния си материал насам-натам. И там където има много генетичен материал, има и много възможности за промени.

Та тва е. Между другото, доказателства за еволюцията има НАВСЯКЪДЕ. Във всеки един организмов вид. Може да липсват звена и прочее, но да не забравяме, че не всичко навсякъде може да се превърне във вкаменелост, баси. То си има условия за тая цел. Наистина има и много необясними моменти в теорията, да не говорим, че тщестлавието на човека не му позволява да преглътне някои факти за себе си. Много ни се ще да сме дело на висш разум нали :) Така че не трява да се отхвърля напълно нито една възможност - нито тая за божествената намеса, нито тая за извънземния живот, докато не докажат, че ги е нямало. Може пък И ДВЕТЕ (трите) неща да са вървяли паралелно, що па не?
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Sun Oct 15, 2006 11:37 am

@Марфи - по въпроса на Дем вече писах :P Иначе тая идея, че реалността е само функция на съзнанието аз си я вярвам от време оно :) Ама тя няма отношение тука към въпроса, уви

@Амели -

1) Имах предвид как от конюгацията, която се води предшественик на половото размножаване, се е стигнало до диференциацията на половете

2) Не мисля, че хермафродитизма има връзка с моя пример.. понеже аз се опитвам да изведа как е възникнало вътрешното полово размножаване - с два индивида

3) Ема там е, че козметиката е съществена, понеже именно междинните нива между хрилете и белия дроб, биха били неживотоспособни и следователно отпадащи при естествен подбор.

Иначе проблемът не е, че мутации може да има бая. Но едновременно много целенасочени мутации, довеждащи от една работеща система до друга - с такова нереално високо ниво на сложност, каквото съществува в системите? Еми това си е доста невероятно :)

Колкото до методите на бактериите да еволюират в рамките на самия си живот - ами дори механизмът за това е достатъчно сложен, че да е съмнително да е възникнала с еволюция.

Иначе ИЗОБЩО не е целта да се отрича еволюцията. Тя си работи, но просто не може да обясни скокообразните промени в развитието на живота. Както си работи и класическата физика :) Искам да кажа, че теорията за интелигентния дизайн не отхвърля еволюцията. Но може еволюцията просто да влиза в сила след създаването на многообразието от видове, или пък, както ти казваш, да работят паралелно.
This is it. Ground zero.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Sun Oct 15, 2006 11:50 am

Еми той Екзейвиър ти го обясни още в първия филм - еври фю хъндред милениа...

А иначе може да се излагам с тоя въпрос, но защо, както каза Амелия, да не е имало и жаби с вътрешно полово размножаване и изобщо цял клас земноводни с подобно? Които поради развитието си, еволюция, мутация, уотевър, да са изчезнали като вид, променяйки се в нещо по-нагоре по стълбицата? И просто до днес да са останали само мизерните им братчеди, които знаем сега? В смисъл, логично е да нямаш доказателства за предишни звена, ако са отмрели/еволюирали, имайки предвид, както каза Еузебия, че вкаменелостите не се срещат под път и над път.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Sun Oct 15, 2006 12:10 pm

Я, Мор все още бил сред нас...
Аз пък не съм съгласна. Ся, никога не съм била много навътре с биологията, но все пак...
Да задълбаем в частност до вътрешното полово размножаване. Според теорията на Дарвин, някой си мъжки жабок внезапно му пораства ч*п.
Ми... не. Според теорията на Дарвин нищо не става внезапно. Внезапното поникване на пенис би било революция, не еволюция.
Идеята, че вътрешноутробната среда е много по-благоприятна за развитие от водата, където всичко живо намира хайвера за много полезен и хранителен, е доста логична. Никой не казва, че това става изведнъж (между другото би трябвало не вътрешноутробното развитие да се появява с развитието на пенис, а напротив - пенисът да се появява с нуждата от вътрешноутробно развитие). И не става дума за един жабок, а вероятно за група постжабоци. Които за разлика от нормалните жаби няма нужда да произвеждат поколение от хиляди за да достигне един от зародишите до зрелост.
Не мисля, че хермафродитизма има връзка с моя пример.. понеже аз се опитвам да изведа как е възникнало вътрешното полово размножаване - с два индивида
Ми... хм, имам някакви мнооого неясни спомени за нещо, което чак на стари години си определяше дали ще е мъжко или женско. Влияело се от температурата. Или нещо такова. Да речем, че по някое време хермафродитна форма на живот се е объркала и се е оплодила взаимно. И по някаква причина се е оказала по-жизнеспособна, примерно поради по-разнообразните гени. И постепенно става ясно, че диференциацията на задълженията (оплождащ и оплоден организъм) води до по-добри резултати. И съответните същества започват да стават разнополови. Постепенно, нека пак да наблегна.
Ема там е, че козметиката е съществена, понеже именно междинните нива между хрилете и белия дроб, биха били неживотоспособни и следователно отпадащи при естествен подбор.
Не... в смисъл, имаш едно пренаселено море, дето кипи от разни зъбати злобари, може би ще е по жизнеспособно да дишаш на пресекулки, отколкото да те ядат те... Пък постепенно преставаш да дишаш на пресекулки. Просто тук има и външни фактори за естествения подбор.

Еволюцията ми се вижда доста добре обоснована всъщност. Може би не изчерпателно, но логично.
Ако трябва да говорим за неща, на които не виждам обяснение, то това са били някакви по-моментни събития. Както например по ква логика природата разбира, че има недостиг на мъже, когато след война се раждат повече момчета?
Last edited by Morwen on Mon Oct 16, 2006 12:58 am, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Sun Oct 15, 2006 12:11 pm

Начи не твърдя, че някое от нещата, които бръщолевя тук е 100% - ова истина. Просто разсъждавам.
Та нека приемем че имаме едни чехълчета - те се размножават полово без да имат полови органи за целта. Полови органи се сдобиват при многоклетъчните - онези, които са спрели да се размножават с пъпкуване, примерно. За да имаш полови органи, трябва да имаш органи. А за да имаш органи - трябва да имаш много клетки. При едноклетъчните е малко особено, нали? Хубу. На тая земя освен едноклетъчни и многоклетъчни има и едно нещо, наречено колониални организми. Колонии от едноклетъчни, които дават началото на разни суперструктури - т.е почва диференциация на органите. Та да приемем, че обменът на генетичен материал е Добро и затова еволюцията се е насочила в тази насока. Може в началото да са били някакви зачатъци на полови органи от двата вида в един индивид, които все пак са успявали да свършат тая работа, макар и не кой знае колко перфектно. С течение на времето те са се подобрили откъм строеж и откъм свойства. В един прекрасен миг са се появили и външните полови органи, които позволяват генетичен обмен посредством полови клетки на вече ДВА различни индивида (май охлювите го умееха това да се съвокупляват и със самите себе си, и с другите охлюви). После може диференцирането да се е задълбочило и единия пол да е изчезнал, щото, правичката да си кажем, гот е да сме двама - обогатява генотипа. Богат генотип също = Добро.
Бтв, знаете че и при хората съществува хермафродитизъм, но той е сериозна малформация. Но пък за мен е доказателство, че телата ни са не чисто женско или чисто мъжко, ами просто преобладаващо женско и преобладаващо мъжко. Между другото, дори при нас, във всеки организъм ги има и двата типа хормони - и т.нар. мъжки , и т.нар женски - още една подкрепа на това твърдение.

Относно хрилете и белите дробове - мисля, че на всеки дето не е нанкал в часовете по биология му е ясно, че според теорията, животът се е зародил в супата на първичния океан. Белите дробове са се появили след хрилете - когато животът се е разнесъл и по сушата. Ненам що решихте, че трябва да е станало изведнъж. Има едни риби, които се наричат ДВОЙНОДИШАЩИ. Познайте що. Май още съществуват тук таме.

Сложността на механизмите - тук вече набатачваме в едно толкова грандиозно нещо, че мамата си джаса. Понеже съм отявлена фенка на химията, държа да отбележа, че всичкото това се дължи на поредици от химически реакции (сичко е химия, мада факас). Ма и в грандиозността му има градация - при едноклетъчните механизмите са простички (което не пречи да кефят, де). След това, колкото по-слежно устроен става един организъм, толкова по-изродско гениален и сложен става метаболизма му. Но това не става със скок-подскок. Казах - има градация. А тя вече си е дело на еволюцията, кво.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Lubimetz13
Mistborn
Posts: 1307
Joined: Sun Feb 01, 2004 1:37 pm
Location: Sofia, BUL / Baltimore, MD

Post by Lubimetz13 » Sun Oct 15, 2006 1:28 pm

Избор между Understanding Evolution и "Интернет-Списание Свръх Естествено", с точно тоя правопис. Tough choice.


Истината е, че свръхразум няма, както раждането на Дейвид Едингс би трябвало да ви е подсказало...

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests