Паулу Коелю

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
User avatar
Random
Ascendent
Posts: 4060
Joined: Thu Feb 05, 2004 12:18 am
Location: electromagnetic steamboat

Паулу Коелю

Post by Random » Sun Mar 14, 2004 1:21 am

От доста време, където и да отида, навсякъде ми е пред очите името на този Паулу. Всеки чете, коментира... Та рекох да опитам и аз, ако не за друго, поне да ми е оправадан скептицизма и да мога да си критикувам на воля.
Прочетох "Алхимикът" и, честно казано, книгата се оказа по-разочароваща отколкото си мислех, че може да бъде. А аз я четох в час по немски, все пак. Щом на фона на предизвикващите ментална агония простотии на така наречената учителка не ми е харесала, значи положението е лошо, много лошо... Верно, че я четох с пренебрежение, че погледа ми отренирано просто се плъзгаше отгоре-додолу по страниците, че си бях решил да не я харесам, но тая книга абс. никакво впечатление не остави у мен. Някаква смешна псевдофилософия, наивна приказност, фалшива мистериозност и метафоричност, набутани в нещо, на което според мен му липсват белзите на Литературата. Книгата не успя да ми покаже някаква нова гледна точка, да ме изненада с оригинална идея. През цялото време само Личната легенда това, ЛЛ онова... И всичко е така нереално и блудкаво... Сигурно авторът се е целил в приказността, извисеността и т.н., но у мен по-скоро остави усещане за някаква саката и кьорава патка(не патица, ей!), която се опитва да полети.
Ако има запознати с книгата, моля да ме просветлят къде и е дълбочината и мъдростта, за която са се разпискали дузините новоизлюпени критици около мен, които обаче са леко затруднени да ми дадат смислено обяснение. Аз лично оставам с впечатлението, че дори за 150-те си страници книгата е празна като балон, чувствам я като зрънчото-лапнеш нещо, глътнеш нищо. А пък Коелю има поне десетина книги. Чудя се дали и те са такива. За разлика от "разбирачите", които ме заобикалят, на Вас и на вашите познания вярвам. Ако някой ме убеди, че в тази книга наистина има нещо, оправдаващо Куелю-манията, ще я препрочитам, докато не го открия. Кой знае за какво обаче, си мисля, че това е поредната дупка, в която масите падат под влияние на масовото зарибяване, за което Роланд е написал толкова хубава статия. Само дето мен Хари Потър и Толкин си ме грабнаха, поне в някакви разумни граници. Те поне не претендират да са някакви дълбоки проникновения, за това си и ги уважавам.
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

turin
Adept
Posts: 241
Joined: Tue Jan 13, 2004 12:23 am
Location: нейде из облаците (купесто-дъждовни)

Post by turin » Sun Mar 14, 2004 2:04 am

Last edited by turin on Wed Sep 22, 2004 4:39 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Sun Mar 14, 2004 10:39 am

Ами на мен лично книгата ми хареса, може би защото я четох, преди да почне цялата дандания около Коелю. И сега Рол може и да ме бие, но в крайна сметка кое е по-важното - да отричаме нещо, защото осъзнаваме, че има една камара лоши страни, или да се радваме на чувството, което то ни е създало, когато може би не сме разбирали лошите му страни толкова добре. Аз съм определено за второто и не мисля, че е посредственост, или ако е, не мисля, че е неправилно.

Иначе, да, Алхимикът е излишно елементарна, това определено е така, и също патетично-блудкава. В това отношение Петата Планина сигурно повече ще ти хареса, макар че и от нея не можеш да очакваш да ти каже нещо ново. И на мен не ми казват нищо ново, само ми припомнят колко глупаво постъпвам, като удобно подминавам очевидните за всекиго неща, за които става дума там. А е хубаво да ти напомнят отвреме-навреме.
This is it. Ground zero.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Sun Mar 14, 2004 11:31 am

Слабо. Всъщност дразнещото при Коелю е, че пише за домакини. С претенция. И не, аз също съм ги чел първите 4 преди цялата дандания, но "Алхимикът" така и не ми хареса, не носеше никакво усещане, а само по особено пошъл начин имитираше такова, че и примесено с назидателност. Някаква доза красота открих само в "Петата планина", но и без неч е твърде лесно човек да мине.

А в крайна сметка ако не поставяш нещата ясно разграничени и непрекъснато се лашкаш в тая неясна "впечатлението и усещането е по-важно от всичко останало" позиция, малко трудно изобщо развиваш критерии за хубавото и лошото. И да, знам, че не е това, което казваш, Мор, споко. Просто теоретизирам. Не става въпрос да се отрече изцяло нещо, просто... всъщност и аз не знам кое е важното. Но Рол няма да те бие, аз си го отричам с чистото съзнание, че у мен е оставило единствено блудкав вкус в устата товак нижле и никакво приятно усещане не ми е създало whatsoever.

Но това, което най-вече дразни при Коелю, са жалките опити за гореспоменатата назидателност - "И поуката, мили деца, е..." никога не е било качествен начин да представиш вижданията си, а особено когато въпросните мили деца (поне в моя случай) отдавна са наясно с премъдростите, които искаш да споделиш с лелите, гледащи сапунени сериали, впечатлението съвсем се губи. Ако не беше толкова preaching, може би нямаше поне да дразни и въпросните светли усещания, описани от Мор и турин, щях и аз да ги усетя, но не би.
Това е, което ме издразни и в единствения ми досег с Ричард Бах, между другото (Джони Ливингстън - гаргата), макар че там стилът е доста по-малко розов и поне с това не дразни.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Random
Ascendent
Posts: 4060
Joined: Thu Feb 05, 2004 12:18 am
Location: electromagnetic steamboat

Post by Random » Sun Mar 14, 2004 1:57 pm

Знам ли... Може да не съм дорасъл още... Може би все още нямам нужния опит, за да прозра каквато там истина има в книгата. Не че не съм съгласен с повечето му идеи, но те не са ми нужни, аз и сам си ги осъзнавам достатъчно добре. Изключително дразнещо е, наистина, да ти поднасят информацията оголена и смляна, сякаш насреща ти е Стария Мъдрец, тръгнал да ти разправя притчи. Може би във внушенията, към които Коелю се е стремил, има Нещо, но поне мен не ме трогна. Като се хвана да чета, очаквам литература, не сборник наставления. Може и да хубава приказка, но е прекалено претенциозна за мен. Предпочитам си обикновените такива, които просто те потапят в себе си, без да тръбят за поуки и мъдрости. Не очкавам някакво божествено проникновение от книгата, която чета, дори най-простата идея може да ме грабне, стигне да върви ръка за ръка с литературата. В Алхимикът по-скоро идеята влачеше за синджир литературата. Не че съм кой знае какъв специалист, имам още много да уча, да чета, да осъзнавам. Ще изчакам малко, после пак ще пробвам. А междувременно ще прочета Петата планина по-усърдно и с повече внимание и уважение.

Извинявам се на тези, прочели болните ми излияния, но досега рядко ми се беше случвало книга да ме остави така на сухо. Оправих се де, сега просто се чудя... :?
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Sun Mar 14, 2004 2:32 pm

Не е до дорастване, а до НАДрастване ;) Абсолютно си прав според мен за книгата.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Random
Ascendent
Posts: 4060
Joined: Thu Feb 05, 2004 12:18 am
Location: electromagnetic steamboat

Post by Random » Sun Mar 14, 2004 2:53 pm

Мерси за подкрепата, Рол. :D Нямаш представа колко добре се чувствам, след като най-накрая някой е съгласен с мен. Щото като вземат 20 души да те разубеждават относно нещо, за което имаш изградено мнение, започваш да чувстваш някаква Матрица около теб, като че ли...
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

turin
Adept
Posts: 241
Joined: Tue Jan 13, 2004 12:23 am
Location: нейде из облаците (купесто-дъждовни)

Post by turin » Sun Mar 14, 2004 5:48 pm

Last edited by turin on Wed Sep 22, 2004 4:41 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Mon Mar 15, 2004 9:19 am

Е споко де, никой не ти скача. Ма уточнихме, че моментът с "прекрасната" на някои просто твърде силно ни се губи.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Mon Mar 15, 2004 9:55 pm

Мда, аз има не лоши, но твърде оскъдни спомени от тази книга. Разочарова ме главно защото ми я пробутаха като Голямата Философия За Живота, когато кандидатствах в университета... пък аз общо взето не успях да изкопая нищо подобно там. Ма иначе ми беше забавна ако не влагам някакви големи очаквания в нея.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
Jaar
Mistborn
Posts: 1273
Joined: Sun Mar 07, 2004 7:42 pm
Location: No earthly ships will ever bring him home again

Post by Jaar » Mon Mar 15, 2004 11:34 pm

Прочел съм всичко на Коелю, издавано на български и със сигурност "Алхимикът" не му е най-добрата книга. (Това си е лично мнение, както и целият пост, между другото.)

"Вероника решава да умре" остави най-трайни следи и наистина ме накара да помисля за това-онова. Освен всичко друго ми напомни и на някои мои любими книги ("Полет над кукувиче гнездо","Майсторът и Маргарита", та ако щете и "Пилето", което не ми е чак толкова любимо), тъй като действието се развиваше в лудница. :D

"Единайсет минути" е доста ... различна. И в нея наистина се откриват полезни съвети, както от духовен, така и от физически ... нека си го кажа направо - сексуален смисъл.

И в двете книги поуката не е изведена на края като в детска приказка. И въобще, това са книги, които носят настроение. Пък може би си има и обяснение - и в двете главното действащо лице е жена - а все пак мислите, преживяванията, самата им същност на жените не ми е (а предполагам и не само намен) "поставена на витрината" т.е. винаги има нещо, което не знаеш, което дори не можеш да предположиш.

И третата книга, която ми допадна е "Войнът на светлината". Тя всъщност е наръчник. И интересното при нея е, че много от идеите във фентъзито (доколкото ги има), ги срещнах и в тзи книга. :) А тя е един вид настолна. Винаги, когато ти трябва отговор, съвет или нещо такова, отваряш където ти попадне, четеш една-две страници и написаното със сигурност ще пасне на твоята ситуация.

Та след като препоръчах тези книги, остава някой да ги прочете и после пак ще си говорим. :D

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Mon Mar 15, 2004 11:47 pm

Абе те книгите-съвети... още се нервя на оная книжка с 'пилешката супа за душата'. Не че 'да бъдем добри към всички и всичко' не е заслужаващ поне бегло внимание рефрен, обаче първо get real и второ всичко е толкова толкова толкова захарно. Интелигентен човек никога не би го поел. То пак лично мнение, де, ама...

А лошото на книгите-съвети е че няма нищичко по-лесно от това да напишеш "вярвай в себе си". Ей на, даже аз го написах ей ся...

п.п. нямаше много връзка с квото и да е тоя пост, а? карай.
This is it. Ground zero.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Tue Mar 16, 2004 9:00 am

Джаар, прочети "Живот назаем" на Ремарк и малце ще си промениш мнението за Вероника. ОСвен всичко е и плагиат Коелю...
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Jaar
Mistborn
Posts: 1273
Joined: Sun Mar 07, 2004 7:42 pm
Location: No earthly ships will ever bring him home again

Post by Jaar » Tue Mar 16, 2004 6:22 pm

Разкажи малко за тази книга. За съжаление не съм я чел, но ще се опитам да оправя този пропуск. Особено ако действието (или част от него) се развива в лудница! :D Това последното на майтап, но май този тип книги наистина ми допадат. :wink: Надявам се, че не съм мръднал нещо! :? А сега сериозно - според мен не всеки може да напише стойностна и адекватна (?!) книга за лудницата (или по-точно за лудите в нея).

dino
Smallfolk
Posts: 3
Joined: Sat Mar 20, 2004 10:46 am

Post by dino » Sun Mar 21, 2004 11:24 am

Аз някакси пропуснах данданията около Куелю - просто не му обръщах внимание. Преди два дни дочетох единствената (а може би и последната) книга от този автор, която някога съм чел - "Алхимикът" и то в електронен вариант (т.е. на компютъра си). Страшно ми хареса!!!
Държа да си кажа и псевдо-вещото мнение за нея, т.е. да си обоснова харесването:
Книжлето е преди всичко семпло, непретенциозно (на пръв поглед) - в смисъл няма претенциите да обяснява какъв е "Смисълът на живота" за всеки. Не се абсолютизира нищо. Това, което книжката показва (поне на мен), е позабравената красота на простичките неща - да съзерцаваш в продължение на часове чистото планинско поточе или движението на песъчинките в пустинята, да си някъде на път с приятели, или да седнеш и да изпиеш чаша чай замечтано, забравяйки за всичко "спешно" и "неотложно" и т.н...
В тази книга на преден план не е стилът на автора, нито някакъв свръхамбициозен герой, чиято психология е допълнително усложнена от шизофренията на времето, в което живее, нито пък става дума за някакви странници, чиито начин на прекарване на свободното време е толкова необикновен или социално неприемлив, че провокира воайора в читателя, нито пък действието се развива в... лудница (в една книжарница прегледах набързо "Вероника, решава да умре" и ми се стори доста потискаща - няма да я прочета ;)). Както и да е, книгата не казва нещо грандиозно и ново, но го поднася така, че ти се струва, че това винаги си е било някъде там, в теб, ти си го знаел, но все не ти е оставало време да му обърнеш внимание... натрапва ми се аналогията с "Невероятната съдба на Амели Пулен" - някои ще кажат: "Да, тя забелязва простичките неща и се забавлява с тях", а други ще се произнесат категорично "Тя е ненормална" - всеки ще бъде прав (за себе си).
Та така - на мен тази книжка ми харесва, но едва ли ще прочета друга от същия автор.
I can't remember yesterday...

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 25 guests