Номинации/награди Оскар 2005

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
zhivik
Archmage
Posts: 2252
Joined: Fri Jul 09, 2004 3:59 pm
Location: Off from the circus

Номинации/награди Оскар 2005

Post by zhivik » Tue Jan 31, 2006 8:03 pm

Както заглавието на темата подсказва, излязоха номинациите за Оскар 2005, които могат да бъдат намерени тук:

http://www.imdb.com/features/rto/2006/oscars

На пръв поглед, няма много големи изненади, въпреки че се радвам, че филми като Crash и Good Night, and Good Luck. не са пренебрегнатите. Естествено, пренебрегнати има, и този път май това е най-вече Уди Алън (каква изненада, ха, ха), чийто Match Point получава единствено номинация за оригинален сценарий. Аз не съм много голям фен на Уди Алън, но може би трябваше да получи номинация и за режисура.

Иначе май фаворитите се очертават да са Brokeback Mountain и Walk the Line. Както може да се очаква, Спилбърг е номиниран за режисура, въпреки че аз много ще се радвам, ако спечели Джордж Клуни (макар че май ще дадат статуетката на Анг Ли за Brokeback Mountain). При актьорите и актрисите може би единствената изненада (поне за мен) е номинация на Кийра Найтли за Pride and Prejudice, за което само мога да кажа "хм", въпреки че трябва да гледам (поредната) екранизация, преди да се изказвам така.

Като цяло номинациите не са изцяло за традиционните любимци на Академията, макар че се съмнявам, че филми като Crash и Good Night, and Good Luck. ще вземат кой-знае какво. Поне единствената ми утеха е, че този път Star Wars не е номиниран за визуални ефекти :twisted: :twisted: :twisted:
Last edited by zhivik on Thu Mar 09, 2006 3:50 pm, edited 1 time in total.
This signature is not yet rated

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6265
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Post by Demandred » Tue Jan 31, 2006 9:46 pm

Понеже почти никой от номинираните филми не се е появил още по нашите кина, а аз няма да седна да ги гледам от компа, нямам какво толкова да кажа по темата. Обаче непременно трябва да отбележа един набиваш се в очи абсурд:
Best Achievement in Cinematography
Nominees:
Batman Begins
:lol: 8-) :P
Смешка отвсякъде.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Wed Feb 01, 2006 9:55 am

Глупости, номинацията е съвсем заслужена. Иначе тия оскари ше ги прибере педалският филм - Броукбек Маунтън - който имах съмнителното щастие да гледам и мога смело да заявя, че проблемът му изобщо не е, че ни занимава с двама гей-каубои, а че просто е кух, тъп, клиширан, скучен и фалшив, мерси за вниманието.

Номинирали са и Хаул за анимация, но мисля, че няма да му го дадат оскара, а и не го заслужава...
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Lannis
Aes Sedai
Posts: 1681
Joined: Mon Mar 22, 2004 1:36 pm

Post by Lannis » Wed Feb 01, 2006 10:52 am

От номинираните за Най-добър филм съм гледала само два - "Сблъсък" и "Мюнхен" . Последният го гледах снощи и впечатленията ми за него са съвсем пресни. Трудно ми е да преценя дали би издържал конкуренцията на останалите филми, но пък определено има доста добри моменти. А като се имат предвид темите (тероризъм, евреи и араби, стрелба, "Човекът" и неговите драми и избори във всичко това), изненадана съм, че не ми досади до смърт. Напротив. Вярно, че имаше и едни моменти към края, в които вече си казвах, че е време филмът да приключва, но като цяло бях доста приятно изненадана. Имаше и доста ефектни игри със светлината, или поне на мен ми се видяха така. И все пак.... Ерик Бана (Хектор форевър!) И като цяло актьорският състав доста ми допадна!

За Crash вече съм си давала мнението и определено ще бъда много разочарована, ако наградата отиде там.

Ако може да се има доверие на казаното от Рол за Броукбек Маунтън (:P ), и ако останалите филми са със сходно качество, ще стискам палци за Мюнхен!
Юда, егоист, луда и wow-холик :)

Morgana
Paragon
Posts: 658
Joined: Sun Dec 19, 2004 7:34 pm

Post by Morgana » Wed Feb 01, 2006 3:02 pm

От всички номинирани съм гледала само Crash, така че валидно мнение нямам, но какво толкова му величаят на Броукбек-а, не мога да разбера. И все ми идва на ум идеята, че този целия шум е само защото главните герои са гейове, а не щото предлага някаква невиждана и стилна драма. И това силно намалява стойността му в моите очи. Нямам особено желание да го гледам този филм, може би защото съм видяла достатъчно драми та в този жанр Броукбек Маунтейн едва ли ще ми предложи нещо зашеметяващо. Ако искам да гледам филми за каубои, ще си пусна Великолепната седморка или дори Млади стрелци. А гейове пък определено не ми се гледат. Така че, сбора от общото "гейско-каубойска драма" е =0.
Стискам палци на Мюнхен и всички, за които не се очаква да получат Оскар. :)
pulled out

User avatar
Kolibri
Sorcerer
Posts: 366
Joined: Sat Dec 20, 2003 6:41 pm
Location: Varna

Post by Kolibri » Wed Feb 01, 2006 4:34 pm

Днес докато пътувах за работа чух по някоя от радиостанциите, че Броукбек бил с най-много номинации за Оскар. Интересното обаче беше друго. Съобщиха, че веднага след обявяването на номинациите Брад Пит казал на агентите си да му търсят филм, в който той да играел гей. Как бихте го изтълкували?!
Ако падна, искам да знам, че съм скочила, а не, че някой ме е бутнал...

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11240
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Wed Feb 01, 2006 5:12 pm

Като остър сарказъм. С други думи: "ясно, че това ще е новата линия, понеже афроамериканската си го отнесе със сума ти Оскари (включително и един за Холи Бери (:evil:) един Бог знае що), ама ако се вредя за гей, догодина може и аз да грабна някоя статуетка!"

Айсиктир, това с Оскарите все повече прилича на 18765-та серия на Дързост и красота, честно.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6265
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Post by Demandred » Wed Feb 01, 2006 6:30 pm

Аз бих го изтълкувал изказването като измислица на някой таблоид, честно казано. 8-)
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

zhivik
Archmage
Posts: 2252
Joined: Fri Jul 09, 2004 3:59 pm
Location: Off from the circus

Post by zhivik » Wed Feb 01, 2006 6:32 pm

Напълно подкрепям, за пореден път се доказва, че липсата на въображение в Холивуд е повсеместна. За съжаление, времената на залитания по една или друга тема едва ли ще отминат скоро. Спомням си едно интервю на висш служител на едно от големите студиа - хубаво би било хората да се замислят, защото има липса на идеи. Това което ще се случи, обаче, е: трябват ни още филми с обратни/черни/пингвини/пирати или каквото там е на мода.

Иначе и аз съм съгласен с пълната профанщина с Оскара за Холи Бери. Още повече недоумявах защо наградиха Дензел Уошингтън за общо-взето скучноватия "Training Day". Не че Дензел Уошингтън е лош актьор, ама ако бяха тръгнали да дават Оскар, поне да беше за "The Hurricane", колкото и да беше клиширан този филм. Все пак, за мен върха не слабоумието в тези награди си остава Оскара за Гуинет Полтроу ...
This signature is not yet rated

User avatar
Lubimetz13
Mistborn
Posts: 1307
Joined: Sun Feb 01, 2004 1:37 pm
Location: Sofia, BUL / Baltimore, MD

Post by Lubimetz13 » Wed Feb 01, 2006 7:03 pm

Между другото, ако искате(да бе, все едно е приятна гледка...) да хвърлите един поглед върху хора, за които Оскарите са смисъл на живота, кажете цък. Хвърлете един поглед и ако преодолеете първоначалния потрес, можете да си изясните тенденциите за тазгодишните раздавания. Ся, вярно, хората са гига зле, ама имат опит. Главното мнение е, че "Счупен гръб" обира всичко, макар че лично аз не изключвам "Мюнхен" незабелязано да набере скорост и да измъкне "Най-добър филм" изпод носа на Лий. Обаче това си е доста авантюристично и нереално предположение. Не че ще възразя - "Мюнхен" не ме грабна особено, но на фона на гейски уестърн... ха. Новото творение на Клуни също било добро, но още не ми се е удал случай да го гледам.

Ще бъде цирк както винаги, това поне е сигурно. А "Joyeux Noel"(пийпълз, искам ударения и точки!) как попадна при чуждоезичните си е може би най-голямата мистика сред всички номинации...

За финал ще кажа само, че колкото и да ми е забавно да предричам Оскарите, за мен те не носят никаква стойност. Толкова великолепни филми никога няма и да попаднат в полезрението на Академията, камо ли да се обсъждат като потенциални номинации, докато победителите, особено напоследък, за нищо не стават. Веднъж достигнал това заключение, спрях да се терзая :)

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Wed Feb 01, 2006 7:58 pm

Brokeback Mountain го гледах, но някак без да бъде потресаващо лош, просто беше скучен. Имаше и драматични моменти, както и такива, които бяха смешни в напъването си за драма. Това, което ми хареса е, че любовта между мъже беше представена така че да не отврати и дори да хареса и на нормални хетеросексуални хора. Лошото му е, че той е произведен за да вземе Оскари просто.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

$eifer
Commoner
Posts: 33
Joined: Mon Dec 19, 2005 12:30 am

Post by $eifer » Wed Feb 01, 2006 9:30 pm

Точно така!Броукбек си е създаден с една ясна цел - статуетка (няколко броя даже) . Иначе ми се щеше Ерик Бана да гушне главната мъжка,уви няма как.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Thu Feb 02, 2006 10:05 am

Бтв, главните герои са "каубои" уж, но роукбек не е уестърн, действието се развива средата и края на 70-те години. И не е да няма един-два силни момента, но като цяло е... фалшив. Но след като обра глобусите, ше обере и оскарите...
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11240
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Thu Feb 02, 2006 10:10 am

Сега липсва само Бионсе пак да пропее на френски и отивам да цаня няколко камикадзета да гръмнат залата, дето ше се провежда тая полюция. Оскарораздаването де.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
herairness
Jaghut Tyrant
Posts: 1983
Joined: Tue Oct 04, 2005 10:43 am
Location: varna

Post by herairness » Thu Feb 02, 2006 12:06 pm

i am agree, kakto kazvashe edin moi daskal, s Rol:)тва си е жива гавра с тия каубой...а оскаритен отдавна не ги дават на правилните филми поне според мен
Image

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 21 guests