Page 1 of 12

Как е правилно да се белят бананите?

Posted: Fri Nov 18, 2005 12:27 pm
by Ghibli
Хора, помогнете ми. Аз съм смутена и обезверена:

http://akartchinski79.blogspot.com/

Значи, оказва се, че според автора и повечето от коментиралите читатели българите си белят бананите от долния край. Необходимо уточнение, за да не се бъркаме: за мен краят с дръжката е горен, а другият край е долен. По очевидни причини. Не знам защо някой би се объркал да нарече долния край "горен". Но не за това ми е думата. Думата ми е за начина на белене, който за мен винаги си е бил едно пределно ясно, логично и самонатрапващо се отчупване на дръжката заедно с прилежащата й част от кората (ако дръжката е жилава, се подсича с нокът или нож), обелване някъде до средата на частите от кората, и като изям банана до средата, по-нататъшно обелване до края.
НО! Тези хора не мислят така! Дори са убедени в правотата си! Още потръпвам от ужас като се сетя за описанието на една майка как е приучавала детенцето си да бели бананите по "правилния" начин!
Помогнете ми, моля ви, имам нужда от успокоение. Искам да знам, че светът около мен е нормален. Кажете как си белите бананите.

Posted: Fri Nov 18, 2005 12:33 pm
by Marfa
Ами аз де да знам, беля го както и дойде... :oops: Често ми се случва да го забеля откъм долната част (не тая с дръжката сиреч), като подсичам капачето с нож (респективно с нокът), защото понякога, ако е по-твърд бананът, като с еопитам да го белна откъм дръжката и ми се чупи. Понякога пък преценявам, че отъм дръжката ще ми е по-удобно и го беля оттам. Ма не съм се замисляла да напиша научен труд по темата :?

Posted: Fri Nov 18, 2005 12:36 pm
by Roland
Е от дръжката естествено, никаква логика няма да се бели от място, което няма как да захванеш, освен с некви жестоки маникюрни пособия...

Posted: Fri Nov 18, 2005 12:36 pm
by Morwen
Бананите. Се белят. Откъм дръжката. Толкова. Ако не искаш да си счупиш ноктите и да чоплиш половин час. От дръжката. Която е горният край, да, от нея висят.

Posted: Fri Nov 18, 2005 12:40 pm
by Matrim
Много ясно, че се белят откъм дръжката (не че аз викам дръжка на тази част, но карай). :wink:

Posted: Fri Nov 18, 2005 12:43 pm
by Moridin
Дръжката е за да се ДЪРЖИ. Затова се казва дръжка. Толкова е просто и логично :P Бананът се бели от горната част (защото като го хванеш за дръжката, тази част е отгоре 8-) ) и аз лично с напълно изрязани нокти не виждам и грам проблем това да бъде постигнато. Фактът, че хората около мен (по-точно вие сте първите, които чувам да не го ядат така, иначе никой никога не е споменавал подобна лудост) въздишат възмутено, само добавя удоволствие към финия плътен бананов вкус, неосакатен от разни дръжки, където все едно обикновено той е по-зелен и не толкова вкусен.

P.S. Както каза Марфа, така и нямаш проблеми с банани, които ти се разпадат в ръцете, пробваш ли да ги пипнеш през дръжката.

Posted: Fri Nov 18, 2005 12:45 pm
by Matrim
В крайна сметка ти все пак ще стигнеш до дръжката в процеса на изяждане на банана, следователно аргументът ти, че там бил по-зелен е някак без връзка с темата. :D

Posted: Fri Nov 18, 2005 12:46 pm
by Morwen
Дръжка се казва и на дървовидната част на ябълките, за която са прикрепени към дървото, но ти не държиш ябълката за нея, когатоя я ядеш, нали? А дръжката природно им е горна част, тъй като растат с нея нагоре (както и ябълките, нека пак да ползвам аналогията). Ма ти и гъби обичаш, какво ли ти говоря... :wink:

Posted: Fri Nov 18, 2005 12:52 pm
by Alexis
За мен 'горното' на банана е там, където му е семката, защото, както спомена и Мор в неговото доста объркано изложение, дръжката е, за да го хванеш и да ядеш без да си цапаш ръцете.
Тоест вади си извода, че аз го ям по посока на дръжката, а не от нея.

Posted: Fri Nov 18, 2005 12:53 pm
by Roland
Мор, тва е пълна глупост, което говориш. Дръжката не е за да се държи, а за да ги закрепи за палмата. И освен това един качествен... ъъ... член, какъвто представлява бананът, е малце по-удобен за държане от, ще забележим, дву-сантиметрово чуканче, което интересно ми е като английски лорд ли го държиш с палец и показалец и изпънати другите пръсти встрани. Държи си се нормално, докато му стигнеш до средата като... ок де, като микрофон, а после и надолу си се оправя по същия начин, докато накрая ти стои на върховете на пръстите (за което, апропо, дръжката би пречила само). И втф е тая глупост с киселостта, като баш най-гадната част от банана (семката?) е точно там, откъдето ти го почваш?
Ма друг е въпросът, че някои хора просто адски ги кефи да са навъпреки, чувстват се по-уникални така... Особено когат вероятно изобщо не са тествали другото, щот просто са си почнали с грешното :lol:

Posted: Fri Nov 18, 2005 1:00 pm
by Ghibli
Облекчено си отдъхвам, поне засега резултатът е в полза на здравия разум 8-)

Edit: всъщност като преброих без мен е 3:3! Ужас...

Posted: Fri Nov 18, 2005 1:01 pm
by Marfa
Ми аз лично точно кат английска лейди си държа бананите, когато ги потребявам - кутрето ми стърчи и изобщо всичко е как си трябва. И честно казано, удобно ми е да ги беля откъм дупето. Ей сега пробвах даже и се убедих - държиш го откъм дръжката и го зачекваш в долния край си си го обелваш културно. Много вкусен беше!

А бе, каква семка в банана?!?!

Posted: Fri Nov 18, 2005 1:02 pm
by Morwen
Алексис, това сигурно не е фактологически точно, но все пак като съм яла банани никога не съм забелязвала да са със семки... :shock:

Posted: Fri Nov 18, 2005 1:04 pm
by Alexis
Стига бе, как наричате тогава това, което е на моето 'горе' на банана?

Posted: Fri Nov 18, 2005 1:07 pm
by Marfa
Ами то понеже, ще се опитам да го обясня - значи, когато виси клонът с бананите, най-отдолу му виси един семенник с размерите горе-долу на малък пъпеш и с форма на лале/капка, ама обърната наопаки. Когато узрее това чудо, то се пръска, семенцата падат на земята и поникват малки бананови палмички. Почват да дават плод след около шест месеца:)
Ей тук се вижда.