Просто твърде много непознати думи обикновено отблъскват читателя, само най-най-любознателните сядат да се ровят и да учат
А контекстът имах предвид, че сам по себе си е достатъчно сложен, и като наблъскаш твърде много неясни думи, става на практика неразбираем. Иначе очевидно с четене и слушане се учи човек, разбира се.
И пак говорим за 11-годишни хлапета, нали.
Аз в никакъв случай не искам да подценявам децата, но ако съдя по тези около мен, хич няма да се оправят, уви. Моят братовчед трудно разбира текстовете в учебниците по разказвателните предмети например (5. клас е сега) и се налага леля ми да му ги обяснява по-простичко и/или да гледа клип от уча.се, където е казано ясно. "Под игото" просто не го виждам изобщо в картинката на тази възраст, за средностатистическото дете в момента. То според Пиза бяхме нещо от рода на над 40 процента функционално неграмотни учениците, какво си говорим. То това за мен този процент значи, че те повечето деца и сравнително елементарни текстове трудно ще разберат.
В крайна сметка, ученето на някакви такива тежки текстове като "Под игото" (в оригинал и толкова рано) единствено отблъсква децата от българската литература.
А изключения всякакви, особено ако четеш коментарите из фейсбук

На една жена детето й ревяло, докато четяло "Под игото", щото нищо не разбирало, на друга детето й захвърлило "Хари Потър" и заявило, че "Под игото" му е любимата книга. Но на всички ни е ясно, че масово нивото е ниско и не мисля, че, как да кажа, е нужно да се вдига това ниво, като седим и четем супер остарели като език книги в 5-6 клас. По-добре точно в тия години да научат основните думи, дето ще им трябват повечко и се научат да четат с разбиране, а севлевия да го оставим за гимназията.

А че любознателните деца ще си четат и извън задължителните четива, е ясно, то никой не ги спира тях.
ПП Да, общо взето каквото
@Litz е казала.

Ама докато напиша, и още 5 поста

ПП2 И да, това е абсолютно зле като изпълнение и не е адаптация, така че въобще и не коментирам конкретния провален опит.