Акцията на ГДБОП срещу Chitanka.info

Мръсните страсти – на сапун
Post Reply
Demandred
Moderator

Post by Demandred » Thu Jun 24, 2010 1:36 pm

Като стана дума за филми - защо никой не сваля това? Би трябвало по всякаква логика такива неща да не са достъпни.
http://www.youtube.com/watch?v=M6uJGQyCKgQ
"YouTube deleted this movie because it was against the Terms of Service".
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Vankata
Paragon

Post by Vankata » Thu Jun 24, 2010 1:39 pm

ifadriana wrote:Добре е да се помни, че и най-благородните намерения не са оправдание за нарушаване на закони.
Проблемът в случая е, че НЯМА закон, който да регламентира това. Всичко е въпрос на тълкувания на други закони. А според някои от тези тълкувания Читанката си е напълно законен сайт! :mrgreen:
Заповядайте в Клуб за фантастика и фентъзи "Соларис" - гр. Пловдив

Събираме се всеки петък от 18:00 пред книжарница "Литера" на Джумаята.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Jun 24, 2010 1:39 pm

Така пише но току що го гледах.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Thu Jun 24, 2010 1:42 pm

Къде го гледа? На сайта, който беше посочен в youtube клипа от твоя линк?
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Bimbaldy
Commoner

Post by Bimbaldy » Thu Jun 24, 2010 1:46 pm

А ползите от такъв сайт са нищо повече от илюзии. Докато този сайт продължава да е безплатен, ползата от него ще е нулева. Не постига нищо. Такива случаи, в които разни хора прочели, видиш ли, нещо в Читанка и после взели да си купуват книги ( ) , просто са ми смешни. Не доказват нищо.
Ами, човек какво да ти кажа, благодарение на такива ''смешни случаи'' каквито аз съм имал много, аз лично съм дал сума ти пари на българските издателства. И да, обичам книгите, купувам ги, ползвам обществени библиотеки и не виждам нищо нередно и да ги свалям безплатно, когато мога.

ifadriana
Mistborn

Post by ifadriana » Thu Jun 24, 2010 1:50 pm

Bimbaldy wrote:
А ползите от такъв сайт са нищо повече от илюзии. Докато този сайт продължава да е безплатен, ползата от него ще е нулева. Не постига нищо. Такива случаи, в които разни хора прочели, видиш ли, нещо в Читанка и после взели да си купуват книги ( ) , просто са ми смешни. Не доказват нищо.
Ами, човек какво да ти кажа, благодарение на такива ''смешни случаи'' каквито аз съм имал много, аз лично съм дал сума ти пари на българските издателства. И да, обичам книгите, купувам ги, ползвам обществени библиотеки и не виждам нищо нередно и да ги свалям безплатно, когато мога.
Нередното в случая е, че ги сваляш безплатно без разрешението на законните им собственици. Ако отидеш в Билла и там тече промоция с безплатен семплинг на кремвирши, то ти имаш пълното право да похапнеш, защото промоцията е организирана от производителя/вносителя. Ако обаче кварталният ти магазин обере склада на същия този производител и ти устрои безплатен семплинг, то това вече е незаконно. Разбира се, нарушителят не си ти, а въпросния квартален магазин :D
VMITW!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Jun 24, 2010 1:56 pm

Само дето това щеше да е коректно сравнение, ако беше обран склада с книги. Иначе е опростенческото мислене, налагано от пр-акциите.
Да, пиратстването вреди. Само че не винаги и не в такива размери, в каквито се опитват да го изкарат. Да не говорим, че не получаваш същия продукт, а в цената на пуснатия на пазара се калкулират и тези загуби.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

ifadriana
Mistborn

Post by ifadriana » Thu Jun 24, 2010 2:05 pm

Цената на тези продукти се определя от много фактори, един от най-важните от които е тиражът и като човек, занимавал се дълги години с подобни продукти смело заявявам, че тиражите намаляват в мнооого пъти, когато продуктът ти е пиратстван - т.е. намелените заради пиратство тиражи пряко водят до доста по-високи цени на единица продукт.

Иначе за мен е повече от ясно, че единствената възможна алтернатива на безплатния даунлоуд е... безплатният даунлоуд, но организиран от законните собственици на права по правилата на същия бизнес модел, работещ в момента за собствениците на незаконните сайтове.

Нямам никакво намерение, бтв, да се застъпвам за смешниците от НСБОБ, които с тази си акция просто показаха, че са напълно в час кои са най-големите пирати в тази страна... :?
Last edited by ifadriana on Thu Jun 24, 2010 2:06 pm, edited 1 time in total.
VMITW!

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Thu Jun 24, 2010 2:06 pm

Всъщност по последни данни хората пиратстващи музика, филми, игри, вероятно и книги, пазаруват много повече от хората не извършващи такива противозаконни дейности. Това на запад основно, но такива процеси си се забелязват и у нас.

ifadriana
Mistborn

Post by ifadriana » Thu Jun 24, 2010 2:12 pm

armageddon wrote:Всъщност по последни данни хората пиратстващи музика, филми, игри, вероятно и книги, пазаруват много повече от хората не извършващи такива противозаконни дейности. Това на запад основно, но такива процеси си се забелязват и у нас.
Разбира се. По принцип и излъчването на филм по голям ТВ канал води до по-големи продажби. Или поне това беше така, когато все още такива продажби имаше в страната ни. Разликата е там, че телевизиите плащат на студията за филмите, които излъчват, а на тях пък им плащат рекламодателите. Ако Замунда, чиито рекламни приходи, бтв са доста сериозни, отчисляваше от тях на студията, това вече би било ОК. Ако една виртуална библиотека въведе минимална годишна такса или продава реклама и плаща на издателите/авторита, договорен предварително %, то това би било ОК и за издателите, сигурна съм. Всъщност, логично би било самите издателства да си качат контента он-лайн и да си организират нещата сами, но уви, този бизнес също е доста консервативен и това ще отнеме време...
VMITW!

beliefcontrol
Paragon

Post by beliefcontrol » Thu Jun 24, 2010 2:16 pm

Amikae wrote:Такива случаи, в които разни хора прочели, видиш ли, нещо в Читанка и после взели да си купуват книги ( :lol: ) , просто са ми смешни. Не доказват нищо.
Какво да ти кажа тогава - смей се на воля.

Само да те попитам, щом напълно осмиваш този модел - първият ти компютър с напълно легален софт ли беше?
А настоящия?
Първата ти игра?
Всички следващи игри?

Ако навсякъде отговорът е "Да" - поздравления. Ако дори един отговор е "Не" - освен да се смеем на теб, не знам какво друго остава.
Disillusion is common place.
Confusion, our fatal flaw.
Retribution, our sacred god.
Conclusion: There is no law.

bsb
Paragon

Post by bsb » Thu Jun 24, 2010 2:17 pm

Защо правим разлика между пиратстването на филми и пиратстването на книги?
Между другото, сканирал съм и съм качил малко книги и статии тук-таме из интернет с пълното съзнание, че е незаконно, тъй като авторските им права не са изтекли. (70 години след смъртта на автора! Това трябва да е първото, което да се промени.) Тези книги няма да бъдат преиздадени (с едно изключение, което беше преиздадено, но пък аз бях пуснал само един очерк от цялата книга), така че макар и нарушил закона, не изпитвам угризения. И ако не ме мързеше толкова, щях да засиля и към Читанката едно-две издания.
Но това не променя факта, че законът е нарушен.
Та каква е фундаменталната разлика между пускането на примерно "Аватар", "Хари Потър и даровете на смъртта" и "Grand Theft Auto пореден номер" за безплатно сваляне в интернет?

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Jun 24, 2010 2:23 pm

Та каква е фундаменталната разлика между пускането на примерно "Аватар", "Хари Потър и даровете на смъртта" и "Grand Theft Auto пореден номер" за безплатно сваляне в интернет?
Че хари Потър може да го прочетеш безплатно в библиотеката или дори в книжарницата , Gran Theft Auto под наем не се предлага а Аватар също.
А да - за Аватар и GTA ти трябва специален хардуер без който не можеш да ги ползваш.

Scourge
Mistborn

Post by Scourge » Thu Jun 24, 2010 2:27 pm

armageddon wrote:Всъщност по последни данни хората пиратстващи музика, филми, игри, вероятно и книги, пазаруват много повече от хората не извършващи такива противозаконни дейности. Това на запад основно, но такива процеси си се забелязват и у нас.
де ги тия данни?

Vankata
Paragon

Post by Vankata » Thu Jun 24, 2010 2:39 pm

Не мога да разбера защо някои хора тук упорито се пънат да насочат разговора от случая с Читанка към пиратството въобще. Има си тема за пиратството, пишете там, като толкова ви сърби! :evil:

Тук става дума за една библиотека, която е със СЪМНИТЕЛЕН статут, поради НЕДОСТАТЪЦИ НА ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО, но НЕ ДОКАЗАНО ПИРАТСКА! Освен това, както болшинството се опитваме да обясним, ВРЕДИТЕ ОТ НЕЯ СА МНОГО МАЛКИ, А ПОЛЗИТЕ - МНОГО ГОЛЕМИ. А в отговор получаваме: филмите, дрън-дрън, игрите, дрън-дрън, замунда, арена, дрън-дрън-дрън...

Честно казано, писна ми! Оставям ви да си плещите на воля...
Заповядайте в Клуб за фантастика и фентъзи "Соларис" - гр. Пловдив

Събираме се всеки петък от 18:00 пред книжарница "Литера" на Джумаята.