За или против притежаването на лично оръжие
Moderator: Moridin
Не прибързваш ли със слагането на кавичките?Roland wrote:Естествено, че ще намалеят. За сметка на убийствата "при самозащита" и други престъпления.

А както добавих в едита в предишния си пост, ако пострадат повече хора, които са си го просели, аз съм "за".
Достатъчно новини съм превеждал за ежедневни ужаси в третия свят (и не само), за да го кажа. Например как се отнасят пакистанските екстремисти с жени и девойки, ако момичетата имат нахалството да искат сами да си избират съпрузи и жените се застъпват за тях или статистики за организирани масови изнасилвания в африкански конфликти. И това са само два от многото примери. Та ако ще има смъртни случаи, по-добре на уроди, отколкото на жертвите им.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
Ако някой планира убийство и държи да го направи, това е отделен въпрос - и няма значение мъж ли е или жена.
Тук май за малко по-други случаи с жени ставаше дума.
Тук май за малко по-други случаи с жени ставаше дума.
The Best of Mozart
Бате, никой не ти говори за планиране. Аз съм Пена и съм отрудена проста панеладжийка, която по цял ден готви, пере, чисти и се занимава с децата, докато Пешо работи в цех. Вечер идва, напива се с ракията и ме псува, а после цяла нощ хърка. Баси, ДАЛИ нема да го гръмна някой ден като ми избият чивиите, ако имам възможността и знам, че законът повече или по-малко ше ме подкрепи?
Има огромна психологическа между това нещо да е самодалечна опасна алтернатива и това да е близка и постижима реалност.
Има огромна психологическа между това нещо да е самодалечна опасна алтернатива и това да е близка и постижима реалност.
And you can't dance with a devil on your back...
Май се поотнесе. Драгъна говореше за самоотбрана, все пак. Това, което ти описа е убийство без смекчаващи вината обстоятелства като опасност за живота и Пена ще си влезе в затвора.
Иначе злополучни случаи, при които жените биха имали нужда да се защитават, а не успяват - колкото щеш. Във всяка една държава в света.
Ама явно си твърдо решен да гледаш на действията на жените откъм лошата страна, и то не само тук. ОК. Всеки с гледната си точка.
Иначе злополучни случаи, при които жените биха имали нужда да се защитават, а не успяват - колкото щеш. Във всяка една държава в света.
Ама явно си твърдо решен да гледаш на действията на жените откъм лошата страна, и то не само тук. ОК. Всеки с гледната си точка.
The Best of Mozart
Ъъъ, не? Не съм. Просто хората са тъпи, прости, агресивни и първосигнални създания, независимо дали са мъже, или жени, и не ми се вижда умно да им се дава лесно оръжие в ръцете. С подобно нещо като оръжието се злоупотребява УЖАСНО лесно.
Изобщо не отричам, че много жени ще се спасят от адски гадни неща, ако имат оръжия. Но това е само едната страна. Другата са мъжете, които сега изяждат обвинение в сексуален тормоз, щото са й погледнали в деколтето, а иначе ще изяждат куршум между очите. Естествено, не всяка жена би го направила, нито всяка втора, нито всяка трета. Но всяка четвърта? А случаят от горния ми пост изобщо не е кой знае каква фантастика. Семейните свади са нещо ужасно експлозивно. Смяташ ли, че Пешо заслужава да бъде застрелян защото третира жена си като гъз, при все, че никога не й е посегнал? Понеже точно това ще му се случи. Да грабнеш истерично оръжието е доста по-лесно от това да се изнесеш от къщи, нали?
Сега, ако ТИ предпочиташ да виждаш само едната страна, твое право. Аз просто гледам и двете и никак не мисля, че подобно нещо ще доведе до положителен ефект. Само ще смени демографията на жертвите.
Изобщо не отричам, че много жени ще се спасят от адски гадни неща, ако имат оръжия. Но това е само едната страна. Другата са мъжете, които сега изяждат обвинение в сексуален тормоз, щото са й погледнали в деколтето, а иначе ще изяждат куршум между очите. Естествено, не всяка жена би го направила, нито всяка втора, нито всяка трета. Но всяка четвърта? А случаят от горния ми пост изобщо не е кой знае каква фантастика. Семейните свади са нещо ужасно експлозивно. Смяташ ли, че Пешо заслужава да бъде застрелян защото третира жена си като гъз, при все, че никога не й е посегнал? Понеже точно това ще му се случи. Да грабнеш истерично оръжието е доста по-лесно от това да се изнесеш от къщи, нали?
Сега, ако ТИ предпочиташ да виждаш само едната страна, твое право. Аз просто гледам и двете и никак не мисля, че подобно нещо ще доведе до положителен ефект. Само ще смени демографията на жертвите.
Еднакъв брой жертви, викаш... И еднакво заслужаващи си го...Roland wrote:никак не мисля, че подобно нещо ще доведе до положителен ефект. Само ще смени демографията на жертвите.
Последно, че вече втора тема ми се отщява да споря с теб на тема поведение на жени. Нещо твърде много ни се разминават гледните точки. Ти се хващаш за домашния тормоз (при който твой пример, вече казах, Пена ще влезе в затвора за убийство), аз ти говоря за пребивания, осакатявания, изнасилвания и убийства на жени. Във всяка една държава по света.
В твоя пример на Пена не й трябва огнестрелно оръжие. Ако й "избият чивиите", както казваш, ще утрепе Пешо с подръчни средства докато спи. Това вече си се случва, та точно тази статистика едва ли ще се промени съществено.
И не, не гледам само едната страна. А какво гледаш ти няма да коментирам.
Знам, че ще има и злоупотреби. Както казах и по-назад - има автомобилни катастрофи, има и убийства при невнимателно боравене с оръжие. В повдигнатия от Драгъна казус ще има и убийства без самозащита. Което не е причина колите да се извадят от движение или почтените граждани да не носят оръжие. За самозащита при по-силен или по-многоброен противник вече стана дума.
И верно ще взема да цитирам в отделна тема книгата за насилието, която споменах на предишната страница. Ако нарушавам правилата на форума или авторски права, ще се намери кой да я изтрие.
The Best of Mozart
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Рол, действително убийства при домашни свади има и сега... няма да забравя една публикация в блога на едно лондонско спешно отделение (мдам, и такива блогове има по света), която казваше горе-долу "И тази нощ в Лондон са станали еди-колко си убийства, еди-колко си тежки наранявания, еди-колко си леки. Една молба към мъжете - хубаво де, правите, каквото правите, после се чувствате виновни, решавате да си признаете... за Бога, не го правете в кухнята, където има ножове! Ще ни спестите работа и на нас!"
По-скоро се чудя дали при по-либерален режим на притежание и носене на оръжие няма да се стигне до другото - някои (не всички, но все пак) хора, които сега все пак мъъъъъничко се сдържат, ще се окажат малко по-тежко въоръжени, и жени, които сега успяват или да избягат, или все пак да употребят я лакът, я коляно, я чанта, ще се окажат в положение да не смеят да мръднат от чист страх за живота си. Да, това важи за всякакви престъпления, не само за този вид. Казвам го просто за да бъде поставен въпросът на Драгън в правилен контекст - едва ли някой си представя наистина, че ще бъде либерализиран режимът *само* за жените.
По-скоро се чудя дали при по-либерален режим на притежание и носене на оръжие няма да се стигне до другото - някои (не всички, но все пак) хора, които сега все пак мъъъъъничко се сдържат, ще се окажат малко по-тежко въоръжени, и жени, които сега успяват или да избягат, или все пак да употребят я лакът, я коляно, я чанта, ще се окажат в положение да не смеят да мръднат от чист страх за живота си. Да, това важи за всякакви престъпления, не само за този вид. Казвам го просто за да бъде поставен въпросът на Драгън в правилен контекст - едва ли някой си представя наистина, че ще бъде либерализиран режимът *само* за жените.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Което и имах предвид като казах, че ще си има И убийства без смекчаващи вината обстоятелства като опасност за живота. Но все пак няма да са само такива. Да не забравяме и другите, при които ще си го отнася нападателят, а не жертвата, все пак. Това все така в рамките на хипотетичния казус, повдигнат от Драгъна.
В конкретния ти пример, Пенчев - тук говориш за предумишлено нападение, каквито бездруго се случват, и тогава нападателят се подготвя предварително така и така. Избор на място (например определен квартал или в нечий предварително набелязан дом), час (денем или нощем), вид жертва (някои хора са потенциално по-"удобни" по ред критерии), подход към нея, използвани средства и т.н.
Всяко нещо крие рискове и има процент пострадали - и колите, и всякакъв друг вид транспорт, и оръжията, и алкохолът. Въпросът е дали да се отказваме от тях или да се учим да ги ползваме по-адекватно, със съответните наказания при неадекватно ползване, при което пострадват други хора.
В конкретния ти пример, Пенчев - тук говориш за предумишлено нападение, каквито бездруго се случват, и тогава нападателят се подготвя предварително така и така. Избор на място (например определен квартал или в нечий предварително набелязан дом), час (денем или нощем), вид жертва (някои хора са потенциално по-"удобни" по ред критерии), подход към нея, използвани средства и т.н.
Всяко нещо крие рискове и има процент пострадали - и колите, и всякакъв друг вид транспорт, и оръжията, и алкохолът. Въпросът е дали да се отказваме от тях или да се учим да ги ползваме по-адекватно, със съответните наказания при неадекватно ползване, при което пострадват други хора.
The Best of Mozart
Не съм изчела темата, ще го направя някога. Давам моите 5 цента обаче, докато все още има смисъл от тях.
Аз не обичам оръжията. Плашат ме и ме отвращават. Това е най-извратената, гнусна и грозна част от човешката индустрия, уви любимите ми науки са ужасно силно обвързани с нея и понякога получават як тласък напред покрай оръжейната промишленост. Освен това не мога да се оттърся от мисълта, че привличат неприятностите. Ако имаш пистолет на разположение, можеш да го използваш дори в ситуация, за която не ти трябва такъв. А тук доста често връщане назад за поправка на грешката няма...
Иначе обичам да стрелям - ходила съм няколко пъти на стрелбище, където стрелях с Марголин и Макаров, а с въздушна пушка съм доста точна. Но таково в къщи НЕ искам - то е направено да убива и наранява (ок де, въздушната пушка не баш, но другите...). И понеже нямам намерение да си хващам дивеч с него, за да се изхраня, употребата му ще бъде запазена за убиване и нараняване на мои себеподобни. Получавам позив за повръщане само като се замисля.
Аз не обичам оръжията. Плашат ме и ме отвращават. Това е най-извратената, гнусна и грозна част от човешката индустрия, уви любимите ми науки са ужасно силно обвързани с нея и понякога получават як тласък напред покрай оръжейната промишленост. Освен това не мога да се оттърся от мисълта, че привличат неприятностите. Ако имаш пистолет на разположение, можеш да го използваш дори в ситуация, за която не ти трябва такъв. А тук доста често връщане назад за поправка на грешката няма...
Иначе обичам да стрелям - ходила съм няколко пъти на стрелбище, където стрелях с Марголин и Макаров, а с въздушна пушка съм доста точна. Но таково в къщи НЕ искам - то е направено да убива и наранява (ок де, въздушната пушка не баш, но другите...). И понеже нямам намерение да си хващам дивеч с него, за да се изхраня, употребата му ще бъде запазена за убиване и нараняване на мои себеподобни. Получавам позив за повръщане само като се замисля.
Има и друга страна, която никак не е маловажна. Повечето хора се имаме за убер хладнокръвните съдници, смятаме, че като се озовем в ситуацията, ще стреляме. Но знаеш ли колко малко всъщност са онези, наистина способни да дръпнат спусъка/забият ножа? Ужасно малко. А знаеш ли колко лесно опитът за изнасилване/грабеж се превръща в убийство първа степен, когато нападателят осъзнае, че жертвата е въоръжена или не дай си боже тя извади оръжието, но не й стиска да стреля?
И не знам що продължаваш да циклиш на планирано убийство. Пена като й избият чивиите В МОМЕНТА, ще посегне и ще стреля. За да го заколи в съня му, трябва да е спокойна, не?
Много обичам когато супер сложни морални въпроси се обръщат на възмущение от бездушността на хора, които имат наглостта да не виждат целия свят удобно разделен на насилници и жертви...
Ми... не е, сори. Нюансите са безбройни.
И не знам що продължаваш да циклиш на планирано убийство. Пена като й избият чивиите В МОМЕНТА, ще посегне и ще стреля. За да го заколи в съня му, трябва да е спокойна, не?
Много обичам когато супер сложни морални въпроси се обръщат на възмущение от бездушността на хора, които имат наглостта да не виждат целия свят удобно разделен на насилници и жертви...
Ми... не е, сори. Нюансите са безбройни.
И това ти прави чест, защото показва, че запазваш човечността си.Amelia wrote:Но таково в къщи НЕ искам - то е направено да убива и наранява (ок де, въздушната пушка не баш, но другите...). И понеже нямам намерение да си хващам дивеч с него, за да се изхраня, употребата му ще бъде запазена за убиване и нараняване на мои себеподобни. Получавам позив за повръщане само като се замисля.
Замисли се обаче и какво става в ситуация, когато положението е "аз или другия". Редки са, да. Не се случват на всеки, да. Но случат ли се, обикновено е нужна само една...
The Best of Mozart
passer-by wrote: Нещо твърде много ни се разминават гледните точки. Ти се хващаш за домашния тормоз (при който твой пример, вече казах, Пена ще влезе в затвора за убийство), аз ти говоря за пребивания, осакатявания, изнасилвания и убийства на жени. Във всяка една държава по света.
В твоя пример на Пена не й трябва огнестрелно оръжие. Ако й "избият чивиите", както казваш, ще утрепе Пешо с подръчни средства докато спи. Това вече си се случва, та точно тази статистика едва ли ще се промени съществено.
И не, не гледам само едната страна. А какво гледаш ти няма да коментирам.
Знам, че ще има и злоупотреби. Както казах и по-назад - има автомобилни катастрофи, има и убийства при невнимателно боравене с оръжие. В повдигнатия от Драгъна казус ще има и убийства без самозащита. Което не е причина колите да се извадят от движение или почтените граждани да не носят оръжие. За самозащита при по-силен или по-многоброен противник вече стана дума.
passer-by wrote:Което и имах предвид като казах, че ще си има И убийства без смекчаващи вината обстоятелства като опасност за живота. Но все пак няма да са само такива. Да не забравяме и другите, при които ще си го отнася нападателят, а не жертвата, все пак. Това все така в рамките на хипотетичния казус, повдигнат от Драгъна.
The Best of Mozart