Ше гласувате ли?
Moderator: Moridin
- RRSunknown
- Elder God
Аз пък не съм съгласен - моето наблюдение че хората принципно използващи форуми че да мрънкат по тях всъщност в по-голямата си част гласуват и са достатъчно активни.
Въпроса е че има една огромна маса като бройка които няма да гласуват.
Някой замислял ли се е колко хора от София всъщност имат адресна регистрация в провинцията и нито знаят как да попълнят документи че да гласуват в София нито ще тръгнат да пътуват 200 км за да гласуват.
Въпроса е че има една огромна маса като бройка които няма да гласуват.
Някой замислял ли се е колко хора от София всъщност имат адресна регистрация в провинцията и нито знаят как да попълнят документи че да гласуват в София нито ще тръгнат да пътуват 200 км за да гласуват.
В крайна сметка не гласувах. Надявам се това да се промени на другите избори!
Обяснението да не отида до урните е просто - писна ми десните партии (и по-конкретно Синята коалиция, която щях да подкрепя) да градят кампаниите си плюейки левите. За мен моето негласуване е наказание за сините, които за пореден път разочароваха, като се отказаха да проведат нормална позитивна европейска кампания.
Донякъде решението ми се дължи и на интервюто, което даде един от кандидатите на ДСБ за e-comedia. Ако не го бях видял, никога нямаше да повярвам, че в тази партия има човек, който няма НИТО ЕДНА собствена мисъл и повтаря дословно думите на Командира по всеки въпрос. А Юсеф Дакак е на 25 години. След като той говори по този начин, за мен е явно, че ДСБ продължава с квазиболшевишката тенденция всички да са унифицирани.
Още нещо: внушенията, че като не гласуваш, едва ли не пречиш на развитието на гражданското общество са крайно спекулативни. Всъщност отрицателното гласуване – за мен – продължава да е по-опасно, защото е характерно за поредица от избори в България и защото винаги води хората до поредното разочарование.
Гражданското общество не се формира само по избори. Писна ми хора, които не правят нищичко в останалото време (не визирам никого конкретно) да обвиняват нас – хората, които сме взели мотивирано решение да не гласуваме – че едва ли не предаваме държавата.
Лично аз съм горд с нещата, които съм направим ИЗВЪН ИЗБОРИТЕ, и смятам, че те имат много по-голяма тежест от гласа, който бих (или не бих) дал по време на тях. Поредната истерия – гласувай за по-малкото зло – писва, дразни и кара интелигентните хора да преосмислят позициите си. Това са лозунги за добитък, не мислите ли?
Btw, защо се смята, че следващото управление ще е по-малко зле от сегашното? Както вървят нещата то ще се състои минимум от три – а може би от четири партии – ГЕРБ, СДС, ДСБ и евентуално Лидер. Ако може да се вярва на големите имена в политологията, всяка коалиция от много политически сили показва силна тенденция към корупция – просто защото прекалено много различни хора дърпат чергата към себе си.
Аз не мисля, че проблемите с тройната коалиция идват от някакви органични недостатъци на партиите, които я съставят – идват от факта, че са три!
Обяснението да не отида до урните е просто - писна ми десните партии (и по-конкретно Синята коалиция, която щях да подкрепя) да градят кампаниите си плюейки левите. За мен моето негласуване е наказание за сините, които за пореден път разочароваха, като се отказаха да проведат нормална позитивна европейска кампания.
Донякъде решението ми се дължи и на интервюто, което даде един от кандидатите на ДСБ за e-comedia. Ако не го бях видял, никога нямаше да повярвам, че в тази партия има човек, който няма НИТО ЕДНА собствена мисъл и повтаря дословно думите на Командира по всеки въпрос. А Юсеф Дакак е на 25 години. След като той говори по този начин, за мен е явно, че ДСБ продължава с квазиболшевишката тенденция всички да са унифицирани.
Още нещо: внушенията, че като не гласуваш, едва ли не пречиш на развитието на гражданското общество са крайно спекулативни. Всъщност отрицателното гласуване – за мен – продължава да е по-опасно, защото е характерно за поредица от избори в България и защото винаги води хората до поредното разочарование.
Гражданското общество не се формира само по избори. Писна ми хора, които не правят нищичко в останалото време (не визирам никого конкретно) да обвиняват нас – хората, които сме взели мотивирано решение да не гласуваме – че едва ли не предаваме държавата.
Лично аз съм горд с нещата, които съм направим ИЗВЪН ИЗБОРИТЕ, и смятам, че те имат много по-голяма тежест от гласа, който бих (или не бих) дал по време на тях. Поредната истерия – гласувай за по-малкото зло – писва, дразни и кара интелигентните хора да преосмислят позициите си. Това са лозунги за добитък, не мислите ли?
Btw, защо се смята, че следващото управление ще е по-малко зле от сегашното? Както вървят нещата то ще се състои минимум от три – а може би от четири партии – ГЕРБ, СДС, ДСБ и евентуално Лидер. Ако може да се вярва на големите имена в политологията, всяка коалиция от много политически сили показва силна тенденция към корупция – просто защото прекалено много различни хора дърпат чергата към себе си.
Аз не мисля, че проблемите с тройната коалиция идват от някакви органични недостатъци на партиите, които я съставят – идват от факта, че са три!
Това е голям проблем. Няма никакви удобства, разяснения и стимулиране на тези хора да гласуват.Някой замислял ли се е колко хора от София всъщност имат адресна регистрация в провинцията и нито знаят как да попълнят документи че да гласуват в София нито ще тръгнат да пътуват 200 км за да гласуват.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com
- RRSunknown
- Elder God
Именно - цялата кампания беше така проведена че никой не разбра как да гласува или за какво изобщо се гласува.Super M wrote:Това е голям проблем. Няма никакви удобства, разяснения и стимулиране на тези хора да гласуват.Някой замислял ли се е колко хора от София всъщност имат адресна регистрация в провинцията и нито знаят как да попълнят документи че да гласуват в София нито ще тръгнат да пътуват 200 км за да гласуват.
Вчера питам дядо за кого е гласувал - и той ми отговаря че за ГЕРБ щото генерала щял да изгони турците и да ни оправи. Като споделям че дядо ми нито знаеше за какво гласува, нито кого пращаме нито какво ще прави там. И така са по-голямата част от реално гласуващите - отиват и гласуват без да знаят реално за какво гласуват. На един като мене който съм се запознал с нещата и си омбислям гласа има 10 като дяда ми които гласуват по странни принципи.
Би трябвало да знаеш, че когато не гласуваш, ти не оставяш някакво празно вакуумно поле на върховната святост и чистота в парламентарните редици, а просто гласът ти се разпределя между останалите политически субекти, което си е чиста форма на абдикация от едно от най-основните права и отговорности на гражданина. Не пречиш на развитието на гражданско общество толкова колкото пренебрегваш един от основните лостове за прилагане на гражданската си позиция.Още нещо: внушенията, че като не гласуваш, едва ли не пречиш на развитието на гражданското общество са крайно спекулативни. Всъщност отрицателното гласуване – за мен – продължава да е по-опасно, защото е характерно за поредица от избори в България и защото винаги води хората до поредното разочарование.
Въпреки че термина "отрицателен вот" ми е доста непонятен и противен, струва ми се, че изборът ти да не гласуваш е точно форма на отрицателен вот, която ознчава, че вместо да дадеш 1 глас на десните партии и по-специално на Синята коалиция, която си харесвал, ти и даваш 0,799 от гласа си, а останалото разпределяш пропорционално между другите.Обяснението да не отида до урните е просто - писна ми десните партии
С какво този начин на мислене е по-добър, аз не мога да разбера. Дори само малцинствата (скоро ще са мнозинства де), пенсионерите и служителите на Ковачки да гласуват, евродепутати ще има, парламент ще има, а ти и аз накрая ще хванем влака за някоя друга държава.
Идват от ужасни органични недостатъци. Но дори да не беше така скоро няма да има компактно мнозинство. Вече няма двуполюсен модел, няма и нещо близко до него.Аз не мисля, че проблемите с тройната коалиция идват от някакви органични недостатъци на партиите, които я съставят – идват от факта, че са три!
И как може да се оплакваш, че няма компактно мнозинство или да очакваш скоро да има такова като си дал 0,24% от гласа си за ГЕРБ, 0,18% за БСП, 0,14% за ДПС, 0,11% за Атака и т.н.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
- The Dragon
- Elder God
Твоето негласуване е наказание за теб самия. Super M го обясни чудесно. Поздравявам го за поста и се подписвам под всяка дума от него. (ЕДИТ - всъщност го поздравявам за всеки от постовете му тукItilon wrote:За мен моето негласуване е наказание за сините, които за пореден път разочароваха, като се отказаха да проведат нормална позитивна европейска кампания.

Математиката си го казва - който не гласува, дава гласа си на основните победители да си го разпределят. Който не гласува вчера, разпредели гласа си основно между ГЕРБ, БСП и ДПС. Ако това е бил изборът ви, драги негласували - честито.
По-малко зло има. Не е все едно дали те управлява Доган, Станишев, Сакскобургготски, Сидеров, Борисов или Костов. Или кой от тях колко депутати има тук или в Страсбург. За тези, които смятат, че е все едно - ами пробвайте си късмета в друга държава, за тези, които още не са го направили.
Last edited by passer-by on Mon Jun 08, 2009 11:14 am, edited 2 times in total.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
- tigermaster
- Elder God
Да... Тогава ще гласувам.The Dragon wrote:Гласуването да е задължително със закон. И то със хубави санкции.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
Поради което е още по-важно младите и образованите да гласуват. Не казвам, че те ще определят мнозинството, защото знам, че няма. Но те могат да определят баланса на силите в парламента, а оттам - евентуално състава на бъдещата управляваща коалиция.RRSunknown wrote:На един като мене който съм се запознал с нещата и си омбислям гласа има 10 като дяда ми които гласуват по странни принципи.
Пример - при ниска избирателна активност следващата коалиция ще е ГЕРБ и... попълнете БСП/Атака/ДПС по избор. Просто защото други няма да има или ще са твърде малко за образуване на мнозинство с герберите. Ако някой смята, че това не е от значение, да види предложението в предишния ми пост.
The Best of Mozart
Към Супер М: Избирателното право е ПРАВО. Всеки има правото да реши дали да го приложи или не - изборът е морален, той не бива да се диктува от сметки за това каква част от гласа на определен човек къде ще отиде. Любопитно, но при по-висока избирателна активност, резултатите няма да бъдат по-различни. Или ти смяташ, че само привърженици на десните не са излезли да гласуват. Пропорционално е!
Но да се върна на горните си думи. Последната кампания ме отврати с факта, че десните (с изключение на Лидер, които не бих подкрепил), които на теория трябва да защитават правата на хората, се опитаха да ни вменят гласуването като задължение, каквото то не е. Отврати ме с хилядите призиви навсякъде "гласувайте за по-малкото зло", които са очевиден израз на липсата на потенциал.
Аз упражнявам своето право.
Свободата на словото също е право. Аз съм решил да упражнявам това право като споделям мнението си на сайт, който се чете от около 500 души на ден. По логиката на доста хора, включително твоята, искам да попитам: защо всички не упражнявате това си право? След като може да измислите хиляди причини защо анонимното гласуване е важно, както ви спира да излезете от анонимност и да отстоявате правата си?
Само че аз не искам да вменявам на никого, че ПРАВАТА му са ЗАДЪЛЖЕНИЯ. Не ме интересува как се преразпределят гласовете – при всяко от последните две управления основните ни права бяха гарантирани – никой не ме е спирал да изказвам мнението си, винаги съм успявал да си намеря добре платена работа, мога да излизам от страната, да пътувам където си поискам, да протестирам пред парламента, ако поискам. Няма конфигурация в следващото народно събрание (за което така или иначе ще гласувам), нежели в ЕП, която да отмени фундаменталните ни права.
Оттам нататък изборите трябва да са борба на идеи – не на празна пропаганда. Жалко, че никой не го разбира
.
Но да се върна на горните си думи. Последната кампания ме отврати с факта, че десните (с изключение на Лидер, които не бих подкрепил), които на теория трябва да защитават правата на хората, се опитаха да ни вменят гласуването като задължение, каквото то не е. Отврати ме с хилядите призиви навсякъде "гласувайте за по-малкото зло", които са очевиден израз на липсата на потенциал.
Аз упражнявам своето право.
Свободата на словото също е право. Аз съм решил да упражнявам това право като споделям мнението си на сайт, който се чете от около 500 души на ден. По логиката на доста хора, включително твоята, искам да попитам: защо всички не упражнявате това си право? След като може да измислите хиляди причини защо анонимното гласуване е важно, както ви спира да излезете от анонимност и да отстоявате правата си?
Само че аз не искам да вменявам на никого, че ПРАВАТА му са ЗАДЪЛЖЕНИЯ. Не ме интересува как се преразпределят гласовете – при всяко от последните две управления основните ни права бяха гарантирани – никой не ме е спирал да изказвам мнението си, винаги съм успявал да си намеря добре платена работа, мога да излизам от страната, да пътувам където си поискам, да протестирам пред парламента, ако поискам. Няма конфигурация в следващото народно събрание (за което така или иначе ще гласувам), нежели в ЕП, която да отмени фундаменталните ни права.
Оттам нататък изборите трябва да са борба на идеи – не на празна пропаганда. Жалко, че никой не го разбира

Нищо подобно. Вече ти се обясни. Едни партии и движения имат по-твърд електорат от други. При по-ниска избирателна активност тези партии и движения автоматично увеличават относителния си дял в парламента.Itilon wrote:Любопитно, но при по-висока избирателна активност, резултатите няма да бъдат по-различни. Или ти смяташ, че само привърженици на десните не са излезли да гласуват. Пропорционално е!
Специално за тези избори това се каза от де що имаше коментатори и важи за всички държави, където има политически образувания на по-радикално настроени. Като "Атака" у нас. За твърдите електорати на ДПС и БСП мисля, че не е нужно да се напомня.
Колкото по-ниска е избирателната активност, толкова повече депутати (ще) имат тези три формации - и у нас, и в ЕП.
The Best of Mozart
При по-голяма избирателна активност резултатите ще бъдат много по-различни и аз ще ти кажа защо. Защото ДПС, колкото и автобуса да докара, има ограничен електорат. Толкова турци и толкова цигани. За тях не гласува никой друг. Ама никой. Това означава, че ако никой от нетурското и нециганското население не си вдигне задника и не отиде до урната, хорицата от автобусите при всички случаи ще бъдат там. Негласувалите могат много да се радват, че са наказали не знам кого си, като са си спестили разходката до секцията, но реално погледнато просто подхранват тумори като Доган.
В секциите ще дойдат задължително и всички БСП-бабиери. Задължително. И няма никакво значение, че сборно БСП и ДПС са има-няма 25% от населението. Брои се само техният глас, на отишлите да гласуват, и само техният глас е от значение. Кой е наказаният?
Но това е крайният вариант. Да погледнем не толкова крайния. ЛИДЕР и Янетата не могат да изкарат повече гласове от това, което изкараха до момента, ако ще да се вържат на фльонга. Имат толкова миньори и толкова купени села. Няма отде да вземат повече. А нормален човек, непреминал през лоботомия, никога няма да гласува за тях. Това означава, че при по-висока избирателна активност те ще гледат парламента през крив макарон, докато при 38% влизат от воле.
Така че това, дето го викаш, Итилион, не е дори приблизително вярно.
В секциите ще дойдат задължително и всички БСП-бабиери. Задължително. И няма никакво значение, че сборно БСП и ДПС са има-няма 25% от населението. Брои се само техният глас, на отишлите да гласуват, и само техният глас е от значение. Кой е наказаният?
Но това е крайният вариант. Да погледнем не толкова крайния. ЛИДЕР и Янетата не могат да изкарат повече гласове от това, което изкараха до момента, ако ще да се вържат на фльонга. Имат толкова миньори и толкова купени села. Няма отде да вземат повече. А нормален човек, непреминал през лоботомия, никога няма да гласува за тях. Това означава, че при по-висока избирателна активност те ще гледат парламента през крив макарон, докато при 38% влизат от воле.
Така че това, дето го викаш, Итилион, не е дори приблизително вярно.
Last edited by Marfa on Mon Jun 08, 2009 11:27 am, edited 2 times in total.
- RRSunknown
- Elder God
- The Dragon
- Elder God
Itilion - да гласуваш не е право. Това е твое задължение произтичащо от обществения договор. Като гражданин. Дори 24 гласа да бъдат пуснати пак ще имаме парламент от 240.
Трябва да се създаде механизъм за тези които не искат да гласуват да не вкарват шум в системата. Като например депутатските места да зависят от активността.
Трябва да се създаде механизъм за тези които не искат да гласуват да не вкарват шум в системата. Като например депутатските места да зависят от активността.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
Ами не - не е. Аз сам определям живота си. Разчитам на т.нар. управници (бтв хубава и много обяснителна за това защо не сме свободни в съзнанието си хора) само дотолкова, доколкото не ми се пречкат. Имам истински спомени от последните три управления и като се изключат някои изцепки, характерни за всяко от тях, всъщност никой не ми се е пречкал.passer-by wrote:Твоето негласуване е наказание за теб самия. Super M го обясни чудесно.
Класическа пропаганда. Повечето хора на под 30 години, благодарение на ред причини, са лумпени. Същото се отнася за повечето хора на възраст между 30 и 50 и щеше да се отнася за по-възрастните, ако все още можеха да се проявяват.Поради което е още по-важно младите и образованите да гласуват.
Поради ествеството на работата ми, буквално всеки ден чета стотици изказвания по блогове и сайтове, посветени на изборите. Срещам се с хора. Ебати, привържениците на Синята коалиция и на ГЕРБ с нищо не се различават от тези на Атака - като изказ и като идеи да речем, понеже това мога да видя (бтв, това далеч не може да се каже за привържениците на Зелените например).