Петролопроводът Бургас-Александруполис...

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Tue Jan 22, 2008 3:27 pm

Moridin wrote:Dude, stop being obvious :wink:
какво общо имаше това според теб? ясно е, че е "съставен главно от въглерод, каквото са и органичните съединения". Той Е ОРГАНИЧНО СЪЕДИНИЕНИЕ...
Нефта е смесица от органични съединения.

Принципно при достатъчно енергия всяка пластмаса може да се синтезира от въглерод, вода и неорганични реактиви. Само че енергията трябва да ти е почти безплатна.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Tue Jan 22, 2008 3:28 pm

Ау, каква глупост съм написал, ама явно няма кой да ме поправи 8-)

Исках да кажа, че петролът е въглеводород, не въглехидрат, което е най-общото название на съединенията, където преобладават въглерод и водород. Та конректно по въпроса, петролът е смес от няколко вида въглеводорода, което би трябвало и него да го прави въглеводород.
This signature is not yet rated

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Jan 22, 2008 3:30 pm

Въглеводоросите и въглехидратите имат доста общо и ще е по-лесно да се превънат едно в друго, отколкото да си хидрираме излишния CO2. Вервайте ми.
Иначе да беше само пластмасата...
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Jan 22, 2008 3:38 pm

zhivik wrote:Ау, каква глупост съм написал, ама явно няма кой да ме поправи 8-)
Е нали те поправих :mrgreen:

@Драгъне - приема се ;)
This is it. Ground zero.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Jan 24, 2008 3:58 pm

Но принципно за екологията - ако някой наистина иска да промени нещо:

1 - купете енергоспестяващи крушки.
2 - сменете душ слушалката с такава пестяща вода. Много енергия се пести за загряване на водата.
3 - сменете телешкото с пилешко и свинско.
4 - Яжте храни произведени и доставени от БГ. Или държавата където живеете.
5 - Ходете пеша където е възможно. Колата се стремете да я ползвате нощем и на извънградско (за живеещите в големите градове)
6 - Лятото вместо кола тествайте колело.
7 - Оправете изолацията в къщата си.
8 - Стремете се електроуредите да са от най-висок енергиен клас.
9 - Пускайте миялната и пералнята когато са напълнени докрай.

Като бонус получавате намалени месечни сметки и по-малки обръчи тлъстина около корема.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Thu Jan 24, 2008 4:13 pm

1 - check
2 - не схващам нещо - след като имам централно парно, какво значение има каква ми е слушалката на душа по отношение на загряването на водата? Виж, ако се пести количеството вода, разбирам, ама това с енергията за загряване не ми е ясно
3 - check
4 - принципно съгласен, с едно голямо "но": при положение, че имам съмнение относно нивото на контрола на храните у нас, нищо не може да ме накара да купувам определени български продукти - кравето масло е един от тях. Колкото и да е важно да купуваш местни хранителни продукти, да купуваш боклуци е далеч по-вредно. Поне в момента се стремя, когато има български и вносен хранителен продукт с еднакво качество, да купувам българския
5 - check
6 - check
7 - ако съм с нова изолация, може ли нищо да не правя? 8-)
8 - check (макар че излиза малко соленичко)
9 - check
This signature is not yet rated

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Jan 24, 2008 4:26 pm

Няма значение парното - топлата вода я плащаш на 10-на пъти по високо от студената - скъпото в нея е нагряването. Пестейки топлата вода пестиш природния газ дошъл чак от Русия за нагряването и :)

А за храните - добро уточнение.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Thu Jan 24, 2008 4:26 pm

1 - купете енергоспестяващи крушки. - :thumbsup:
2 - сменете душ слушалката с такава пестяща вода. Много енергия се пести за загряване на водата. - :thumbsup:
3 - сменете телешкото с пилешко и свинско. - След като в какви условия живеят животните, купувам или екологично пиле, или риба, макр и да излиза доста "соленичко" - :thumbsup:
4 - Яжте храни произведени и доставени от БГ. Или държавата където живеете. - :thumbsup:
5 - Ходете пеша където е възможно. Колата се стремете да я ползвате нощем и на извънградско (за живеещите в големите градове). Ми, само пеша, или пък метрото и трамвайте - :thumbsup:
6 - Лятото вместо кола тествайте колело. Като нº 5 - :thumbsup:
7 - Оправете изолацията в къщата си. - :thumbsup:
8 - Стремете се електроуредите да са от най-висок енергиен клас. Въх, соленички ни излязоха и хладилника и микровълновата, но са А категория - :thumbsup:
9 - Пускайте миялната и пералнята когато са напълнени докрай. - :thumbsup:

Отчетох се! :wink:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Jan 24, 2008 4:27 pm

Що телешко? Че ядат повече трева ли?
This is it. Ground zero.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Thu Jan 24, 2008 4:28 pm

И антибиотици, на екс!!! :evil: И висок енергиен разход за отглеждането им. :evil: Ааа и нещо от рода на анаболизантите, за да задържат повече вода и да изглеждат по-голями.
Mакар че прасето е малко директен кокурент (ако мога така да кажа) на хората, в храненето. Заради зърнените храни.
Пилетата, освен че живеят година трагичен живот, също са фрашкани с антибиотици. Анаболизанти, заради по--голямите размери.
Та май само остана рибата, но от развъдник. Те също поемат антибиотици.
Тааааааа - само пресна трева и бистра водица! :rofl:
Last edited by BaYa on Thu Jan 24, 2008 4:32 pm, edited 1 time in total.
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Jan 24, 2008 4:31 pm

Moridin wrote:Що телешко? Че ядат повече трева ли?
За отглеждането на килограм говеждо отиват около 2-3 пъти повече фураж отколкото за прасетата. А говеждо отглеждано на трева - не можеш да намерих почти никакво.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Jan 24, 2008 4:32 pm

Аз мога да добавя - събирайте металните, стъклени и хартиени отпадъци и ги предавайте за рециклиране.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Jan 24, 2008 4:40 pm

Amelia wrote:Аз мога да добавя - събирайте металните, стъклени и хартиени отпадъци и ги предавайте за рециклиране.
Обречена кауза в БГ засега. Минава една и съща кола и ги мята боклуците :(

Иначе за рециклирането на една кутийка от кола за да стане пак годна за употреба отива 20 пъти по-малко енергия ...

Ако минем към електонна документация в държавната администрация също ще е добре. Няма да забравя онази гениална реклама на General Electric обяснявайки колко зелена щяла да бъде компанията от сега нататък. Разпростяла се на 16 страници в Таймс и Нюзуик. Малцина схванахме какво не е наред тогава.

kalein
Arcanist

Post by kalein » Sat Feb 02, 2008 3:46 pm

Гледам, че към края сте стигнали до някаква конструктивност, та няма да завилнея, какво ми се дощя в началото. ;)

За всички, които обичат не просто да си развяват знанията, а и... да ги допълват: Plan B 2.0.

Лестър Браун е бил шеф на пичовете от Earthwatch Institute 25+ години. Те са, които всяка година пускат "Годишно състояние на планетата" - еко-социален обзор на тенденции и добри практики.

Аз лично почвам да се подхилквам злобейно още из предговора на книгата. Особено на екстраполацията "потребелението в Китай - като в САЩ".

Иначе гледам, че в "Жив дом" са почнали масово да събират идеи за приноса на отделния човек. С група приятели също го правихме - сега направо ще се прелеем там.
Аз съм мазохист. От грубостта и агресивната глупост ме боли ужасно, но нещо ме кара да продължавам...

Ако не харесваш думите ми, спомни си: винаги можеш да ми спретнеш бан.

Rayko
Scholar

Post by Rayko » Sat Feb 02, 2008 5:37 pm

И антибиотици, на екс!!! Evil or Very Mad И висок енергиен разход за отглеждането им. Evil or Very Mad Ааа и нещо от рода на анаболизантите, за да задържат повече вода и да изглеждат по-голями.
Mакар че прасето е малко директен кокурент (ако мога така да кажа) на хората, в храненето. Заради зърнените храни.
Пилетата, освен че живеят година трагичен живот, също са фрашкани с антибиотици. Анаболизанти, заради по--голямите размери.
Та май само остана рибата, но от развъдник. Те също поемат антибиотици.
Тааааааа - само пресна трева и бистра водица! ROFL
А ако си от провинцията като мен,си хапваш "ровещи пилета",отгледани с чист екологичен фураж. :mrgreen:
Slaughter the mutant, purge the unclean, burn the heretic!