D_Wanderer wrote: Така, обяснявам значи от правната гледна точка как седят нещата с амнистиите и помилваниятаПрезидентът има право да помилва затворници като им опростява остатъка от наказанието. Сключеният договор между Либия и България им позволява да излежат присъдите си тук. По този начин те вече са под наша юрисдикция и либийците не могат да имат никакви претенции към начина по който ще се излежават присъдите. И тъй като сестрите са осъдени, вече на практика имат влязла в сила присъда, която по този договор излежават тук, Първанов просто ще им опрости останалите години. Амнистията е коренно различно нещо. Обявява се от парламента със законодателен акт, който фактически елиминира престъпния характер на извършеното от амнистираните, като същевременно може да заличи извършеното и от съдебното минало на извършителя. И не бих го нарекъл врътка - това е съвсем естествено продължение на нещата и надали някой е очаквал, че сестрите ще лежат в Сливенския.
Намесата на Европа беше също така логично нещо - ако се разчиташе само на собствени усилия, либийците щяха да продължат да се гаврят с нас още осем години... Вярно, хубаво щеше да е да успеем да ги измъкнем сами, но нямаше да стане.
Медиците ни в Либия (Дотам и обратно)
Moderator: Moridin
Ще цитирам мнение от wsphere:
За процеса срещу либийците - мисля, че това е включено в договорката да не го правим.
За специалист - от началото го споменах, защото един колега каза, че някакъв адвокат казал по-рано по телевизията, че това не било много законно, но нямало значение и щяло да се приеме. От друга страна сега е перфектния ПР момент, както и медиците и хората да се накефят напълно, както и президента да излезе ебаси пича, че веднага ги освобождава.
В крайна сметка в момента важното е, че хората се прибраха и са живи и здрави.
Но на други места изглежда така, както на нас би ни изглеждало арабска страна да си прибере терористите и да ги пусне веднага на свобода. Кат нямаш сестра ходи обяснявай, че не е курва...
За специалист - от началото го споменах, защото един колега каза, че някакъв адвокат казал по-рано по телевизията, че това не било много законно, но нямало значение и щяло да се приеме. От друга страна сега е перфектния ПР момент, както и медиците и хората да се накефят напълно, както и президента да излезе ебаси пича, че веднага ги освобождава.
В крайна сметка в момента важното е, че хората се прибраха и са живи и здрави.
Но на други места изглежда така, както на нас би ни изглеждало арабска страна да си прибере терористите и да ги пусне веднага на свобода. Кат нямаш сестра ходи обяснявай, че не е курва...
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...
I like to touch them...
It's almost orgasmic...
А пък аз пак ти казвам, че на други места има групи от хора, които са убедени, че кацането на Луната е конспирация. Познай колко ми пука от подобни мнения. А не съм чула изобщо да се споменава за точка при договарянето, която дори бледо да намеква, че ако си върнем медиците, ще ги опандизим задължително по живо по здраво доживот и без право на обжалване.
Очевидно либийците бяха напълно наясно, че в секундата, когато медиците се завърнат, ще бъдат помилвани. Все пак ще е монументална идиотщина да платим толкова пари и да преговаряме години наред само за да можем да сменим затвора им от либийски с български. Нали си получиха милионите, сега вече хич не ги боли либийците какво ще стане със сестрите...
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
Относно делата за човешките права - проблемът е, че нашите медици са подписали декларация, че нямат да водят съдебни дела срещу Либия в който и да е съд. Това е било условие да се заменят смъртните им присъди с доживотни. Така че те лично не могат да заведат дело срещу Либия. Виж, делото повдигнато от нашата прокуратура срещу техните мъчители е нещо съвсем друго, и каквото и да са подписали нашите медици, то не задължава нашата държава. Освен, разбира се, ако и нашето правителство все пак е подписало някаква договорка, но за това никой не говори (не че и очаквам някой да си признае, разбира се).
Но в крайна сметка, и на мен не ми пука, важното е че се прибраха живи и здрави, от там нататък кой кум, кой сват, вече не е от такова значение. Ако някой очаква, че справедливостта ще възтържествува при явно политическа сделка - ами няма да стане.
Но в крайна сметка, и на мен не ми пука, важното е че се прибраха живи и здрави, от там нататък кой кум, кой сват, вече не е от такова значение. Ако някой очаква, че справедливостта ще възтържествува при явно политическа сделка - ами няма да стане.
This signature is not yet rated
(офтопик)
Това ми напомня за онзи виц, в който Македония обявила война на Китай и ги нападнала. Чакат ответен удар ден, чакат два, след седмица вече се обаждат да питат китайците нещо ще правят ли. От китайското външно им отговорили "Ще ви разбием! Само да ви намерим на картата..."
Това ми напомня за онзи виц, в който Македония обявила война на Китай и ги нападнала. Чакат ответен удар ден, чакат два, след седмица вече се обаждат да питат китайците нещо ще правят ли. От китайското външно им отговорили "Ще ви разбием! Само да ви намерим на картата..."
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
Юрисдикцията на съда в Страсбург се простира само върху държавите, които са приели Конвенцията за защита на правата на човека на ООН. Жалби срещу държави, невключени в този списък, са недопустими. Либия е ясно от кои е. С други думи, подписали декларация, или не, българите нямат правна възможност да заведат международно дело срещу либийската държава. Отделен въпрос е, че ако наистина има такива декларации, освен ако с тях казват, че няма извършени никакви нарушения, би трябвало да са нищожни, защото правата на човека и възможността за тяхната защита са неотменими.zhivik wrote:Относно делата за човешките права - проблемът е, че нашите медици са подписали декларация, че нямат да водят съдебни дела срещу Либия в който и да е съд. Това е било условие да се заменят смъртните им присъди с доживотни. Така че те лично не могат да заведат дело срещу Либия. Виж, делото повдигнато от нашата прокуратура срещу техните мъчители е нещо съвсем друго, и каквото и да са подписали нашите медици, то не задължава нашата държава. Освен, разбира се, ако и нашето правителство все пак е подписало някаква договорка, но за това никой не говори (не че и очаквам някой да си признае, разбира се).
Започнатият процес от българската прокуратура е обикновено наказателно преследване за извършени престъпления срещу български граждани, води се по българското наказателно право, срещу физически лица.
Относно законността на цялата процедура – всичко е съвсем в нормативните рамки. Поначало, според нашето право, влязлата в сила присъда, издадена от съд на друга държава и непризната по нашия ред, не подлежи на изпълнение от българските органи. Освен ако в международен договор, по който България е страна, е предвидено друго. Какъвто е този случай. Международното право приключва с разрешаването и осъществяването на екстрадицията – оттам нататък започва да действа вътрешното. При това положение, уговорка, която дерогира конституционната възможност на президента да помилва, по мое мнение не е възможна. Той може да опрости всяко едно наказание, включително и най-тежкото – доживотен затвор без замяна. След което, цитат от Наказателно-процесуалния кодекс:
Съдът прекратява процедурата по изпълнение на наказанието лишаване от свобода по признатата присъда, когато държавата, чийто съд я е постановил, съобщи за амнистия, помилване или друга причина, поради която по-нататъшното изпълнение на присъдата е недопустимо.
Разпоредбите на този кодекс за изпълнение на наказанието се прилагат и за изпълнение на решението, с което е призната присъда на чуждестранен съд.
If I never meet you in this life, let me feel the lack.
- Moridin
- Global Moderator
though.Jen wrote:Съдът прекратява процедурата по изпълнение на наказанието лишаване от свобода по признатата присъда, когато държавата, чийто съд я е постановил, съобщи за амнистия, помилване или друга причина, поради която по-нататъшното изпълнение на присъдата е недопустимо.
Разпоредбите на този кодекс за изпълнение на наказанието се прилагат и за изпълнение на решението, с което е призната присъда на чуждестранен съд.
Бе не че имам проблем със закоността на решението, но според мен подобна договорка изначално би била абсурдна, ако даваше възможност престъпниците да бъдат помилвани, веднага щом стъпят на родна земя. Това прави цялата концепция БЕЗ-СМИС-ЛЕ-НА.
This is it. Ground zero.
@Jen
Аз нямах предвид конкретно съда в Страсбург, декларациите споменаваха какъвто и да е съд, включително и български. Така идеята ми беше, че медиците са подписали декларация да не завеждат частни искове. Вече доколко подобна декларация е нищожна или не, не мога да кажа. След като в случая екстрадицията стана точно по двустранната ни спогодба с Либия, ми се струва, че декларацията по-скоро трябва да важи, но си признавам че не съм специалист.
В тази връзка, някъде бях чел, че в международното право принципно се допуска съдене за престъпления срещу човечеството и в съдилища, които по принцип нямат юрисдикция на мястото, където е извършено това престъпление. Точно по тази презумпция е заведено делото от нашата прокуратура, защото иначе обвинение би било невъзможно поради липса на юрисдикция.
@Мор
Добре де, тогава в затвора ли да стоят? Иначе в наши дни обикновено спогодби за екстрадиция се подписват само когато и двете страни имат доверие, че ако престъпник бъде екстрадиран, той наистина ще си излежи наказанието. Справка: онова англичанче, което разби главата на наш сервитьор, мисля че беше миналата година. Нашата спогодба с Либия е от началото на 80-те, и ако беше станало тогава, сигурно сестрите нямаше да бъдат помилвани, а щяха да си лежат в наш затвор.
Аз нямах предвид конкретно съда в Страсбург, декларациите споменаваха какъвто и да е съд, включително и български. Така идеята ми беше, че медиците са подписали декларация да не завеждат частни искове. Вече доколко подобна декларация е нищожна или не, не мога да кажа. След като в случая екстрадицията стана точно по двустранната ни спогодба с Либия, ми се струва, че декларацията по-скоро трябва да важи, но си признавам че не съм специалист.
В тази връзка, някъде бях чел, че в международното право принципно се допуска съдене за престъпления срещу човечеството и в съдилища, които по принцип нямат юрисдикция на мястото, където е извършено това престъпление. Точно по тази презумпция е заведено делото от нашата прокуратура, защото иначе обвинение би било невъзможно поради липса на юрисдикция.
@Мор
Добре де, тогава в затвора ли да стоят? Иначе в наши дни обикновено спогодби за екстрадиция се подписват само когато и двете страни имат доверие, че ако престъпник бъде екстрадиран, той наистина ще си излежи наказанието. Справка: онова англичанче, което разби главата на наш сервитьор, мисля че беше миналата година. Нашата спогодба с Либия е от началото на 80-те, и ако беше станало тогава, сигурно сестрите нямаше да бъдат помилвани, а щяха да си лежат в наш затвор.
- Moridin
- Global Moderator
За пореден път - не говоря за конкретния случай. Освен това ДОРИ договорката да ни задължаваше в крайна сметка да ги държим в затвора, ЕСТЕСТВЕНО, че бихме и би трябвало да ги пуснем, защото ние ги смятаме за невинни и защото световно-литическата обстановка в момента е на наша страна (но и да не беше, достойно е да ги пуснем, или поне някакъв фарс на арест да се осигури там).
Говоря за смисъла от спогодбата. Защо държавата ще иска да прибира собствените си престъпници, ако вярва, че са престъпници? Това няма смисъл. Има смисъл само ако вярва, че не са, но тогава именно спогодбата би трябвало да задължи държавата да не ги пуска на свобода. Логиката диктува точно това.
Говоря за смисъла от спогодбата. Защо държавата ще иска да прибира собствените си престъпници, ако вярва, че са престъпници? Това няма смисъл. Има смисъл само ако вярва, че не са, но тогава именно спогодбата би трябвало да задължи държавата да не ги пуска на свобода. Логиката диктува точно това.
This is it. Ground zero.
Е, идеята е за хуманно отношение към затворниците, с други думи ако един затворник може да избира къде да излежава присъдата си, по-добре да е в родната му страна. Освен това ще е далеч по-лесно (и от финансова гледна точка) на близките му да го посещават. Иначе онова англичанче трябваше да го държим в бургаския затвор (нали на Златни пясъци беше инцидента), което едва ли е от полза и за него, и за родителите му.