Колко и кои фентъзита е прочел Шайхири?

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Post Reply
Dragonsnake
Farmer

Post by Dragonsnake » Thu Aug 23, 2007 9:19 am

Грозните тухли Илион и Олимп седят на рафта вляво от мен. "Автори, които уважавам, но няма да тръгна да чета"
shayhiri, U R the MAN!
след този отговор много задълбочено ще се запозная със списъка ти, защото и аз го поставям там. Цитираните по-горе тухли наистина са грозна работа... Срам ме е да си призная, ама дори се опитвах да чета Олимп..

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Aug 23, 2007 9:48 am

Което значи, че си прочел Илиион И я смяташ за грозна тухла, или че си тръгнал да четеш в обратен ред. И в двата случая това те прави доста, хм... неортодоксален?
This is it. Ground zero.

Darkling
Paragon

Post by Darkling » Thu Aug 23, 2007 10:03 am

Илионът е страхотен, а Олимп макар да е по-слаб по никакъв начин не може да бъде наречен "грозна тухла" :neutral:
След няколко упражнения за разтягане взимам бърз душ и отивам във видеотеката, където връщам две касети взети под наем в понеделник - "Тя в мъжкия изправителен център" и "Двойно тяло", но всъщност пренаемам касетата с филма "Двойно тяло", защото искам тази вечер да го гледам още веднъж, въпреки че едва ли ще имам време да онанирам при сцената с умъртвяването на една жена с бормашина, тъй като в седем и половина имам среща с Кортни в "Кафе Люксембург".

Dwight
Misting

Post by Dwight » Thu Aug 23, 2007 10:06 am

Съгласен с Darkling. И двете са много добри, но Илион определено е над Олимп.
If we did not have bad luck, we would not have luck at all.

Dragonsnake
Farmer

Post by Dragonsnake » Thu Aug 23, 2007 11:22 am

да си призная честно, не знам коя от двете се опитах да чета,.. която излезе първа...Толкова голямо впечатление ми направи, че побързах да я забравя ...

Мили хора, спомнете си заглавието на топика
_По молба на Шайхири, за да не се разводнява темата за четено напоследък, пускам този топик. (Роланд)...._
Ами Шайхири най-културно си е помолил да се отвори един топик, та да си пише каквото си иска. Не мога да разбера защо така грзно се нахвърляте върху него. ЕдинственоTrip се държи културно.

Шайхири, разбирам че не се кефиш на вампирите- аз също. Ако имаш време пробвай се с "Fevre Dream" на Мартин. Много е добра и не е клишэ. А и стилът му на писане е любимият ми.

А сега - списъкът на Шайхири
1.M. John Harrison - Вирикониум - мале, гголяма боза
2.Robert E. Howard - вън от класациите ми
3.Barry Hughart- напълно съм съгласна с теб, Шайхири
4.Fritz Leiber - вън
5.Сам Лундвал- не си спомням "Ах, тази Алиса!" sorry
6.Мартин - моят бог на фантазито
7.Пратчетт- супер
8.Сапковски -не прочетен
9.Robert Sheckley - full vote
10.Clifford D. Simak - full vote
11.Толкин - Хобит & Властелин, другите за мен са оливане
12.Roger Zelazny - my vote

Това по списъка на Шайхири. Сега за да не започнете с оплюването,ще представя прочетеното от мен. Преди да продължа, искам да изтъкна че с Роланд се дръвчехме в един друг форум за Gene Wolfe и го превъзнасяше, а пък от списъкът му по-горе разбрах че е чел само първата част. Некоректно !

1. Dragonlance & Forgoten Realms - около 50 книжки (тези имам в наличност, извинението ми е, че са четени края на 80-те началото на 90, не че сега ще ги погледна)
2. Гореспоменатия Gene Wolve - 4 книги "The Book of the New Sun" & "The Urth of the New Sun" - както вече бе казано - голяма разводнена помия. Няма да си казвам мнението за "Peace". Надявам се че се подразбира
3.Brian Aldiss - Heliconia (ако имате възможност, не я четете на Български, преводът е под всякаква критика)
4.Moorcock - Elric - Ами по-добре не си губете времето
5. Vance - Tales from the Dying Earth, Lyonesse, The Asutra, Servants of the Wankh - Ами по-добре не си губете времето освен ако не искате да се пишете капацитетти

Знаете ли какво, много е топло и отивам на плаж. В библиотеката ми имам над 1000 книги fantasy & sci fi, няма нужда да се пуча и да ги описвам. В България сигурно има още толкова. Ако за нещо конкретно искате да се заяждате - довечера. Лек Ден

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Aug 23, 2007 11:35 am

Ъъ, тук съм изброявал само книги. От Улф съм чел още един куп разкази. И бтв, тва "ако искате за нещо да се заяждате" ми е малко странно. В смисъл, втф?
And you can't dance with a devil on your back...

Darkling
Paragon

Post by Darkling » Thu Aug 23, 2007 11:45 am

И какво, Мартин бил по-добър от Муркок и Улф? :lol: Хайде стига абсурди..
След няколко упражнения за разтягане взимам бърз душ и отивам във видеотеката, където връщам две касети взети под наем в понеделник - "Тя в мъжкия изправителен център" и "Двойно тяло", но всъщност пренаемам касетата с филма "Двойно тяло", защото искам тази вечер да го гледам още веднъж, въпреки че едва ли ще имам време да онанирам при сцената с умъртвяването на една жена с бормашина, тъй като в седем и половина имам среща с Кортни в "Кафе Люксембург".

Dragonsnake
Farmer

Post by Dragonsnake » Thu Aug 23, 2007 12:28 pm

Не беше с цел обида. Ама когато повечето не са съгласни с някое мнение почват с епитетите.

За мен лично Мартин е най - добрия в момента. Няма черно - бяло, няма размахване на магийки.
Колкото да сравнявам Муркок и Улф с Мартин - дори не би и минало през ъкъла. Все едно да сравняваш Мерцедес ( Мартин) с Трабантчета (сещате се кои). След малко ще наредите до него и Джордан...

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Aug 23, 2007 12:30 pm

Извинявай, но това са пълни простотии. Сега, ако ти нямаш никакъв афинитет към стила в литературата, става по-разбираемо, обаче всепризнати колоси като Муркок и Улф да ги блъскаш в графата "трабантчета" е меко казано несериозно. При това сравнение с човек, който всъщност има ЕДНО фентъзи, при това недовършено и разбозено. Прочее, и от новите автори пак не бих го сложил на първо място, ма как да е.

Darkling
Paragon

Post by Darkling » Thu Aug 23, 2007 12:54 pm

Dragonsnake wrote:Не беше с цел обида. Ама когато повечето не са съгласни с някое мнение почват с епитетите.

За мен лично Мартин е най - добрия в момента. Няма черно - бяло, няма размахване на магийки.
Колкото да сравнявам Муркок и Улф с Мартин - дори не би и минало през ъкъла. Все едно да сравняваш Мерцедес ( Мартин) с Трабантчета (сещате се кои). След малко ще наредите до него и Джордан...
Стига си се излагал, умолявам те :shock: Човек като не може да пише, ако ще и най-якия и оригинален сетинг да измисли, пак няма да е писател.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Aug 23, 2007 12:56 pm

Ъъъ, кой точно не може да пише? Ебаси, чувствам се атакуван от две страни в момента :shock:

Darkling
Paragon

Post by Darkling » Thu Aug 23, 2007 1:03 pm

Мартин. От това, което съм виждал в оригинал съм си изградил мнението, че както и да му превеждат книгите няма начин да се загуби стила, такъв няма просто :)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Aug 23, 2007 1:07 pm

Всеки луд с номера си :shock:

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Aug 23, 2007 1:07 pm

Ако това е така, аз съм доволен. Ако някой ми каже после за Танца, бе всичко хубаво, ма никъв стил нямаш, батка, аз хладно ще отвърна, ми той и Мартин никакъв стил няма, ма виж ква история с кви образи разказва. 8-)

П.П.: Значи Валери е невинен в случая!! :lol:
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Aug 23, 2007 1:08 pm

shayhiri wrote:Ако това е така, аз съм доволен. Ако някой ми каже после за Танца, бе всичко хубаво, ма никъв стил нямаш, батка, аз хладно ще отвърна, ми той и Мартин никакъв стил няма, ма виж ква история с кви образи разказва. 8-)

П.П.: Значи Валери е невинен в случая!! :lol:
И този извод си го извади от рандъм пост на рандъм пич в рандъм форум, вместо от книгата. Колко от другите ти автори са жертва на подобен "рисърч"?