Song of the Sea (2014) - анимационен. Ирландско, белгийска, датска, френска и люксембургска коопродукция.
Гледах го по препоръка на Killua и определено не съжалявам, защото съдържа твърде любопитни неща.
Първо какво не ми хареса.
Не съм фен на керъктър дизайна в стил Cartoon Network и някои анимационни техники. Да, знам че така се пестят много пари, но мисля че в телевизионен вариант върши по-добра работа отколкото на голям екран. (Е, за го гледах на малък, нооо...)
Още от сюжета ми харесват само определени отрязъци - твърде често се използват неясните правила на магическия свят, за да създаде неочаквани пречки или неочаквани преимущества на главните герои.
Какво ми хареса.
Богатите на детайли и необичайни като стилистика фонове компенсират керъктър дизайна. Има някакъв дуализъм в тях - част са със сбъркана перспектива и някои обекти са представени в разрез и въобще сякаш са рисувани от деца. Предполагам идеята е, че това е света през погледа на главните герой - местата, които не са им интересни са дадени набързо и само информативно.
Много обичам истории, които са свързани с мястото, в което се развиват. Ето това е една от тях и ключовите локации са толкова много, че дори е необходима карта.

Всяко място е уникално и с вплетени различни елементи от сюжета и митологията. Като в класическо фентъзи предвижването по карата е свързано и с напредването в историята.
Харесаха ми и реализма в отношението брата към сестрата: досада, егоизъм, ревност за вниманието на бащата, детинско пъчене, злоупотреба с власт и сила и тотално неизпълнение на задължението да я пази.

В напечените ситуация обаче се разбираха добре.
Двамата доста ми напомнят братята от Over the Garden Wall.
Друг важен момент, понеже не може да говори всички приемат момичето за едва ли не за малоумно, а то не е и дори е доста наблюдателно и проницателно.
В крайна сметка съвсем различно заглавие от спиращите дъха с визията си продукция на Дисни или Дриймуркс. Силата му е в употребата на минималистични изразни средства и странна атмосфера.
По нещо ми напомня книгите на Туве Янсон, най-вече тази за острова с фара - и там локациите са странни, определящи сюжета и някак живи, а логиката на събитията е като в сън.