Frank Miller's 300

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Mar 28, 2007 11:33 pm

Хубу че от време на време се виждаме на живо, щото иначе Симеон и Хриси щяха да се избият досега в тоз форумец...
Инак, абсолютно са героични, макар че ни бе спестена невероятната гледка от комикса на спринтиращи гръцки воини по шмайзери. Щеше да е супер яко. Колко гей коментар.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Thu Mar 29, 2007 1:12 am

нема толкоз олигофренски подпис :mrgreen: :mrgreen:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Mar 29, 2007 1:25 am

Ян, ето един непретенциозен линк - първият, който ми попадна, но да не ровя повече:

http://www.suite101.com/article.cfm/comic_books/96539

Ето и статийката - всъщност две, които са се случили една до друга.
STAN LEE SUES MARVEL

On Tuesday, November 19, 2002 Stan Lee filed a $10 million dollar lawsuit against Marvel comics. The lawsuit claims that although Marvel reaped hundreds of millions of dollars from the Spider-Man movie, they have yet to Pay Mr. Lee his share per his previous agreement with Marvel. The previous agreement stipulated that Lee gets 10 percent of any film and television profits from any of the characters he created. So far, Mr. Lee's lawyers claim he has not seen a penny of the Spider-Man movie profits.

Marvel's rebuttal is that Mr. Lee is and continues to be well compensated for his efforts, and that Marvel continues to pay Mr. Lee any and all compensation due under his contract with Marvel.

========================

MARVEL REPORTS RETURN TO PROFITABILITY

In case you missed it, Marvel reported on October 30th that they expect a third quarter net profit of $6.7 million on revenues of $84.4 million. This is in contrast to a loss of $5.1 million on $43 million revenues in last year's third quarter.

Last quarter Marvel raised their guidance from $50 million for the third quarter to $64 million for the third quarter, but the actual number was way above the estimate.

The fourth quarter forecast boosted guidance for full year 2002 to total sales between $275 million and $280 million and net income of $21 million to $24 million.

Marvel said it expects 2002 earnings before interest, taxes, depreciation and amortization to range from $72 million to $77 million, up from a previous $68 million to $73 million range.
Болднал съм същественото. От една страна имаме стотици милиони приходи само от първия Спайди. От друга - малко над 20 мил. чист годишен приход, от който тепърва ще се приспадат хонорарите и процентите на творците.

А това са филмите на Марвъл дотук. Всичко почна с Блейд '98. 8-) (Ако смайлито беше черно и с кучешки зъбки...)

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fi ... vel_Comics

Надявам се разбирате вече. Колкото и да печелят Марвъл от комикси сега, то е в десетки пъти по-малко отпреди. Супергеройските комикси отдавна не са това, което бяха. Поддържат ги в голяма степен само филмите по тях и нещата вече са се обърнали - комиксите са мърчандайзинг към филмите, вместо обратното. (А с филмите вървят и игри, и много други екстри.) Марвъл, разбира се нямат нищо против. Да се измъкнеш от един безнадеждно забатачен пазар, нахлувайки триумфално в друг, който тепърва ще се развива... Кой не би мечтал за това? :)
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Thu Mar 29, 2007 10:26 am

Това, че Stan Lee в съдебния си иск претендира, че Marvel са спечелили стотици милиони от филмите по Спайдърмен, далеч не означава, че непременно е така. Може да го казва, за да има по-голям шанс да спечели делото.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Thu Mar 29, 2007 10:32 am

Честно казано и аз не мисля, че Марвел печелят толкова повече от филмиране на продукциите си, но все пак не мисля че адвокатите се изхвърлят и казват ей така някакви си цифри, които лесно могат да бъдат проверени от съда.
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Thu Mar 29, 2007 10:38 am

Забележете, че искът е за 10 млн. долара, а по договор Stan Lee трябва да получи 10% от прходите от филмови адаптации на негови герои, т.е. общите приходи от тях за Марвел са по-малко от 100 млн.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Mar 29, 2007 10:53 am

he has not seen a penny of the Spider-Man movie profits
Да видим колко ще се дърпате още. :lol: Информацията е за 2002. Става въпрос само за Спайди - и само за първата част.

Освен това, ако Марвъл са сглупили навремето (очевидно не толкова) - е било само за първия филм. Кой нормален човек би отстъпил франчайз за милиарди - освен срещу много солиден процент? Доколкото знам се водят и ко-продуценти на всички филми оттогава. Които (можете да си опресните спомените в линка) са много и успешни - и стават все повече.

А най-важното през цялото време ни беше пред очите - в самото заглавие на статията.
MARVEL REPORTS RETURN TO PROFITABILITY
:arrow: Дотогава просто са били на загуба.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Mar 29, 2007 1:54 pm

А Триста мачка. Ксел ми говори за костенурки. :wink:

http://www.boxofficemojo.com/yearly/cha ... 007&p=.htm

Това за 19 дни.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Thu Mar 29, 2007 5:00 pm

Amelia wrote: тайгърмастър, слушала съм Меноуор повече от тебе и те продължават да са ми една от любимите групи. Което не променя факта, че сценичното им поведение и житейската им философия са просто смешни. Ненам Джерард Бътлър къв армейски опит има, но спартанците конкретно (за които говорех) са имали доста. Не ми дреме дали са умряли точно по тоя гъзарски начин с обяснения за свобода и прочее шитз.
Manowar ги слушам от шест-седем години, общо взето. Което е твърде малко време, като се замисили реално човек. Когато започнах да ги слушам, почти не знаех английски и текстовете им ми се виждаха висша форма на поезия. Сега почти знам малко английски и вече не е съвсем така. Всъщност донякъде е, но по други причини. Няма да ги обяснявам. Вярно е, че се олях, споменавайки ги в коментара за "300", обаче филмът наистина ми заприлича на зле филмиран текст на една от любимите ми групи. Ама много зле.

За протокола:
When they see us they will run for their lives
To the end they will pay for their lies
So long did we wait, now we are home

Here once again there's a battle to fight
Gather together for the sound and the might
So long did we wait now we are home

Now we will fight for the Kingdom fighting with steel
Kill all of them, their blood is our seal
Fight till the last of the enemy is dead
Ride through their blood that we gladly have shed

I now issue the call, are you ready to fight - yeah
Fight all together as one for the right to be free once again
Tonight we will win

I can see by the look that you have in your eyes
You came here for Sparta, to fight and to die
Defenders of Steel now we are home

Fight for the kingdom bound for glory
Armed with a heart of steel
I swear by the Brothers who stand before me
To no man shall I kneel
Their blood is upon my steel
Blood is upon my steel

Fight for the Kingdom fighting with steel
Kill all of them, their blood is our seal
Fight till the last of the enemy is dead
Ride through their blood that we gladly have shed

I now issue the call, are you ready to fight - yeah
Fight all together as one for the right to be free once again
Tonight we will win

I can see by the look that you have in your eyes
You came here for Sparta, to fight and to die
Defenders of Steel now we are home

Fight for the kingdom bound for glory
Armed with a heart of steel
I swear by the Brothers who stand before me
To no man shall I kneel
Their blood is upon my steel
Оригиналният текст. Намирам огромна прилика между него и "300". Ти какво би казала?
Факт е, че некфи 300 човека са паднали на Термопилите и след като са отишли да си дават живота за родината, значи имат онова, което аз наричам дух. Меноуор не са дали и едно доказателство в подкрепа на вечните си дрънканици колко са тру. Всъщност текстовете им никога не са били причината да ги харесвам. Дори на 15 ги намирах за малоумни...
Факт е, че аз се зарадвах, когато тристате спартанци бяха брутално изтрепани от персите. Защо ли? Един идиот в арената твърдеше, че много хора не харесват филма, защото се чувстват комплексирани от мускулите им. Това е пълна глупост. Зарадвах се на щастливия край, защото Леонид по всички възможни начини ми доказа, че от него цар трудно ще излезе.
Spoiler: show

Уби пратеника на Ксеркс защото... "Лудост! Това е Спарта!!!". А този пратеник отиде при него да търси мир, все пак. На всичкото отгоре го утрепа точно след като изнесе урок за уважение и чест на сина си. Каква чест и какво уважение има в такова убийство? После изпрати триста от най-добрите воини на Спарта на смърт само заради собствената си гордост. Много правилна царска постъпка. После се провали и като воин. Според собствените си приказки. Говори за чест и уважение, а към съюзниците и противниците се отнася с пренебрежение. Е, бива ли така? Ами не бива. За сметка на това Ксеркс(от чийто външен вид все още ми се повръща, да отбележа) се прояви като истински владетел и воин и показа уважение към силния и храбър противник в лицето на спартанците. Дори предложи мир и свобода на Спарта, ако Леонид коленичи пред него. Тук един истински крал, който не поставя себе си и гордостта си пред народа си, ще се съгласи. Ама не, наш Леонид го боляха коленете и затова не стана. И затова тристата измряха по изключително тъп начин(за него - по-натам), а в последвалата война кой знае колко още жертви са дали спартанците. Това не е добър владетел. Но пък погледнато от друг ъгъл, постъпил е правилно - по този начин Спарта не става васална държава на Персия. Само дето Леонид не се замисли за това. Той просто не искаше да коленичи.

Сега за тъпия начин, по който измряха спартанците. Ами съжалявам, но ако бяха носили 30-килограмови брони(Роланд каза, че така са били облечени истинските спартанци, ако греши, търсете вината при него :D ), нямаше да изглежда толкова нелепо. Ама наистина нелепо. Не стига, че малко преди това успяха да се защитят от доста по-голям облак стрели, сега свалиха щитовете, за да се вижда как стрелите на персите се забиват в мускулестите им тела на забавен кадър. След това пък малкото оцелелели се сбиха. И машините, които събаряха слонове в пропасти, които убиваха по двайсет човека без особени проблемчета, падаха в бой само срещу трима-четирима перси.

Малко преди това видяхме как сина на капитана пада героично обезглавен. Честно казано, продължавам да се чудя какъв беше точно смисълът на тази сцена. Гледаме как двама воини се бият с персийската армия, без останалите да им помагат(може и да са помагали, но не бяха в кадър). Двамата избиват маса народ, единият от тях(синът) поглежда баща си с горд поглед, минава случаен конник и му резва главата. Тогава баща му започва да се бие с останалите перси, които също са стояли и са гледали, без да се намесят. Ами, глупаво е, както и да се опитвам да го погледна. А това, което най-много ме издразни в бойните сцени е, че нямаше нито един найстина качествен далечен план. Вярно, това не бяха десетохилядните армии от "Властелинът на пръстените", но все пак трябваше да ги видим в бой и отдалеч. И забавеният кадър... Дойде ми в повече. В много повече. Ако го нямаше, филмът сигурно нямаше да е по-дълъг от час. И в "Троя" го имаше на места, но не чак толкова. Това е от мен. Засега.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Thu Mar 29, 2007 5:09 pm

Любимият ми уеб комикс, също има какво да каже по въпроса:
Image
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu Mar 29, 2007 5:40 pm

@ Тайгърмастър
Пратеникът, дето търсел мир, извади от торбата си черепите на покорените от Персия крале и ги размаха преди още да каже и думичка. После унижи съпругата на Леонид, а в целия филм се натъртваше, че освен че е гордо копеле, Леонид цени жена си повече от всичко на тоя свят. После "мирният" пратеник вика "коленичете пред Ксеркс и той ше ви засипе със злато". И това с мазния тон, все едно негрото вече притежаваше Спарта и всичко в нея. Ебати. И кво да каже Леонид на това? Въобще, къв мир, за Бога? На толкова повърхностно ниво ли ги виждаш нещата? За всеки зрител в залата на секундата става ясно, че негрото е арогантно копеле, а Леонид, като всеки митологически преувеличен персонаж, с каквито изобилстват епиките, ма въобще не ги търпи тия неща.
И се провалил като воин????? Срещо многомилионна вражеска война, която удържа в продължение на няколко дни? Срещу Владетелят на Света, на когото успява да изкара акъла? И срещу силя, която, ако не бе посрещната от някого, щеше да стигне до Спарта за ден-два и да я сравни със земята? И не, абсолютно никъде не е казано, че това са тристате най-добри воини на Спарта. Казано е, че това са триста от спартанските воини, които искат да го направят и които имат синове да продължат родовете им. А защо? Защото в Спарта има Сенат, който би забранил армията да последва краля си целокупно. Така че Леонид се предполага да е взел внимателно решение. Честно, това са елементарни неща....

А Спартанците и със 100-килограмови брони да бяха, пак щяха да умрат, както и се е случило наистина. Така че що да не ги покажат героизирани? Имаше един спор между Рол и Амелия малко по-нагоре, който ше е добре да прочетеш.

А Ксеркс, дето не поставял гордостта си пред народа си????????? Тоя същия Ксеркс, дето вика "Аз съм бог" и същия тоя Ксеркс, дето е превърнал цяла Азия в свои роби???? И тоя Ксеркс, дето стъпва по поданиците си за да слезе от многотонното си ложе, което същите тия поданици разнасят из целия свят????? И същия тоя Ксеркс, дето реже главите на генералите си???? И не, владетелите не трепят генералите си, щото са се провалили , щото генералите не се ринат с лопата. И същия тоя Ксеркс, дето иска Леонид да му коленичи няколко пъти с най-мазен тон, а в същото време се демонстрира като ужасяващ тиранин. Имайки предвид контраста между поведението на Ксеркс пред Леонид и поведението му пред поданиците му, как мислиш, бихме ли могли да вярваме на обещанията му към спартанския крал? Не. Не бихме.
Показал уважение към храбър противник? Ти всъщност си взел думите на най-двуличния и зъл персонаж в тоя филм за чиста монета?
.....

Машините, дето убиваха слонове са епично преувеличени!!!! Като Ахил, който задръства реката около Троя с тела самосиндикално, като Херкулес, който пребива Цербер, и т.н., и т.н. 300-тата спартанци са мит. Ти спориш за достоверност! С какви очаквания, за бога, си го гледал тоя филм? Да видиш историческа трактовка на събитията???? За всички беше ясно още няколко месеца преди да излезе филма, че той ще е фентъзи с 300 спартанци. Като всяка легенда, впрочем.

Как умрели спартанците - честно, сериозно ли мислиш, че след като щитовете им са ги предпазили от стрелите, те трябва да останат в тая поза, докато в същото време пехотата ги връхлита??? Нали трябва да преминат в настъпление в един момент, ебати? Още повече, че отидоха там да умрат, все пак, и ако може, да убият Ксеркс междувременно, както Леонид почти успя да направи. Как били умрели...Щеше ли да ти е по-малко нелепо ако бяха останали във формация костенурка и бяха оставили хилядите персийски воини да ги залеят????

Падаха в бой срещу трима-четирима перси, щото персите ги атакуваха по трима-четирима наведнъж, тъй като спартанците бяха двадесетина, а персите само около Ксеркс бяха хиляди. Освен това спартанците не се биеха в боен строй, щото нямаше смисъл.
А относно сцената с обезглавения младеж - да, беше клиширана, но на теб не ти е това проблемът, на теб проблемът отново ти е реалистичността. Еми няма реалистичност в тоя филм, хората с тая мисъл отиват да го гледат, ебати. Не знам за кой път вече го казвам. Освен това, даже можем да се опитаме да го обясним - двама спартанци собственоръчно са попиляли от бой една сюрия перси, еми логично е другите, от които, както видяхме бяха останали малко, да се постъписат малко, нали тъй?

И накрая - Леонид не падна на колене не щото го болеше крака, мили боже!!! Не падна на колене, щото не искаше, както вече казах в началото, а обяснението с крака беше явен сарказъм.

И въобще, филмът е толкова буквален, толкова еднопластов, че наистина недоумявам как не си могъл да ги забележиш тия неща, при положение, че за всички останали, дори тези, нехаресали филма, си бяха абсолютно очевидни.....
Last edited by Trip on Thu Mar 29, 2007 5:52 pm, edited 1 time in total.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Thu Mar 29, 2007 5:44 pm

Емо, бро, не се хаби точно за този пич, той поства в арената ебати :roll: ....Иначе евала за желязната аргументация. Баси айде да направим фенклуб на Емо вече, НОГО е як! :mrgreen:

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Mar 29, 2007 6:10 pm

За протокола и аз да кажа. Да, определено слушам Меноуор от повече години. :lol:
По-надолу следва отговор на забележките ти по филма. Честно, не си бях и помисляла, че ще ми се наложи да обяснявам ТОЧНО този филм...
Уби пратеника на Ксеркс защото... "Лудост! Това е Спарта!!!". А този пратеник отиде при него да търси мир, все пак. На всичкото отгоре го утрепа точно след като изнесе урок за уважение и чест на сина си. Каква чест и какво уважение има в такова убийство?

Уби пратеника на Спарта, защото:
"-Идваш пред портите ми с главите на мъртви царе, обиждаш кралицата ми и заплашваш народа ми с робство."
Тфа горното е свободен преразказ на думите на Леонид. И аз да бях, и аз щях да пречукам наглото копеле. Търсел мир... Лайк холи шит!
Ето ти онагледяващ поведението на пратеника монолог:
- Моят цар реши, че Персия, която е на пичка си лелина, му е тясна, затва иска да дойде и съвсем мирно да ви пороби. Като символ на миролюбивите му намерения, заповядайте тези красиви черепи. Между другото жена ви е една устата пача, но ако ни дадете земята си и се признаете за подвластни на шефа всички ще живеем в мир и любов.
:lol: :lol: :lol:
После изпрати триста от най-добрите воини на Спарта на смърт само заради собствената си гордост.

Изпрати ги, защото не можеше да поведе цялата войска, понеже щеше да стане скандал - нали подкупените жреци му забраниха да воюва по време на празника. И тръгна на война не заради собствената си гордост, ами защото Ксеркс НАИСТИНА се беше понесъл с всичка сила към Гърция и някой трябваше да го спре, все пак.
Говори за чест и уважение, а към съюзниците и противниците се отнася с пренебрежение.

Чест и уважение се полагат само на тези, които ги заслужават. Бай дефоут да си уважаваш противника, просто щото ти е противник, или пък съюзника, на който му треперят мартинките пред гледката на противниковата войска, просто щото ти е съюзник... Ми, таковата, елементарно е...
За сметка на това Ксеркс(от чийто външен вид все още ми се повръща, да отбележа) се прояви като истински владетел и воин и показа уважение към силния и храбър противник в лицето на спартанците.

Уел...Хи рикуайърд онли дат дей нийл... Такова уважение, индийд...
Дори предложи мир и свобода на Спарта, ако Леонид коленичи пред него. Тук един истински крал, който не поставя себе си и гордостта си пред народа си, ще се съгласи. Ама не, наш Леонид го боляха коленете и затова не стана.
:shock:
И са си представям как Ерик Адамс възпява подвига на пича, който коленичи пред Ксеркс и му позволява да пороби народа му, щото Ксеркс е много добър и ще се грижи добре за него... Допреди малко се чудех дали сме гледали един и същ филм, сега се чудя дали живеем на една и съща планета...
Само дето Леонид не се замисли за това. Той просто не искаше да коленичи.
Пффффф, за пореден път. Леонид не коленичи, не заради собствената си гордост, а защото това щеше да е началото на края на свободата. Оттам нататък ЦЕЛИЯ му народ трябваше да коленичи, ако той го беше направил. Джийз!
Сега за тъпия начин, по който измряха спартанците. Ами съжалявам, но ако бяха носили 30-килограмови брони(Роланд каза, че така са били облечени истинските спартанци, ако греши, търсете вината при него :D ), нямаше да изглежда толкова нелепо.
Аз като оптимист човек си мисля, че след като Роланд успя да разбере обяснението ми за голите спартанци, то дори ти ще можеш. Намира се на предишната страница. Направи си труда, моля! Интересно е.
Между другото, полу-голото човече на Меноуор също би било по-адекватно на текстовете им в броня, както и самите те, ако носеха такава на сцената, вместо кожените накурници със заешките пухчета.
Ама наистина нелепо. Не стига, че малко преди това успяха да се защитят от доста по-голям облак стрели, сега свалиха щитовете, за да се вижда как стрелите на персите се забиват в мускулестите им тела на забавен кадър. След това пък малкото оцелелели се сбиха. И машините, които събаряха слонове в пропасти, които убиваха по двайсет човека без особени проблемчета, падаха в бой само срещу трима-четирима перси.
Щото тоя път Ксеркс, бидейки такъв, какъвто е, ги изненада изотзад, благодарение на предателството на оня деформиран чук. И наште си изгубиха удобната стратегическа позиция, от която можеха да изнасят огромните пълчища на Ксеркс без много загуби от тяхна страна.
Малко преди това видяхме как сина на капитана пада героично обезглавен. Честно казано, продължавам да се чудя какъв беше точно смисълът на тази сцена.
И аз, между другото. В комикса я няма и е много по-добре без нея.

Та така... Не знам какво си гледал, но то определено не е 300.
Я, Емо е постнал преди мене. Много хубаво мнение мда :)

edit:
Хората С Дух:
Image
Last edited by Amelia on Thu Mar 29, 2007 7:56 pm, edited 2 times in total.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Thu Mar 29, 2007 6:42 pm

Trip wrote:На толкова повърхностно ниво ли ги виждаш нещата?
Всъщност, да. Това е, защото филмът е повърхностен.
За всеки зрител в залата на секундата става ясно, че негрото е арогантно копеле, а Леонид, като всеки митологически преувеличен персонаж, с каквито изобилстват епиките, ма въобще не ги търпи тия неща.
Откъде трябва да ми стане ясно? Леонид ни беше показан като добър, Ксеркс като лош. Въпросът е защо ни бяха показани като такива? Какво прави Ксеркс лош? Той знае, че е роден бог. Знае, че светът е негова собственост. С това знание е израснал. Това са му го втълпявали, откакто се е родил. И трябва да покаже на света, че е господар, защото иначе няма да е себе си. И, което е по-важното, има силата да го направи. Докато Леонидчо, добрият човек, изпрати триста мъже на смърт само заради гордостта си(знам, че се повтарям, но какво да се прави). Всъщност, аз никъде не видях важността на цялото събитие. Видях как някакви тръгват на война нанякъде, но загрях накъде едва в средата на филма(това отчасти се дължи на превода - вместо "Термопили" беше "Гореща врата" или нещо подобно). Може би съм пропуснал момента, в който обяснява защо всъщност тръгва на война, заради което само пак ще гледам филма. Всъщност, да, ясно. Тръгват триста, защото жреците не позволяват да тръгне цялата армия. Но по-натам разбрахме, че тия жреци изобщо нямат такава огромна власт - Леонид можеше да свика Съвета(или каквото беше там) и да ги накара да гласуват пращането на армията на война. Само дето тогава цялата идея на филма щеше да отиде по дяволите.
И се провалил като воин????? Срещо многомилионна вражеска война, която удържа в продължение на няколко дни? Срещу Владетелят на Света, на когото успява да изкара акъла? И срещу силя, която, ако не бе посрещната от някого, щеше да стигне до Спарта за ден-два и да я сравни със земята? И не, абсолютно никъде не е казано, че това са тристате най-добри воини на Спарта. Казано е, че това са триста от спартанските воини, които искат да го направят и които имат синове да продължат родовете им. А защо? Защото в Спарта има Сенат, който би забранил армията да последва краля си целокупно. Така че Леонид се предполага да е взел внимателно решение. Честно, това са елементарни неща....
Древните викинги са вярвали, че човек отива във Валхала, когато умре в бой. Дори са молели приятелите си да ги убият, за да отидат във викинския рай. Само дето човек да умре в бой поне според мен означава да го загуби. Миямото Мусаши безспорно е най-големият майстор на меча, живял някога. Преживял е десетки битки. И е умрял от старост. Не в бой. Хубаво, де. И да не е така, нашият се провали като воин дори според собствените си приказки. Казах го по-нагоре, ще го кажа и сега. Той говореше на сина си за уважение и чест. Къде му беше уважението към гърците, които му помагаха? Къде му беше уважението към противника? Нямаше го. А трябваше да го има.

А Спартанците и със 100-килограмови брони да бяха, пак щяха да умрат, както и се е случило наистина. Така че що да не ги покажат героизирани? Имаше един спор между Рол и Амелия малко по-нагоре, който ше е добре да прочетеш.
Това, че щяха да умрат, е вярно. Само че нямаше да изглежда толкова тъпо. Както и да е, приемам, че в случая проблемът с това измиране си е мой.
А Ксеркс, дето не поставял гордостта си пред народа си????????? Тоя същия Ксеркс, дето вика "Аз съм бог" и същия тоя Ксеркс, дето е превърнал цяла Азия в свои роби???? И тоя Ксеркс, дето стъпва по поданиците си за да слезе от многотонното си ложе, което същите тия поданици разнасят из целия свят????? И същия тоя Ксеркс, дето реже главите на генералите си???? И не, владетелите не трепят генералите си, щото са се провалили , щото генералите не се ринат с лопата. И същия тоя Ксеркс, дето иска Леонид да му коленичи няколко пъти с най-мазен тон, а в същото време се демонстрира като ужасяващ тиранин. Имайки предвид контраста между поведението на Ксеркс пред Леонид и поведението му пред поданиците му, как мислиш, бихме ли могли да вярваме на обещанията му към спартанския крал? Не. Не бихме.
По-нагоре писах за Ксеркс. Той не е човек според собствените си възгледи, затова и не бива да бъде съден като такъв. След като е толкова уверен в божествеността си, нормално е да иска всички да са му подчинени. И да, мисля, че бихме могли съвсем спокойно да повярваме на обещанията му към Леонид. Това е, защото освен всичко друго, Ксеркс(как искам да го напиша "Ксерокс самооо) ни е показан като хитър и манипулативен изрод, което означава, че е преценил, че военачалник като Леонид ще му е от полза
Машините, дето убиваха слонове са епично преувеличени!!!! Като Ахил, който задръства реката около Троя с тела самосиндикално, като Херкулес, който пребива Цербер, и т.н., и т.н. 300-тата спартанци са мит. Ти спориш за достоверност!
Не ми дреме изобщо за достоверността. Но защо това епично преувеличение не издържа до края на филма?
С какви очаквания, за бога, си го гледал тоя филм? Да видиш историческа трактовка на събитията???? За всички беше ясно още няколко месеца преди да излезе филма, че той ще е фентъзи с 300 спартанци. Като всяка легенда, впрочем.
Тъй като нямам реални познания за историята или мита или там каквото е, не седнах да го гледам, за да видя историческа трактовка на събитията. Всъщност, филма го гледах с очакване да видя изключително малоумни реплики(само това "Ще вечеряме в ада" ми беше достатъчно) и прекалено много забавен кадър. Точно това и получих.

Как умрели спартанците - честно, сериозно ли мислиш, че след като щитовете им са ги предпазили от стрелите, те трябва да останат в тая поза, докато в същото време пехотата ги връхлита???
Ще си позволя да кажа една глупост. Наистина е глупост, затова не я взимай насериозно. Значи, имат две ръце. С едната държат щитовете, другата е свободна. Ще рече, че в нея съвсем спокойно може да има меч, с който да секат.
А относно сцената с обезглавения младеж - да, беше клиширана, но на теб не ти е това проблемът, на теб проблемът отново ти е реалистичността. Еми няма реалистичност в тоя филм, хората с тая мисъл отиват да го гледат, ебати. Не знам за кой път вече го казвам. Освен това, даже можем да се опитаме да го обясним - двама спартанци собственоръчно са попиляли от бой една сюрия перси, еми логично е другите, от които, както видяхме бяха останали малко, да се постъписат малко, нали тъй?
Пак казвам, не ми пука за реалистичността. Но това, което видях, не беше логично. Армията на Ксеркс е завладяла половината свят. Това няма как да стане, ако не са били дисциплинирани и не са били научени да побеждават страховете си. Само един от тях беше достатъчно умен, за да разбере, че може да отиде и да клъцне главта на младежа, преди онзи дори да е разбрал. А защо всъщност изключително дисциплинираният спартански воин не си гледаше битката, а хвърляше странни погледи на баща си?
И накрая - Леонид не падна на колене не щото го болеше крака, мили боже!!! Не падна на колене, щото не искаше, както вече казах в началото, а обяснението с крака беше явен сарказъм.
Сериозно ли си мислиш, че не съм го разбрал това?
И въобще, филмът е толкова буквален, толкова еднопластов, че наистина недоумявам как не си могъл да ги забележиш тия неща, при положение, че за всички останали, дори тези, нехаресали филма, си бяха абсолютно очевидни.....
Точно де. В това е проблемът. Че е едноластов, еднопластов е. Това никога не е било проблем за мен. Проблемът е, че крещи, че е многопластов. Ама не е. Плосък и еднопластов филм, който има претенции да бъде шедьовър, е нещо, което изобщо не ми харесва. Ама хич.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Mar 29, 2007 6:50 pm

Е нямам търпение най-сетне да изгледам това тъй философско... гледиво! :neutral:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.