And Then There Was Spam

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
zhivik
Archmage

Post by zhivik » Fri Sep 14, 2007 3:40 pm

Пуснах това в спама, защото е твърде малко да му отварям отделна тема, а ако го бях пуснал в "Добрите новини" (а за мен тази награда определено е добра новина, защото някой все пак върши нещо по въпроса с пътуванията в Космоса), някой сигурно щеше да се заяде дали това е най-важния проблем в момента. Та така, това е напълно сериозно, и аз много се радвам, че и Google подкрепят инициативата.
This signature is not yet rated

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Sep 14, 2007 3:44 pm

Ами в случая очевидно не става въпрос за "парите на данъкоплатците", така че, ако някой го направи, ще повярвам. Но някак си не го виждам до 2012/14, какъвто е заложения срок.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Fri Sep 14, 2007 3:48 pm

Ааааа, това вече е друго отношение. Ми, както са казали хората, поживем - увидим :)
Last edited by Roamer on Fri Sep 14, 2007 3:55 pm, edited 1 time in total.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Fri Sep 14, 2007 3:52 pm

То никой не вярваше, че някой изобщо ще спечели и първата награда, а виж какво стана. Откакто интереса на частни инвеститори към космически пътувания се засили в края на 90те (между които между другото е Пол Алън, съосновател на Microsoft), не беше необходимо много, за да се постигне това, за което е трябвало десетилетия на големите държави. Въсщност разработката по SpaceShipOne беше обявена през април 2003г., а наградата беше спечелена година и половина по-късно. Така че аз вярвам, че ще успеят до 2012/14, както Робърт Уайз е казал, може да стане и до 4-5 години.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Sep 14, 2007 4:09 pm

http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1096651

Тестват мобилни разговори без оператор
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Fri Sep 14, 2007 4:15 pm

Аз не съм навит да ме пържат толкова интензивно и непрестанно с радиовълни.
Look at the darkness...
...around me.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Sep 14, 2007 4:24 pm

За космоса - само някакъв вид FTL. Нищо друго няма да ни свърши работа :(
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Fri Sep 14, 2007 4:31 pm

The Dragon wrote:За космоса - само някакъв вид FTL. Нищо друго няма да ни свърши работа :(
За дълбокия космос - FTL. За Слънчевата система FTL ще е малко... опастно :) И доста ненужно :)

Добавено: така де, ако на някого не му е ясно, FTL е faster-than-light travel, технологии за пътуване със свръхсветлинни скорости - но досега такива няма открити, няма открити... :?

Roamer
Ascendent

Post by Roamer » Fri Sep 14, 2007 4:36 pm

dellusion wrote:Аз не съм навит да ме пържат толкова интензивно и непрестанно с радиовълни.
Не съм сигурен дали имаш право да правиш такива изказвания все още - не и изказвания, които предполагат, че при новата технология облъчването ще е по-интензивно, отколкото в момента - преди да има каквато и да е информация за технологията и за облъчването при нея. И, да, аз си направих труда да проверя, и такава информация все още няма.

Иначе идеята ми харесва, дори много ми харесва... но наистина трябва да изчакаме, да видим какви особености ще се окаже, че има :)

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Sep 14, 2007 4:37 pm

Roamer wrote:
The Dragon wrote:За космоса - само някакъв вид FTL. Нищо друго няма да ни свърши работа :(
За дълбокия космос - FTL. За Слънчевата система FTL ще е малко... опастно :) И доста ненужно :)
Принципно движиш ли се с по-голяма скорост от процент/два от скоростта на светлината - ами всяка прашинка в космоса е еквивалента на снаряд. А и няма какво толкова да се прави в слънчевата система - практичски липсват места където да изнесем няколко милиарда човешки същества, няма материя дори целия оортен облак да го използваме за да направим дайсънова сфера ... Абе мизерия.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Fri Sep 14, 2007 4:41 pm

Е, винаги можем да тераформираме в един етап в бъдещето :) Виж трилогията за Марс на Ким Стенли Робинсън за пример, някак си доста логично стои, макар и да е фантастика.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Sep 14, 2007 4:59 pm

zhivik wrote:Е, винаги можем да тераформираме в един етап в бъдещето :) Виж трилогията за Марс на Ким Стенли Робинсън за пример, някак си доста логично стои, макар и да е фантастика.
Хммм прав си. За да стане Марс като земята трябва само да има същия топлинен баланс. Или трябва да го придърпаме до около нашата орбита или да го награвяме с огледала от меркурий да речем, за да компенсираме липсващата му слънчева светлина. Да разтопим магмата му и да завъртим ядрото за да има защитно магнитно поле, разхождаме се до Оортния облак за вода и кислорог - разбиваме няколко хиляди комети на повърхността му, чакаме сеизмичната дейност да попритихне, взимаме по един GECK и почваме да творим :)

При венера е може би малко по-лесно - тя има нужда от топлинен щит и подмяна на атмосферата само :)

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Fri Sep 14, 2007 5:38 pm

Може и не чак толкова далече да се отиде за вода - голяма част от пръстените на Сатурн всъщност представляват лед :) Колкото до затоплянето, все пак атмосферата играе ролята и на изолатор, а иначе винаги го има генното инженерство, за да може растенията да се развиват и при по-ниско количество светлина, като и те ще осигурят допълнителна топлина. Абе варианти много, знам че много отива във футурологията и фантастиката, но защо не?

Виж с Венера ще се озорим, защото подмяната на атмосферата ми се струва доста трудно начинание ...

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Sep 14, 2007 5:44 pm

Всъщност е достатъчно просто да не съсипваме Земята, но явно и това е недостижима цел за човешкия гений. :roll:
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Fri Sep 14, 2007 5:50 pm

Донякъде да, но не съвсем. Аз лично смятам, че вече сме минали границата на населението, което Земята може да поеме. Просто все още предимно използваме ресурси, чието изчерпване е видимо в обозримо бъдеще, да кажем 2-3 века. Освен това проблемът с гъстотата на населението е сериозен, ние не можем да го видим у нас все още (макар че София е добър пример), но в страни като Холандия или Великобритания, той е доста належащ. А пък изобщо идеята да държим всички яйца в една кошница ми звучи притеснително по принцип. Винаги може да се появи някой лунатик с достъп до разрушителни технологии и да сложи край на човечеството, така приеми колонизацията на чужди планети и като предпазна мярка :) И последно, аз явно съм си настроен откривателски, ама вече почти не остана какво да се открива на Земята, така че Космосът зове :)