- Spoiler: show
The Official George R. R. R. R. Mar.r.r.r.tin Topic
Всъщност - да. Не разбирам защо са ви дразнели нейните глави, мен в Мартин ми харесва това че дава всяка гледна точка върху събитията - на дете (Бран), на майка (Кейтлин) и разни други после. Пък и разликите в изразните средства при различните POV - та не са толкова фрапиращи като при Абъркромби но се усещат и мен лично това ми харесва. Да не говорим за трансформацията й във
Last edited by Claymore on Mon Aug 29, 2011 12:03 pm, edited 1 time in total.
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata
I can boom shakalaka your medulla oblongata
- Lyanna Stark
- Adept
Когато четох книгите за първи път, не можех да понасям Кейтлин, но с препрочитанията и четенето на форуми мнението ми за нея малко се промени. Още не я харесвам напълно, но и не мисля, че заслужава всичката омраза която се изсипва върху нея от феновете. Да, тя прави няколко ужасни грешки, но за тях обикновено има логични причини - доста по-логични от тези на Нед или Роб. Освен това главите й са ми доста интересни като съдържание. Същото е и със Санса - не я харесвам особено като персонаж, но от един момент нататък главите й стават адски интересни.
И да допълня нещо по дискусията, която изпуснах, защото нямах нет:
Десетте хиляди кораба на Нимерия определено не са били флотилия бойни кораби - това е било цялото население на кралството й, което колективно се е изнесло от бреговете на Ройн с каквито плавателни съдове е имало под ръка - речни баржи, рибарски лодки, салове и т.н., които общо са наречени "кораби" по, хм, поетични причини. И вероятно не са били буквално десет хиляди, в официалната история на Вестерос има доста преувеличения (например с времето на идването на андалите, което вероятно не е преди 4000, а преди 2000 години, легендите за рицари преди да е имало рицари и т.н.) Но ако приемем, че по-голямата част са били точно речни корабчета като това, на което беше Тирион, че и по-малки, е напълно възможно да са четирицифрена бройка, закръглена от певците на 10000.
А, и още нещо към Преводача - Нимерия не е пратила шестима рицари, а шестима крале в златни вериги на Вала.
За драконите и firewyrms - струва ми се, че са два различни вида, може би подобни един на друг. В момента нямам книгите пред себе си и не мога да проверя, но намерих ето този цитат:
И да допълня нещо по дискусията, която изпуснах, защото нямах нет:
Десетте хиляди кораба на Нимерия определено не са били флотилия бойни кораби - това е било цялото население на кралството й, което колективно се е изнесло от бреговете на Ройн с каквито плавателни съдове е имало под ръка - речни баржи, рибарски лодки, салове и т.н., които общо са наречени "кораби" по, хм, поетични причини. И вероятно не са били буквално десет хиляди, в официалната история на Вестерос има доста преувеличения (например с времето на идването на андалите, което вероятно не е преди 4000, а преди 2000 години, легендите за рицари преди да е имало рицари и т.н.) Но ако приемем, че по-голямата част са били точно речни корабчета като това, на което беше Тирион, че и по-малки, е напълно възможно да са четирицифрена бройка, закръглена от певците на 10000.
А, и още нещо към Преводача - Нимерия не е пратила шестима рицари, а шестима крале в златни вериги на Вала.

От тук.Creatures called firewyrms, possibly akin to dragons, are said to exist in the mines and caverns beneath the Fourteen Flames of Valyria. They breathe flames, but have no wings, instead boring through soil and stone. The youngest are as skinny as a girl's arm, but they can grow to monstrous size (IV: 321)
- Moridin
- Global Moderator
И какво, pray, й е интересното точно? Единственота роля, която Кейтлин изпълнява, е на образът-майка, като изпълнението едва покрива дори фасета от истинската дълбочина на това да си майка в реалния свят. Кейтлин просто нон-стоп опява по загубените си щерки, как иска да си е вкъщи, как й липсва Нед, и как не вярва, че брат й и синът й са истински мъже (с което бтв дразни доста и нонстоп). И как ще бъдела силна заради всички тях, но била слаба и т.н. и т.н.
И това отново и отново и отново, ad nauseam. Извинявай, ама това ако не е клиширан образ, не знам. Да не говорим, че клиширани образи по литературата бол, но малко от тях толкова неприятни.
Та да, в рамките на това си доста ограничено персоналити е добре развита, но това не виждам на кого помага в случая. Нито реално развива образа на майка добре (например никога не се сблъсква с това децата й да не я обичат и да й правят напук, както често се случва на една определена възраст в реалния свят от всяка епоха. Напротив - оставаме с впечатлението, че в Уинтърфел всичко е цветя и рози, и единствено лошите ланистъри развалят идилията), нито пък по някакъв начин не е клиширана. Посочи какво точно оригинално има в Кейтлин?
Колкото до Джон и Дани - може и те да прекаляват с повтарянето на личните си драми пред отегчения читател, но честно казано са мнооооого по-малки мрънкала, отколкото си ги спомнях. Джон чак е симпатичен. Да не говорим, че около тях стават яки фентъзи неща, разбира се, докато Кейтлин се мотае от лагер в лагер и наблюдава битки....
И това отново и отново и отново, ad nauseam. Извинявай, ама това ако не е клиширан образ, не знам. Да не говорим, че клиширани образи по литературата бол, но малко от тях толкова неприятни.
Та да, в рамките на това си доста ограничено персоналити е добре развита, но това не виждам на кого помага в случая. Нито реално развива образа на майка добре (например никога не се сблъсква с това децата й да не я обичат и да й правят напук, както често се случва на една определена възраст в реалния свят от всяка епоха. Напротив - оставаме с впечатлението, че в Уинтърфел всичко е цветя и рози, и единствено лошите ланистъри развалят идилията), нито пък по някакъв начин не е клиширана. Посочи какво точно оригинално има в Кейтлин?
Колкото до Джон и Дани - може и те да прекаляват с повтарянето на личните си драми пред отегчения читател, но честно казано са мнооооого по-малки мрънкала, отколкото си ги спомнях. Джон чак е симпатичен. Да не говорим, че около тях стават яки фентъзи неща, разбира се, докато Кейтлин се мотае от лагер в лагер и наблюдава битки....
This is it. Ground zero.
- Dr. Horrible
- Forsaken
На мен Кейтлин никога не ми е била от най-любимите персонажи, но все пак ми харесва. Харесваше ми дълбочината на нейните чувства, емоционалната наситеност на всичките й преживявания. И нейните глави наистина са доста интересни откъм събития, често там се случват най-важните неща. А брат й и сънът й наистина са си някакви жалки, пък и тя е живяла година наред с Нед Старк, нормално е стандартите й за мъжество да са по-височки.
В сериала не ми хареса, че я бяха направили малко по-проклета и злонамерена. Аз много се трогнах от финалната й глава в първата книга, когато тя обясняваше на съвета, че вече са понесени достатъчно загуби, че няма смисъл от повече кръв и жертви, че е време да се спре войната, че най-добре е да се сключи мир, за да може тя да се върне в своя дом и да отгледа децата си спокойно, защото макар да тъгува безкрайно силно за Нед, все пак трябва да се мисли за живите. А в сериала хриптеше злобно „Ще ги избием всичките!” все едно вече е станала зомби.
В сериала не ми хареса, че я бяха направили малко по-проклета и злонамерена. Аз много се трогнах от финалната й глава в първата книга, когато тя обясняваше на съвета, че вече са понесени достатъчно загуби, че няма смисъл от повече кръв и жертви, че е време да се спре войната, че най-добре е да се сключи мир, за да може тя да се върне в своя дом и да отгледа децата си спокойно, защото макар да тъгува безкрайно силно за Нед, все пак трябва да се мисли за живите. А в сериала хриптеше злобно „Ще ги избием всичките!” все едно вече е станала зомби.
But goddamn,
you got me in love again
you got me in love again
- Moridin
- Global Moderator
Въпросната реч пред съвета беше доста погрешна и тотално против това, което Нед би направил бтв
Но както и да е, не е въпросът, че върши глупости заради тия проклети дъщери, въпросът е, че самият й образ и интроспекции са ужасно повтарящи се и изнервят.
Къдет пък ги видяхте тия интересни събития около нея не знам. Това с Ренли и когато плени Тирион, са единствените, за което се сещам. Всичко друго са рандъм битки.

Къдет пък ги видяхте тия интересни събития около нея не знам. Това с Ренли и когато плени Тирион, са единствените, за което се сещам. Всичко друго са рандъм битки.
This is it. Ground zero.
- Dr. Horrible
- Forsaken
Е, дали речта е погрешна е субективно. Особено имайки се предвид как продължава войната и какви загуби донася на Кейтлин, на Зимен Хребет, на Севера и въобще на целия народ от седемте кралства. Нед верно не би се съгласил с нея по никакъв начин, ама мисленето в перспектива не беше най-силната му страна.
Иначе при Кейтлин имаше отвличането на Тирион, провъзгласяването на Краля на севера, сянката в палатката на Ренли, онова с Джайм в края на втората книга, зловещите срещи с Фрей, ъпдейти за военния напредък на Роб, шокиращи разкрития за нечии женитби и, разбира се, Червената сватба, която за мен лично беше най-спиращото дъха събитие в поредицата. Но всеки с вкусовете си, разбира се. На мен тези неща си ми бяха интересни.
Иначе при Кейтлин имаше отвличането на Тирион, провъзгласяването на Краля на севера, сянката в палатката на Ренли, онова с Джайм в края на втората книга, зловещите срещи с Фрей, ъпдейти за военния напредък на Роб, шокиращи разкрития за нечии женитби и, разбира се, Червената сватба, която за мен лично беше най-спиращото дъха събитие в поредицата. Но всеки с вкусовете си, разбира се. На мен тези неща си ми бяха интересни.
But goddamn,
you got me in love again
you got me in love again
- Moridin
- Global Moderator
Доколкото помня книгите, Роб можеше и да победи с приличен шанс. А ако бяха приели мира, това означаваше той да започне лордстването си като един напълно унизен субект на убийците на баща му. Абсурд абсолютен и напълно недопустимо за лорд. Единственият Старк, който се е предал, го е направил пред ТРИ ГИГАНТСКИ ОГНЕДИШАЩИ ДРАКОНА, а не пред армия, която е разбил на два пъти.
И то тоя мир заради някви две ревли, нито една от които не знае какво иска от живота
Заеби тая работа.
Иначе ОК, има някакви случки при Кейтлин, но също така важни неща се случват и при други герои, а ВСЕ ПАК основното повествование при нея е майчинско тръшкане и битки, което поне на мен ми е тотално в скуката. За паралел, при любимеца на Дем Джон просто няма празно откъм интересни събития, да не говорим, че персонажът е в порядъци по-малко плямпало от (а) Кейтлин; (б) колкото го помнех.
п.п.
И то тоя мир заради някви две ревли, нито една от които не знае какво иска от живота

Иначе ОК, има някакви случки при Кейтлин, но също така важни неща се случват и при други герои, а ВСЕ ПАК основното повествование при нея е майчинско тръшкане и битки, което поне на мен ми е тотално в скуката. За паралел, при любимеца на Дем Джон просто няма празно откъм интересни събития, да не говорим, че персонажът е в порядъци по-малко плямпало от (а) Кейтлин; (б) колкото го помнех.
п.п.
- Spoiler: show
This is it. Ground zero.
- Devoted of Slaanesh
- Paragon