Кът на програмиста...

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Fri Nov 27, 2009 2:59 pm

Ъм, надявам се да не ми се смеете много! Силно подозирам, че въпросът ми има прост отговор - обаче аз съм твърде начинаещ, за да го знам.

Значи, от два-три дни се хванах да систематизирам и впрегна в употреба рудиментарните си познания по HTML и CSS (а те са толкова рудиментарни, че това на практика означава да ги уча почти от нулата). Днес реших, че ще направя основна страница с потребителско име и парола - съответно с <form> и <input> и атрибути. Всичко се получи така, както е указано в разните сайтове с уроци и както трябва да бъде... с изключение на това, че в IE полетата ми за въвеждане на име и парола са с различна дължина (въпреки че съм им задал един и съши size 22). Те са еднакво дълги във Firefox. Ако промена съвсем леко сайза - 22 към 23, полетата започват да изглеждат еднакво в IE, но се различават във Файърфокс.

(А току-що видях, че и в двата случая има малка разлика в Chrome, обаче това мога да го преживея.)

Само дето аз искам полета, които да изглеждат равни и в IE и във Firefox. Прегледах кодовете на няколко сайта с такива - и не открих никакъв хинт къде точно бъркам.

Моля помагайте! :roll:

thunder
Forsaken

Post by thunder » Fri Nov 27, 2009 4:13 pm

понеже споменаваш css - имаш ли css file в който си дефинирал font-size по някакъв начин? Най-вероятно там има код, който сетва фонта за полето password или input.

има css style property, което сетва точно колко пиксела да ти е широко полето, setWidth най-вероятно, това 100% ще ти оправи проблема :)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Fri Nov 27, 2009 4:41 pm

Тц, CSS си ми е в същия файл, понеже общо взето тествам, а не правя нещо конкретно.

Опитах да сложа в <head>-a това:

<style type="form/css">
input { set-width:22 }
</style>

(само че не съм много сигурен, че е правилно,)

обаче то не промени ситуацията по никакъв начин.

Опитах и така:

Име:<br />
<input type="text" name="име" style="set-width:22" />
<br />
<br />
Парола:<br />
<input type="password" name="парола" style="set-width:22" />

с абсолютно същия никакъв успех. Пробвах и със size="22" вместо style... и нищо не се случи.

Впрочем пробвах да открадна кода от страницата, през която се влиза в този форум. Като го запиша и го отворя през IE полетата са равни. Като вкарам кода в body-то на моя файл - вече не са! :dash:

thunder
Forsaken

Post by thunder » Fri Nov 27, 2009 4:57 pm

еми не мога да го reproduce-на проблема, за съжаление

аз написах ей това и е еднакво навсякъде:
<html>

<head>
<title>
some title
</title>
</head>

<body>
<form>
<input type="text" name="user" />
<br />
<br />
asd:<br />
<input type="password" name="pass" />
<br>
<input type="submit" name="submit" />
</form>
</body>
</html>
но пък IE на този комп ми е 6 и нещо, просто защото не го използвам за нищо :)

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Fri Nov 27, 2009 5:07 pm

Дам, пробвах с твоя код и, когато е сам за себе си, полетата са равни. В момента, в който го вкарам в моя код, обаче, се разбъркват :roll:.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Fri Nov 27, 2009 5:09 pm

Itilon wrote:Дам, пробвах с твоя код и, когато е сам за себе си, полетата са равни. В момента, в който го вкарам в моя код, обаче, се разбъркват :roll:.
имаш ЛС ;)

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Sat Nov 28, 2009 10:29 pm

Някой да има идея къде е опцията за промяна на MTU сетинга на Comtrend CT-5367 Wireless ADSL2+ Router? Ако някой се е занимавал с БТКарски глупости...

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Mon Nov 30, 2009 12:09 pm

Значи нищо не разбирам! :(

Имам три файла - main, project и page - и трите в една и съща директория - New Folder на Desktop-а. Опитвам се да сложа линк от project към page (който изглежда така <a href="page.htm">Приятели</a>). Като отворя страницата графично полето ми се показва като линк, но като кликна на него не става абсолютно нищо - нито отивам някъде, нито... абе нищо не се случва.

Решавам, че съм объркал нещо, но за всеки случай вместо "page.htm" пиша "main.htm". Отново ми се показва линк - той си работи перфектно и ме отвежда към main.

Опитвам се да линкна page към project. Пиша там <a href="project.html">Някакъв текст</а>. Отново графично имам линк. Като кликна на него, обаче, ми дава, че експлорърът не може да отвори търсената страница. От main към project обаче няма проблем.

Решавам, че проблемът е в page. Създавам чисто нова страница с ново име и само с пет реда код и едно изречение, колкото да има нещо. Опитвам да линкна project към новата страница и се получава абсолютно същото като с page. Опитвам да линкна новата страница към project и пак е същото. Впрочем към main всичко е наред.

Решавам, че може да е има проблем с това, че - незнайно защо - съм записал project с разширение html, а другите два с разширение htm. Копирам project и го презаписвам с разширение htm. Резултатът е отново същият.

Последното, което правя е да се опитвам да линкна новия файл (идентичен с project) към project. Този път линкът работи. Когато, обаче, сложа линк в project към новия файл, пак няма никакъв резултат.

През цялото това време, понеже съм отворил няколко експлоръра, всички тези файлове ми се отваря в нови тагове в различните експлоръри или в нови прозорци на абсолютно произволен принцип.

Така че се отказвам и решавам да ви питам дали ви се е случвало нещо такова и имате идея какво може да е :dash:.

EDIT: А да - след известно допълнително тестване установих, че този проблем го има в Експлорър, но не и във Файърфокс.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Nov 30, 2009 2:19 pm

IEто ти нещо се е намазало, струва ми се
This is it. Ground zero.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Mon Nov 30, 2009 4:07 pm

малко random idea, но резултатите ще са както ги описваш горе-долу :)

провери дали някъде не си написал html tag на кирилица и неси го пейстнал навсякъде. Залагам на </a> тага.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Mon Nov 30, 2009 7:32 pm

Ами не - не е това - иначе нямаше да вървят линковете и под Firefox.

Цялата ситуация стана още по-интересна, защото това, което описах преди това се случи на компютъра в работата, който е с различен IE от този вкъщи. В къщи ситуацията е абсолютно идентична - вкл. с всеки следващ файл, който създавам и който се опитвам да линкна.

По-интересното е, че качихме файловете онлайн и там линковете работят и под IE! :mrgreen:

Никой ли не се е сблъсквал с нещо подобно? В смисъл, щом става на два компютъра с различни експлоръри или е нещо в кода, което не е възможно, понеже той е по 10-ина реда и просто няма къде да е сбъркан или е бъг в IE-то, който би трябвало да се повтаря и при други хора.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Mon Nov 30, 2009 11:44 pm

Itilon wrote:Ами не - не е това - иначе нямаше да вървят линковете и под Firefox.
Това съвсем не е сигурно - различните браузъри имат съвсем различни режими на "съвместимост" с всякакви не-твърде-коректни варианти на HTML - писачите на браузъри много добре знаят, че писачите на уебстраници понякога просто правят грешки, а друг път изобщо не знаят какво правят, и затова си пишат браузърите така, че да се възстановяват от някои от най-честите видове грешки - пропуснати затварящи тагове, разменени затварящи тагове, пропуснати *отварящи* тагове (тук понякога има евристика - "мдам, два тага по-рано имаше затваряне на параграф, тук пак има затваряне, значи вероятно е трябвало да бъде отворен веднага след другия затварящ" :)) и т.н.

И писачите на различните браузъри взимат съвсем различни решения по отношение на това 1. кое да приемат за напълно валиден HTML (мдам, има стандарти, ама кой ли ги слуша...), 2. кое да приемат за гооооре-долу валиден HTML и с какви допълнителни допускания, и 3. кое да игнорират напълно.
Itilon wrote:Цялата ситуация стана още по-интересна, защото това, което описах преди това се случи на компютъра в работата, който е с различен IE от този вкъщи. В къщи ситуацията е абсолютно идентична - вкл. с всеки следващ файл, който създавам и който се опитвам да линкна.

По-интересното е, че качихме файловете онлайн и там линковете работят и под IE! :mrgreen:
...А сега добавяме и факта, че за някои браузъри съществуват и различни зони на сигурност - "файлове на този компютър", "файлове на компютри в локалната мрежа", "файлове в Големия Лош Интернет". За различните зони също има различна степен на опрощаване на греховния HTML :)

Все пак провери, просто ей-така, за сигурност, дали нямаш някъде някоя кирилишка буква. Има най-различни валидатори - ако така и така си го качил online, насъскай http://validator.w3.org/ насреща му, да видим какво ще каже. То дори и да не си го качил online, пак може - там може и да качиш HTML файл и той да го подуши.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Tue Dec 01, 2009 1:51 am

Не - няма кирилски букви. Впрочем аз пропуснах да спомена преди, че проблемът се случва с всеки линк в този файл, който не води към main или към самия него, така че нямаше начин да съм писал на няколко пъти нещо на кирилица в <a href=...></a>... Освен това в последните няколко часа преписах буквално всеки код, имащ връзка с линкването - за всеки случай.

Все пак пробвах валидатора - благодаря, че ми го посочи :D - и той ми откри 24 грешки и 10 warnings. Проблемът е, че някои от грешките въобще не са такива (а другите ще ги проверявам утре). Например валидаторът твърди, че имам затварящ таг </head>, но не и отварящ такъв, въпреки че аз много добре виждам отварящия таг няколко реда по-нагоре.

Освен това, при все че има малко CSS: <style type="text/css"> и прочие в HEAD секцията, валидаторът твърди, че той не си е на мястото и се намира в секция BODY. Прочее, за да докажа, че не е прав, ето това ми съдържанието на HEAD:

<head>
<title>New Year Book</title>
<meta name="description" content="Честита Нова Година" />
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=UTF-8">
<style type="text/css">
p { text-align:justify; }
</style>
</head>

Повечето останали посочени грешки са или липсващи метатагове или използвани стилове в рамките на HTML тагове - което не знам защо трябва да не е правилно. И, разбира се, валидаторът два пъти ми казва, че атрибут topmargin не съществува и не трябва да го използвам.

Но нищо свързано с линковете :mrgreen:.

Впрочем има ли шанс да има връзка с липсата на нещо, наречено <!DOCTYPE HTML SYSTEM>, и за което честно казано чувам за първи път (преди да ми се изсмеете, току-що направих една седмица занимания с HTML)?

EDIT: От тази програма всъщност има страхотна полза. Откри ми два затварящи тага, които са толкова забутани, че нямаше да ги видя сам. Но пак няма връзка с линкването и не промени нищо!

Благодаря, Roamer :wink:!

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Tue Dec 01, 2009 10:52 am

Майка му да еба, тва да пишеш еклипс плугини се оказа най-голямата помия. Нещо в депендънситата между дев платформата и таргет платформата непрекъснато се чупи и не знам кво става. Ама е така от нищото, както си бачкат нещата, изведнъж почват да гърмят разни ерори, и 2 часа не мога да изляза от филма.
:<
Look at the darkness...
...around me.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Tue Dec 01, 2009 11:13 am

Аз съм потресен :roll:!

След дълго мислене копирах съдържанието на project.html във файл page2.html. Цялото съдържание едно към едно. И линковете проработиха. Изтрих проджект и преименувах пейдж2 на негово място. Линковете продължават да си работят :panda:.