Абсурдистан, един бе ти достоен зарад тях!
Moderator: Moridin
- PrivateRaio
- Misting
Днес сутринта гледах, в "Коритаров лайф", поредният безумен диалог по темата за тракерите. Пълно безумие. Въпреки че според мен авторите имат основание, и аз лично, ако бях автор щях да съм недоволен, не съм съгласен с решенията, които се налагат. Твърдо съм против цензурата която се опитват да наложат. А и цялата кампания много силно намирисва на поръчкова. За мен далеч по-елегантно решение е следното: всеки да се абонира, срещу скромна сума - около 2-3 лв. на месец и процент от тези пари (около 80) да отиват по направление - за авторство. Но идеята да си копувам филми на по 2-3 години за по 10 - 20 лв. на парче е абсурдна. Направо абсурдна.
Не е истина...
Значи, ако си изтегля "Лет ит би" и си я запиша отивам в затвора и ме глобяват поне хилядарка, но ако кажа, че аз съм я писала, композирала и изпяла ме глобяват с десетачка и писмено мъмрене. Е, може и да ме пъхнат в затвора, но за по-кратко. Не, колко защитава авторите Наказателният кодекс, а?Чл. 172а.(1)Който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава чрез техническо средство или използва по друг начин чуждо произведение на науката, литературата или изкуството без необходимото по закон съгласие на носителя на авторското право, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до три хиляди лева.
...
Чл. 173а.(1)Който издава или използува под свое име или под псевдоним чуждо произведение на науката, литературата или изкуството или значителна част от такова произведение, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до десет лева, както и с обществено порицание.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
Недей им обръща внимание на законодателте сега. Че иначе ще изгубим Паолини и други видни (родни) плагиати... 

passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Мен пък примерно ми е ужасно интересно кой точно автор (респ. държач на авторски права) е приревал, че в Бълг... в Абсурдистан тоест му се нарушават правата, щото аз за такъв случай не съм чула. То бива самоинициативност и самосезиране, ама чак пък такъв пионерски устрем не съм очаквала от родните гедебобове, да ви кажа. Начи, на базата на какво се хуква и се обявява, че споделянето на "Карибски пирати" да речем, е противозаконно? Няколко пъти вече слушам въпроса, зададен към различни поборници против пиратството: "ако аз имам законно притежаван диск и го дам на приятел да го зигледа, пиратство ли е?" Отговорът е "не". Следва въпросът: "ами защо е пиратство, ако го споделя с някого през интернет?" Тук вече отговорите са различни. Обикновено е кашлица, понякога гласи: "ами щото се разменя между много хора" (и к'во от т'ва?! Къде е казано от споделянето между колко точно човека е границата между пиратстването и законността, а и къде изобщо е дефиниран законово терминът "пиратство" ако е на въпрос?!), понякога е мънкане, че било незаконно, понеже било с цел печалба... Айде бе! А да ме светнат колко ми се плаща затуй, че сийдвам!
Та имам следното питане: как стана така, че внезапно родните служби за борба с организираната престъпност се загрижиха точно за нарушените авторски права на Бритни Спиърс и Араш?! Примерно, как така никой не изпитва подобни алтруистични подбуди към мен, а? Ами моите права като гражданин на тая, как да се изразя, държава? Правата ми на здравеопазване, на достоен живот, на достойно заплащане, нарушаването им от страна на НЕК, НОИ, правителство и пр. Що никой не ме защитавата от хората, които организирано потъпкват правата на сънародниците си, докато точат от еврофондове, организират си изборен туризъм, унищожават *нашата* природа, купуват си луксозни коли с *нашите* данъци, чакат на *нашите* sms-и, за да обзаведат болниците с кувьози така нататък? Пука ли и на Бритни Спиърс, че български пубер се е обзавел без да плати с културното й наследство, ми е интересно? Айсиктир бе!
Та имам следното питане: как стана така, че внезапно родните служби за борба с организираната престъпност се загрижиха точно за нарушените авторски права на Бритни Спиърс и Араш?! Примерно, как така никой не изпитва подобни алтруистични подбуди към мен, а? Ами моите права като гражданин на тая, как да се изразя, държава? Правата ми на здравеопазване, на достоен живот, на достойно заплащане, нарушаването им от страна на НЕК, НОИ, правителство и пр. Що никой не ме защитавата от хората, които организирано потъпкват правата на сънародниците си, докато точат от еврофондове, организират си изборен туризъм, унищожават *нашата* природа, купуват си луксозни коли с *нашите* данъци, чакат на *нашите* sms-и, за да обзаведат болниците с кувьози така нататък? Пука ли и на Бритни Спиърс, че български пубер се е обзавел без да плати с културното й наследство, ми е интересно? Айсиктир бе!
- Interpreter
- Forsaken
Точно по този повод помня бях чел, че един "пиратски" сайт спечелил дело в САЩ. Съдът постановил, че ползването е законно едновременно от толкова хора, колкото могат да се съберат в средно голям хол - т.е. до 30 души. Ако са 31 вече е незаконноMarfa wrote:Къде е казано от споделянето между колко точно човека е границата между пиратстването и законността...

Иначе наистина и библиотеките би трябвало да се закрият, явно.
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"
Машшала

„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
- Interpreter
- Forsaken
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”