Няколко неща от мен.
1. Така както го виждам аз, тази тема Симеон не я писал, за да проповядва предимствата на Америка пред останалия свят. Първият му пост според мен определено не целеше това, а именно да даде контекст и споделен опит/познание за юзърите, които евентуално нямат такъв, както той сам го изтъкна неколкократно. Да, може да не е бил изцяло прав в някои от нещата, които е написал, но нормалната реакция е да бъде поправен убедително и учтиво, не да бъде обвиняван в безпочвен проамериканизъм и прочие. Разговорът щеше да тръгне в по-интересна посока, ако повечето пишещи в темата бяха подходили така. Еми, много ясно, че той ще защити страната, в която живее, когато всички я плюят за спорта. Ама това не е особено интересно и полезно.
2. Америка наистина е много различна - и като хора, и като политика, и като история, и като култура, и като физически пространства, и като какво ли още не. От подобна тема има полза, ако хората се замислят, че дори да критикуват, добре е да мерят с по-различен аршин различните реалности.
3. Живял съм и в Щатите, и в Европа (нямам предвид България, то това е ясно). Не кой знае колко дълго, за да мога да се изказвам особено проникновено, но пък съм преживял достатъчно, за да имам наблюдения. Еми, различно се случват нещата там и тук. Да, Америка е по-напред от Европа в някои отношения, в други е назад и това е нормално. Аз лично не мисля, че има кой знае колко неща, които биха се получили на човек само от едната страна на Атлантика - и двете места предлагат достатъчно възможности за всеки. Това, че в Щатите има голяма разлика между различните места - в начина, по който се живее на въпросните, и в хората... Факт, има огромни разлики и няма как американците винаги да бъдат слагани под общ знаменател. Същото важи и за Европа бтв, макар там фрапиращите разлики да не са толкова фрапиращи. В същото време и на двете места има достатъчно механизми да се ограничават малоумни предложения и политики на по-местно ниво. Това не значи, че и на двете места не се случва някоя малоумна политика да се промъкне дори до най-високо ниво от време на време. Хората не винаги са особено умни. Да, в Америка има сериозен брой щати, в които концентрацията на хора със странни виждания за света е доста по-голяма, отколкото ще се намери в Европа. И това неминуемо дразни, защото Щатите все пак са винаги във фокуса на световното око (докато повече американци не ги е еня изобщо за Европа; пак, това не означава, че всички са така). Да, американската външна политика е голям дразнител, навредила е много на останалия свят (но не само) и мисълта, че разни идиоти от Байбъл Белт имат участие, пък макар и само косвено, в опредлянето й, като задават част от общия политически тон и настроения... притеснително е и е разбираемо защо хората обичат да нареждат "американците това и американците онова". Въпросът е, че така не е правилно. Светът става все по-сложен и свързан и отношенията между хората имат значение. Ако вместо да каканижем "американците аа!!, американците ууу!!", си дадем труда да ги разберем малко по-добре и да взимаме предвид това, че и там има силна борба между различни начини на мислене (някои от които много по-европейски в определени отношения), ще сме част от тая промяна, която искаме да видим там. Обществените мнения се формират бавно и трудно, но имат значение. А Америка е световната сила и ще продължава да е такава още доста време най-вероятно. Тъй че нека да разсъждаваме не толкова първосигнално и да си подбираме малко повече думите. Това е отправено и към двете страни на спора. Аз лично нямам кой знае какви пристрастия към Америка, но пък искам да виждам позитивни промени там, а те стават с интелигентно мислене и говорене, и то не само в Америка, ами и сред хората, които говорят за Америка.