Доколкото разбирам от темата, пиратите на анимации биват 2 вида - заклетите(това са тези, дето не признават друго освен арена и замунда) и ценителите(които го правят, щото не искат да слушат Кръстьо Лафазанов, примерно).
От другата страна са тези, които ни доставят филма. Картинката изглежда горе-долу така:
Има студия, които създават даден анимационен филм, като под студия разбирам от аниматорите, през войс актьорите, до чистачите и охраната.
След това идват продуцентите. Които, до колкото ми е ясна индустрията, се явяват най-често и разпространители и маркетингов отдел и т.н.
Накрая стоят дистрибуторите - кина, видеотеки, амазон...
И трита агента, които ни дават възможността да гледаме филма, трябва да печелят от цялата работа, значи се предполага че работят в някакъв синхрон и разбирателство.
Тук идва иф(Адриана), която обяснява защо не може да се гледа анимация без дублаж в България:
Аз си мисля така: копието, щом въобще се е озовало в кината, значи предшествениците му са си избили цената със или без пиратство и ако нещо куцаше - щяха да се пробват варианти. "Я да видиме дали ше върже ако пуснеме вариант без дублаж", примерно.КИНАТА НЕ ИСКАТ да програмират дори горе-долу прилично копие на анимационен филм без дублаж. По този начин въпросното копие няма как да избие цената си
Все още си мисля, че филмовата индустрия е прилично доходоносна и в сравнение с някои други области направо кърти касички. Така че засега нямам проблеми да си дърпам филми от арената. И не мисля че помагайки на пиратството като цяло(защото аз наистина именно това правя), ощетявам някого. Ето защо:
Вероятността да се появи някой гениален режисьор в бъдеще е правопропорционална на бройката хора, до която достигат произведенията на настоящите режисьори. Ако нямаше пиратство - да, щяха да се въртят малко повече пари, но дали това щеше да доведе до подобрение на качеството на филмите. Ако само елита си прави неща и после си ги гледа сам, той рано или късно ще се изроди.