Page 6 of 20
Posted: Thu Jan 17, 2008 1:29 pm
by Elayne
Дайте да отцепим кулинарните разговори в друга тема, а? За по-прегледно. А иначе патладжани рокс

, само дето били неподходящи за хора с проблеми с бъбреците, а и май не само за тях... Не знам защо. Някой да каже.
Posted: Thu Jan 17, 2008 1:37 pm
by Xellos
Ако имате язва, обострен гастрит или склонност към разстройство на червата, по-добре ги изключете от менюто си. Причината е, че те съдържат много целулоза и трудни за преработване влакна и могат да предизвикат влошаване на състоянието при хора с болен стомах.
Патладжаните съдържат веществото соланин, с което се обяснява леко горчивият им вкус. В презрелите соланинът е в по-голямо количество и може да предизвика отравяне.
Както и картофите де.
ОТСЛАБВАЙТЕ С ПАТЛАДЖАНИ
- Spoiler: show
Главното достойнство на патладжана е способността му да извежда от организма излишъка от вреден холестерол. Затова диетолозите съветват хората, склонни към сърдечносъдови заболявания, да включват в менюто си този зеленчук. Патладжаните са богати и на минерални вещества, преди всичко на калий, който нормализира сърдечната дейност. Освен това “виолетовите бомбички” съдържат много желязо, а това значи, че влияят благотворно на кръвния състав и на цвета на лицето.
Патладжаните обаче не могат да се похвалят с изобилие на витамини. В тях се съдържат аскорбинова киселина, витамини от група В и каротин, но, уви, в малки количества. Затова пък зеленчукът е истинска находка за тези, които искат да отслабнат. Изобилието от целулоза плюс ниската калорийност го правят незаменимо допълнение към всяка диета. Желаещите да отслабнат трябва да имат предвид само едно - патладжаните с удоволствие поемат мазнината, в която се пържат, и след това престават да бъдат диетични. Но това съвсем не означава, че пържените патладжани са забранени за отслабващите - те ще поемат по-малко мазнина, ако нарязаните кръгчета се потопят за 10 минути в студена вода или се приготвят “на сухо” в тефлонов тиган.
Патладжановият сок има високи бактерицидни свойства, затова той е един вид природен антибиотик, който помага на организма да се справи с различни инфекции. Благодарение на това им свойство патладжаните отдавна се използват за ускоряване на заздравителния процес при рани.
ВСЪЩНОСТ ТОВА НЕ Е ЕДИНСТВЕНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА ПАТЛАДЖАНА КАТО ЛЕКАРСТВО
* За лечение на хипертония: прах от предварително изсушена кора на патладжани, смляна в кафемелачка, се приема по 1 чаена лъжичка преди ядене.
* За профилактика на заболявания на черния дроб и бъбреците: всеки ден се изяжда поне една супена лъжица задушени патладжани.
* За укрепване на зъбите и венците: 1 супена лъжица патладжанени кори се изсушават, смилат се и се заливат с чаша вряла вода. След това към сока се добавя лъжичка сол и с тази течност се изплаква устата всеки ден.
ЯЗВАДЖИИТЕ ДА ПОМИСЛЯТ, ПРЕДИ ДА ХАПНАТ ОТ ВКУСНАТА ГОЗБА
Въпреки че патладжаните са много полезни, някои хора трябва да се откажат от тях. Ако имате язва, обострен гастрит или склонност към разстройство на червата, по-добре ги изключете от менюто си. Причината е, че те съдържат много целулоза и трудни за преработване влакна и могат да предизвикат влошаване на състоянието при хора с болен стомах.
Когато купувате “лилавия доктор”, избирайте млади “бомбички”. Патладжаните съдържат веществото соланин, с което се обяснява леко горчивият им вкус. В презрелите соланинът е в по-голямо количество и може да предизвика отравяне.
Възрастта на патладжана може да се определи по кожата и дръжката му. Кафеникавата дръжка показва, че плодът е откъснат отдавна. Върху повърхността на пресния патладжан няма кафяви петна, той е твърд, а кората му е гладка и лъскава. Ако не сте сигурни, че патладжанът е пресен, за всеки случай го подръжте в 3-процентов солен разтвор - по този начин се извлича значителна част от соланина.
Ако не ви харесва специфичната му горчивина, отдайте предпочитание на белите патладжани. В тях няма соланин, затова този сорт има най-нежния вкус.
Posted: Thu Jan 17, 2008 2:29 pm
by Morwen
Абе, Жоро, кои са мурафетите, дето ги има в ресторанта, ма ги няма в пицариите, по които ходим ( в които съвсем спокойно можеш да ядеш съвсем ресторантско меню)? В смисъл на мен впечатленията са ми единствено, че сервитьорите са любезни над санитарния максимум и ти седят на главата, ма някак не ми е огромен плюс.
Posted: Thu Jan 17, 2008 2:30 pm
by Moridin
Ми атмосферата поне за мен е съвсем различна, много по-спокойна, приятна и човек се чувства като цяло по-специално. А и менюто също има доста по-готини екстри в хубавите ресторанти.
Posted: Thu Jan 17, 2008 3:15 pm
by BaYa
Първо: Жоро, ти си кулинарен инвалид. Ама с предразсъдъци! Кажи какво изчанчено ястие мога да сготвя след 9 вечерта, и преди да запся над манджата, на крак! Само му дай да плюе чуждото, без дори да е опитал!!
Второ: Ако е нормален, ви препоръчвам остро ливанския. Кухнята е м/у наша и средиземноморска - т.е., много вкусна и с леко познати продукти и вкусове. Хубавото е, че тук са доста евтини. И ние сме абонирани за един до нас, направо. Много е вкусно, стига да са нормално заинтересовани от клиентелата си. Тук за двама излиза около 25 ?, с количеството баклава което мога да хапна за десерт.
Трето: Щом така или иначе ще се харчите за индийски, отидете непременно на някой който да има
тандури - специална индийска фурна, чийто отвор се замазва. Вътре всичко се пече бавно, но на постоянна и силничка температура. Едно обикновено пиле, в
тандури-то е направо фантазия.
Последно: Гаро благодаря за обяснението на аватарите. Моят си е направо испанският републикански флаг. Писнами от коронясани търтеи, брей!!
Ксели, сините домати винаги, ама винаги трябва да се накисват с малко сол. Точно заради соланина, който е вид танин май. И Ян, с неговите работливи бъбреци, по-добре да не яде, примерно.
ПП: Жоро, ако успея да се изръся за достатично време, ще ти направя едно пиле с гъби, или с маслини, ако ядеш. И ти сам ще си видиш, но после млъкваш с протестите по храни!!

Posted: Thu Jan 17, 2008 4:26 pm
by Cruelty
Ама сте се изхърлили злостно в тая тема...
Жоро само мрънка

. Мойте кулинарни изстъпления досега ги е ял без протести. Даже и сладкия омлет

. И е прав за снежанката. Ако е направена качествено. Гадостите от магазина не струват. А основен недостатък на руската салата е, че има майонеза. Майонезата не я толерирам особено, ако не е качествена (т.е. хубава домашна примерно).
За ресторантите - втория път като ходих на индийски ресторант нещо бях силно разочарована. Сефтето беше добро обаче. Казвайте някой път да заформим информативно плюскане някъде. Аз съм за.
В "Дон Домат" манджата е добра, обаче пиенето не струва. Изветряла бира и прокиснал сок от грейпфрут - не мерси. Вече съм на минерална вода там.
Posted: Thu Jan 17, 2008 4:29 pm
by Morwen
Кру, когато ходихме заедно първи или втори път ти беше?
Posted: Thu Jan 17, 2008 4:29 pm
by Moridin
OMG, аз първа ли ти бях или втора?

или.... трета?

Posted: Thu Jan 17, 2008 4:30 pm
by DELgado
Айранчето в Дон Домата е готино. Напоследък съм на такова заради колата.
Posted: Thu Jan 17, 2008 4:32 pm
by Morwen
OMG, аз първа ли ти бях или втора? или.... трета?
Спести си сарказма, въпросът е дали на нея й е харесал, онзи на който сме ходили заедно. Жоро, верно нямаше нито имаше нужда, нито особено оригинално.

Posted: Thu Jan 17, 2008 4:34 pm
by Moridin
Е стига де, кво ти става днеска, убер невинен бъзик беше...
Сори..
Posted: Thu Jan 17, 2008 4:36 pm
by Roamer
Май тогава беше второто ходене на Кру на индийски ресторант, защото всички - ама всички до един - бяхме силно изненадани от това, което ни поднесоха. Нито беше люто, нито беше с вкуса, който аз поне очаквах от някои от ястията, нито... нищо.
Тия дни ще проверя дали още съществува един малък индийски ресторант в една пряка на Раковска, почти близо до Операта... или пък първо ще трябва да си спомня къде изобщо беше

От няколкото пъти, когато съм ходил по различни индийски ресторанти, там най-много ми хареса, но пък това беше преди четири години, та трябва може би малко да си поопресня информацията

Posted: Thu Jan 17, 2008 4:38 pm
by Moridin
Аз който съм виждал май някъде на Х.Ботев беше

Posted: Thu Jan 17, 2008 4:41 pm
by Roamer
Баш на Христо Ботев едно време имаше Рамаяна, който беше един от хубавите. Ма помня ли как го местиха... едно време имаше на Христо Белчев, едно време имаше на Христо Ботев, даже не си спомням кое беше първо, кое после. В крайна сметка май в момента и двата ги няма, а са го преместили на Арсеналски, точно срещу хотел Хемус, точно срещу City Center Sofia - и точно там беше онова ходене, за което и Кру, и Морви, и аз, и още четирима души имаме много такива едни никакви, средни спомени.
Добавено: така де, да изясня все пак. Ходил съм в Рамаяна веднъж, когато беше още на Христо Белчев, и ми хареса. Ходил съм в... онзи малък ресторант, за който споменах, че ще трябва да си спомня къде точно е и да видя дали още съществува, и много ми хареса. Ходил съм в Рамаяна на Арсеналски и нещо хич не беше както трябва. Ще видим

Posted: Thu Jan 17, 2008 5:01 pm
by DELgado
Има един на Черковна но изглежда скъп, поне отвън.

Може да го тествам другата седмица и да кажа.
