Кой какво чете, part III

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Darkling
Paragon

Post by Darkling » Sat Dec 22, 2007 10:54 am

На български я чета и макар че нямам база за сравнение, не смятам че преводът е лош, просто може би съм прекалено претенциозен и за това не съм впечатлен до такава степен от стила :) Не знам кои точно автори имитира Дънкан, но усетих малко от Лъвкрафт на някои места, а с него съм донякъде запознат.
След няколко упражнения за разтягане взимам бърз душ и отивам във видеотеката, където връщам две касети взети под наем в понеделник - "Тя в мъжкия изправителен център" и "Двойно тяло", но всъщност пренаемам касетата с филма "Двойно тяло", защото искам тази вечер да го гледам още веднъж, въпреки че едва ли ще имам време да онанирам при сцената с умъртвяването на една жена с бормашина, тъй като в седем и половина имам среща с Кортни в "Кафе Люксембург".

Random
Ascendent

Post by Random » Sat Dec 22, 2007 2:31 pm

Относно въпроса в спойлер-тага - чети и ще видиш ;) Цялата идея на книгата е, че иска задълбочено вникване. А стилът му е брутален не просто защото пише красиво, ами заради гъстотата на текста що се отнася до културни отпратки и структурата му. А няколко фрагмента наистина са написани адски красиво.
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Sun Dec 23, 2007 1:39 pm

Тъкмо прочетох "Възкресителят" на Лъвкрафт. Не ме впечатли особено. Да не кажа, че ме разочарова... Досега бях чел само негови разкази и явно очакванията ми бяха различни. Иначе книгата беше приятна и определено ме накара да се пооглеждам в тъмното няколко пъти :)
Сега чета "Човекознание" на Алфред Адлер...
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Dec 26, 2007 11:03 am

Започнах Kafka on the Shore. Реших като ше е превод, поне да е превод от оригинала, а не превод от превода. Почна ми малко тромаво, но май набира скорост. Все още не съм се зарибил съвсем, но зе да ми става интересно :)
And you can't dance with a devil on your back...

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Wed Dec 26, 2007 12:59 pm

Прецапах първата от Компаса са претичвам през втората, ма не е некъф върл кеф. Нещо не ме кефят особено силно и не виждам некъф особен антирелигиозен плам след суперлативите и шума покрай тех. Филма даже си беше доста по-яко направен сравнен с първата. Да видим натам де.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Darkling
Paragon

Post by Darkling » Wed Dec 26, 2007 1:04 pm

Антирелигиозният плам е чак в края на третата книга :wink: А аз също никога не съм разбирал цялата еуфория покрай тези книги бтв, не са лоши, но колкото и да се мъча ми е трудно да се сетя нещо, което наистина да ми е харесало в тях.
След няколко упражнения за разтягане взимам бърз душ и отивам във видеотеката, където връщам две касети взети под наем в понеделник - "Тя в мъжкия изправителен център" и "Двойно тяло", но всъщност пренаемам касетата с филма "Двойно тяло", защото искам тази вечер да го гледам още веднъж, въпреки че едва ли ще имам време да онанирам при сцената с умъртвяването на една жена с бормашина, тъй като в седем и половина имам среща с Кортни в "Кафе Люксембург".

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Thu Dec 27, 2007 10:04 am

Завърших The Lies of Locke Lamora - вече достатъчно суперлативи бяха изредени по адрес на тази книга, така че няма да повтарям излишно. Определен интересен поглед върху фентъзи обстановката, изборът на ренесансова Венеция определено ми допадна, освен това има интересена история, герои, и много приятен стил.

Едно нещо ме гложди обаче - защо, по дяволите, почти всеки писател в жанра напоследък започва с многотомни поредици? Защото накрая видях (не бях обърнал внимание преди това), че това всъщност било първа книга от седем(!) тома! При цялото ми уважение, ама според мен съвременните автори се оливат тотално - ебаси, откъде се извъдиха толкова оперени писатели, че да са сигурни, че могат да държат същото ниво още шест (или колкото са в зависимост от случая) тома.

Май само старата школа продължава да пише по-кратки неща напоследък. Не че имам нещо напротив за Скот Линч, ама няма да е излишно ако фентъзи авторите го дават по-скромно. Ако имат добри идеи, да пишат продъжения, ама да заявяваш, че започваш седемтомна поредица, колкото и да е добра първата книга - малко множко ми идва.
This signature is not yet rated

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Dec 27, 2007 10:16 am

О, не бързай да се възмущаваш :) Доколкото разбирам, поредицата ще е от самостоятелни книги. Макар че ше развива неква обща история, тя ше е по-скоро развитие на герой, отколкото един сюжет.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Thu Dec 27, 2007 10:21 am

А дано, и аз съм я набелязал отдавна, дано не е сапунка в крайна сметка.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Thu Dec 27, 2007 10:24 am

Roland wrote:О, не бързай да се възмущаваш :) Доколкото разбирам, поредицата ще е от самостоятелни книги. Макар че ше развива неква обща история, тя ше е по-скоро развитие на герой, отколкото един сюжет.
Надявам се - иначе говорех по принцип, нямах намерение да прозвучи конкретно срещу Линч - просто според мен целият жанр залита по многотомни томове в последните години, което доста силно ме разубеждава да почвам каквато и да е поредица, дори да е много добра, ако знам, че имам да чета шест книги за начало, и ме чакат още три-четири (поне).
This signature is not yet rated

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Fri Dec 28, 2007 4:17 pm

Продължавам с Лъвкрафт, този път чета "Зовът на Кхтулу". Абе тия по малоумно оформление и корица на тая книга можеха ли да направят.
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

thorn
Sorcerer

Post by thorn » Sat Dec 29, 2007 3:26 am

Чета A Canticle for Leibowitz и съм без думи. Баси грандиозната книга, каквото и да кажа за нея, няма да е достатъчно.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Dec 29, 2007 10:21 am

Е кажи барем НЕЩО. И аз я имам, ма още не съм я почнал...

thorn
Sorcerer

Post by thorn » Sat Dec 29, 2007 12:17 pm

Хуу, ще опитам. Аз като преглеждах ревютата за нея, си виках meh, постапокалиптичен сай-фай от 60те, единствена завършена книга на автора, изследва цикличността на историята и цивилизацията, чувствам как ше умра от скука. Обаче първият арк се чете невероятно лесно, Франсис е страхотен образ, чувството за хумор на Милър е един път, светът невероятно пресъздаден и идеите просто се плъзват, без да се усещаш. Втората част, на която съм в момента, е по-тежка, по-мрачна, по-потискаща въпреки хумора, на моменти направо болезнено с това чувство на foreboding. Просто е невероятно колко много идеи има в толкова кратък текст и то без да се губи сюжет или герои. Не знам, каквото и да кажа, верно звучи недостатъчно, просто наистина трябва да се прочете.

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Sat Dec 29, 2007 2:10 pm

Аз съм я чел два пъти. Страхотна е. Третата част е най-слаба според мен но края е размазващ. Като цяло книгата е брутална. Може би най-добрата постапокалиптична книга която съм чел. :lol:
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!