Не говорехме за приемните изпити, а за ученето в средното училище.Morwen wrote:Не, на мен пък винаги ми се е е виждало ужасно извратено това, че за да станеш адвокат трябва да можеш да даваш научно адекватно тълкование на поезията на Ботев. Имам предвид, четенето на книги, а още повече на поезия, е нещо толкова лично, че това да пишеш върху него ми се вижда като навлизане в личната ти територия. Е, разбира се, ти не пишеш нищо лично, защото трябва да пишеш за усещането на целокупната литературоведска общност от книгата, а не за своето, ако искаш да те приемат. И въобще не разбирам как доброто разбиране на литературата може да е меродавно за това дали ще станешдобър икономист, адвокат, психолог и какво ли още не. Бих го разбрала за филологиите донякъде, но защо за счетоводител се изисква анализ на литературно произведение?
Ами и аз не станах физик, най-вече заради математиката, не че не я чатках, просто досадна ми беше.Morwen wrote:Не, на мен пък винаги ми се е е виждало ужасно извратено това, че за да станеш адвокат трябва да можеш да даваш научно адекватно тълкование на поезията на Ботев.
Ми 22 тома събрани съчинения, плюс общопризнатото място на Патриарх на литературата ни, затова. Докато другите, интересните ти автори, я имат по една стихосбирка, я не.zhivik wrote: Сега, и аз съм на мнение че Иван Вазов е може би прекалено застъпен в програмата (поне тогава беше), докато за други, доста интересни автори почти нищо не се споменаваше.
Аз пък съм съгласен с Морвен. В сегашната си форма, изпитът по литература е само за хора, които искат да станат филолози, защото честно казано, нивото на анализ е доста високо. Не че се изхвърлям, но се смятам за сравнително начетен човек, и въпреки това когато слушах примерни анализи, това ми звучеше като на монголски. За един адвокат, поне според мен, е необходимо да се изразява ясно и правилно, и да стига до разумни и логически заключения, а не задължително да познава в подробности българската литература. Това би могло да се установи и с есе, или зададен проблем, подобно на изпита по журналистика.JohanVladimir wrote:Ами и аз не станах физик, най-вече заради математиката, не че не я чатках, просто досадна ми беше.Morwen wrote:Не, на мен пък винаги ми се е е виждало ужасно извратено това, че за да станеш адвокат трябва да можеш да даваш научно адекватно тълкование на поезията на Ботев.
Литературата е предметът, който се смята, че най-добре обхваща общата ти хуманитарна култура. Затова в повечето хуманитарни специалности в университетите се влиза с изпит по литература. Както и в научните и техническите по правило се влиза с изпит по математика.
Не е извратено.
Просто понятието "обща хуманитарна култура" ми се вижда измислено. Все едно да кажеш, че солфежът е дисциплината, която най-добре обхваща общата култура по изкуствата. Да, обаче изкуствата са доста повече само от музиката, а и тя не е чак толкова неразривно свързана със солфежа, има добри музиканти, които дори не са го помирисвали.Литературата е предметът, който се смята, че най-добре обхваща общата ти хуманитарна култура.
Хич не съм заблуден, и аз астроном исках да ставам.zhivik wrote: Колкото до физиката, братко, доста си заблуден, ще прощаваш за израза. Смея да говоря от собствен опит, защото едно време исках да ставам астроном (и щях да стана, ако от Станфорд ми бяха дали стипендия ...). Както и да е, но без да си силен по математика, във физиката просто нямаш шанс.
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest