The Comics Topic

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Vash
Paragon

Post by Vash » Wed Nov 04, 2009 10:32 pm

Transmetropolitan
Едно от най-любимите ми неща изобщо. Гениален, некултурен, сюрреалистичен. Гаврите с журналистическата професия ("We need to see your penis for special journalistic purposes!") са допълнителен плюс за мен, тъй като го уча това в момента. :mrgreen:

Главният герой е очевидно вдъхновен от Hunter S. Thompson (който е писал Fear and Loathing in Las Vegas, например), в бъдеще, където много харектеристики на модерния живот - свръхконсумеризъм, загуба на идентичност и ценности, чувство на отчуждение и пълна апатия са показани на показ. Само предупреждение - това не е тънък сериозен анализ, ами точно обратното - всичко е преувеличено и подиграно. Към края все пак вкарва Послание, но през цялото време толкова не се взима насериозно, че едва ли ще издразни някого. Освен това има доста интересни фантастични идеи.

"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Wed Nov 04, 2009 10:51 pm

Да, и за мен е едно от по-добрите неща на Въртиго и на Уорън Елис.

Дръзвам да повторя (всъщност потретвам :oops: ) коментара си по заглавието.

От раздела "Не особено стари, но пък много златни" - Transmetropolitan (w Warren Ellis, a Darick Robertson) - завършена поредица в 60 епизода, издание на Vertigo.

От официалната анотация: "An exuberant trip into a frenetic future, where outlaw journalist Spider Jerusalem battles hypocrisy, corruption and sobriety".
Разказва се за политика, журналистика, медии, пропаганда, предизборни кампании, обществени отношения в близкото бъдеще, където всякакви технологии са развити понякога до абсурд - и се разказва по интересен и, ъъъ... бих казал нестандартен начин :mrgreen:

Впрочем, любимото оръжие на главния герой е bowel disruptor. С различни степени на... поразяване :lol:

Два примера за диалози (Mature Readers, това е Vertigo все пак :mrgreen: ):
Spoiler: show
Разговор между главния герой - журналиста Спайдър Джерусалем и президента на САЩ в тоалетната на един хотел:
Президентът: You're a wimp and a freak, Jerusalem. All that shit you wrote about "turning our backs on the concept of compassion" if a vote went to me... Nobody wants compassion. It doesn't sell, you can't make a living off it. The city went to me in a landslide, and you know why? Because all it wants is decent television, a bit of spare change for booze and a blowjob every Saturday night.
Сп.Дж.: You've got your vote for hate and I've got a column. And I'm not going to rest until your raped, burned, castrated and dog-shit-stuffed corpse is strung up in the middle of Century Square for the necrophile boys to play with.

И друг разговор между Спайдър Джерусалем и жена, която харесва статиите му:

Сп.Дж.: You want to go out to dinner sometime?
Жена: Sorry, no. I'm married, not hungry, infected with seven unknown diseases, gay, pregnant with lizards and clinically dead.
Сп.Дж.: "Sorry, no" would have done all on its own, you know.
Жена: Just making sure.
Иначе се говори за съвсем сериозни неща, де :mrgreen:

А котката на главния герой... Просто трябва да се види котката :mrgreen: Любим персонаж ми е :heart: Евала на Дарик Робъртсън за прекрасните рисунки (не, не само на котката :mrgreen: , а изобщо - особено израженията на Спайдър Джерусалем и на други герои. Абе браво на художника, който прекрасно допълва сценариста :thumbsup: :yay: ).
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sun Nov 08, 2009 7:44 am

Изчетох мини-серията Ultimate Origins, която доста спретнато обяснява откъде са се пръкнали мутантите и някои герои в Ълтимът вселената.

Може би леко разводнена, но поне достатъчно подробна. И добре навързва съдбите на доста персонажи.

Чудесни рисунки на Бъч Гайс. Сценарият е на Брайън Бендис, който поне в тая вселена за мен няма празно (в класическата му харесвам само Деърдевила).

Сега остава само да се запаля (пак) по Ълтимът вселената и да се загледам (пак) по хардкавърите й. Само няколко десетки са, колко му е...
The Best of Mozart

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sun Nov 15, 2009 7:08 am

Fallen Angel

By Peter David

Image Image Image Image Image Image

Представете си комбинация от Sin City и Spawn, но МНОГО по-добре поднесена и ще добиете представа защо съм толкова възхитен от този creator-owned комикс на любимия ми автор в жанра.

До момента съм прочел само първите 6 епизода, които фактически образуват два сториарка, но това ми стига, за да реша, че всички ТПБ-та от поредицата, които въобще са издадени, ще са мои рано или късно, колкото и да ми струват. По-скоро рано.

Много, много рядко се е случвало комикс така да ме грабне още с първите си епизоди. Може би X-Factor. :idea: :wink: Но този си е създаден от Питър Дейвид откъм персонажи и фабула. Той решава кое как да е, без издателски ограничения.

http://www.comicsvf.com/us/2523_feat0.php

А, между другото, гостуващ персонаж в един от последните сториаркове, чието ТПБ излиза в началото на догодина е някоя си Илирия. Image
Last edited by passer-by on Mon Nov 16, 2009 2:08 am, edited 1 time in total.
The Best of Mozart

thorn
Sorcerer

Post by thorn » Sun Nov 15, 2009 8:09 am

Хм, мен пък не успя да ме грабне нещо. Може би пак трябва да го пробвам.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sun Nov 15, 2009 8:14 am

Е, аз си казах, че съм още на първите шест епизода (от версията на ДиСи, чийто художник Дейвид Лопес много ми допада). А сегашната версия (издавана от IDW) е с друг художник - Дж.К. Удуърд, който (след бърз поглед върху няколко броя) по-скоро ме радва, макар и не толкова. Не знам на теб кои епизоди са ти попаднали и доколко артът ти е важен.

Аз вече съм развил афинитет към писанията на Питър Дейвид и за мен той е решаващ, не стилът на рисуване. :)

От него съм чел още X-Factor (предишната и сегашната версия), The Incredible Hulk и She-Hulk и всичките ми харесват в някаква степен.

В общи линии Дейвид в комиксите за мен е това, което е Пратчет в прозата и Уидън в сериалите.
Last edited by passer-by on Sun Nov 15, 2009 9:29 am, edited 3 times in total.
The Best of Mozart

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sun Nov 15, 2009 8:24 am

Най-сетне намерих време да си изчета на хартия Бъфи и Ейнджъл. Илирия фор тех уин :mrgreen:

Са съм си наумил към Sandman останалите неща и Луцифера да комплектовам. Евентуално и Hellblazer :idea:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Vash
Paragon

Post by Vash » Sun Nov 15, 2009 5:26 pm

Дочетох си Kick Ass. Мисля, че твърдението за реализъм на автора е леко неадекватно, но като цяло е доста приятна сатира с жанра, съвсем в стила на Марк Милар. Надявам се със следващия брой да приключи историята.
Също така погледнах какво е станало в Ултиматум (ивент в Ultimate вселената) и съм просто :shock:.
Убити са Ема Фрост, Angel, Beast, Daredevil, Cyclops, Doctor Doom, Doctor Strange, Forge, Juggernaut, Longshot, Magneto, Prof. X, Thor и Wolverine
Е това е абсолюното творческо безсилие и търсене на евтина сензация. Не че не се очакваше като го е писал Лоеб. Ultimate вселената беше интересна докато беше донякъде под контрола на Милар, но некадърието на главните редактори пак си каза думата. Това е основния проблем на ongoing поредиците де - колкото и добър да е един автор, в крайна сметка го заместват (като например Runaways).

"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sun Nov 15, 2009 10:00 pm

Ълтимът вселената трябваше да си остане лична игрална площадка на Бендис и Милар. Колкото са добри в Ълтимът историите, толкова са... спорни... в класическата вселена, с изключение на Бендисовия Деърдевъл.
Още съм неутешим, че Милар не остана да пише Ълтимът Х-Мен и Ълтимътс (макар че сега прави една от двете им пост-Ултиматум версии), както Бендис си стои на Ълтимът Спайдърман.
И те да си канят колеги за другите поредици. Уорън Елис при Ълтимът Фантастик Фор примерно - неговият сториарк в началото беше доста добър.

А от Лоуб (оказа се, че така се произнася) съм чел началото на Червения Хълк, неговите епизоди от Ълтимът Пауър, Ултиматума и Ълтимътс сезон 3. Едно от друго по-Image и :vomit:

Аз пък стигнах до епизод 16 на Fallen Angel от ДиСи версията и съм все така възхитен.

В момента свалям де що намеря комикси от Питър Дейвид (освен тези, които вече имам на дискове), включително от ДиСи като Супергърл и Йънг Джъстис. Х-Фактора го имам вече на хардкавъри, а Дейвидовите епизоди на Хълк ще ги взема на Вижънерис и други ТПБ-та при първа възможност, както и неговите епизоди на Кептън Марвъл и Спайдърман 2099.

Също така се ритам отзад, че се освободих от Премиер хардкавъра на Хълк: Краят, който естествено сега е изчерпан в Амазона и БД и ще се взема от ЕйбБукс барабар с доста други Дейвидови неща - включително минисерията Сакс енд Вайълънс, която не е за слаби сърца. Хак да ми е. :dash:
The Best of Mozart

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Nov 16, 2009 2:08 am

Изчетох двадесетте епизода на ДиСи версията на Fallen Angel (сценарист Питър Дейвид, художник Дейвид Лопес).

Потвърждавам всичко казано по-горе и даже ще стигна дотам да заявя, че това е вероятно най-добрият за мен онгоинг комикс, който съм чел (при уан-шотовете лидер си е The Pro на Гарт Енис).

Отлични диалози, страхотни герои, затрогващи истории и чудесни рисунки.

Фейбълите са детронирани. Личната ми класация се сдобива с нов номер 1.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Last edited by passer-by on Mon Nov 16, 2009 2:36 am, edited 1 time in total.
The Best of Mozart

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Nov 16, 2009 2:35 am

Поздрав към феновете на Илирия с арт от последните епизоди на Fallen Angel, чието ТПБ излиза през януари.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
И инфо от superpouvoir.com с повечко арт и интервюта на Питър Дейвид и художника Дж. К. Удуърд. Почти всичко е на английски, споко. :wink:
http://forum.superpouvoir.com/showthread.php?t=11401
The Best of Mozart

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Nov 16, 2009 3:51 am

Виж какво казва Амазон за твоя казус ;)

http://www.amazon.com/Fallen-Angel-Omni ... 223&sr=1-1
And you can't dance with a devil on your back...

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Nov 16, 2009 4:04 am

Хм, в Амазона пише, че е на IDW, а същевременно говорят за "the original run", който е на ДиСи. :?

Ще го държа под око все пак. Дано просто да са объркали издателя, като са оставили IDW от предишните обяви за ТПБ-та на поредицата. Пък и Нулев Омнибус вдъхва надежда да са точно първите (макар че аз знам за 20 епизода, не 21).

Благодаря за инфото. :)
The Best of Mozart

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Nov 16, 2009 4:06 am

Всъщност е точно IDW. Помисли - те са първите с омнибус и той се води 1. Щом този е 0, значи трябва да е техен. Освен това не виждам нищо странно да са купили правата от DC, щом ония без друго не виждат печалба от поредицата.
And you can't dance with a devil on your back...

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Nov 16, 2009 4:09 am

Roland wrote:Всъщност е точно IDW. Помисли - те са първите с омнибус и той се води 1. Щом този е 0, значи трябва да е техен. Освен това не виждам нищо странно да са купили правата от DC, щом ония без друго не виждат печалба от поредицата.
Абсолютно вярно, и друг път е ставало - например с Next Men на Джон Байрн, които първоначално са били при Дарк Хорс, а сега са при IDW.
Още повече, че Амазон посочват като художник Дейвид Лопес. Първите епизоди ще да са значи. :D

Както казва Друпи:
You know what? Iiiii'm happy.
Ще се дебне.
The Best of Mozart