Кът на програмиста...

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Wed Jul 08, 2009 2:22 pm

Грррррр ..... защо никой не може да ти отговори на някакви прости въпроси като става въпрос на езици.

Като например - как ще ми улесни живота? Какво ново ще мога да правя с този език по лесно отколкото досега?

При джава и C# отговора беше болезнено прост - malloc си отива завинаги от живота ти.

Не съм намерил досега подходящ отговор натози въпрос за Ruby например. Никой не ти го дава.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Tue Jul 21, 2009 2:11 am

Току-що в клиентско приложение на PHP, в което ми се налага да бъркам оттук-оттам, срещнах следното чудо на програмистката мисъл:

Code: Select all

$content = strtolower($CONFIG['encoding']) == 'utf-8' ? $keyword->getVar('word') : $keyword->getVar('word');
Направо ми се ще да мога да се докопам до version control системата на приложението, за да видя каква е историята на тази дълбокомислена условност.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Jul 21, 2009 3:53 am

Даниеле, отговорът на xkcd за Пайтън - "Come on, programming can be fun again!" 8-) (не че някога съм се уверявал в тая мисъл)

Пенчев, според мен тук има някаква голяма мистификация, в която е набъркана необходима бройка процесорни цикли по документация на проекта ;рррр
This is it. Ground zero.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Tue Jul 21, 2009 5:01 pm

Един въпрос малко в стил "А спомняте ли си, госпожо..." :)

През 1992-1993 на българския пазар излязоха четири книжки на руски за компютърна графика. Бяха четири книжки малък формат, бели, с черно заглавие и черна фигура на корицата, малко по-големи и малко по-тънки от книги на Тери Пратчет :) Превод от английски, авторът беше с някакво немско- или скандинавско- или изобщо западно-звучащо име, но не си спомням точно - а у нас е закопано някъде далеч из кашоните на тавана.

Та въпросът ми е - някой спомня ли си за тези книжки, по които всъщност аз се научих на графично програмиране - как се казват, кой беше авторът? Ако някой каже и че още могат да бъдат намерени из България, ще е просто прекрасно :)

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Jul 23, 2009 12:43 pm

7600.13785 е RTM. Офицално :)

Roamer
Ascendent

Post by Roamer » Thu Jul 23, 2009 1:13 pm

Мдам, сега остава и да видим какво ще измислят все пак за upgrade-ите от Vista...

Бобсън
Arcanist

Post by Бобсън » Sat Aug 15, 2009 12:36 pm

Как се решават NP задачи за време P
?

Roamer
Ascendent

Post by Roamer » Sat Aug 15, 2009 2:55 pm

Чрез стария, изпитан метод "обади се на приятел".

Roamer
Ascendent

Post by Roamer » Thu Aug 20, 2009 4:23 pm

Добре, значи... грррр! Молбичка за помощ, един вид...

Знам, че тук има програмисти; не се скатавайте :) Знам, че има и програмисти, които са се занимавали с Java.

Има ли някой, който да се е борил с всичко от изброеното:
- Java
- web-аплети
- HTTP автентикация с X.509 сертификати
- сертификати *върху смарткарти*
- Java plugin за браузъра, който да МОЖЕ да види сертификатите, за които браузърът ЗНАЕ, но са върху смарткарта, и трябва достъп до тях през PKCS#11?

Проблемът ми е, че когато аплетът се намира върху HTTPS сайт, който иска клиентът да се автентикира с X.509 сертификат *и* този сертификат при клиента е върху смарткарта, Java plugin-ът ми извежда един прозорец "Identification required", в който ме моли да избера с кой сертификат искам да се автентицирам - И СПИСЪКЪТ Е ПРАЗЕН! Няма нито един сертификат, който да мога да избера. И при "OK", и при "Cancel" Java plugin-ът ми показва "Error" на мястото, където би трябвало да бъде аплетът, и гърми със SSLHandshakeException, веднага последвано от ClassNotFoundException.

ОС: Debian GNU/Linux testing (някой ден ще бъде squeeze)
Java: 1.6.0_14 (Debian-ски пакет sun-java6-jre 6-14-1)
Браузър: Mozilla Firefox 3.0.12

Под Windows се държи по същия начин. Грррр.

Това много, ама адски много ми прилича на Java bug #4957907 (да, знам, че в URL-то има "jsessionid", ма без него пък не ще) - за което пише, че е решено в Java 1.5, ама не! Също така много ми прилича на http://forums.sun.com/thread.jspa?threadID=5373404 - което няма нито един отговор.

Heeeeeeeelp!

Ако някой иска да се опита да възпроизведе проблема с друга версия на Firefox или с друг браузър, да каже, ще сложа аплета на публично-видим уебсървър.

Бобсън
Arcanist

Post by Бобсън » Thu Aug 20, 2009 4:56 pm

сещам се за един човек, дето ...измежду общите ни познати е...
може да го продължим туй по телефона....

thunder
Forsaken

Post by thunder » Thu Aug 20, 2009 5:40 pm

преди година я намразих тази част от джавата след като трябваше да сменим един сертификат... като за начало най-простото - пробвай с друг браузър дали ще го изолираш само до Мозила, през уиндоус си тествал, поне с ИЕ можеше да видиш все пак. Освен това - JSS имаш ли?

проблемът вероятно се дължи на това, че просто джавата не знае откъде да си вземе сертификатите - затова ти е празен списъка. Какъв софтуер използваш за да можеш да четеш този смарткард и сигурен ли си, че работи и е конфигуриран правилно?
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Roamer
Ascendent

Post by Roamer » Thu Aug 20, 2009 6:08 pm

@Бобсън: мдам, да си кажа и тук де :) Благодаря за идеята, но се оказа, че с човека, когото имаш предвид, вече работим в един екип върху този проблем :)

@thunder: абе то е малко сложно. Под Windows аз самият не мога да го тествам, защото не мога да намеря (и с поддръжката от InfoNotary нещо също не можахме да се разберем) за драйвери за моята смарткарта за Windows 7 :) Колеги с XP обаче го тестват и също имат проблеми:
- с Firefox: абсолютно същото, празен списък със сертификати
- с IE: малко 50/50, не можем да разберем от какво зависи - понякога показва празен списък, друг път показва правилния списък и си работи прекрасно, трети път пък се опитва да покаже прозореца със списък със сертификати, само че *заспива* за около две минути и чак след това показва празния списък :)

Да, знам, че проблемът е в това, че Java-та не успява да се докопа до browser keystore-а. Самият ми Firefox се разбира с pcscd и opensc - Firefox ми показва сертификата, пита ме за PIN код, въвеждам го, Firefox успява да се справи с X.509 автентикацията на уебсайта :) Демек смарткартата работи, pcscd си говори с нея, opensc си говори с pcscd, Firefox си говори с opensc... само Java аплетът забравя да си говори с Firefox.

И, да, всъщност попаднахме на информация за JSS тук-там и дори успях да го намеря и да го компилирам под Debian с библиотеките, които Firefox ползва, ама после нещо или аз не разбирам къде трябва да сложа .jar файла и .so shared library-то, или Firefox нещо не ги намира, или Java-та нещо не се сеща изобщо да ги търси. Къде всъщност трябва да се инсталира това? :)

Добавено: Грррр. Сложих .so-то на JSS-а в /usr/lib/iceweasel/plugins и то започна да се държи *малко* по-различно. На един от тестовите ни сайтове jar-ът не е зад HTTPS автентикация и досега понякога и за там Java-та ми искаше; сега пак ми иска, абсолютно непонятно защо, но след като кажа "Cancel", минава нататък :) Ако обаче jar-ът Е зад HTTPS, както трябва да бъде, то... пак не работи :(

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Thu Aug 27, 2009 7:30 pm

Абе знам, че не му е тук мястото вероятно, обаче може и някой да се присети от къде може да ми идва проблемът и да ми помогне.

Миналата седмица компютърът ми мистериозно не пожела да стартира, оказа се изгърмяло захранване, сменихме го, сменихме и старата 1ГБ РАМ памет с две по 1ГБ Кингстън платки памет.

Снощи проихмах поправената машина и уви започна да се саморестартира през известно количество време. Разкарах УСБ устройствата и продължава периодично да се саморестартира.

В "Events Viewer" ми изписва следния текст за системните грешки:
Error code 10000050, parameter1 c1891078, parameter2 00000000, parameter3 8050527f, parameter4 00000000.

Error code 0000004e, parameter1 0000008f, parameter2 0007fe89, parameter3 0007f489, parameter4 00000000.

Error code 000000f4, parameter1 00000003, parameter2 89c49458, parameter3 89c495cc, parameter4 805d1204.

Всички с Cathegory: (102)
Нямам идея дали това ще помогне. Изключих опцията при грешка комютърът да се саморестартира и сега се предполага да ми дава син екран с текст.

Не зная дали има нещо общо, но обикновено върша няколко неща наведнъж, когато системата се саморестартира. А и някакво скапано приложение на Адоби (Шокуейв приложение за браузърите ми) дава непрекъсната грешка като се разкликам във ФармВил във Фейсбуук (да, знам, че е смешно, но не би трябвало да прави точно такава грешка). Съответно Гугъл Хром и Мозилата ми гърмят като за световно.

В Апликейшън ерърс ми дава грешки и на скапаната антивирусна програма - AVG Anti-Virus. Знам, че е калпава, но за момента имам такава и вероятно имам Уиндоус, който има нужда от преинсталиране.

Възможно ли е при размяна на местата на РАМ платките проблемът да се оправи? Или може да е нещо друго? В крайна сметка захранването ми е съвсем ново :(.

Едит: Хайде пак се саморестартнахме, този път син екран и дава следния текст:
*** STOP: 0x0000008E (0x0000005, 0xBF8141gg, 0xB5E896C4, 0x00000000)

*** win32k.sys - address bf814155 base at BF800000, datastamp 49e852d2

Beginning dump of physical memory.
Physical memory dump complete.
В един чужд форум казва, че проблемът е от faulty RAM. Платките уж са съвместими с дъното ми. :roll:
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Aug 27, 2009 8:01 pm

Просто лоши бройки. Пусни memtest86+. Ако даде КАКВИТО и да е грешки - носиш за смяна.

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Thu Aug 27, 2009 8:07 pm

Платките ми ги пратиха от чужбина подарък >.<. Казах си модела на дъното и прочие, бяха си запечатани. :roll:
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around