Ами за Шрайка се споменаваше, и то доста изрично, че е произлязъл от първите т.нар. "косачи" - програми, написани да унищожават самовъзпроизвеждащия се код, за да го принудят да се адаптира и да еволюира - с една дума, подпомага появата на изкуствен интелект. Между другото, това в момента съществува, наистина има програмисти които правят подобни експерименти - така че Техноцентърът е на път, гответе се!
Колкото до Тигрите, Лъвовете и Мечките, там напълно съм съгласен - аз дълго време си мислех, че това нарочно не е дообяснено, за да има възможност за продължение. Празнотата, според мен, пък е метафора на пространството на Планк, или там както се наричаше - квантова физика, с други думи, от "Илион" и "Олимп" явно се вижда, че Симънс е фен. Бих искал да ти обясня в подробности, ама се боя, че в момента по света има много малко хора, които имат дори и начална представа, що е това и за какво се бори
А колкото до идеята:
Marfa wrote:Дружно да застанем под знамето на екологията и да спрем да унищожаваме квото сварим?
А защо не? Какво толкова и е на тази идея - аз лично не виждам нищо лошо да живееш в хармония с това, което те заобикаля. Поне на мен книгата ми хареса и заради това. А дори и да приемем, че няма ясно послание, ми идва въпроса - а трябва ли да има такова? Това ми напомня за учителя ми по литература в гимназията, който никак не обичаше въпроса "какво е искал да каже авторът?". Според него, в 90% от случаите, авторът нищо не иска да каже, в останалите 10% той иска да каже едно, ама всъщност казва нещо съвсем друго

Не мога да кажа, че съм напълно съгласен, ама поне се опитвам да не се терзая особено, ако няма ясно изразено послание в една книга.
А пък и никой тук не твърди, че Симънс е някакъв велик класик като Кафка или Маркес например. То ако тръгнем по тоя път, я ми кажете какви идеи изразяват Мартин или Ериксън например? Според мен никакви, ама това за мен не е основание да смятам книгите им за лоши ...