Котки, мррррррррр...

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Killua
Ascendent

Re: Котки, мррррррррр...

Post by Killua » Wed May 15, 2019 6:05 pm

Някой тествал ли е? :D
https://japantoday.com/category/feature ... -effective?
shadow dance nikoga ne luje

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Fri May 17, 2019 2:49 pm

Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Thu May 23, 2019 3:13 pm

Кукли (или нещо подобно) на Соланж от Hallmarks of felinity http://zuzanka.kofeina.net/hof/hallmark00.html

https://www.behance.net/gallery/15028265/Cats :heart:
„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sat May 25, 2019 8:27 pm

Killua wrote:
Wed May 15, 2019 6:05 pm
Някой тествал ли е? :D
https://japantoday.com/category/feature ... -effective?
Днес го пробвах това. Получи се :shock:

Значи, преди известно време последният ни некастриран котарак изчезна някъде. Нямаше го осем дни, върна се на деветия тотално размазан, целият в рани, със счупен зъб и прочие. Кастрирахме го и него при първа възможност, обезпаразитихме го, държахме го няколко дена под домашен арест, докато му зараснат раните и докато се кротне малко. Преди четири дни изхвърча отново от къщата. Днес един друг котарак, който твърде често се мотае из нашия двор, крещи за храна или се кара с нашите котки, идва за пореден път. Аз по едно време излизам и му казвам:
- Кажи на моя котарак Снежко да се прибира, че ме притеснява.
Даже не знам защо, обаче половин час по-късно въпросният Снежко се появи пред вратата - даже беше и в добро състояние този път, само че явно беше гладен. До преди малко се тъпчеше с храна. Нахраних и външния, все пак, понеже де да знам...
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sat Jan 04, 2020 11:00 am

Деа и наглата мачка :D

https://www.youtube.com/watch?v=1A4NtnH8pZg
„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”

coldie
Forsaken

Post by coldie » Sat Jan 04, 2020 6:34 pm

Аз сега си взех кученце, много е сладко. Иначе имах няколко много специални котки. Първата ми котка е улична превъзходна, едни деца ми я дадоха. Още не и се бяха отлепили клепачите. Давам и прясно мляко - не иска. Прояде на шпеков салам.
Много дребна си остана, правиха и цезарово сечение. Котката ми я дадоха точно на голямата Дева Мария. И отначало не я взех, защото се схрахувам - викам си бълхи, болести и прочеее (преди това не съм имал котки). Но нещо ме глождеше и отидох ги намерих тези деца и те ми казаха, че са я пуснали някъде, около едни блокове. Ходих да я търся по-тъмно вече и я намерих.
Кръстих я Мария.
Когато и правиха цезарово сечение, беше почивен ден и успях да намеря един ветеринар, но по-скоро касапин. Който я разряза, имаше три малки, едното беше мъртво, обаче другите не. Заши я после. И ми каза, че ако оцелее - оцелеее.
Сложих я в кашонче с малките току-що родени. И тя започна да ги кърми, докато едвам диша. Оцеляха в крайна сметка.
Тази котка може би 2-3 години по късно пак на Голяма Дева Мария я видях как се изправи на задните си крака като човек, обърната към слънцето и така седя някъде 20 секунди.
Тя беше бяла с малко черно тук-там. Може би я имах около 5 години. За тези пет години не е имало ден да не е в двора. Един път обаче липсваше от три дни. И аз я търся, но не я намирам. И влизам в една пристройка на двора и гледам някаква чисто черна котка. И пада на земята и гледам, че това е Мима, която явно се е вряла в комина, но едва диша. А лято беше. Заведох я при един ветиринар, той ми каза, че вероятно е отровена и и би някаква инжекция. Този тъпак я уби, почина ми 2-3 часа по късно в ръцете с пяна на уста.
Двете и лапета - едното го кръстих Билбо, но понеже стана едър и пухкав дебеланко, по-често му викахме Топчо. Една вечер сънувах как нещо ме напада и този топчо, който също беше като окраска бял с много малко черно, скочи в съня ми и се превърна в нещо като лъв и изгодини злодея. И въобще всеки път когато се е случвало да не мога да заспя, като го взема Топчо при мен в леглото заспивах до няколко минути.
Другото беше женско, нея я кръстинх Нинийв, но и викахме Нина. Аз такава хитра котка не съм виждал. Имаше и много странна окраска. Заради нея вместо стандартни дръжки по врати (например) сложих кръгли ръкохватки, защото си отваряше всичко де що има. Включително прозорци. Никога не ми е посягала, нито нокти е вадила, нищо.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Mon Jan 06, 2020 12:23 pm

@coldie, много яки имена на котетата :)
Съжалявам, че така си е отишла Мария. Вероятно не е имало какво да се направи, за съжаление...
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

coldie
Forsaken

Post by coldie » Mon Jan 06, 2020 1:00 pm

Ghibli wrote:
Mon Jan 06, 2020 12:23 pm
@coldie, много яки имена на котетата :)
Съжалявам, че така си е отишла Мария. Вероятно не е имало какво да се направи, за съжаление...
По-късно ми казаха че може и да е имало. При отравяне с неясен произход да и се дава малко мляко и вода и да се чака. Малък шанс но е имало. А тоя с инжекцията е предизвикал някаква реакция. Аз после 3-4 дена ревах за Мима. При нея всичко беше специално. Най-вече в какво положения бях когато я получих. Другите просто изчезнаха. Нормално за дворни котки. Нина все пак я имах около 7 г.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Mon Jan 06, 2020 11:58 pm

Това с млякото са бабини деветини в общи линии. Млякото е лоша храна за пораснала котка по принцип. На отровеното животно по-скоро му трябва вода, може с някви електролити в нея, но съдбата му си зависи от отровата и дозата.На мен навремето ми се натровиха кучето и котката от някъв пестицид (Карате му викаха) и ветеринаря им спаси живота с някви химикали. Но там натравянето се случи пред мен и знаех с какво са се натровили. Ако не знаеш и няма време за кръвни изследвания и прочее се действа на сляпо, уви.

Съжалявам за Мария! Голяма мъка е да ти умре животинката.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Jan 08, 2020 12:42 pm

Колди, млякото наистина може да помогне, но само в много конкретни случаи при много конкретни натравяния и ако се използва в точно определен момент. При това не като противоотрова, а като средство, предизвикващо повръщане. Ако примерно натровят котето с антифриз, което към момента е някакво много модерно средство, Господ да ги накаже дано, всички крави на света не могат да помогнат. Вероятно ветът е направил каквото е могъл, но изродът, убил котето, е по-скоро друг. Много съжалявам за загубата ти, наистина. Аз моята Джина така и не я прежалих, а това прасе, дето го въдя в момента, постоянно го дебна и все му поставям диагнози. Болестно състояние е това моето, дума да няма. Разбирам те и ми е много мъчно. Ако може един съвет, дано да приемеш, ама ги кастрирай докато са още малки и гледай да не ги пускаш навън.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Jan 08, 2020 10:28 pm

Marfa wrote:
Wed Jan 08, 2020 12:42 pm
Болестно състояние е това моето, дума да няма.
Pet parents са така, особено ако са от по-отговорните такива. Аз се чудя кога законодателствата ни ще схванат, че домашните ни любимци са част от семейството, с която все повече хора по планетата избират да заместят човешките деца, а не някаква движима собственост там, дето съществува на самотек в двора ти. Имаме нужда от нови облекчени регулации за това къде можеш да ходиш с животното си (самолети, заведения) и как да ги застраховаме. А ако някой благоволи да се разправи с безобразните цени за медицинските грижи в тая част на света, ще е супер. Оня ден платих 800 долара, за да му извадят на Санджи двата млечни зъба, дето отказаха да си паднат сами вече 5ти поред месец.

Oui. Je suis garbage.

Alexis
Forsaken

Post by Alexis » Thu Jan 09, 2020 7:49 am

Аз дори нямам домашен любимец, но познавам достатъчно хора, които са ги избрали буквално вместо дете. И ги гледат като член на семейството. Но освен бонусите, искам да има и наказания за тези, които зарязват домашните си любимци като вече не са сладки "бебета" или пък като им стане досадно.

Относно пребиваването им на места - в заведения - проблемът е санитарен, трудно е да се уреди на закрито (но пък има котко-/гризачо-/зайко-кафета които си уреждат някак нещата, та знам ли, по-скоро на този фон е малко дискриминативно), но на открито - не виждам проблем. Относно споменатата дискриминация - все пак е по-лесно да се уреди санитарен контрол за животни, които имат един собственик и известен ваксинационен/вет. контрол, отколкото на всеки приходящ да се иска здравена книжка на животинчето, макар че в наши дни повечето животинки имат чипове. Ако се разработи софтуер, който да дава инфо дали едно живтоно е up-to-date по всички параграфи (беа да дава данни за здравето му а само зелена/червена/жълта светлина за пребиваването му на определени места) би станало ОК.

В самолетите проблемът е отново комбо от санитарен - много живи същества затворени в кутия с рециклиран въздух и ограничено количество кислород + всички потенциални инфекциозни агенти + потенциалът на малка територия животното ако нещо го стресне по-лесно да пострада или да нарани пътник. Поже да му се сложи намордник (което вероятно много хора биха протестирали), но не може и терлици да му се наслагат. Плюс - алергиите на все по-голяма част от населението.

Но е факт - законодателството силно изостава в наши дни спрямо нуждите на обществото от всякакъв животински вид.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

Dark Cloud
Scholar

Post by Dark Cloud » Thu Jan 09, 2020 10:02 am

Marfa wrote:
Wed Jan 08, 2020 12:42 pm
... Ако може един съвет, дано да приемеш, ама ги кастрирай докато са още малки и гледай да не ги пускаш навън.
Всъщност на каква възраст може да се мисли за кастрация вече? Аз имам един хубостник на няколко месеца и други хора също ми препоръчаха да не се бавя много с кастрацията.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Jan 09, 2020 10:39 am

Alexis wrote:
Thu Jan 09, 2020 7:49 am
Аз дори нямам домашен любимец, но познавам достатъчно хора, които са ги избрали буквално вместо дете. И ги гледат като член на семейството. Но освен бонусите, искам да има и наказания за тези, които зарязват домашните си любимци като вече не са сладки "бебета" или пък като им стане досадно.

Относно пребиваването им на места - в заведения - проблемът е санитарен, трудно е да се уреди на закрито (но пък има котко-/гризачо-/зайко-кафета които си уреждат някак нещата, та знам ли, по-скоро на този фон е малко дискриминативно), но на открито - не виждам проблем. Относно споменатата дискриминация - все пак е по-лесно да се уреди санитарен контрол за животни, които имат един собственик и известен ваксинационен/вет. контрол, отколкото на всеки приходящ да се иска здравена книжка на животинчето, макар че в наши дни повечето животинки имат чипове. Ако се разработи софтуер, който да дава инфо дали едно живтоно е up-to-date по всички параграфи (беа да дава данни за здравето му а само зелена/червена/жълта светлина за пребиваването му на определени места) би станало ОК.

В самолетите проблемът е отново комбо от санитарен - много живи същества затворени в кутия с рециклиран въздух и ограничено количество кислород + всички потенциални инфекциозни агенти + потенциалът на малка територия животното ако нещо го стресне по-лесно да пострада или да нарани пътник. Поже да му се сложи намордник (което вероятно много хора биха протестирали), но не може и терлици да му се наслагат. Плюс - алергиите на все по-голяма част от населението.

Но е факт - законодателството силно изостава в наши дни спрямо нуждите на обществото от всякакъв животински вид.
Аз лично съм готова да нося идентификационни карти, които да доказват, че животното ми е ваксинирано, обезпаразитено и е минало годишен преглед, ако това ще ми позволи да го вкарам с мен в някое заведение. Да сложат ако искат условието добичето да е на повод, закачено до стола ти, така че да не може да митка из ресторанта/самолета като изтървано и да е добре възпитано. Невъзпитаните да ги гонят, по същия начин, по който гонят невъзпитани хора. Ще ми се да гонят и невъзпитаните деца от тея места между другото.

Ако искаш да си вкараш животните в самолета, в момента и без това ти трябва паспорт, доказателства за ваксинации и удостоверение, че са здрави, изкарано в рамките на последните 48 часа и подписано от ветеринар - така че животните по самолетите, поне тея, дето пътуват от и към Канада, най-вероятно са пъти по-здрави от болшинството смърчащи и кашлящи пътници в тях. Като цяло, дребните породи може да си ги държиш спокойно в скута и не представляват кой знае каква заплаха за околните - за едрите, предполагам ще е нужно да има все пак някакви ограничения (намордник, клетка в каргото и т.н.), освен ако не са сървис догс, които трябва да са със стопанина си 100% от времето. Но определено могат да понамалят малко ограниченията за размери - в момента, вероятно ще ми се наложи да си завра двете дребни чихуали в каргото, щото са малко по-високи отколкото извънземно-малките carriers за животни в кабината.

С алергиите има решения - може кучето/котето и алергичния към тях човек да се сложат колкото се може по-далече един от друг в самолета. Част от самолета може да се задели за хора с животни и да се направят нужните места за животинските carriers. Така или иначе се плаща солено за транспорта на животното - поне да има за кво, нали. В тея части няма да настаняват алергични хора - може да отделят това помещение със завеса или нещо такова. В повечето случаи алергиите са леки и надали ще стане няква голяма драма от това, че в самолета има куче/котка. Ако алергиите са тежки и животозастрашаващи, трябва алергичният индивид да си каже предварително, че е алергичен, за да се вземат мерки кучетата и котките да са на друг полет. То и сега мисля, ако си смъртно алергичен, към примерно фъстъци, трябва да сигнализираш на авиокомпанията да разкара фъстъците от полета, с който летиш.
Нужни са промени и по летищата - повече места за разходка на животните, къде да им дадеш да ядат/пият. Ако животното ти е в каргото, често не ти дават да го видиш между полетите, а уж някой си от авиокомпанията го пои и разхожда вместо теб. Лайк, ноуп.

Oui. Je suis garbage.

трубадур
Elder God

Post by трубадур » Thu Jan 09, 2020 11:04 am

@Dark Cloud Да, не се бави. По принцип е достатъчно котките да са на няколко месеца, пет-шест и си на линия, макар че познавам хора, които заведоха по-малки и от това, на три месеца. Само една котка оставихме известно време, към година и нещо, разгони се два или три пъти през този период и много се измъчи. Има различни помощни средства за подтискане на разгонването, но са простотии и пак факва животинката. Ако ще се гледа котка вътре в апартамент/къща и нямаш намерение да има бебета трябва да се кастрира просто. Но както винаги, преди да се предприема каквото и да било, една консултация с ветеринаря е добра идея.

Иначе нашите котки пътуваха в каргото, само една беше при жена ми, щото беше още малка, те всите са некви ситни и пак минаха лимитите. И нямаш достъп до тях между полетите, а като знаеш кви говеда са там с багажите да си оставиш животните без надзор е мизерия.