Абсурдистан, и те за теб достойни, майко, бяха!

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Oct 25, 2007 11:01 am

Xellos wrote:
passer-by wrote:
Xellos wrote:Бе аз не знам колко изобщо от работодателите осигуряват на истинската заплата. Щот почти не съм спрял да бачкам къде ли не кво ли не от 16 годишен и я имам 5-6 години барабар с казармата трудов стаж на хартия я не. И то на минимална пак съм. Не че в тая държава пенсия значи нещо де.
Нали не искаш да кажеш, че "мениджърите" ни, ако зависеше от тях, биха давали на учителите официално ниски заплати, а всъщност тайно биха им бутвали нещо отгоре? :mrgreen:

А за пенсиите в България - 100% съгласен.
Не, казвам че каквото взимат това се отчита, което автомтично им прави пенсийте (много даскали са близо до тях) по-свестни. И пак крайно недостатъчни де. Ма тва друга тема. Е тайно няма нужда, в крайна сметка не им е забранено да дават частни уроци.
Аз пък казвам, че по приоритетите на една държава се съди за това доколко е еволюирала. Ако шофьорите в градския транспорт получават одма мощно увеличение на заплатите си, че и искат да са в първа категория труд (в която влизат примерно миньори и летци-изпитатели), а на исканията на учителите се мръщят и викат "ми да дават частни уроци" - :< :vomit: :cry:
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Thu Oct 25, 2007 11:03 am

А от частни уроци се изкрваха доста пари. Даже се беше завъдила порочната практика учителите да не преподават качествено в училище, за да може да им идват децата на частни уроци ако искат да се подготвят за кандидатстване. Спомням си на една съученичка майка и, която е учителка по български език и си докарваше около пет пъти държавната заплата от уроци. И това преди 9 години. :roll:

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Oct 25, 2007 11:04 am

DELgado wrote:А от частни уроци се изкрваха доста пари. Даже се беше завъдила порочната практика учителите да не преподават качествено в училище, за да може да им идват децата на частни уроци ако искат да се подготвят за кандидатстване. Спомням си на една съученичка майка и, която е учителка по български език и си докарваше около пет пъти държавната заплата от уроци. И това преди 9 години. :roll:
Е, щом дори и тук, където нивото е доста над средното за нацията, сте на такова мнение за учителите и образованието ни, жалко.

Валери, ако по отделни случаи (които не оспорвам) съдиш за цялото учителско съсловие, отново - жалко. Да, във всяко стадо (и съсловие) има черни овце. Това не е оправдание да плюем по всички представители на дадена професия.
The Best of Mozart

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu Oct 25, 2007 11:07 am

Мммм... според мен Валери не казва, че всички учители са такива - а не може да се отрече, че такива случаи имаше и май дори все още има. Но не, определено не всички са такива - повечето си страдат тихичко и си оживяват със заплатите, които получават.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Thu Oct 25, 2007 11:24 am

Минувач определено не всички учители са такива. Аз говоря главно за учителите в София. Аз си спомням че баща ми плати по 800$ за мен и за сестра ми за уроци по биоилогия в 11 клас, които се състояха в по един час на две седмици за един срок.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Oct 25, 2007 11:27 am

Ами много яко сте се минали. Едва ли е било необходимо да отидете точно при такива учители, има си частни уроци и на съвсем нормални цени.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Thu Oct 25, 2007 11:27 am

passer-by wrote: Аз пък казвам, че по приоритетите на една държава се съди за това доколко е еволюирала. Ако шофьорите в градския транспорт получават одма мощно увеличение на заплатите си, че и искат да са в първа категория труд (в която влизат примерно миньори и летци-изпитатели), а на исканията на учителите се мръщят и викат "ми да дават частни уроци" - :< :vomit: :cry:
Говоря си и аз ей така време да минава.
Еволюцията по-буквално погледнато е против човешката природа. А Даскалите искат Пари а не Култура. Парите няма да я дигнат внезапно, ако не са по система която да ги стимулира да привлекат интереса на ученика. Са това е професия, и в крайна сметка селския даскал ше зима повече от професор в университет. Са не живеем в функционираща държава за съжаление. Всички е желателно да имаме сигурност и пари, че да остава и за култура. Междо другото се забелязва едно голямо оскъпяване на културата в чужбина. Примерно в Москва са се върна шефката и разправя, че с малки изключения неща като театър опера и музей са зверски скъпи. Тоест само за ценители.

Еее Валка, при толкоз даскали яко сте се набутали. :shock:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Oct 25, 2007 11:29 am

DELgado wrote:Минувач определено не всички учители са такива. Аз говоря главно за учителите в София. Аз си спомням че баща ми плати по 800$ за мен и за сестра ми за уроци по биоилогия в 11 клас, които се състояха в по един час на две седмици за един срок.
Учителката, при която сте ходили ти и сестра ти за уроци по биология, не е "учителите в София" :wink:

При учителите (и лекарите) според мен понякога става като с пенсионерите - официалният им доход е твърде нисък, бих казал обидно нисък, и им помагат други хора с пари отгоре. При пенсионерите това са близки и роднини, включително от чужбина, при учителите и лекарите - техни ученици, съответно пациенти, понякога с желание, понякога не съвсем :mrgreen: И аз съм давал пари за частни уроци и не съжалявам.

Ксел - знам, че за жалост не всички учители са достойни хора и "даскали" (едно време тази дума се е произнасяла с уважение, впрочем). Културата, за която говориш, е едно, а образованието е малко по-друго. А какво искаш да кажеш с това, че "Еволюцията е против човешката природа"?
Last edited by passer-by on Thu Oct 25, 2007 11:33 am, edited 1 time in total.
The Best of Mozart

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Thu Oct 25, 2007 11:31 am

Абе за докторите да не отваряме тема, не ги приравнявай изобщо с даскалите. Работя непрекъснато с доктори, и по-голяма сбирщина дребни кримки не съм виждал. Макар че, фармацевтите са по-зле де. :suck:

Ми ако си гледал "Боговете сигурно са полудели" ше ме разбереш кво имам предвид. ма да не навлизаме в блатото на философията тука ;)

Е тва е яко.
Париж разтури гето и ни връща 169 роми с по ?153
Spoiler: show
25 октомври 2007 / News.dir.bg
Вчера френската полиция е евакуирала ромски лагер, разположен край околовръстния път на Париж.
Lenta Ru цитира АФП като съобщава, че 169 роми, пристигнали във Франция от България, са били качени на автобуси и екстрадирани в родината си. Според един от ромите полицаите нахлули в гетото рано сутринта - в 6.00 часа, което много го уплашило. АФП уточнява, че операцията, в която са участвали 200 полицаи, е "преминала спокойно". Всеки от нелегално пребиваващите се е идентифицирал, след което му е било “предложена помощ за доброволно връщане в родината”, която никой не отказал. Полицията позволила на ромите да вземат само по една чанта и ги качили бързо на автобусите.
Френските власти определят случая като “хуманитарна репатрация". Те съобщават, че всеки от възрастните получил по 153 евро, което е еквивалентно на средната заплата в България, а децата - по 46 евро. Отбелязва се, че парите ще бъдат изплатени след пристигането им в България, за да се облекчи тяхната интеграция в обществото.
Last edited by Xellos on Thu Oct 25, 2007 11:36 am, edited 1 time in total.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Oct 25, 2007 11:34 am

А колко трябва да им платим, за да си ги държат и да си ги интегрират в тамошното общество? :unsure: Навита съм да органзиирам смс-кампания в подкрепа на тяхното оставане във Франция щот. :surly:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Oct 25, 2007 11:36 am

Xellos wrote:Абе за докторите да не отваряме тема, не ги приравнявай изобщо с даскалите. Работя непрекъснато с доктори, и по-голяма сбирщина дребни кримки не съм виждал. Макар че, фармацевтите са по-зле де. :suck:
Айде още едно обобщение.

Я направо да разкараме учителите и лекарите и да си караме без тях в България. Пък да се оправя кой как може. Майната им на болните и неграмотните. Тамън бюджетът да поспести още малко пари.

А за "Боговете сигурно са полудели" в подкрепа на тезата ти, че еволюцията била против човешката природа- не, не те разбирам. Би ли обяснил малко по-подробно, моля?
The Best of Mozart

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Thu Oct 25, 2007 11:39 am

Обобщение базирано на това примерно как вчера гледах с потрес 40 доктора около шведска маса. Повечето Доценти с ебати заплатите и пациентелата. Да не говоря колко от тях дойдоха вече почерпени на презентацията. Тва не пречи да са добри специалисти де, просто пациента си е предмет и тва е.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Oct 25, 2007 11:49 am

Xellos wrote:Обобщение базирано на това примерно как вчера гледах с потрес 40 доктора около шведска маса. Повечето Доценти с ебати заплатите и пациентелата. Да не говоря колко от тях дойдоха вече почерпени на презентацията. Тва не пречи да са добри специалисти де, просто пациента си е предмет и тва е.
Пациентът е предмет за някои лекари. Не за всички.

По отделни елементи съдиш за цялото.

Аз като имам роднини лекари и адвокати, какво - да имам свръхвисоко мнение за всички представители на тези две професии ли?! Не. Давам си сметка, че във всяка професия има свестни хора и мърлячи. Това за мен не е основание да плюя цялата професия с изказвания от типа "учителиТЕ това", "лекариТЕ онова". :)
The Best of Mozart

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Thu Oct 25, 2007 11:52 am

Абе зависи. Майка ми е лекарка съм наясно колко пари им дават и как до тях стигат някакви жълти стотинки. Говоря за ДжиПиТата.

А ромите ако си останат там определено ще е супер. Всичките направо ако заминат по Европата може би България стане едно по-хубаво място за живеене. Знам че звучи малко расистки, но това ми е мнението за тях като етнос.
Last edited by DELgado on Thu Oct 25, 2007 12:02 pm, edited 1 time in total.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu Oct 25, 2007 11:59 am

Валери, това "абе зависи" какво точно значеше - че смяташ, че не всички лекари са стока, или че си съгласен с обобщението на Ксел, че всички лекари не са? :) Това е това, което Христо казва и сега за лекарите... това е това, което с него казвахме и за учителите... ай сиктир от доказуемо неверни обобщения! :) Да, всеки от нас - всеки, без изключение - се е сблъсквал с нефелни учители и нефелни лекари; всеки може да разказва истории за учители, които не са си обновявали знанията от 1968-ма година насам или за лекари, които не диагностицират навреме инфаркт и затова години след това човекът не може да се качи до третия етаж, без да се задъха. Да, доста от тези хора се държат така, защото се чувстват недооценени. Но такива примери - отделни примери, макар и не един и два - има много за всички професии; значи ли това, че НЯМА хора, които да се чувстват недооценени и все пак да дават всичко от себе си? То дори не значи, че няма МНОГО такива хора - а аз съм на мнение, че всъщност има много такива хора. Ей срещу това протестираме - срещу доказуемо неверните прекалено широки обобщения.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.