През уикенда си довърших 2рия сезон на британския фентъзи сериал Мерлин. С една дума за 13 епизода имаше нон стоп екшън, силна актьоркса игра - особено впечатление ми направи ту-партъра за лейди тролката, която беше завъртяла главата на Утър (в ролята Антъни Хеад, по познат на останалите форумци като Джайлс от Бъфи). Е няма такава игра просто, самата тролка като роля също беше впечатляваща (името на актрисата обаче ми се губи туй като не мога да кажа че ми е било познато). Останалата част от каста също се държа много стабилно, може би с излючението на Моргана (Кейти Маграт) която за разлика от страхотните си сцени от първи сезон, тук повече блееше като залюхана патка, което с беше страхотно разочарование.
Историята е като цяло в стенд-алоун епизоди, които имат бегло влияние един върху друг, но придвижват въпросния нов прочит на артуарианската легента (по на кратко основия замисъл е че Мерлин е избрания да възстанови баланса м/у магическите жители на Албион и Кралството на Утър Пендрагон, бащата на Артур, който ги подлага на жестоки гонения, кланета и тн, като бонус за леко комичните придатъци на сериала, Избрания е селянче по произход, връсник на бъдещия си владетел и негов слуга) напред - постепенно се разкриват различните други образи от легендата като Мордред, Моргауз, Ланселот, Нимуе и тн в течение на двата сезона, както и как ще изглеждат те завбъдеще, по интересното е че авторите успяват да посадят намеци за привеждането им в по традиционния от иначе на пръв поглед доста екстравагандвия нов прочит.
Комичните части са леко досадни, тру, но се ядват сред целия awesomeness, тъй като за ефекти поне според мен БиБиСи то хич не са жалили паундове, особено тези от 2ри сезон са доста яки.
Още веднъж по накратко, доста си струва сериала според мен.