Кът на програмиста...

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Apr 21, 2009 4:35 pm

Roamer wrote: Мор, хммм...
Прощавай, не съм прочел овреме, но тогава се депресирах и го зарязах... но ще пробвам пак, макар че да - всичко изброено съм проверил..

за оракъл и сън - забавно
This is it. Ground zero.

termit
Jaghut Tyrant

Post by termit » Wed Apr 22, 2009 4:55 pm

В най-лошия случай да раздуят и утежнят MySQL и да го докарат до Oracle light, дори ме съмнява да започнат да му искат пари. Така или иначе, има и други читави безплатни бази - Postgre, Firebird...
За джавата също се съмнявам да сменят коренно модела, най-малкото защото ако го направят, има голяма вероятност да поднесат на тепсия на .NET доста солидна група програмисти, а си мисля че те искат да ручат доста на този пазар. Интересното в цялата работа е, че в момента Oracle вече имат всички компоненти за пълен lockin на клиенти: хардуер, ОС, ДБ, един от най-разпространените в момента езици за application server-и + един куп готови FW-та.
Elves dig rocket launchers.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Wed Apr 22, 2009 5:40 pm

termit wrote:Интересното в цялата работа е, че в момента Oracle вече имат всички компоненти за пълен lockin на клиенти: хардуер, ОС, ДБ, един от най-разпространените в момента езици за application server-и + един куп готови FW-та.
нали се сещаш, че точно по тази причина я направиха тази сделка :)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Tue Apr 28, 2009 1:28 pm

Бях на уебдев конференцията във В. Търново. Имаше интересни неща. Имаше и един луд, дето говореше за роботи... кхкх
Look at the darkness...
...around me.

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Tue May 05, 2009 2:52 pm

Това запитване не е много за тук (или поне едното от двете), но не ми хрумва къде да го постна.

Та, имам две чуденки:

1) Имам подозрения, че дъното на компютъра ми БИ трябвало да поддържа още поне 1 платка РАМ памет (ще си кажа какво точно е - някакъв модел на Гигабайт беше от преди 2 години) и ми се ще да си сложа още 1ГБ. Последвалите ми затруднения са: как да разбера дали са ми сложили при закупуването на компютъра 1 платка от 1гб или 2 по 512мб? Това има ли значение като купувам нова? Знам, че честотата на паметта е важна, доколкото помня моите или моята беше 800мгх.

Ако все пак успея да набутам още 1гб рам ще се наложи ли да преинсталирам Уиндоус (съответно да си загубя един куп свалени файлове и прочие)? Знам, че въпросът е нуубарски, но не съм сигурна дали при такава хардуеърна промяна трябва и Уин да се преинсталира. А не ми се занимава със записване на ДвД-та всичко, което имам на харда.

2) С повече РаМ ще ми трябва ли по-добро захранване? Или това няма нищо общо (не се смейте, нуубовете също сме хора!).

3) Служебният ни имейл е на някаква поща от типа Аутлуук Експрес. Имейл клиент, който някой хитър служител е свалил още в началото и сега пощата си стартира (програмата демек) със стартирането на компютъра, не иска прола и юзърнейм, съответно аз не знам изобщо как бих могла да отворя служебната поща от друг компютър... защото тя не е на сървърите на Гуугъл или Яхуу или мейл.бг и т.н. ит.н., разбирате ме. А и не ми се ще вкъщи да си свалям имейл клиент на принципа на Аутлуук Експрес, ужасно е досадно.

Та... как става номера? :roll:
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Wed May 06, 2009 12:55 am

Elayne wrote:Това запитване не е много за тук (или поне едното от двете), но не ми хрумва къде да го постна.

Та, имам две чуденки:

1) Имам подозрения, че дъното на компютъра ми БИ трябвало да поддържа още поне 1 платка РАМ памет (ще си кажа какво точно е - някакъв модел на Гигабайт беше от преди 2 години) и ми се ще да си сложа още 1ГБ. Последвалите ми затруднения са: как да разбера дали са ми сложили при закупуването на компютъра 1 платка от 1гб или 2 по 512мб? Това има ли значение като купувам нова? Знам, че честотата на паметта е важна, доколкото помня моите или моята беше 800мгх.
Ако все пак успея да набутам още 1гб рам ще се наложи ли да преинсталирам Уиндоус (съответно да си загубя един куп свалени файлове и прочие)? Знам, че въпросът е нуубарски, но не съм сигурна дали при такава хардуеърна промяна трябва и Уин да се
преинсталира. А не ми се занимава със записване на ДвД-та всичко, което имам на харда.

2) С повече РаМ ще ми трябва ли по-добро захранване? Или това няма нищо общо (не се смейте, нуубовете също сме хора!).

3) Служебният ни имейл е на някаква поща от типа Аутлуук Експрес. Имейл клиент, който някой хитър служител е свалил още в началото и сега пощата си стартира (програмата демек) със стартирането на компютъра, не иска прола и юзърнейм, съответно аз не знам изобщо как бих могла да отворя служебната поща от друг компютър... защото тя не е на сървърите на Гуугъл или Яхуу или мейл.бг и т.н. ит.н., разбирате ме. А и не ми се ще вкъщи да си свалям имейл клиент на принципа на Аутлуук Експрес, ужасно е досадно.

Та... как става номера? :roll:
1. Разликата в това дали рама ти е по 512М или 1Г е само дали ти остава свободен слот. (ако имаш 2 слота и 2х512 няма да имаш място за новозакупения).
Не е нужно да си преинсталираш Уиндоуса.
Захранването няма значение.
За служебната поща трябва да ги питаш дали имат уеб интерфейс към пощата им (да се достъпва от браузър - би трябвало да има), ако не ще ти се наложи да си инсталираш нещо, по-добре да не е Аутлук, а Тъндърбърд.
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

RAT400
Sorcerer

Post by RAT400 » Mon May 18, 2009 8:34 pm

Хаскел ме кара да се чувствам като идиот :neutral:

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue May 19, 2009 3:08 am

Хаскел е велик език! Толкова много има набутано в него, че не е реално.

Но наистина трябва човек да си почине малко от парадигмите на нормалното програмиране, че да му свикне (или поне да почне да разбира как работят програмите).

Дори да знаеш Лисп не помага в чак такава голяма степен, макар че определено е полезно
This is it. Ground zero.

RAT400
Sorcerer

Post by RAT400 » Tue May 19, 2009 4:41 pm

Мани, мани, аз знам само C++ и от Хаскел туториала научих ламбда какво е...

докато загрея защо и как неща тип

Code: Select all

cfold’ f z [] = z
cfold’ f z (x:xs) = f x z (\y -> cfold’ f y xs)
работят бая време мина...

thunder
Forsaken

Post by thunder » Tue May 19, 2009 4:58 pm

Видях джава клас написан на КИРИЛИЦА! И РАБОТИ! :dash:

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue May 19, 2009 5:18 pm

Ма не мога да повярвам... Как така? Къде? :shock:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Tue May 19, 2009 5:20 pm

Уууууффффф, нямат си работа хората! :) Наскоро се вдигна малко шум по повод открити слабости в хеширащия алгоритъм SHA-1 и доста хора започнаха да преминават към нови двойки ключове за OpenPGP криптиране/подписване, с по-големи ключове, така че да могат да ползват SHA-512 вместо SHA-1. Ако това не ви говори нищо, ако не знаете какво е "RSA encryption subkey", ако не се сещате от раз за три основни разлики между RC5 и Blowfish, ако не можете да опишете с три изречения що е то Diffie-Hellman key exchange и как работи - не се притеснявайте, това значи, че не сте дори и наполовина толкова откАчени, колкото съм аз, и това е много добре за вас :)

Та значи - слабости в SHA-1, нови, по-големи ключове, които да ползват SHA-512. Един от хората обявява своя нов, по-голям ключ... с красиво short key ID :)

http://www.milliways.fr/2009/05/19/gpg- ... -29c0ffee/
Obey Arthur Liu wrote:PGP/GPG transition 8CA99047 -> 29C0FFEE *

Here comes the new 4096 bit RSA key, replacing the old (2002)

Code: Select all

8CA99047 1024 bit DSA key:
pub   4096R/29C0FFEE 2009-05-18
      Key fingerprint = 9590 8AA6 E4F7 BAA7 8BD6  C148 F1A6 9BE4 29C0 FFEE
uid                  Obey Arthur Liu <arthur@milliways.fr>
uid                  Obey Arthur Liu <obey.liu@ensimag.imag.fr>
uid                  Obey Arthur Liu <graffit@graffit.net>
uid                  Obey Arthur Liu <obey.liu@lzb.fr>
uid                  Obey Arthur Liu <arthur.randolph@gmail.com>
sub   4096R/15D7FD9B 2009-05-18
In other news, I found a great flatshare on Riedmattstrasse in Kreis 3 in Zürich with a fellow Google summer intern. Thanks to all (Jeroen, Martin, Jaroslavs, Giacomo..) who gave me pointers about finding accomodation in Zürich. I’m looking forward to a great summer there.

* It did involve generating about 40 millions gpg keys on a few très badass computing clusters
Бе кой им го плаща на тия хора тока за компютърните клъстери бе?! :lol:
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu May 21, 2009 1:31 pm

И пак аз - извинявам се, ама не мога да се сдържа да не споделя какво ми изплю току-що fortune :) :lol: :D
Scotty: Captain, we din' can reference it!
Kirk: Analysis, Mr. Spock?
Spock: Captain, it doesn't appear in the symbol table.
Kirk: Then it's of external origin?
Spock: Affirmative.
Kirk: Mr. Sulu, go to pass two.
Sulu: Aye aye, sir, going to pass two.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Fri May 29, 2009 11:38 am

Microsoft support ftw!

http://support.microsoft.com/kb/168702

Вижте workaround 2 :)

thunder
Forsaken

Post by thunder » Mon Jun 01, 2009 4:58 pm

http://www.fudzilla.com/content/view/13962/1/