Търся...

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Sun Sep 05, 2010 1:11 pm

В Трявна съм бил вече, макар и отдавна. Даже 2 пъти май. Яко е, но не ми се повтаря. Боженци звучи интересно, но дали ще може да се стигне с кола?

Това с язовира също звучи много интересно. Благодаря за бързите предложения. Така мога да се интересувам по отделно за местенцата. Има си време, все пак сега времето не ме кефи и още няма да се ходи никъде.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sun Sep 05, 2010 4:35 pm

Боженци има път свестен почти до селото, има там 200 метра един разклон черен път до Джелеповата или Парлапанова къщи примерно. бая натоварени коли го издрапаха. Пък и наоколо има места за зяпане из района. :idea:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Mon Sep 06, 2010 11:16 pm

moonlight wrote:Относно испанския:
Сега есента трябва да започне нова вълна от издаване на ваучери по програмата "Аз мога", испанският е включен.
Става дума за курс от 300 часа, доста голям списък с фирми, към които да се запишеш, признати сертификати обаче - тц.

Пари - безплатен. По програмата могат да кандидатстват само работещи (т.е. не е за безработни).
Къде инфо за това ?
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

bsb
Paragon

Post by bsb » Mon Sep 06, 2010 11:57 pm

JaimeLannister wrote:.....
Къде инфо за това ?
http://www.google.com/search?q=%D0%BF%D ... 3%D0%B0%22

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Tue Sep 07, 2010 9:37 am

Amikae wrote:Знам, че тук има доста хора, които пътуват. Аз до ден днешен така и не станах кой знае какъв пътешественик, но в момента имам нужда от нещо такова. Приключвам сезона днес, а той беше много тежък. Особено последните седмици, които бяха пълни с доста драми, разбиха ми сърцето и т.н. шитни. И на този етап от живота си имам нужда да попътувам.

Мисля в идните седмици да си направя една няколко дневна почивка. Да отдъхна малко и да преосмисля нещата. Търся интересно местенце някъде в централна България, където да има какво да се види, защото искам да се разхождам и да снимам. Не претендирам за кой знае какъв хотел, но все пак разчитам да отседна в уютно местенце, където вечер да чета и да не се депресирам от стаята, в която съм. Не искам да е много на запад, защото съм от морето и е много вероятно да съм сам, което ще рече, че всичките разходи за бензин ще трябва да платя аз, а тоя сезон беше прекалено слаб, че да не си правя сметката. Затова се интересувам от централна България.

Ще съм благодарен за всякакви съвети!
Аз мога да препоръчам местност Маарата, край Ловеч.
Там има:
Крошунски водопади
Деветашка пещера (и деветашкото плато)
В Ловеч още могат да бъдат посетени архитектурно – историческият резерват Вароша, паркът Стратеш, паркът Баш Бунар, пещерата Съева дупка, заедно с висящите градини там, ако решиш да се пробваш... от Съевата дупка до Гложенски манастир са 15 мин с кола...

Остава само да си прецениш дали ти е далече, но като не те знам къде си оставям сам да си прецениш :)

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue Sep 21, 2010 12:38 pm

Извинете за леко гнусната тематика, но търся начин за предизвикване на повръщане, който да не вреди на организма. Някой да се сеща нещо?
Spoiler: show
Пръстите в гърлото не работят (което ще рече, че съм истинска жена, но това си го знаех), водата със сол също.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

termit
Jaghut Tyrant

Post by termit » Tue Sep 21, 2010 2:28 pm

Сода бикарбонат в лъжичка кисело мляко. От личен опит говоря.
Elves dig rocket launchers.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue Sep 21, 2010 2:46 pm

А колко сода?

П.П. Не, драмата вече свърши, питам за следващ път ако се наложи :)
Last edited by Ghibli on Tue Sep 21, 2010 3:08 pm, edited 1 time in total.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Sep 21, 2010 2:53 pm

Гибли, плашиш ме. Да не си яла нещо отровно?
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

termit
Jaghut Tyrant

Post by termit » Tue Sep 21, 2010 4:19 pm

Амии на вкус предполагам, горе-долу 2/3 супена лъжица кисело мляко и 1/3 сода мисля.
Elves dig rocket launchers.

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Tue Sep 28, 2010 9:43 am

JaimeLannister wrote:
moonlight wrote:Относно испанския:
Сега есента трябва да започне нова вълна от издаване на ваучери по програмата "Аз мога", испанският е включен.
Става дума за курс от 300 часа, доста голям списък с фирми, към които да се запишеш, признати сертификати обаче - тц.

Пари - безплатен. По програмата могат да кандидатстват само работещи (т.е. не е за безработни).
Къде инфо за това ?
Ох, покрай пустите одити не съм влизала тука цяла вечност... Да добавя повече инфо относно запитването:
Въвеждането на ваучери за обучение в българската практика, като нов механизъм за финансиране на обучение, стана факт с приемане на Постановление № 251 на Министерския съвет от 21.10.2009 г. (обн. ДВ, бр. 85 от 27.10.2009 г.). Като начало, ваучерите за обучение ще се прилагат при реализация на проекти за обучение на заети и безработни лица, финансирани по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” (ОП РЧР), приоритетна ос 1 “Насърчаване на устойчивата заетост и развитие на пазара на труда, насърчаващ включването” и приоритетна ос 2 “Повишава
не производителността и адаптивността на заетите”.

Ваучери се издават само на заети лица, които са на трудов договор и работят само в частния сектор.

За обучения за придобиване на професионална квалификация, ваучерите ще бъдат:

• за първа степен, с продължителност не по-малка от 300 учебни часа - 600 лв.;
• за втора степен, с продължителност не по-малка от 660 учебни часа - 1200 лв.;
• за трета степен, с продължителност не по-малка от 960 учебни часа - 1800 лв.;
• за част от професия по първа квалификационна степен, с продължителност не по-малка от 200 учебни часа - 400 лв.;
• за част от професия по втора квалификационна степен, с продължителност не по-малка от 300 учебни часа - 600 лв.;
• за част от професия по трета квалификационна степен, с продължителност не по-малка от 600 учебни часа - 1125 лв.
• За обучения за придобиване на ключови компетентности, ваучерите ще бъдат:
• за обучения по ключова компетентност “Общуване на роден език” с продължителност не по-малка от 16 учебни часа - 70 лв.;
• за обучения по ключова компетентност “Общуване на чужди езици” с продължителност не по-малка от 300 учебни часа и три нива на обучение - 700 лв.
• за обучения по ключова компетентност “Математическа компетентност и основни знания в областта на природните науки и технологиите” с продължителност не по-малка от 30 учебни часа - 140 лв.;
• за обучения по ключова компетентност “Дигитална компетентност” и с продължителност не по-малка от 45 учебни часа - 250 лв.;
• за обучения по ключови компетентности “Умение за учене”, “Обществени и граждански компетентности” и “Инициативност и предприемачество” с продължителност не по-малка от 30 учебни часа - 140 лв.

Едно и също лице, независимо дали е заето или безработно, има право да получи само един ваучер за професионално обучение и само един ваучер за обучение по ключова компетентност в рамките на периода на действие на ОП РЧР, т.е. до 2013 г. включително. За да получат финансиране чрез ваучери, лицата кандидатстват индивидуално чрез попълване на заявление, в което посочват желаното от тях обучение. За да получат одобрение за финансиране, те трябва да отговарят на определени критерии за допустимост, които ще се определят в съответните проекти по ОП РЧР. Одобрените за финансиране лица трябва да изберат обучаваща институция за желаното от тях обучение от Списъка на обучаващите институции, утвърден от изпълнителния директор на АЗ. От списъка лицата ще могат да получат информация освен за одобрените институции за обучение чрез ваучери и за професиите/специалностите или ключовите компетентности, по които съответните обучаващи институции извършват обучение, населените места и адресите, където ще се извършват обучения, както и координати за връзка с тях. Лицата могат да променят обучаващата институция преди издаване на ваучера за обучение.

Предоставените ваучери задължително ще съдържат изписано името на лицето приносител на ваучера, конкретния вид обучение, наименованието на избраната от лицето обучаваща институция, номинална стойност, срок на валидност в зависимост от вида обучение, дата и печат. Лицата ще се включват в обучение срещу предоставяне на ваучерите на обучаващите институции. Ваучерите за обучение не може да се преотстъпват на други лица или да се ползват за включване в обучения, които не са допустими по съответната схема. Не може да се заменят срещу пари, рещу други услуги освен за обучението, което е изрично описано във ваучера, не могат да се ползват като разплащателно средство за обучение, предоставено от обучаващи институции, които не са включени в Списъка, утвърден от изпълнителния директор на Агенцията по заетостта.

ВАЖНО!
− Представителите на целевите групи следва да отговарят на изискуемото от
ЗПОО и ЗНЗ минимално входящо образователно равнище за съответната професия или
специалност, когато обучението е за придобиване или повишаване на професионалната
квалификация.
− Лица, притежаващи документ за определена квалификация (диплома,
свидетелство и др.) не могат да получат ваучер за включване в обучение за
придобиване на идентична или по-ниско ниво на същата квалификация.
− Лица, включени в обучение по проекти и програми, финансирани от ОП «РЧР»,
Програма ФАР, държавния бюджет или от какъвто и да било друг публичен източник
не могат да бъдат включени в същото обучение.
− Лица, заети на служебно, трудово или приравнено на него правоотношение в
държавната администрация, администрацията на органите за местно самоуправление,
съдебната система, системите на народната просвета, Министерство на вътрешните
работи и Министерство на отбраната не са допустими като целева група по настоящата
операция

Текстът на постановлението - http://www.evrofinansirane.eu/images/st ... 0.2009.pdf
Документи по програмата - http://www.az.government.bg/internal.as ... u_2111.htm
Търсачка за курсове и обучаващи - http://www.rlstudio.net/clients/az/search/

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Sep 28, 2010 9:48 am

Извинявам се за мързела, но не разбирам съвсем - ще споделиш ли какво точно трябва да направя, за да се запиша на езиков курс?
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Sep 28, 2010 10:26 am

Не знам с тоя мързел на къв курс си тръгнал. :lol:
За да получат финансиране чрез ваучери, лицата кандидатстват индивидуално чрез попълване на заявление, в което посочват желаното от тях обучение. За да получат одобрение за финансиране, те трябва да отговарят на определени критерии за допустимост, които ще се определят в съответните проекти по ОП РЧР. Одобрените за финансиране лица трябва да изберат обучаваща институция за желаното от тях обучение от Списъка на обучаващите институции, утвърден от изпълнителния директор на АЗ. От списъка лицата ще могат да получат информация освен за одобрените институции за обучение чрез ваучери и за професиите/специалностите или ключовите компетентности, по които съответните обучаващи институции извършват обучение, населените места и адресите, където ще се извършват обучения, както и координати за връзка с тях.
А най-отдолу има линкове към документите.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Sep 28, 2010 10:37 am

Добре де, къде е това заявление. Не го виждам в линка за документи. Що трябва да е толкова сложно?
This is it. Ground zero.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Tue Sep 28, 2010 12:26 pm

Moridin wrote:Добре де, къде е това заявление. Не го виждам в линка за документи. Що трябва да е толкова сложно?
След около три минути четене на различните документи:

1. На сайта има "изисквания за кандидатстване" - един PDF файл. По-голямата част от него може да бъде пропусната от кандидата, но има секция "Подготовка и представяне на проектно предложение", в която има точка "Формуляр за кандидатстване" - погледни я.

2. На сайта има "Пакет документи за кандидатстване", където има каквото е описано в гореспоменатата точка.

По-добре ще е да попрочетеш все пак още малко :) Да, малко е сложно, но така е в повечето държавни програми, както и всъщност в повечето широкомащабни програми изобщо :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.