Сподееееляй, народе
Moderator: Moridin
Re: Сподееееляй, народе
Проблемът не е, че е толкова сложно. Не е. Но някси всяко ядене, което готвиш за изисква толкоз много посуда.която после трябва да се измие е тъпо. Ся ако имаш миялна всичко е точно, но ако нямаш 30 минути миене на чинии след като си готвил час и нещо не си е работа.
- The Dragon
- Elder God
- Posts: 9061
- Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm
Re: Сподееееляй, народе
Мие се докато се готви и тогава не е проблем. Дай пример за ястие което изисква много посуда.Litz wrote: ↑Wed May 19, 2021 2:39 pmПроблемът не е, че е толкова сложно. Не е. Но някси всяко ядене, което готвиш за изисква толкоз много посуда.която после трябва да се измие е тъпо. Ся ако имаш миялна всичко е точно, но ако нямаш 30 минути миене на чинии след като си готвил час и нещо не си е работа.
Колди - просто печи в тенджера или Dutch oven. Намаления обем позволява да се генерира много пара от самото тесто.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
Re: Сподееееляй, народе
@The Dragon ние имаме миялна, така че мен ми е все тая аз всичко го пъхам там.
Но просто ястията на hello fresh са структурирани така. Примерно тоя моя приятел ми готви нещо и една купа за марината на пилето. После и тиган
Една купа за дзадзики сос и ренде. Една купа за салата. Сито, за да измиеш ориза и тенджера да го сготвиш. Плюс всички ножове, лъжици, бъркалки, плюс дъски за рязане. Плюс чиниите в които ще ядеш.
Но просто ястията на hello fresh са структурирани така. Примерно тоя моя приятел ми готви нещо и една купа за марината на пилето. После и тиган
Една купа за дзадзики сос и ренде. Една купа за салата. Сито, за да измиеш ориза и тенджера да го сготвиш. Плюс всички ножове, лъжици, бъркалки, плюс дъски за рязане. Плюс чиниите в които ще ядеш.
Re: Сподееееляй, народе
Лиц по първото ти включване останах впечатление, че има неща плюс тия дето са необходими за нормално сготвено ядене за няколко човека 

Re: Сподееееляй, народе
Кви няколко човека. Тва е за две порции ефърта. Аз като готвя обикновено повече от дъска и тенджера и тиган не ми трябват.
Re: Сподееееляй, народе
Е толкова, два-три, пак имаш дъска, тиган, тенджура, ако имаш некви спагети или нудли си ти трябва гивгир, както викаш цедка няква или ренде са в зависимост кво готвиш и вече чиниите, в които ще ядете, барабар с приборите покрай тях. Демек не е голяма разлика ми беше пойнта.
-
- Sorcerer
- Posts: 427
- Joined: Sat Dec 30, 2006 9:01 pm
Re: Сподееееляй, народе
Пример за манджа от Хелоу Фреш, която изисква много посуда, са въпросните бургери с халуми. Трябват ви:
- тиган за халумито, което се пържи
- тиган за чушката, която се пече
- тиган за запичане на хлебчетата
И допълнително рецептата предвижда за гарнитура да се запекат картофи на фурна и да се направи салата.
Ся, когато вече си направил веднъж нещото, знаеш къде и кога можеш да използваш нещо повторно, кое не е интегрално към "основната манджа" и въобще - кои ъгълчета могат да се изрежат. Този уикенд повторих тази манджа и ми се получи +10% качество при -40% положен труд, по мои скромни изчисления. Но определено манджите им понякога изглеждат твърде "засукани".
Иначе, човек винаги може да поръча за четири порции - с моята приятелка така направихме с Хелоу Фреш, а сега покрай приятел ни попадна отстъпка за Густо и пак поръчахме като за четирима души - тъй че да имаме и за вечеря, и за обяд на другия ден. Първата седмица ни излезе 20 паунда за четири ястия с четири порции всяко. Следващите две седмици май ще ни е по 35 паунда, което е горе-долу колкото ни излизат groceries за една седмица, а като изтече отстъпката май ще е по 60, ама ние не смятаме да се ънсъбскрайбнем тогава.
- тиган за халумито, което се пържи
- тиган за чушката, която се пече
- тиган за запичане на хлебчетата
И допълнително рецептата предвижда за гарнитура да се запекат картофи на фурна и да се направи салата.
Ся, когато вече си направил веднъж нещото, знаеш къде и кога можеш да използваш нещо повторно, кое не е интегрално към "основната манджа" и въобще - кои ъгълчета могат да се изрежат. Този уикенд повторих тази манджа и ми се получи +10% качество при -40% положен труд, по мои скромни изчисления. Но определено манджите им понякога изглеждат твърде "засукани".
Иначе, човек винаги може да поръча за четири порции - с моята приятелка така направихме с Хелоу Фреш, а сега покрай приятел ни попадна отстъпка за Густо и пак поръчахме като за четирима души - тъй че да имаме и за вечеря, и за обяд на другия ден. Първата седмица ни излезе 20 паунда за четири ястия с четири порции всяко. Следващите две седмици май ще ни е по 35 паунда, което е горе-долу колкото ни излизат groceries за една седмица, а като изтече отстъпката май ще е по 60, ама ние не смятаме да се ънсъбскрайбнем тогава.
- The Dragon
- Elder God
- Posts: 9061
- Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm
Re: Сподееееляй, народе
Абе така както го описа е един тиган с две-три забърсвания и купа за салата.
А аз вчера за път пуснах специалният котлон за уок... scary stuff. На под 1/3 мощност ми дойде множко ...
А аз вчера за път пуснах специалният котлон за уок... scary stuff. На под 1/3 мощност ми дойде множко ...
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
Re: Сподееееляй, народе
Какъв модел ти е котлона?The Dragon wrote: ↑Thu May 20, 2021 9:48 amАбе така както го описа е един тиган с две-три забърсвания и купа за салата.
А аз вчера за път пуснах специалният котлон за уок... scary stuff. На под 1/3 мощност ми дойде множко ...
Че мен вече ми писва от тая печка с котлонче с размера на чаена чинийка. Иначе откак си взех силиконовата мрежа/капак/поставка/гевгир за уока тия дни не ми слиза от ръцете. Доматеният сос си седи на място, вместо кухнята да е като сцена от Декстър, ама пак само в средата грее, пък не съм фен на газови бутилки. Ся за пресни картофки е сезона.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
- The Dragon
- Elder God
- Posts: 9061
- Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm
Re: Сподееееляй, народе
Я кажи какво е това?Xellos wrote: ↑Thu May 20, 2021 11:47 amКакъв модел ти е котлона?The Dragon wrote: ↑Thu May 20, 2021 9:48 amАбе така както го описа е един тиган с две-три забърсвания и купа за салата.
А аз вчера за път пуснах специалният котлон за уок... scary stuff. На под 1/3 мощност ми дойде множко ...
Че мен вече ми писва от тая печка с котлонче с размера на чаена чинийка. Иначе откак си взех силиконовата мрежа/капак/поставка/гевгир за уока тия дни не ми слиза от ръцете. Доматеният сос си седи на място, вместо кухнята да е като сцена от Декстър, ама пак само в средата грее, пък не съм фен на газови бутилки. Ся за пресни картофки е сезона.
Иначе уока горелката е (китайско менте) на http://www.manniu-gasburners.com/sdp/74 ... toves.html
Продава ги един пич от pekin.bg от варна. 120 кинта.
Като сила е подобен на този. Средният.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
Re: Сподееееляй, народе
Мня, не искам повече газова бутилка в нас да припарва. Иначе пламъка за уока си е истината, за лятна кухня... някой ден с каменната пещ и смоукъра.
За решетката ако питаш е това, здрав метален пръстен с дръжките и с як материал е, дори мазнината не се лепи по него за разлика от ония металните мрежички дето струват двойно. Аз случайно си го намерих в Лидл този.
За решетката ако питаш е това, здрав метален пръстен с дръжките и с як материал е, дори мазнината не се лепи по него за разлика от ония металните мрежички дето струват двойно. Аз случайно си го намерих в Лидл този.
- Spoiler: show
- Spoiler: show
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
- The Dragon
- Elder God
- Posts: 9061
- Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm
Re: Сподееееляй, народе
Балкон нямаш ли?Xellos wrote: ↑Thu May 20, 2021 3:21 pmМня, не искам повече газова бутилка в нас да припарва. Иначе пламъка за уока си е истината, за лятна кухня... някой ден с каменната пещ и смоукъра.
За решетката ако питаш е това, здрав метален пръстен с дръжките и с як материал е, дори мазнината не се лепи по него за разлика от ония металните мрежички дето струват двойно. Аз случайно си го намерих в Лидл този.
Иначе фанах цаката на пицата от-до и в обикновена фурна без вентилатор и каменни плочи и т.н.
- Spoiler: show
- Spoiler: show
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
-
- Sorcerer
- Posts: 427
- Joined: Sat Dec 30, 2006 9:01 pm
Re: Сподееееляй, народе
Чак пък само с един тиган... така ще готвиш повече от час и после или гарнитурата, или бургерите ти ще са студениThe Dragon wrote: ↑Thu May 20, 2021 9:48 amАбе така както го описа е един тиган с две-три забърсвания и купа за салата.
А аз вчера за път пуснах специалният котлон за уок... scary stuff. На под 1/3 мощност ми дойде множко ...

- The Dragon
- Elder God
- Posts: 9061
- Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm
Re: Сподееееляй, народе
@Xellos Значи ако ще готвиш на уок - вземи си от метро един нормален индукционен котлон към 3.5 КВ - това вкарва почти толкова енергия колкото 80000 BTU газов котлон. Преродих се откакто го имам - няма такова нещо да не ти стигне топлината. По 200-300 лева са. Има и уок варианти.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
Re: Сподееееляй, народе
Да, това ще е най-добрият вариант за момента.The Dragon wrote: ↑Fri May 21, 2021 11:34 am@Xellos Значи ако ще готвиш на уок - вземи си от метро един нормален индукционен котлон към 3.5 КВ - това вкарва почти толкова енергия колкото 80000 BTU газов котлон. Преродих се откакто го имам - няма такова нещо да не ти стигне топлината. По 200-300 лева са. Има и уок варианти.
Нямам подходящ балкон уви.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
Who is online
Users browsing this forum: No registered users and 4 guests