Сексистки хроники
Moderator: Moridin
Re: Сексистки хроники
Този тип и той като Milo е яко right-wing но все пак https://www.youtube.com/watch?v=AT08e8qMhfw
"Unless we keep the barbarian virtues, gaining the civilized ones will be of little avail."
"Some ideas are so stupid that only intellectuals believe them"
Да, ей заради такива уроди толкова много хора в Америка са третирани с агресия и презрение...
And you can't dance with a devil on your back...
- Ambartanen
- Arcanist
Според мен идеята да се използва "цис" цели езика да бъде по-приобщителен, макар да не е очевидно. Ако си съгласен че една транс-жена е жена, то е нормално при обикновената употреба на "жена" да включваш и транс- и цис- жените. На практика има нужда да казваш цис-жена само ако по някаква конкретна причина не искаш да включиш транс-жените в каквото ще казваш, което би трябвало да е доста рядко събитие извън дискусия за разлики между цис и транс хора.
Малко по-близко до дома, в България много обичаме да говорим за българи и цигани и турци и тъй нататък. Имаме една и съща дума за член на основната етническа група и гражданин на държавата, макар че в различните си значения тя описва или всички граждани или само 85% от гражданите. Може да не е много очевидно, но като се говори за бъдещето на България и българщина и тъй нататък, повечето хора по презумция изключват 15% от населението. Това малко ме гложди от известно време, но като съм говорил с разни приятели чувам отношение доста подобно на последния пост на Амелия- езика вече така работи, защо трябва аз да си променям удобната терминология за тяхното удобство и комфорт, те не са наистина част от основната група но могат да се наричат българи ако искат стига да пояснат, че не са точно (само дето много други хора не биха приели това им самоопределение).
Тъй де, основната идея на създаването на термина cisgendered е да може като се каже "мъж" или "жена" хората да приемат че е възможно макар и не много вероятно да се говори и за транс човек и да не се чувстват излъгани ако разберат по-късно, защото реакция от типа на "Защо ми каза, че си жена? Ти си транс!" вероятно не би била рядкост в момента.
Малко по-близко до дома, в България много обичаме да говорим за българи и цигани и турци и тъй нататък. Имаме една и съща дума за член на основната етническа група и гражданин на държавата, макар че в различните си значения тя описва или всички граждани или само 85% от гражданите. Може да не е много очевидно, но като се говори за бъдещето на България и българщина и тъй нататък, повечето хора по презумция изключват 15% от населението. Това малко ме гложди от известно време, но като съм говорил с разни приятели чувам отношение доста подобно на последния пост на Амелия- езика вече така работи, защо трябва аз да си променям удобната терминология за тяхното удобство и комфорт, те не са наистина част от основната група но могат да се наричат българи ако искат стига да пояснат, че не са точно (само дето много други хора не биха приели това им самоопределение).
Тъй де, основната идея на създаването на термина cisgendered е да може като се каже "мъж" или "жена" хората да приемат че е възможно макар и не много вероятно да се говори и за транс човек и да не се чувстват излъгани ако разберат по-късно, защото реакция от типа на "Защо ми каза, че си жена? Ти си транс!" вероятно не би била рядкост в момента.
- The Dragon
- Elder God
Само, че не съм съгласен. Транс жената не е жена, а е жена в мъжко тяло, което тяло модерната медицина го е докарала до 80% от пътя до истинска жена и е набутано в крийпи uncanny valley-а. В момента това са фактите.Ambartanen wrote:Според мен идеята да се използва "цис" цели езика да бъде по-приобщителен, макар да не е очевидно. Ако си съгласен че една транс-жена е жена
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
С което какво точно казваш? "Това как се усещаш вътрешно, няма значение. Отвън си изрод и аз няма да си дам зор да то го спестя всеки път като говоря за теб"? Или нещо не съм доразбрал?The Dragon wrote:Само, че не съм съгласен. Транс жената не е жена, а е жена в мъжко тяло, което тяло модерната медицина го е докарала до 80% от пътя до истинска жена и е набутано в крийпи uncanny valley-а. В момента това са фактите.Ambartanen wrote:Според мен идеята да се използва "цис" цели езика да бъде по-приобщителен, макар да не е очевидно. Ако си съгласен че една транс-жена е жена
- The Dragon
- Elder God
Не просто няма да се преструвам и лъжа, че си нещо което не си. И да как се усещаш вътрешно няма голямо значение, след като обективното нещо ти е тялото. А то не е женско.Roland wrote:С което какво точно казваш? "Това как се усещаш вътрешно, няма значение. Отвън си изрод и аз няма да си дам зор да то го спестя всеки път като говоря за теб"? Или нещо не съм доразбрал?The Dragon wrote:Само, че не съм съгласен. Транс жената не е жена, а е жена в мъжко тяло, което тяло модерната медицина го е докарала до 80% от пътя до истинска жена и е набутано в крийпи uncanny valley-а. В момента това са фактите.Ambartanen wrote:Според мен идеята да се използва "цис" цели езика да бъде по-приобщителен, макар да не е очевидно. Ако си съгласен че една транс-жена е жена
Псведожена е добър термин примерно. Или виртуална. Щото е като соевата пържола сравнена с real deal.
"Обективното" нещо всъщност са ти химическите и електрически импулси в мозъка, определящи себеусещането на цялата останала част от тялото ти. Малко познания по биология и невронаука, плс.
Btw, трансжените не се правят на жени. Те си се наричат транс-жени, не е като да се правят на слепи за особеностите на състоянието си. Не е в това въпросът обаче - по-интересно ми е какво имаш предвид с "няма да се преструвам". Конкретно, каква форма придобива тази ти липса на преструвка? Примерно, когато водиш разговор с транс-жена? Или когато водиш разговор относно транс-жена? Щото "няма да се преструвам" звучи едно такова смело и изпъчено, но какво все пак искаш да кажеш изобщо?
Btw, трансжените не се правят на жени. Те си се наричат транс-жени, не е като да се правят на слепи за особеностите на състоянието си. Не е в това въпросът обаче - по-интересно ми е какво имаш предвид с "няма да се преструвам". Конкретно, каква форма придобива тази ти липса на преструвка? Примерно, когато водиш разговор с транс-жена? Или когато водиш разговор относно транс-жена? Щото "няма да се преструвам" звучи едно такова смело и изпъчено, но какво все пак искаш да кажеш изобщо?
- The Dragon
- Elder God
Точно биологията е много ясна. Нали се сещаш XX и ХY. Докато не променим всяка клетка без гаметите пластичната хирургия е все едно да си присадиш крила и да кажеш че си птица.Trip wrote:"Обективното" нещо всъщност са ти химическите и електрически импулси в мозъка, определящи себеусещането на цялата останала част от тялото ти. Малко познания по биология и невронаука, плс.
Че примерно няма да я нарека тя. И като правя парти няма да я броя към жените. От друга страна ако си измисли обращене което смята за подходящо - нямам против да го използвам.
Last edited by The Dragon on Wed Jan 06, 2016 2:34 pm, edited 1 time in total.
T.e. ако заради електрическите импулси в мозъка си някой се определя като животно, дракон или анимационен герой всички трябва да се отнасят към него като към такъв?Trip wrote:"Обективното" нещо всъщност са ти химическите и електрически импулси в мозъка, определящи себеусещането на цялата останала част от тялото ти. Малко познания по биология и невронаука, плс.
"Unless we keep the barbarian virtues, gaining the civilized ones will be of little avail."
Т.е. всеки трябва да го има предвид. Ключовото в случая е следното разграничение: "Ти не си анимационен герой"/ "Това, че се мислиш за анимационен герой, не е реално и само се лигавиш". Първото е вярно, второто не е. Все едно да кажеш на клинично депресиран човек, че усещанията му не притежават валидност за него самия. Да не говорим за други фактори, като дали това му състояние му причинява страдание, дали му пречи да функционира в консенсусната реалност на останалите хора и т.н.Onslaught wrote:T.e. ако заради електрическите импулси в мозъка си някой се определя като животно, дракон или анимационен герой всички трябва да се отнасят към него като към такъв?Trip wrote:"Обективното" нещо всъщност са ти химическите и електрически импулси в мозъка, определящи себеусещането на цялата останала част от тялото ти. Малко познания по биология и невронаука, плс.
Нека се съгласим, че да приобщиш към консенсусната реалност човек, който се усеща като фентъзи-звяр е бая мъчна задача - това да приобщиш и да не инвалидираш себеусещането на човек, който се приема като член на другия пол, не следва обаче да е толкова трудно, нали? Още едно допълнение: (Алтернативата, разбира се, е евгеника и игра с гените преди раждането, но тогава нещата се размиват съвсем и женското себеусещане в мъжко тяло ляга на една плоскост с неща като вродената анемия и предразположението към напълняване или остеопороза. В който случай е резонно да се запитаме - защо сега в момента стигматизираме едно от тия неща, а другите - не, след като в биологичен план не са качествено различни?)
Допълнение: Пробвай също така да не разводняваш разни елементи в примерите, които даваш - линкал си ми статия в Уики към нещо, което а) не е изследвано и б) настоящата теза е, че е по-близо до странен религиозен фундаментализъм, а не до биологическо състояние. (Доколкото се оказва, че е бая скорошно явление)
И във връзка с това - валидизиране и инвалидиране на себеусеащане, - Dragon, ти брой и не брой някого както си щеш и му говори както си щеш, но в ситуация, където сте 1 на 1, ще ми е забавно да ти наблюдавам реакциите и действията. (Ако, примерно, си избере "тя" за подходящо обръщение, както правят повечето.)
Аз казвам друго. В биологичен и неврохимичен план е достатъчно да се родиш с "мозък" на жена, за да кажеш, че си жена, не е нужно да "смениш" всичко. За тези хора това е необратим факт. Всъщност, за всички хора е така - няма по-силно средство за себеусещане от мозъка. Ако щеш, бъди 2 метра космат викинг на външен вид и живей в общество, където всички ти повтарят какво мъжище си. Мозъкът бие всичко.Докато не променим всяка клетка без гаметите пластичната хирургия е все едно да си присадиш крила и да кажеш че си птица.
И реално, няма значение дали ти, като страничен наблюдател, си решил арбитрарно да си вземеш и да съдиш за тези хора по дефиницията от учебника за осми клас, който не взима предвид изследвания и изводи от последните минимум 30 години. Тя не отговаря нито на съвременната наука, нито на реалния житейски опит на хората, дето го живеят това нещо.
Last edited by Trip on Wed Jan 06, 2016 3:35 pm, edited 1 time in total.
Очарователната трансфобия на Драгъна наистина и на мен би ми била СУПЕР забавно да я видя в действие пред реални транс-хора. Много искам да го видя как им обяснява кое било "обективно" и им говори с грешния род. Истински мъж! Бугарин!
Вероятно не усещаш, но в момента ти си по-смешният от двамата, след като малко по-горе обиди всички балканци, а сега и всички българи.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
И аз това искам да кажа. Ако си мъж който се определя като жена това не те прави жена, а транс-жена и всеки трябва да го има предвид. За мен не е проблем това да се обръщам към транс-жена в женски род, но бих имал проблем, ако например транс-жена се опита да ме подведе че е жена или например случая при който транс-жена, участваше в MMA боеве срещу нормални жени.Т.е. всеки трябва да го има предвид. Ключовото в случая е следното разграничение: "Ти не си анимационен герой"/ "Това, че се мислиш за анимационен герой, не е реално и само се лигавиш". Първото е вярно, второто не е.
Отделно тези които очакват да се обръщаш към тях с ve, ze, zhe... ми звучат по-близо до тея които се определят като животни отколкото до транссексуалните.
Те коментарите му отдавна са станали шаблонно агресивни, просто сам не може да го осъзнае. Нещо типично за култчето, в което членува.
- The Dragon
- Elder God
Ще те разочаровам, но не съм трансфобRoland wrote:Очарователната трансфобия на Драгъна наистина и на мен би ми била СУПЕР забавно да я видя в действие пред реални транс-хора. Много искам да го видя как им обяснява кое било "обективно" и им говори с грешния род. Истински мъж! Бугарин!

Ами Трип - просто ще му/и игнорирам предпочитанията как да бъде наричан или ще се стремя да е в неутрален пол да говоря.