Random Book Stuff
В случая хич не съм съгласен с Рол, всъщност си е доста приятна книгата (особено като се има предвид, че версията на английски е абсолютно безплатна от Баен). Военна научна фантастика (доста е наблегнато на "научната" част), с много яка идея за това как е постигнат свръхсветлинния полет, и отлична хореография на боевете, вдъхновена от флотските сблъсъци 17-19 век (и във вселената е много добре обосновано защо в огромния тримерен космос имаш нужда от модерна вариация на тема линеен кораб).
Първата книга от серията за Honor Harrington, така че спокойно може да се чете самостоятелно, а и го няма deja vu-то от следващите книги.
Не знам как е превода, но ако четеш спокойно английски ти препоръчвам направо да хванеш оригинала от тук:
http://www.webscription.net/p-304-on-ba ... ation.aspx
Първата книга от серията за Honor Harrington, така че спокойно може да се чете самостоятелно, а и го няма deja vu-то от следващите книги.
Не знам как е превода, но ако четеш спокойно английски ти препоръчвам направо да хванеш оригинала от тук:
http://www.webscription.net/p-304-on-ba ... ation.aspx
Elves dig rocket launchers.
Все не стигам до там, че да прочета първите две книги от поредицата, които са достъпни безплатно на английски. Обаче като чел някои други книги на Дейвид Уебър, включително и Ashes of Victory за Хонър Харингтън, смятам, че човекът вади напълно приемливи четива. В прочетеното от мен няма велики литературни достойнства, няма ужасяващи литературни недостатъци, няма някакви логически проблеми (макар че се сещам за поне един). Въобще съвсем приятно развлечение, ако човек си пада по този тип литература. Не бих я нарекъл космическа опера, по-скоро военна фантастика.
Така че чети си първите две на английски, няма да сбъркаш, като от друга страна, ако не ти харесат, няма да те е яд, че си си дал парите.
P.S. Сега видях, че е преведена от Любомир Николов. Който пише "“Гарнизон Василиск” не е от висшите постижения на жанра. Но пък за сметка на това в поредицата има всичко, което би могъл да желае един почитател на фантастичното: доблест и чест, коварни врагове, космически сражения и победи, постигани с цената на кръв и болка. "
Само дето Нимиц не е котарак, а е treecat, каквото и да е това - дървесна котка?
Така че чети си първите две на английски, няма да сбъркаш, като от друга страна, ако не ти харесат, няма да те е яд, че си си дал парите.
P.S. Сега видях, че е преведена от Любомир Николов. Който пише "“Гарнизон Василиск” не е от висшите постижения на жанра. Но пък за сметка на това в поредицата има всичко, което би могъл да желае един почитател на фантастичното: доблест и чест, коварни врагове, космически сражения и победи, постигани с цената на кръв и болка. "
Само дето Нимиц не е котарак, а е treecat, каквото и да е това - дървесна котка?
Някакви впечатления за Larry Correia?
http://larrycorreia.wordpress.com/mhi-sample/
(Да се абстрахираме от кориците на Baen, които са ужасни, както обикновено.) Прочетох два разказа от този автор, единият дори коледен, и много се забавлявах, въпреки известната предвидимост.
http://larrycorreia.wordpress.com/mhi-sample/
(Да се абстрахираме от кориците на Baen, които са ужасни, както обикновено.) Прочетох два разказа от този автор, единият дори коледен, и много се забавлявах, въпреки известната предвидимост.
JRR Tolkien's Nobel prize chances dashed by 'poor prose'
The prose of Tolkien – who was nominated by his friend and fellow fantasy author CS Lewis – "has not in any way measured up to storytelling of the highest quality", wrote jury member Anders Österling.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
И не че да обиждам но награденият Жозе Сарамаго хич не ми хареса като стил. Верно че не съм седнал още сериозно да прочета Слепота, но от 50 страници които опитах не ми се стори много колоритен или интересен стила. Все пак ще й дам шанс по нататък де...
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata
Ми освен че е stream of consciousness на пръв поглед не ми направи особено впечатление, но както казах не съм прочел цялата книга. От друга страна, пак много хвален автор, Салман Рушди ми хареса доста като стил от това което видях в Земята под нейните нозе. Но пък е и доста тежък и на моменти претенциозен, което и май е причината че още не съм я довършил.
Last edited by Claymore on Fri Jan 06, 2012 12:53 pm, edited 1 time in total.
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?