Абсурдистан, и те за теб достойни, майко, бяха!

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Mon Oct 08, 2007 12:29 am

Ммммммф?... Ммм... точно това се опитах да кажа - че в науката, поне такава, каквато я познаваме до момента, все още няма нищо, което да изключва възможността да има някакъв външен агент, който да е създал всичко, да седи мирно и тихо и да наблюдава, и или да не се намесва изобщо, или да се намесва само от време на време с т.нар. "чудеса". За момента няма изпипана теория, обобщаваща Теорията на относителността и квантовата физика; за момента няма изпипана теория, която да казва какво се е случило в първата 10 на минус тридесет и девета част от секундата (да, точна стойност всъщност :)) или дори преди това; за момента няма изпипана теория, която да обяснява още куп явления, и куп явления в доста по-малки мащаби, явления, които са се случвали между хора тук, на Земята, и които засега науката отписва като съвпадения и халюцинации.

И още веднъж - не казвам, че вярвам в нещо опредлено, просто признавам, че за момента науката наистина не обяснява всичко :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Oct 08, 2007 12:36 am

Всъщност дори само психологията, в частност, обяснява защо Господ съществува само в човешкото съзнание. :wink:

Това има предвид и Морви - че не върви космонавти в 21 век да са (безмозъчни по презумпция) религиозни фанатици. Обаче пак точно въпросната психология демонстрира, че няма никаква пречка за това.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon Oct 08, 2007 12:47 am

Всъщност дори само психологията, в частност, обяснява защо Господ съществува само в човешкото съзнание.
Би ли обяснил накратко как става това?
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Mon Oct 08, 2007 12:55 am

shayhiri wrote:Всъщност дори само психологията, в частност, обяснява защо Господ съществува само в човешкото съзнание. :wink:
Психологията, в частност, обяснява защо е възможно Господ да съществува само в човешкото съзнание. Ако имаш точни референции към нещо, което го доказва, ще ми е интересно да го погледна. И пак... ако имаш точни референции към нещо, което опровергава вероятността от външна намеса при "създаването" и "нормалната работа според физичните закони" на света, в който живеем, ще ми е интересно да ги погледна - както на мен, така и на Нобеловия комитет :)

Съгласен съм, че повечето църкви - нали все пак всички правим разлика между една религия и църквата, която се възползва от нея за целите на основателите си? - та, съгласен съм, че повечето църкви се възползват от това, че има хора, които на моменти имат нужда от някакъв вид външна подкрепа, и им внушават, чрез проповеди и какво ли не още, всякакви силно подсилени версии на това, което всъщност е казано от създателите на религията. Съгласен съм, че християнският Господ във вида, в който бива представян понякога, както и мюсюлманският Аллах във вида, в който бива представян понякога, както и кажи-речи всяко друго божество във вида, в който бива представено понякога, е малко повече от абсолютния минимум, който е нужен за обяснението на света такъв, какъвто го възприемаме.

Но това изобщо не е доказателство за това, че не съществува никакъв външен агент в никаква по-мека форма.

А в този ред на мисли... като ми говориш за психология и доказателства... можеш ли всъщност да ми посочиш някакви твърди доказателства против едно от любимите ми философски течения - солипсизма? :) Можеш ли да ми посочиш някакви твърди доказателства против твърдение, което спокойно бих могъл да изкажа - "всички вие сте създания на въображението ми, всички вие сте една голяма и сложна халюцинация, която не съществува извън моето съзнание"? :)
shayhiri wrote:Това има предвид и Морви - че не върви космонавти в 21 век да са (безмозъчни по презумпция) религиозни фанатици. Обаче пак точно въпросната психология демонстрира, че няма никаква пречка за това.
Никъде в статията не се споменават религиозни фанатици; говори се за хора, които са решили - или са били възпитани така - да приемат някои от идеите и напътствията на исляма. Всъщност... самият факт, че въпросните хора стигат дотам да излетят в Космоса и да се присъединят към екипажа на Международната космическа станция, би трябвало да е достатъчно доказателство, че не става дума за фанатици - не ми е много ясно точно как ще убедиш един фанатик да споделя малко затворено пространство с иноверци-езичници, че и да им повери живота си дори :)

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Oct 08, 2007 1:16 am

Всъщност май и двамата не ме разбирате. Нямам нищо против хората, които вярват в нещо, обясняващо света по друг начин (стига да не противоречи на фактите и разума). Това срещу което протестирам не е самата религия като такава, а религиозността. Всичките странни ритуали и приравняването на Бог на някаква лелка в детска градина, която само гледа какво ще сгрешиш и ти пише отсъствия от молитва. Това, че количеството на религиозните обреди се приравнява с качеството на вярата. Такива неща. Не смятам обаче, че това прави конкретните хора религиозни фанатици. Най-малкото отпечатването на книжката не значи, че всички ще я спазват.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Mon Oct 08, 2007 1:47 am

shayhiri wrote:Всъщност дори само психологията, в частност, обяснява защо Господ съществува само в човешкото съзнание. :wink:
Примерно щото нито една от останалите ни познати форми на живот НЯМА съзнание? А и психологията сама за себе си може да даде само хипотези, които я са верни, я не...

Бтв, съгласна с Роумър. Да си учен не значи да си атеист. Аз за себе си разбрах, че има Господ, когато почнахме да учим биология и химия на клетъчно ниво - просто нещата са толкова грандиозни и гениално устроени, че не може да е без някакво по-смислено предназначение от това да ядеш, сереш и ебеш докато умреш. Са, нека си верва човека, ако така му е комфортно, стига да не реши да вкара космическата станция в следващия World Trade Center...
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Roamer
Ascendent

Post by Roamer » Mon Oct 08, 2007 1:56 am

Мдам, в това със строгото, наложено спазване на ритуалите вече има доза истина.

Самите религиозни ритуали са малко сложна темичка... Мисля, че самият астронавт е наясно, че част от целта на някои ритуали - по-специално тези, които човек изпълнява сам, молитвите, някои поклонения и т.н. - всъщност е да даде на човека време за самовглъбяване, време за поглед към собствената му душа, минутка за себе си, минутка за успокояване, минутка, през която да остави настрана всички проблеми и какво ли не още, да поеме дъх и да се успокои. Да, повечето църкви не представят нещата точно така; повечето църкви поднасят ритуалите като задължения, които, ако не бъдат изпълнени, ще донесат Божие наказание. За това също си има причини, дори причини, различни от установяването на власт над хората - причини, основно свързани с това да накарат хората изобщо да започнат да ги вършат, изобщо да решат, че има смисъл, до момента, в който това се превърне в рутина.

Част от проблема е, че не всички хора се замислят, не всички разбират, че целта на ритуалите не е само да бъде умилостивена висшата сила - и не всички хора могат да приемат гледната точка на по-мислещите, че понякога човек може да мине и без тези ритуали.

Както и преди малко казах в страничен разговор, да, съгласен съм, че отпечатването на този наръчник е до известна степен признаване на факта, че този човек, колкото и да е просветен, колкото и да е наясно със символичното значение на ритуалите, ще трябва след полета си да се върне обратно на Земята, обратно в обществото, обратно сред семейството и роднините си - и ако те го попитат "а ти, докато беше там, горе, молеше ли се?", за него самия ще е по-добре да може да отговори с "да", ако иска да запази някакъв статус в това общество. Да, отпечатването на този наръчник има донякъде за цел това да направи неговата разходка из орбита допустима и приемлива за останалите, за тези, които виждат буквата на църковните поучения, а не се замислят за идеите зад самата религия.

Дотук съм съгласен с това, че това е някакъв вид отстъпка пред остарелите твърди учения на религията... Мога обаче да аргументирам и малко по-различна гледна точка - че това все пак е малко разширяване на границите на религията, малко още отвоювана земя в полза на малко по-съвременния мироглед... но, ако ми позволите, ще го направя утре, защото сега вече започвам да се оплитам в собствените си мисли и ми е време да спя :) И, да, утре ще обясня какво имам предвид :)

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Oct 08, 2007 9:19 am

И така 3 за отскок :(
Бебе почина след спиране на тока в болница
08 октомври 2007 / News.dir.bg
Спиране на тока в Многопрофилната болница Пловдив в събота през нощта застраши живота на седем недоносени бебета. В неделя сутринта едно от децата почина.
Токът в болницата спрял малко след 21 ч. в събота и изправил на нокти дежурния екип в отделението за новородени и недоносени деца, съобщи bTV. Най-критично се оказва положението на новородено момиченце, което тежи едва 800 грама и живее благодарение на апарата за изкуствен бял дроб. Шест часа по-късно от болницата съобщиха, че бебето е починало. Аутопсията ще покаже каква е точната причина за смъртта му.
На косъм са успели да се разминат другите шест недоносени бебета в Интензивния сектор. Всички са в кувьози, които също работят само на ток. На електричество са и помпите, с които на децата се вливат храната и медикаментите.
Дежурните нямало кого да попитат кога ще дойде тока - аварийният телефон на EVN, посочен от Справки, не отговарял. И така чакали час и половина, разказва bTV.
В болницата има агрегат, но само за осветлението. Резервно захранване за апаратурата не работи.
От Електроразпределителното дружество съобщиха, че имат нови телефони за аварийни ситуации, номерата им били в интернет. За възникналата авария казаха, че е била причинена от аварирал кабел в района на болницата и че е била отстранена във възможно най-кратки срокове.
Катаджия пребил шофьор и му взел 60 лева
08 октомври 2007 / News.dir.bg
Шофьор на цистерна ще съди двама плевенски катаджии за насилие, защото отказал да им даде пари.
Инцидентът станал на 30 септември в района на Околовръстния път в Плевенско, съобщи Дарик. 42-годишния Венцислав Стоянов бил спрян за проверка от плевенските полицаи. Те обяснили, че карал с превишена скорост. Стоянов заяви пред Дарик обаче, че е сигурен, че в този район няма ограничение за скоростта, а самият той е шофирал със 70 км/ч.
Единият от полицаите се обърнал към Венцислав с думите: „Тук, ако може, сложете в папката 50 лева и заминавате". Шофьорът предупредил, че ще съобщи за опита за рекет. По думите му полицаят започнал да го блъска с вратата на патрулката, свалил го на земята и започнал да го души. "След като започна да ме души каза: "Момче, тук мога да те застрелям и никой няма да разбере”, твърди Стоянов.
Той разказва още, че когато колегата на полицая дошъл, насилникът станал, после взел портфейла от ръцете му. По-късно шофьорът установил, че от портфейла му са изчезнали три банкноти от по 20 лева.

Шефът на Първо РПУ-Плевен комисар Веселин Петров, който бе потърсен за коментар, посъветва потърпевшия да представи доказателствата за упражненото върху него насилие във Военно-окръжната прокуратура. Петров добави, че проверката все още не е приключила, защото е необходима неговата версия по случая. Той увери, че двамата полицаи са с дългогодишен стаж и това е първият сигнал срещу двамата.
По-късно вътрешният министър Румен Петков потвърди, че проверка се прави, но добави, че най-вероятно става дума за поредния опит за опетняване на полицията.
Скандално тет-а-тет Вълчев - Орешарски за стачката
07 октомври 2007 / News.dir.bg
Стачката на учителите продължава и в понеделник, след като последните преговори приключиха без споразумение.
Около два часа и половина в неделя в сградата на Министерството на образованието и науката преговаряха представители на правителството и синдикатите. В понеделник сутринта започва нова работна среща между експерти и синдикати, като на нея няма да присъстват медии.
Никой никого не е тръгнал да съкращава, заяви след срещата министърът на образованието и науката Даниел Вълчев. Той бе помолен да коментира намекa на министъра на финансите Пламен Орешарски по време на срещата, че преговорите за увеличаване на учителските заплати трябва да се водят на 75% от учителския състав, което на практика означава съкращаване на кадрите с 25%, съобщи Дарик. В това свое твърдение Орешарски се позова на доклад на Световната банка за образователната система в България.
Според Вълчев била направена крачка напред в преговорите: „Надявам се, че са една стъпка напред, защото, както вие се убедихте, в предните дни главно се правеха декларации. Според мен взехме добро решение експертите да направят няколко варианта и вече да говорим с езика на числата”. По повод вражеския тон по време на преговорите, Вълчев заяви: "Нямаме никакво намерение да изгорим чучело на някой синдикален лидер."
Според председателите на КНСБ Желязко Христов и КТ “Подкрепа” Константин Тренчев обаче срещата не е била ефективна. Христов обясни, че диалогът не бива да бъде проточван до безкрай и предложи премиерът Сергей Станишев да се включи в разрешаването на проблема. Според Тренчев има сектори, които трябва да бъдат ликвидирани, за да бъдат изразходвани ефективно държавните пари.
По време на срещата Орешарски заяви, че средната работна заплата на педагогическия персонал с 13-тата е 472 лева и това е над средната заплата за страната. “От всички 27 държави членки на ЕС в малко страни, предимно по-богатите средната учителска заплата е по-голяма от средната за страната”, обясни министърът. „Не спекулирайте с бедността", призова той. Орешарски обясни, че "живеем в България с български стандарти, с български цени и заплати". Той поиска Националното сдружение на общините да бъде включено в преговорите.

По-рано Орешарски заяви, че не приема условието на КТ Подкрепа, че ще се водят преговори само, ако той обещае 5% от БВП за образование през 2008 г. От КНСБ заявиха, че биха се съгласили и на 4,8%.
Министерство на финансите ще направи всичко възможно в тази сфера да бъдат дадени 100% от бюджета, заяви след срещата Орешарски, цитиран от БГНЕС. В публичния сектор за година се дават 90% на съответния сектор по Закона за бюджета.
bTV засне разговор между Орешарски и Вълчев по време на кратката почивка между преговорите:
Орешарски: Дай да разваляме седянката. Първо да мислим за числа, съкращения и после...
Вълчев: Аз предлагам така: теб и без това няма да те има сега известно време...
Орешарски: Да, три дни.
Вълчев: Два де, стига така.
Орешарски: Е, в сряда на обяд ще дойда.
Вълчев: И да видим дали е възможно в това време да направим някакви експертни разговори. Горе-долу по една-две сметки да направим, за да приказваме.
Орешарски: Не трябва да се прекъсва. От утре (бел. ред. понеделник) експертни разговори. Те ще размотаят.
Вълчев към синдикатите: Сега, уважаеми колеги, да продължим нашата работа ...
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Oct 08, 2007 9:30 am

Мда. Обратно на темата както се казва. Ето такива новини превръщат Абсурдистан в това, което е.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Oct 08, 2007 9:38 am

14-годишен седна зад волана, блъсна баба
07.10.2007 11:03 21

Жената е в болница с два счупени крака. Снимка: БГНЕС

14-годишно момче от село Рогош седна зад волана и блъсна пенсионерка, която е настанена в болница.

Инцидентът, предизвикан от неправоспособното момче, е станал в село Рогош около 19 часа снощи на кръстовището на улиците „Марица” и „Никола Вапцаров”.

Момчето подкарало лек автомобил „ВАЗ”, след което блъснало 73-годишната Й.Т.

Пенсионерката е настанена в болница в Пловдив с два счупени крака.

Автомобилът се е движили с несъобразена скорост.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Oct 08, 2007 9:38 am

Е нали е жива? Ко се косиш? :neutral:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Daggerstab
Arcanist

Post by Daggerstab » Mon Oct 08, 2007 10:29 am

Лека вметка към предишната тема (от петък вечерта съм без интернет вкъщи и едва сега я виждам) - малко известен факт е, че Бъз Олдрин е първия човек, получил свето причастие (това с главна буква ли се пише?) на Луната. :)
Дагърстаб. Точка.

Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Oct 08, 2007 11:40 am

Или поне Дагър смята, че е било на Луната.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Oct 08, 2007 11:45 am

Или поне всички освен Шайхири смятат, че е било на Луната :lol:
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Oct 08, 2007 2:35 pm

Ми много се радвам ако всички вярват (макар че ако се пусне една анкета, друго ще излезе), защото спокойствието на хората е важно. А какво смятам аз по въпроса не съм заявявал.

http://www.vbox7.com/play:1b48c67f

Ето това е най-важната новина от днес. Ей тоя точно разговор ще изяде главата на двамата... министри (говоря с евфемизми, за да не се трови Мор). А дай боже и на цялото правителство. Хората се будят, макар и много бавно.