И още веднъж - не казвам, че вярвам в нещо опредлено, просто признавам, че за момента науката наистина не обяснява всичко

Moderator: Moridin
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Психологията, в частност, обяснява защо е възможно Господ да съществува само в човешкото съзнание. Ако имаш точни референции към нещо, което го доказва, ще ми е интересно да го погледна. И пак... ако имаш точни референции към нещо, което опровергава вероятността от външна намеса при "създаването" и "нормалната работа според физичните закони" на света, в който живеем, ще ми е интересно да ги погледна - както на мен, така и на Нобеловия комитетshayhiri wrote:Всъщност дори само психологията, в частност, обяснява защо Господ съществува само в човешкото съзнание.
Никъде в статията не се споменават религиозни фанатици; говори се за хора, които са решили - или са били възпитани така - да приемат някои от идеите и напътствията на исляма. Всъщност... самият факт, че въпросните хора стигат дотам да излетят в Космоса и да се присъединят към екипажа на Международната космическа станция, би трябвало да е достатъчно доказателство, че не става дума за фанатици - не ми е много ясно точно как ще убедиш един фанатик да споделя малко затворено пространство с иноверци-езичници, че и да им повери живота си дориshayhiri wrote:Това има предвид и Морви - че не върви космонавти в 21 век да са (безмозъчни по презумпция) религиозни фанатици. Обаче пак точно въпросната психология демонстрира, че няма никаква пречка за това.
Примерно щото нито една от останалите ни познати форми на живот НЯМА съзнание? А и психологията сама за себе си може да даде само хипотези, които я са верни, я не...shayhiri wrote:Всъщност дори само психологията, в частност, обяснява защо Господ съществува само в човешкото съзнание.![]()
Бебе почина след спиране на тока в болница
08 октомври 2007 / News.dir.bg
Спиране на тока в Многопрофилната болница Пловдив в събота през нощта застраши живота на седем недоносени бебета. В неделя сутринта едно от децата почина.
Токът в болницата спрял малко след 21 ч. в събота и изправил на нокти дежурния екип в отделението за новородени и недоносени деца, съобщи bTV. Най-критично се оказва положението на новородено момиченце, което тежи едва 800 грама и живее благодарение на апарата за изкуствен бял дроб. Шест часа по-късно от болницата съобщиха, че бебето е починало. Аутопсията ще покаже каква е точната причина за смъртта му.
На косъм са успели да се разминат другите шест недоносени бебета в Интензивния сектор. Всички са в кувьози, които също работят само на ток. На електричество са и помпите, с които на децата се вливат храната и медикаментите.
Дежурните нямало кого да попитат кога ще дойде тока - аварийният телефон на EVN, посочен от Справки, не отговарял. И така чакали час и половина, разказва bTV.
В болницата има агрегат, но само за осветлението. Резервно захранване за апаратурата не работи.
От Електроразпределителното дружество съобщиха, че имат нови телефони за аварийни ситуации, номерата им били в интернет. За възникналата авария казаха, че е била причинена от аварирал кабел в района на болницата и че е била отстранена във възможно най-кратки срокове.
Катаджия пребил шофьор и му взел 60 лева
08 октомври 2007 / News.dir.bg
Шофьор на цистерна ще съди двама плевенски катаджии за насилие, защото отказал да им даде пари.
Инцидентът станал на 30 септември в района на Околовръстния път в Плевенско, съобщи Дарик. 42-годишния Венцислав Стоянов бил спрян за проверка от плевенските полицаи. Те обяснили, че карал с превишена скорост. Стоянов заяви пред Дарик обаче, че е сигурен, че в този район няма ограничение за скоростта, а самият той е шофирал със 70 км/ч.
Единият от полицаите се обърнал към Венцислав с думите: „Тук, ако може, сложете в папката 50 лева и заминавате". Шофьорът предупредил, че ще съобщи за опита за рекет. По думите му полицаят започнал да го блъска с вратата на патрулката, свалил го на земята и започнал да го души. "След като започна да ме души каза: "Момче, тук мога да те застрелям и никой няма да разбере”, твърди Стоянов.
Той разказва още, че когато колегата на полицая дошъл, насилникът станал, после взел портфейла от ръцете му. По-късно шофьорът установил, че от портфейла му са изчезнали три банкноти от по 20 лева.
Шефът на Първо РПУ-Плевен комисар Веселин Петров, който бе потърсен за коментар, посъветва потърпевшия да представи доказателствата за упражненото върху него насилие във Военно-окръжната прокуратура. Петров добави, че проверката все още не е приключила, защото е необходима неговата версия по случая. Той увери, че двамата полицаи са с дългогодишен стаж и това е първият сигнал срещу двамата.
По-късно вътрешният министър Румен Петков потвърди, че проверка се прави, но добави, че най-вероятно става дума за поредния опит за опетняване на полицията.
Скандално тет-а-тет Вълчев - Орешарски за стачката
07 октомври 2007 / News.dir.bg
Стачката на учителите продължава и в понеделник, след като последните преговори приключиха без споразумение.
Около два часа и половина в неделя в сградата на Министерството на образованието и науката преговаряха представители на правителството и синдикатите. В понеделник сутринта започва нова работна среща между експерти и синдикати, като на нея няма да присъстват медии.
Никой никого не е тръгнал да съкращава, заяви след срещата министърът на образованието и науката Даниел Вълчев. Той бе помолен да коментира намекa на министъра на финансите Пламен Орешарски по време на срещата, че преговорите за увеличаване на учителските заплати трябва да се водят на 75% от учителския състав, което на практика означава съкращаване на кадрите с 25%, съобщи Дарик. В това свое твърдение Орешарски се позова на доклад на Световната банка за образователната система в България.
Според Вълчев била направена крачка напред в преговорите: „Надявам се, че са една стъпка напред, защото, както вие се убедихте, в предните дни главно се правеха декларации. Според мен взехме добро решение експертите да направят няколко варианта и вече да говорим с езика на числата”. По повод вражеския тон по време на преговорите, Вълчев заяви: "Нямаме никакво намерение да изгорим чучело на някой синдикален лидер."
Според председателите на КНСБ Желязко Христов и КТ “Подкрепа” Константин Тренчев обаче срещата не е била ефективна. Христов обясни, че диалогът не бива да бъде проточван до безкрай и предложи премиерът Сергей Станишев да се включи в разрешаването на проблема. Според Тренчев има сектори, които трябва да бъдат ликвидирани, за да бъдат изразходвани ефективно държавните пари.
По време на срещата Орешарски заяви, че средната работна заплата на педагогическия персонал с 13-тата е 472 лева и това е над средната заплата за страната. “От всички 27 държави членки на ЕС в малко страни, предимно по-богатите средната учителска заплата е по-голяма от средната за страната”, обясни министърът. „Не спекулирайте с бедността", призова той. Орешарски обясни, че "живеем в България с български стандарти, с български цени и заплати". Той поиска Националното сдружение на общините да бъде включено в преговорите.
По-рано Орешарски заяви, че не приема условието на КТ Подкрепа, че ще се водят преговори само, ако той обещае 5% от БВП за образование през 2008 г. От КНСБ заявиха, че биха се съгласили и на 4,8%.
Министерство на финансите ще направи всичко възможно в тази сфера да бъдат дадени 100% от бюджета, заяви след срещата Орешарски, цитиран от БГНЕС. В публичния сектор за година се дават 90% на съответния сектор по Закона за бюджета.
bTV засне разговор между Орешарски и Вълчев по време на кратката почивка между преговорите:
Орешарски: Дай да разваляме седянката. Първо да мислим за числа, съкращения и после...
Вълчев: Аз предлагам така: теб и без това няма да те има сега известно време...
Орешарски: Да, три дни.
Вълчев: Два де, стига така.
Орешарски: Е, в сряда на обяд ще дойда.
Вълчев: И да видим дали е възможно в това време да направим някакви експертни разговори. Горе-долу по една-две сметки да направим, за да приказваме.
Орешарски: Не трябва да се прекъсва. От утре (бел. ред. понеделник) експертни разговори. Те ще размотаят.
Вълчев към синдикатите: Сега, уважаеми колеги, да продължим нашата работа ...
14-годишен седна зад волана, блъсна баба
07.10.2007 11:03 21
Жената е в болница с два счупени крака. Снимка: БГНЕС
14-годишно момче от село Рогош седна зад волана и блъсна пенсионерка, която е настанена в болница.
Инцидентът, предизвикан от неправоспособното момче, е станал в село Рогош около 19 часа снощи на кръстовището на улиците „Марица” и „Никола Вапцаров”.
Момчето подкарало лек автомобил „ВАЗ”, след което блъснало 73-годишната Й.Т.
Пенсионерката е настанена в болница в Пловдив с два счупени крака.
Автомобилът се е движили с несъобразена скорост.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest