Starcraft 2

Всичко, което ви вълнува около голфа, бингото и стрип-покера...

Moderator: AlDim

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Fri Jul 30, 2010 10:38 am

И аз се радвам, че засега почти няма мисии от типа "построй база и ги изнеси", а са доста по-разнообразни.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Jul 30, 2010 10:48 am

И аз се присъдинявам към мнението че разнообразието и дизайна размазват.
Иначе аз играя на нормал - елементарно ми е но аз винаги така играя - първо за история , без да се налага да цикля и после преигравам за геймплей.
Точките ги гоня в чалинджите - днеска съм се надъхал да мина зергския тактически за злато.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Jul 30, 2010 1:49 pm

Аз се отказах да я подкарвам, май компът ми е доста по-слаб от нужното :?
This is it. Ground zero.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Fri Jul 30, 2010 2:17 pm

RRS, ти освен да нахвърлиш няколко съвета за Зерг? Гледам, че и ти го играеш. Винаги ми е била любимата раса, но тук се затруднявам в намирането на консистенция в действията си. Понякога бия, понякога ме смазват. Общо взето успявам да бия единствено и само с Nydus Worm. И то когато успея да отблъсна първоначалния натиск. Тия глупости как Zerg правели harras в началото са егати митовете. Почти всеки играч първата му работа срещу мен е да си забие 2-3 сгради на входа. Докато аз изкарам banelings, той вече е достатъчно добре запушен, че да не могат да стигнат до самите сгради отпред. Особено трудно ми е срещу Terran. Имам само една победа срещу теран и беше много на косъм.

Ето Roach се вади много лесно, но каква файда от него, като не мога да пробия? А Nydus Worm, докато изкарам и имам възможност да ползвам пълноценно, вече първоначалната ми численост се обезсмисля. Защото за Nydus Worm ми трябва ъпгрейд на база и ъпгрейд за скорост на Оверлордите, че да могат да скаутнат. На тоя етап вече онзи е готов. А понякога дори е невъзможно да ползвам Nydus Worm поради разположението на базите.

Някакви съвети ще са доста полезни. Че за момента съм 5 победи и 8 загуби. А не е, като да съм баш слаб. Винаги съм играл със Зерг и си бях добричък на времето.

MuadDib, нищо не можеш да скипнеш. Не и преди самия край на играта, а тогава ще ти каже, че скипваш. Но имай предвид, че от един момент нагоре, хард става ташак и излишни нерви. Аз последните 7-8 мисии ги взех на нормал и ми беше в пъти по-приятно.

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Fri Jul 30, 2010 2:41 pm

Амикае, зерга не разчита толкова на ранен хараст, колкото на късна игра от много бази. Имам много малко опит като зерг, но обърни внимание на следните неща:
- хващай си бърз експанд - на 14ти 15ти работник.
- винаги имай по една куинка на експанд и свикни да инджектваш постоянно - имам предвид наистина трябва да ти стане механичен навик инджекта.
- разпространявай крийпа колкото си може повече - бонусите от крийп са много важни, особено за хидрите.
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Jul 30, 2010 3:55 pm

Следва наръчника на зерга :)

Митове за зерга разпоространявани от дилетанти или хора опитващи да играят тип стакрафт 1
1. Мит номер едно - Зерг ръш. Този мит е останал от първия Старкрафт и се изразява в грешното убеждение че може да налазиш със зерглини. В действителност обаче в Старкрафт 2 тази тактика е неадекватна по ред причини - има повече стартови работници, работниците не са по бавни от зерглините и лесно им бягат, много по лесно може да се затапва входа, наличие на кралица която с лекота убива зерглини и т.н.
2. Мит номер две - победа с маса зерги през царския път. Практиката показва че опитите за напиране през царския вход на противниковата база обикновено завършват зле. Това става защото зергите имат малко живот, малък рейндж и са така замислени че действат пълноценно само на широко поле.

Важни неща които всеки зерг трябва да умее да ползва
1. Управление на ларви - да имаш кралица която пуска ларви не е достатъчно. Важното е да знаеш как да разпределиш ларвите - не трябва да спираш да правиш работници, но не трябва и да останеш без армия от увличане с работници. Изключително важно е да се помни че единствен зерга може да си позволи да натрупа хиляди ресурси и с един замах да го обърне в единици сменяйки тактиката си из основи.
2. Засяване на картата с крийп и бази - добрия зерг се стреми да направи макро и да владее картата. Крийпа има няколко ползи - по бърза регенерация, по бързо движение (да се чете светкавично - особено полезно ако меле единиците ти влизат на танкове и други по далекобойни ) и не на послдено място - там където има крийп протоса и терана не могат да строят сгради. Всеки който се е сблъсквал с протоски прокси пилон около който се бълват подкрепления ще с разбере за какво говоря.
3. Харас - това е концепцията на зерга. Специално за Амикае - бъркаш хараса с ранния ръш. Целия Зерг е пригоден за Харас целта на който харас е подбиване на икономиката на противника, принуждаването му да строи стационарни защити и невъзможноста му да завладее експанди. Как се прави харас ще опиша в няколко точки
А) Спийдлинг харас - за целта се налага да инвестираш първите си 100 газ в ъпгрейда на зерглините. В резултат зерглините стават по-бързи от работници и ако майсторски издебнеш момента можеш да влезеш при работници. В средния етап на играта се прави чрез Нудис канал или дроп (рядко) с Овърлорд. Особено е подходящ за харас на експанди защото експандите нямат тапи като централната база.
Б) Овърлорд харас - много важен харас - след ъпгрейд на Леъра овърлорда добива умение с което може да блокира сграда за 20 секунди от производство. Учудващо е колко хора не го ползват като опция но реално е адски полезно ако си подготвен за микро разбира се.
В) Роач харас - за целта се иска Леър и ъпгрейди за закопване на роучовете. Оттам нататък е ясно - няма ли детектор (доста чесно няма) минаваш под царския път и налазваш.
Г) Мута харас - много силов харас който принуждава противника да се поддаде на импулса за застрои кули за защита (които са скъпи). Построят ли кули просто си местиш позицията на друго място и удряш. Убедил съм се че това е особено удачна стратегия срещу терани които са затапили входа си с танкове. Мута хараса се комбинира адски успешно със зерглини защото ти остават излишни минерали.
Д) Инфестор харас - инфесторите в случай че някой не е обърнал внимание имат скил с който заровени могат да заметнат инфестиран теран който си е чиста проба маринец. Аз лично не бих пробвал точно това да правя и го давам само като теоретичен пример но е хубаво да се знае
Е) Коруптор харас - само зрещу други зерги важи но възможноста да избиеш всички овърлорди на противника не е за подценяване.

При спазване на горните условия се получава ефект на геймбрейкър в макрото след който в един момент можеш да си позволиш да вадиш безкрайно единици на които не могат да ти насмогнат.
Важното е винаги да имаш готова контра с която да отбиеш нападаща армия.

Срещу протос много трябва да се внимава за прокси пилон - допуснете ли налазване в един момента нещата става лавиноообразни и няма спасение защото с кралица или не може да се насмогне на ларви. Някои хора бързат са леър за да извадят хидри или муталиски за контра на воид рея но ако протоса реши да играе с 3-4 гейтуея ситуацията става на късмет. Ако ти дойдат с воидове а ти нямаш анти въздух - духаш, ако си тръгнал за нативъздух а ти дойда с много зиалоти и сталкъри - пак духаш. Изобщо срещу протоса е най-коварната игра.

Срещу теран е значително по- лесно да се оринтира. Бейлинги срещу пехота, роучове + хидри за всичко останало.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Fri Jul 30, 2010 4:14 pm

Страшно полезно! Ще се наложи обаче доста практика, докато го измайсторя. Особено крийпването. Ще тествам всичко, което казваш. Любимата раса значи не е чак толкова беззъба. :)

Edit: Тоя крийп, който го пускат оверлордите седи ли за дълго или само, докато го серат?

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Fri Jul 30, 2010 4:27 pm

само докато са отгоре
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Fri Jul 30, 2010 4:30 pm

Za tova kakvo sa krali ot C&C - hvanali sa jetpack trooperite, ili kakto im vikaha tam v C&C, i sa im slojili orujiqta na vulturite (good riddance btw, bqha nai-tupite edinici v SC), a lightning tankovete sa 100% ripoff. Tova samo ot malkoto uniti, koito sum vidql dosega. Vzeli sa i metoda za izbor na misii.

Inache az puk mrazq tochno bezumnoto rushkane v misiite, pri nqkoi ot koito (gaza na protosite primerno) normal e walk in the park, a hard e nqkakuv shantav imba trial & error. Ne che ne me radva igrata, zabavna e, no ne me kefi kolkoto RA2, C&C3 i qponcite v RA3. Ili SC for that matter. I purvata igra beshe dosta poveche action ot strategy, ma tuk veche mi e prekaleno, osobeno sled kato se pribera ot rabota umoren i iskam da razpusna.

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Fri Jul 30, 2010 4:31 pm

RRSunknown wrote:Следва наръчника на зерга :) ...
Съгласен съм само с едно и две. Идеята на зерга не е в хараста - хараста е пренесен при терана, който има 3-4 единици специално дизайнати за това. Само мута хараста е ефективен според мен. Зерга е дизайнат да експандва, крийпва голяма част от картата и да прави големи битки...
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Jul 30, 2010 4:56 pm

Za tova kakvo sa krali ot C&C - hvanali sa jetpack trooperite, ili kakto im vikaha tam v C&C, i sa im slojili orujiqta na vulturite (good riddance btw, bqha nai-tupite edinici v SC)
3 глупости си написал в един абзац
1. освен че имат джетпакове нямат нищо общо с тези от C&C. Ако трабва да се сравняват най-приличат на пехотинци с джетпакове от Warhammer 40K.
2. Оръжията на вълчърите нямат грам общо с бомбите на Рийпърите.
3. Вълчърите са признати за една от най-имба единците в първия старец и абсолютно всеки запознат поне минимално с играта ще го потвърди.

За останалото пишеш доста объркващи неща - хем искаш да разпускаш хем си пуснал на хард ? Аз именно затова играя нормал - да видя историйката. За майсторство си има чалинджи.

Съгласен съм само с едно и две. Идеята на зерга не е в хараста - хараста е пренесен при терана, който има 3-4 единици специално дизайнати за това. Само мута хараста е ефективен според мен. Зерга е дизайнат да експандва, крийпва голяма част от картата и да прави големи битки...
Това за хараса е мое мнение и далеч не изключва момента с голямата армия. Работата е там (едва ли ще отречеш) че това да те оставят да експанднеш на спокойствие е твърде пожелателно действие затова идеята е да дразниш противника с методите които наричам харас.

Може би трябва да гои формулирам по друг начин - гледайте със зерга да не се въвлечете в бой до смърт срещу контра единици защото после много трудно ще се спасите. Трябва винаги да има едно наум с опция за временно бягство и засада.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Fri Jul 30, 2010 6:15 pm

Точно без харас не виждам какъв шанс имаш. Какво, като експандваш? Ето експандвах днес срещу един Протос, дойде ми с 30 Void Raya и лека нощ. Като ги харасвам не знаят къде се намират. Е не винаги се получава. При мен 1vs1 до сега игрите винаги са ми зависили от успешността на хараса. Ако не харасна изобщо = губя. Винаги. Склонен съм да експандна веднъж, но само толкова. От повече няма смисъл защото игрите ми не са дълги. Около 20-25 минута, най-късно, всичко се решава. Ако съм натискал успешно и ефективно, бия, ако не... Усещам просто, че когато губя винаги е било заради мое забавяне. Не съм хараснал достатъчно бързо, не съм тормозил и т.н. Докато при другите раси не виждам да е така за сега. Нито терана, нито протоса могат да ме харасват в първите минути. Трябва да са откачени да хабят юнити, които струват минерали и после да им се изсипя с един Nydus Worm и да им избия работниците.

Според мен другите раси са скучни. :D Зерга е ебати фъна. Може да ме чупят злобно през 1-2 игри, но пък винаги е интензивно. :) Остава само да спра да се шашкам и паникьосвам, и всичко ще е наред.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Jul 30, 2010 6:34 pm

Нито терана, нито протоса могат да ме харасват в първите минути
Image

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Fri Jul 30, 2010 7:14 pm

RRSunknown wrote:
Нито терана, нито протоса могат да ме харасват в първите минути
Image
Ми освен да ги питам що не го ползват? До тук 7-8 игри срещу теран и само веднъж ме хараснаха с такова нещо. Трябва да си призная, че беше много ефективно, но не помня дали бих. Останалите не се опитаха дори.

А да се похваля, че вече 10 победи имам и нов портрет.

Между другото много ефективно мачкам, като правя бързи зерглинги. Начи правя 10 работника и 1 Оверлорд. След това 3 работника, като 2 отиват за минерали и един отива да строи Spawning pool. След това правя още 2 работника за минерали или единия за минерали, другия за газ, и изчаквам 3 ларви. Горе долу, като станат 3 ларви вече Spawning poola е готов и имам около 400 минерала. Следват 6 зерглинга и бърз харас, като с останалите минерали се пуска Queen, който се оказва доста полезен, ако хараса ми е бил ефективен, щото веднага мога да ударя с още 12 зерглинга. Като преди малко терана беше запушен, но имаше само една маринка и успях да му чупя депата отпред и да убия няколко работника. След това втори харас и се отказа. Пък, ако не са запушени, още по-добре.

Само срещу един зерг не ми провървя. Онзи много хитро го изигра и ще го запомня. Хараснах го няколко пъти, като той мен не можеше. На един етап му избих всички работници и си викам - "ей ся го довършвам на тоя", и след малко гледам идват Муталиски. А аз бях на Роучове. И после гледам на реплея, че веднага е тръгнал с 2 асимилатора и яко за газ, с малко кученца. И успял да си построи Spire преди да му харасна на цяло главната база. До тогава е натрупал яко газ и беше експанднал, а аз не си направих труда да проверя дори. И от експанда още газ и минерали = me dead от Муталиски. :lol:

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Fri Jul 30, 2010 8:16 pm

Много добре знам каква е далаверата на вълчъра, но това не значи, че трябва да ме кефи. Това е просто тъпа единица с имба умение, което ползваш веднъж и т'ва е.

Нормалната атака на джетпакаджиите е същата като на вълчър - гранати. А другото е като мините, само че се активира веднага.

Пък това дали са рипнали джетпаковете от Warhammer или C&C е все тая.

Колкото до това защо играя на хард - повечето мисии ги предпочитам така. Нормал е лейм. Примерно мисията със събирането на газ беше супер злобна на хад, а на нормал я изорах без каквото и да е предизвикателство. А и мисълта ми е, че мисиите със застрояване принципно ми действат по-добре от тия с ръшкане и цепене на секундата. На каквато и да е трудност.