За и против пиратстването на игри

Всичко, което ви вълнува около голфа, бингото и стрип-покера...

Moderator: AlDim

Post Reply
Ambartanen
Arcanist

Post by Ambartanen » Wed May 09, 2012 12:16 am

Аз си pre-order-нах играта и си инсталирах ориджин като пич, за да мога да я играя.
* Платформата се държи като доста глупав стийм и ме дразни доволно много, но ME3 и DA2 никога повече няма да се появят на друга платформа за PC.
* Дори да си купиш играта на старо, трябва да инсталираш ориджин, за да я играеш, което е безумно тъпо.
* Всеки път като отворя менюто на ME3 трябва да чакам по 30 секунди да свери със сървърите дали не съм си изпиратствал изненадващо играта през последния половин час. Това при положение, че съм я пуснал от ориджинския си акаунт.
* Миналата седмица authentication сървърите на играта паднаха за цял ден. През това време не само не можех да играя мулти и трябваше да чакам по две минути глупавото нещо да се мъчи да се свърже със сървърите всеки път като я отворeх, а дори не можех да играя single, защото съм си купил DLC, което всеки път трябва да се authenticate-ва.

Парите за играта не ми се свидят, но не бих препоръчал на никой да я играе.

F242
Sorcerer

Post by F242 » Wed May 09, 2012 1:57 am

Единствения компромис, който мога да направя с купуването - и съответно играенето на тази игра - ME3 e PS3 при положение, че мога да си купя ME2 - за препоръчване в дискаунт бъндъл :mrgreen:
Origin - не бива да има и 2 байта място на който и да е компютър. Този abomination трябва да се премахне до корен :D
"The vulgar think the God by analogy to man and so worship Him in the form of the Gods. The learned think the God by analogy to principles and so worship Him in the form of Love or Truth. But the wise think the God not at all. They know that thought, which is finite, can only do violence to the God, who is infinite. It is enough, they say, that the God thinks them."

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Wed May 09, 2012 8:56 am

Купуването на игри на старо е по-убийствено за гейминга, отколкото пиратстването.
Моля? И двете са еднакво злеташки лично според мен. Кодовете засега са разумно средство за преборване поне на конзолния фронт, а в повечето случаи ти дават право на избор дали искаш да купиш игра без код или не - примерно Аркъм Сити никога не бих я взел ан старо без код, защото с Кетуоман е яко, но искрено ме боли фара за мултито на Resistance 3, която бих купил втора ръка без кода.

И драгъне моля те не се опитвай да вадиш от нищото някакви подобни проблеми като ДРМ-то на конзолния фронт, защото нямаме такива:) Това, че рандъм AAAA++++!!!! заглавие идвало с код за мен лично не е драма, защото почти във всички случаи ще искам да притежавам играта на day one, което значи че ще е купена чисто нова от магазин и ще си има код. Като е на по-късен етап втора ръка - всеки си прави избора. На мен примерно ми се е случвало да не ползвам такъв код нарочно, за да мога да продам някоя игра малко по-скъпо после (пример лайното RAGE).

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Wed May 09, 2012 9:06 am

Пиратстването било убийствено за гейминга... :lol:

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Wed May 09, 2012 9:17 am

Muad_Dib wrote:Моля? И двете са еднакво злеташки лично според мен.
Как едно базово право на потребителя може да е злеташко и защо трябва да се борят с него? И какъв е тоя стокхолмски синдром който те тресе, че си на страната на публишърите.

А дали офлайн кодовете са драма или не за теб, няма значение защото аз отговарях на Рол който твърдеше че не съществуват нито един от проблемите. И аз просто му показах два пресни примера.

Използваните игри са нещо хубаво за потребителите - ако човека след като е изиграл играта не иска да я запази, проблема си е твой.

И тия които вият са CEO-та на публишъри - една група откровенно противни хора на които мога да им слушам болката а удоволствие.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed May 09, 2012 3:32 pm

Тъй като тази тема стана някаква обща за корпоративните тенденции тенденциите пуснкам един интересен коментар от главния дизайнер на Kingdoms of Amalur
I am also unsure of how many more times we can tell you that we are NOT in control of patching, with regards to timing, on any platform but the PC, and even then it's not that clear cut.

EA has complete control over content released for Reckoning, from the first two DLCs to patching. After them it's the console manufacturers who have the final word and authority.

No matter WHAT we WANT to do, there is almost nothing we are ALLOWED to do without permission
from 1 or more parties, that and a pretty large check as well.

The legalities and the hows and whys are obviously not something that can be made public, but I hope you guys understand this is not something we are in control of.

The other enormous and very valid fear is breaking the game we launched. Given the insanely low volume of game breaking bugs (of which I, as a player, agree that 1 is too many) we have to be incredibly careful with any patch to insure we do NOT break the game we launched. If you look at some other games that have patched their post launch code you will see MANY instances of patches following patches, to fix bugs introduced by patches, that didn't exist in the launched product.

With the rare exception over 98% of our players are playing Reckoning to completion with few to no bugs, and no game breaking ones, and ANY patch puts the original game code at risk.

Yes we do want a hard core mode, yes we do want to fix the few reproduce-able main quest bugs we have found, but not at the expense of breaking anything else.

That means LARGE QA effort in time, money and teams. We do not have an internal QA team nearly large enough to push this, so we'd need co-operation from someone not named to get that done. We will not receive that as things stand right now. That means we have to keep pushing and looking for help to get it done, and we are.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Wed May 09, 2012 5:18 pm

Специално пачването напоследък стана болна тема. Тим шафър мрънкаше че от МС искали по 40000 гущера за да одобрят.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Wed May 09, 2012 5:30 pm

Аре бе, то тия козметични dlc-та с една идея контент ми намирисват на - дай да им земем пари пък и пачовете да са бутнати в тях... :idea:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed May 09, 2012 5:55 pm

Не е за игри, но е много добра статия: http://bgtatko.bg/15201/nikoga-nyama-da ... ratstvoto/
This is it. Ground zero.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Wed May 09, 2012 7:56 pm

Не, мен ме кефи как гейм индустрията е буквално по-огромна от филмовата и кинтите, дето правят са некви феноменални, обаче пиратстването много ги убивало. Сорка, пиратстването няма да си отиде, и се надявам да не си отиде.

Игри, като МЕ3, са показно за това как можеш да бъдеш излъган да си купиш една игра. След като пъблишърите ме лъжат за това, което ми продават, аз им пиратствам игрите и съответно скоропостижно забравям за тях. 90% от игрите, които пиратствам не изигравам до край, защото са боклуци. Останалите 9% изигравам, защото не купувам игри, които още на лаунча си са раздробени на 100 парченца DLC-та. 1% си купувам. В интерес на истината в момента нямам пиратска игра на компа и няма изгледи да имам в скоро време. Годишно си купувам 2-3 игри, защото толкова заслужават да получат парите ми, не защото нямам пари да си купя повече. Всичко останало пиратствам с огромно удоволствие.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Wed May 09, 2012 8:06 pm

@muadib - не пропускай да се заядеш как амикае пиратства игрите които са шитави и същевременно изпитва огромно удоволствие от това. Аз за жалост съм на по различна страна в дебата и не мога :)

Feanor
Scholar

Post by Feanor » Wed May 09, 2012 8:09 pm

Чудесна статия (преведеното от Forbes, към което Моридин даде връзка). За хора, които се интересуват повече и имат по-широки интереси, препоръчвам да потърсят информация на тема Economy of Wealth и The Creative Economy, като например http://www.forbes.com/sites/stevedennin ... e-economy/. Пиратството е само един от признаците на падането на старата система и идването на нова (която никой все още не знае каква е, независимо от претенциите на авторите на горните неща). И на некадърните динозаври, които се бият за по-голямо парче от смаляващата се стара територия, защото не им стиска да се адаптират към новата, треперят гащите от страх, защото виждат как разни малки бозайници ще им разкажат играта :)

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Wed May 09, 2012 8:12 pm

@феанор - проблема е че динозаврите си купуват законодатели и обявяват кърменето за незаконно.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed May 09, 2012 8:32 pm

Аз като обирам гроздето на съседа също изпитвам ебаси кефа като го хапвам :)

Feanor
Scholar

Post by Feanor » Wed May 09, 2012 8:40 pm

Dragon, това ще е до време.

РРС, във всяка дискусия за пиратство неизменно се намесва въпросът дали то е кражба. И тъй като нито легално, нито морално, нито рационално не е, всеки който защитава въпросната теза автоматично влиза в една от две графи: "игнорамус" или "корпоративен защитник на всяка цена".

Правилният термин е copyright infringement. Чепки грозде са също толкова приложими като аналогия, колкото велосипеди и коли.

Държа да отбележа, че аз съм примерен гражданин и спазвам законите. Просто освен примерен, съм и мислещ и виждам, че се налага промяна.